İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Zabıta Daire Amirliği’nin “Kış Uygulaması” kapsamında soğuk havalarda barınma imkanına sahip olmayan vatandaşlar, İBB’nin merkezlerinde kısa süreliğine de olsa sıcak bir yuva ve yemeğe kavuşuyor. 2011 yılında başlatılan uygulamayla İBB’nin merkezlerinde bugüne kadar 23 bin 543 kişi misafir oldu. Merkezler bu yıl da 531 vatandaşa ev sahipliği yapıyor.
Anadolu Yakası Zabıta Müdürü Nazan Başelli ile birlikte Kış Uygulamasına katılıp, evsiz vatandaşların sokaktan merkeze uzanan sürecini gözlemledik. Ekiplere gelen ihbar Pendik’te atıl bir arabada geceleyen yaşlı bir adam olduğuna yönelikti. Bir kaportacının önündeki aracı bulduğumuzda 64 yaşındaki İsmail Akyol’la karşılaştık. Akyol, zabıta ekiplerinin tüm ısrarına rağmen merkeze gelmek istemedi. Borçlarının olduğunu ve kaportacı dükkanında küçük işler yaparak para kazanması gerektiğini ifade eden Akyol, hafta sonuna kadar çalıştıktan sonra merkeze geleceğini söyledi.

Anadolu Yakası Zabıta Müdürü Nazan Başelli
3 bin 61 ihbar
28 Aralık 2019’da başlayan uygulama için 153 hattına 3 bin 61 evsiz ihbarı geldiğini belirten Anadolu Yakası Zabıta Müdürü Nazan Başelli şunları söyledi:
“Sokakta yatan çoğu vatandaşımız gelmek istemiyor çünkü dışarıya alıştıklarından kapalı alanlarda kalamıyorlar. Biz de onun için 24 saat ‘açık kapı’ sistemini uyguluyoruz. Misafir edilenler, istediği saatte tesise girip çıkabiliyor. Tesislerdeki misafirlerin kıyafet ihtiyaçları da yine İBB tarafından karşılanıyor. Eldiven, bere, çorap, pantolon, ayakkabı, mont, kazak ve iç çamaşırdan oluşan kıyafet yardımı, misafirliğin ilk gününde veriliyor. Duş ve berberlik ihtiyaçları de karşılanıyor. Aynı zamanda sokakta yaşayan vatandaşların memleketlerine dönmeleri konusunda da yardımcı oluyoruz. 60 yaş üstü evsiz hemşehrilerimiz de sosyal inceleme sonrası uygun bir huzurevine yerleştiriliyor.”
‘Çalışmak istiyorum’
Kayışdağı’nda kadınların kaldığı merkez ise ilk defa kapılarını Milliyet’e açtı. Merkezde, Çocukları bakmadığı için kalan da var, eşinden boşandıktan sonra gidecek yeri olmadığı için kalan da. Hatta bir anne kızı bile ağırlıyor merkez. Hayat hikâyeleri ne kadar farklı olsa da hepsi iş bulup hayata yeniden başlamak istiyor.

‘Gidecek bir yerim yok’
Eşinden boşandıktan sonra gidecek bir yeri olmayıp kızıyla birlikte ilk önce kadın sığınma evine ardından İBB’nin Kayışdağı’ndaki merkezine sığınan Hülya Diçaylıoğlu, iş bulup kendi evini kurmak istiyor. Diçaylıoğlu, “İki yıldır kışları burada kalıyoruz. Yazın ise kadın sığınma evinde kalıyorduk. Bir ara çalışıyordum. Kızım daha sonra motosiklet kazası geçirdi. Şuan çalışamıyorum. Ben eşimden ayrıldım diye ailem bana düşman oldu. İş arıyorum. Burası iyi ki var. Hepsinden Allah razı olsun. Kıyafetimizden sağlığımıza kadar her şeyimizle ilgileniyorlar” diyor.
Şiddetli geçimsizlik nedeniyle eşinden boşanan Handan Yıldız’ın ise iş bulup sonrasında da göremediği çocuklarını yanına almak istiyor. Yıldız, “Boşandığım için eşim çocuklarımı bana göstermiyordu. Ardından çocuklarımı yurda verdi. Bursa’da yaşıyorum. Sesimi duyurmak için İstanbul’a geldim. Ama gidecek bir yerim olmayınca buraya sığındım. 5 gündür burada kalıyorum. Ne iş olursa çalışırım. Tek istediğim çocuklarıma bakabilecek bir maaşta iş bulup çocuklarımı yanıma almak” dedi.
Kocasına cezaevine girince hem eşinin hem de kendi ailesi tarafından sahip çıkılmayan Meryem Kardemir de bu merkezde kalan kadınlardan birisi. Kardemir şunları söyledi: “Eşimin ailesinin yanında çok büyük sıkıntılar yaşadım ve evden ayrılmak zorunda kaldım. 4 gün sokaklarda kaldım. Sonra burayı duyunca buraya geldim. İş bulursam kendime ev tutarım. Keşke okusaydım. Bir mesleğim olsaydı. Belki o zaman her şey çok başka olabilirdi.”


Devami...