Merhabalar İmajTeam Misafiri, Sayfamıza Hoşgeldin. Aramıza Katılmak İstermisin? Kayıt ol


İmajTeam Uydu Forum içerisinde Digiturk,D-Smart,Tivibu,Turkcell TV,Filbox,Teledünya vb. Yerli Platformlara ait Kart Paylaşımı,IPTV,Key gibi illegal içerikler istemek ve paylaşmak yasaktır. Yapanlar tespit edildiği anda cezalandırılacaktır ve bu konuda herkes eşittir.

Etiketlenen üyelerin listesi

Sayfa 16 Toplam 17 Sayfadan BirinciBirinci ... 614151617 SonuncuSonuncu
Toplam 486 adet sonuctan sayfa basi 451 ile 480 arasi kadar sonuc gösteriliyor
  1. #451
    Onur Üyesi TRessam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    03 Haziran 2013
    Nereden
    Samsun
    Yaş
    64
    Mesajlar
    1,380
    Tecrübe Puanı
    13

    Standart Tarihte Bugün...


    26 NİSAN

    1865- ABD Başkanı Abraham Lincoln'ü bir suikastla öldüren John Wilkes Booth, Amerika Birleşik Devletleri Kara Kuvvetleri askerleri tarafından on iki günlük bir insan avının sonunda, kuzey Virginia'nın kırsal kesiminde yakalandı ve öldürüldü.
    1870- Osmanlı Devleti’nde, Dârülmuallimât (Kız Öğretmen Okulu) açıldı. Sınavla 32 kız öğrenci alındı.
    1903- Ünlü İspanyol takımı Atlético Madrid kuruldu.
    1912- İlk defa, bir Osmanlı pilotu olan Fesa Bey Osmanlı tayyaresi ile Türk toprakları üzerinde uçtu.
    1929- İstanbul Mecidiyeköy'de likör fabrikası açıldı.
    1937- Alman uçakları İspanyayı bombaladı.
    (Naziler İspanya İç Savaşı sırasında yeni kurdukları hava gücü Lutwaffe'yi İspanya'nın kuzeyindeki Cumhuriyetçi Bask kenti Guernica'yı bombalayarak denemeye başladı. General Franco'ya yardım amacıyla Hitler'in talebiyle bazı gönüllü havacıların İspanya'nın Bask bölgesindeki Guernica kentini bombalaması, tarihteki ilk terörist bombardıman olarak kabul edilir.)
    1940- İlk "kira ihtikarı" davası, İstanbul'da, kiracısından Milli Korunma Kanunu'na aykırı olarak fazla zam isteyen Dragomis Komandorof hakkında açıldı.
    1941- Alman orduları Atina'yı ele geçirdi.
    1951- İstanbul Edirnekapı'da bir mezarlıkta ayin yapan 26 nakşibendi yakalandı.
    1954- Burdur Şeker Fabrikası'nın temeli atıldı.
    1954- Kore ve Çin Hindi ile ilgili Cenevre Konferansı toplandı.
    1961- Yüksek Seçim Kurulu oluştu.
    1964- Girne Başparmak Dağları'na saldırıya geçen Rumlar 4 Türk'ü öldürdüler.
    (Rum güçleri Girne Geçidi'ne 8 kilometre yaklaştılar. Aynı gün, Lefkoşa'da yürüyüş yapan 5 bin Türk kadın, Birleşmiş Milletler Barış Gücü komutanını yuhalayarak taşladı ve "Türk Ordu'su Kıbrıs'a" diye bağırdı.)
    1964- Tanganika Cumhuriyeti, komşu adalar Zanzibar ve Pemba ile birleşerek Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti'ni oluşturdu. Julius Nyerere cumhurbaşkanı oldu.
    1966- Özbekistan Cumhuriyeti'ne bağlı Taşkent'te meydana gelen 7,5 Richter ölçeğindeki deprem neredeyse kentin tamamını yerle bir etti.
    1967- Picasso'nun bir tablosu yaşayan bir sanatçı için o güne kadarki en yüksek fiyattan, 532.000 dolara satıldı.
    1970- İzmir'de yapılan Türkiye İşçi Partisi Kongresi'nde "sosyalist devrimciler" ile "proleter devrimciler" arasında kavga çıktı.
    1971- 11 ilde sıkıyönetim ilan edildi.
    (Adalet Bakanı İsmail Arar, gazetecilerin "Bir isyan mı var ?" sorusunu cevapsız bıraktı. Bir ay süreyle sıkıyönetim ilan edilen iller şunlar: Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Diyarbakır, Eskişehir, Hatay, Kocaeli, Sakarya, Siirt, Zonguldak.)
    1971- Sıkıyönetim, Devrimci Doğu Kültür Ocakları ve Dev-Genç'i kapattı.
    1971- Türkiye’deki bütün radyolar Ankara'ya bağlandı.
    1972- Yazar Sevgi Soysal 1 yıl hapse mahkum oldu.
    1973- Ferit Melen Hükümeti'nin istifasından sonra, hükümeti kurmakla görevlendirilen Naim Talu yeni bakanlar kurulunu açıkladı. Naim Talu Hükümeti Cumhuriyet Halk Partisi ve Demokratik Parti'nin ret oylarına rağmen Meclisten güvenoyu aldı.
    1975- Portekiz'de Kurucu Meclis seçimlerini Mario Soareş'in liderliğindeki Sosyalist Parti kazandı.
    1977- Cumhuriyet Halk Partisi lideri Bülent Ecevit'in seçim otobüsü Niksar'da kurşunlandı. Saldırıda 10 kişi yaralandı.
    1979- İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı 1 Mayıs kutlamalarını yasakladığını bildirdi.
    1982- 10 Nisan'dan beri cezaevinde olan Bülent Ecevit hakkında bir tutuklama kararı daha verildi.
    1984- İstanbul Sıkıyönetim Mahkemesi, işkence yaparak bir öğrenciyi öldürdükleri iddiasıyla yargılanan 2 polisi 6'şar yıl 8'er ay ağır hapis cezasına çarptırdı.
    1985- Bolu yakınlarında uçuruma yuvarlanan bir yolcu otobüsündeki 40 kişiden 20'si öldü.
    1986- Rusya'da Çernobil nükleer santralinde patlama oldu;
    (Yayılan radyoaktif sızıntı bulutlar aracılığıyla İskandinav ülkeleri, Doğu Avrupa ve Karadenize kıyısı olan ülkeleri, bu arada Türkiye'nin Trakya ve Karadeniz bölgelerini etkiledi. 1972’de Ukrayna’daki (O dönem SSCB’nin bir parçasıydı) Kiev’in 140 km kuzeyinde kurulan Çernobil Nükleer Santralı’nda ortaya çıkan kazaya, her biri 1.000 Megawatt (MW) gücünde dört reaktördeki tasarım hataları ile reaktörlerden birinde deney yapmak için güvenlik sisteminin devre dışı bırakılması sonucu oluşan bazı hatalar dizisi sonucunda meydana geldi.)
    1986- DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit Libya'nın Ankara Büyükelçiliğini ziyaret ederek Amerika Birleşik Devletleri'nin Libya'yı 15 Nisan günü bombalaması nedeniyle "geçmiş olsun" dileğini iletti.
    1987- Türk-İş'in Samsun'da düzenlediği "Demokrasi Mitingi"ne 10 bin işçi katıldı.
    1988- Tıp Etik Kurulu Dr. Ziya Özel'in kanserli hastaların tedavisinde kullandığı zakkum ekstresinin ilaç olmadığına karar verdi.
    1988- İstanbul Kartal'da 1500 gecekondu yıkıldı.
    1991- İstanbul Çavuşoğlu Lisesi Dünya Liselerarası Basketbol Şampiyonu oldu.
    1991- Karabağ bölgesinde, 4 Azeri güvenlik görevlisi öldürüldü. Olayı “Karabağ Savaşçıları” adlı örgüt üstlendi.
    1993- Silahlı Kuvvetler İç Hizmet Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle er ve erbaşlar artık saçlarını üstte altı, yanlarda ise iki santimetre daha uzatabilecekler.
    1994- Bir Çin Halk Cumhuriyeti uçağı Japonya'da düştü ve 264 kişi öldü.
    1994- Güney Afrika'da ilk çok ırklı seçimler yapıldı.
    (22 milyon Güney Afrikalının oy kullandığı parlamento genel seçimlerinde ırkçılığa karşı mücadelenin önderi Nelson Mandela oyların büyük çoğunluğunu alarak Güney Afrika'nın ilk siyah başkanı olmaya hak kazandı.)
    1995- 31 Mart'ta PKK militanları tarafından kaçırılan Reuters muhabiri Fatih Sarıbaş ile Ajans France Press muhabiri Kadri Gürsel serbest bırakıldı.
    1995- Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, artık Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki gazeteciler de iç tüzükte belirtilen giyim kurallarına göre giyinecekler.
    1995- Türkiye'nin ilk kadın kaymakamları Elif Arslan ile Özlem Bozkurt görevlerine başladılar.
    1995- 31 Mart'ta PKK militanları tarafından kaçırılan Reuters muhabiri Fatih Sarıbaş ile Fransız Basın Ajansı muhabiri Kadri Gürsel serbest bırakıldı.
    1996- Türkiye'nin ilk üst geçit lokantası TEM otoyolu üzerinde Mc Donald's tarafından Sapanca'da açıldı.
    1997- İlk Kürtçe dil kursu Kürt Kültür ve Araştırma Vakfı (Kürt-Kav) tarafından açıldı.
    1997- 128 Alevi vakıf ve dernek yöneticisinin bir araya geldiği "1. Ehlibeyt Kurultayı" İstanbul'da toplandı.
    1997- Sanayi Bakanı Yalım Erez ve Sağlık Bakanı Yıldırım Aktuna görevlerinden istifa ettiler.
    1999- Çernobil Faciası'nın yıldönümünde sanal korsanlar bilgisayarları kilitledi. Çernobil virüsü'nden 300 bin PC etkilendi. Binlerce şirkette büyük panik yaşandı. Faturası 100 milyon dolar.
    2000- Cumhurbaşkanlığı adaylığı için 13 kişi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı'na başvurdu. Ancak daha sonra Fazilet Partili Vecdi Gönül adaylıktan istifa etti. Aday sayısı 12'ye indi.
    2000- 3 bin 500 sendika yöneticisi 9 ilden Ankara'ya yürüyüşü tamamladı. Türk-İş'in özelleştirmeyi protesto yürüyüşüne katılanlar Türk-İş'i de eleştirdiler. "Eylem nerede, biz oradayız", "söz bitti, sıra eylemde" sloganları atıldı.
    2000- Eskişehir Milletvekili Mail Büyükerman, cumhurbaşkanlığı adaylığına tepki gösterildiği gerekçesiyle DSP'den istifa etti.
    2001- Ölüm orucu eylemine dışarıda destek veren Ahmet Candemir Özdemir ailesinin başvurusu üzerine hastaneye kaldırıldı. Tedaviyi reddeden Özdemir ailenin ikna çabaları sonucu müdahaleyi kabul etti.
    2001- Yunanistan'da İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) ve Memurlar Sendikası (ADEDİ) greve gitti.
    (Hayat durdu; devlet daireleri, fabrikalar, bankalar, okullar kapandı. Gemi, tren, otobüs, uçak seferleri yapılmadı. Medya sustu. Kostas Simitis hükümetinin greve beş saat kala emeklilik yasasını geri çekmesi eylemi engellemedi. Yasa emeklilik yaşının 65'e yükseltilmesini getiriyordu.)
    2001- Liberal Demokrat Parti'den Jun'ichirÅ Koizumi ilk Japon başbakanı oldu.
    2002- Susurluk davasından kesinleşmiş dört yıl hapis cezası bulunan Sami Hoştan teslim oldu.
    2003- İstanbul Film Festivali Altın Lale Ödülü'nü Arjantinli Diego Lerman'ın yönettiği "Aniden", Ulusal yarışmayı Nuri Bilge Ceylan'ın "Uzak" filmi kazandı. Radikal gazetesinini verdiği "Halk Ödülü"nü Handan İpekçi'nin "Büyük Adam, Küçük Aşk"ı aldı.
    2004- Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) Genel Sekreteri Fikri Sağlar partisinden ayrıldı.
    2004- Karadenizliler Çernobil faciasından tam 18 yıl sonra dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Cahit Aral ve Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ahmet Yüksel Özemre hakkında suç duyurusunda bulundu. Gerekçe; Karadenizde kanser vakalarının artması.
    2005- Suriye,Lübnan'daki 14 bin askerini çekme işlemini tamamladı.BM Güvenlik Konseyi kararı uyarınca 29 yıldır Lübnan'da bulunan Suriye ordusu tamamen çekilmiş oldu.
    2005- CHP İstanbul milletvekili Kemal Derviş Birleşmiş Milletler Kalkınma Program Başkanlığı'na (UNDP) seçildi.
    2005- Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto ettiği 10 bin polis kadrosu açılmasına ve ilahiyat mezunlarının da polis olabilmesine olanak sağlayan yasa TBMM'de aynen kabul edildi.
    2005- Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 5335 sayılı "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"u onayladı. Kanun emeklilerin kamu kurum ve kuruluşlarında çalıştırılmasına sınırlama getiriyor. Çalışırlarsa da emekli aylıkları kesilecek.
    2006- AKP Sivas Milletvekili Selami Uzun; "Bu ülkenin çocukları 20 yıldır dağlarda. Niye bu çocuklarımızı vatandaş yapamıyoruz. Kendi dağlarımızı 20 yıldır bombalıyoruz. Biz biryerlerde yanlış yapıyoruz ama nerede" dedi.
    2006- TBMM'de Çevre Yasası kabul edildi. Dokuz hükümetin çıkaramadığı yasa 10 yıldır Meclis'te bekliyordu. 550 milletvekilinden sadece AKP'li 90 dolayında milletvekilinin oyu ile kabul edildi.
    2007- Pekin'de Olimpiyat Oyunları ateşi yakıldı.
    2010- Mardin'in Mazıdağı İlçesi'ne bağlı Bilge Köyünde 7'si çocuk 44 kişinin öldürülmesiyle ilgili tutuklanan 8 kişiden, 6'sına 44'er kez müebbet hapis verildi. Bilge Köyü Katliamı olarak tarihe geçen olayda yaşı küçük olan bir sanığa 44 kez 15 yıl, evinde silah bulunduran sanığa ise 15 yıl hapis cezası verildi.



    26 Nisan – Doğanlar

    0121- Marcus Aurelius, Roma İmparatoru
    1564- William Shakespeare, İngiliz oyun yazarı, şair
    1711- David Hume, İskoç filozof ve tarihçi
    1785- John James Audubon, ABD'li ressam
    1798- Eugene Delacroix, Fransız romantik Ressam.
    1822- Frederick Law Olmsted, ABD'li mimar
    1856- Henry Morgenthau ABD'li siyasetçi
    1886- Abdullah Tukay (Ğabdulla Tuqay), Tatar şair
    1889- Ludwig Wittgenstein, Avusturya kökenli İngiliz filozof
    1894- Rudolf Hess, Alman siyasetçi ve NSDAP milletvekili
    1897- Douglas Sirk, Alman asıllı ABD'li sinema yönetmeni
    1898- Vicente Aleixandre, İspanyol yazar, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi
    1900- Charles Francis Richter, ABD'li yer bilimci ve mucit
    1905- Jean Vigo, Fransız yönetmen
    1912- Alfred Elton van Vogt, Amerikalı bilim kurgu yazarı
    1914- ABD'li yazar Bernard Malamud.
    1932- Michael Smith, İngiliz asıllı Kanadalı kimyacı ve Nobel Kimya Ödülü sahibi
    1933- Arno Allan Penzias, Alman asıllı ABD'li fizikçi ve Nobel Fizik Ödülü sahibi
    1942- Manfred Korfmann, Alman arkeolog
    1961- Joan Chen, Çin Halk Cumhuriyeti asıllı ABD'li sinema oyuncusu ve yönetmeni
    1963- Jet Li, Çinli dövüş sanatları oyuncusu ve aktör
    1965- Kevin James, ABD'li aktör ve komedyen
    1967- Kane, İspanyol asıllı ABD'li güreşçi ve aktör
    1970- Ümit Sayın, Türk şarkıcı
    1975- Joey Jordison, ABD'li müzisyen ve Slipknot bateristi
    1977- Tom Welling, ABD'li oyuncu
    1977- Jason Earles, ABD'li oyuncu
    1987- Jessica Lee Rose, ABD'li oyuncu
    1993- Gizem Örge, Türk voleybolcu
    1995- Tilbe Şenyürek, Türk basketbolcu



    26 Nisan – Ölenler

    1444- Robert Campin, Flaman ressam
    1865- John Wilkes Booth, ABD başkanı Abraham Lincoln'e suikast düzenleyen tiyatro oyuncusu
    1910- Bjørnstjerne Bjørnson, Norveçli yazar, şair ve politikacı, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi
    1920- Srinivasa Aiyangar Ramanujan, Hint matematikçi
    1936- İlk Türk romancılarından Samipaşazade Sezai 76 yaşında İstanbul'da öldü.
    1938- Edmund Husserl, Avusturyalı filozof
    1943- Tiyatromuzun büyük oyuncularından Naşit Özcan.
    (Tuluat tarzının en yetkin oyuncusu sayılan Özcan tuluatın İbiş'ine kişilik kazandırmasıyla biliniyordu. Özcan sinema ve tiyatromuzun ünlü isimlerinden Adile Naşit ve Selim Naşit'in babasıydı.)
    1951- Arnold Sommerfeld, Alman fizikçi
    1956- Edward Arnold, ABD'li aktör
    1966- Tom Florie, ABD'li futbolcu
    1969- Morihei Ueshiba, Japon dövüş sanatı üstadı ve Aikidonun kurucusu
    1971- Celal Sururi, Türk tiyatro sanatçısı
    1981- Jim Davis, ABD'li aktör
    1984- Count Basie, ABD'li caz piyanisti ve orkestra şefi
    1984- Helge Løvland, Norveçli dekatloncu
    1986- Broderick Crawford, ABD'li aktör
    1989- Lucille Ball, ABD'li aktris ve komedyen
    2002- Orhan Elmas, Film yönetmeni. Başlıca yapıtları arasında "Ezo Gelin", "Boş Beşik", "Duvarların Ötesinde" vardı.
    2004- Estee Lauder, Kozmetik dünyasının kraliçesi olarak bilinen ABD'li iş kadını 95 yaşında.
    2005- Maria Schell, Avusturyalı aktris
    2005- Augusto Roa Bastos, Paraguaylı yazar
    2006- Ali Ekber Çiçek, Ses ve bağlama ustası, halk müziği sanatçısı 71 yaşında İstanbul'da öldü.
    (400'den fazla türküyü derleyerek halk müziğine kazandıran sanatçı ''Haydar Haydar'', ''El Vurup Yaremi İncitme Tabip'' gibi türküleriyle tanındı.)
    2017- Jonathan Demme, ABD'li yönetmen



    GÜNÜN ÖNEMİ

    *- Dünya Fikri Mülkiyet Günü
    *- Dünya Pilotlar Günü
    *- Fırtına : Sitte-i Sevr'in Bitişi
    *- Dünya Kıskançlık Günü

  2. #452
    Onur Üyesi TRessam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    03 Haziran 2013
    Nereden
    Samsun
    Yaş
    64
    Mesajlar
    1,380
    Tecrübe Puanı
    13

    Standart Tarihte Bugün...


    27 NİSAN


    1521- Portekiz ile İspanya adına seferler düzenleyen ve 9 Martta ulaştığı Filipinler'de imzaladığı ittifak anlaşmasıyla İspanya'ya Büyük Okyanus bölgesindeki ilk müttefikini kazandıran Portekizli kaşif Ferdinand Magellan, Mactan adasındaki yerlilerle girdiği çatışmada öldürüldü.
    1640- Evliya Çelebi'nin seyahat programı Bursa-İstanbul-İzmit güzergâhı ile başladı.
    1749- Handel'in Ateş Oyunları Müziği ilk kez Londra Green Park'ta seslendirildi.
    1810- Beethoven, ünlü eseri Für Elise'yi besteledi.
    1865- Sultana isimli ve 2,300 yolcu taşıyan buharlı gemi Mississippi Nehrinde infilak ederek battı: 1.700 kişi öldü.
    1908- 1908 Yaz Olimpiyatları Londra'da başladı.
    1909- II. Abdülhamid tahttan indirildi; yerine V. Mehmed tahta geçti.
    1927- Türkiye'de ilk radyo yayını başladı.
    (''Türk Telsiz Telefon AŞ” adıyla çalışmalarına başlayan özel kuruluş, yayınlarını 1938'de devlet radyosu kurulana kadar sürdürdü.)
    1934- Haftalık resmi tatil, cuma gününden pazara alındı.
    1937- Adolf Hitler'in İspanya'da ayaklanan Falanjist güçlerin lideri Francisco Franco'ya gönderdiği uçaklar Guernica'yı bombalamayı sürdürüyor.
    1938- Türkiye ile Yunanistan arasında dostluk antlaşması imzalandı.
    1940- Köy Enstitülerinin kuruluşuna ilişkin kanun kabul edildi.
    (Köylünün eğitilmesini, kalkınmasını ve toprağa bağlanmasını amaçlayan Köy Enstitüleri, 1946'dan sonra klasik öğretmen okullarına dönüştürüldü.)
    1941- Berlin'de bastırılan 100 liralıklar tedavülden kaldırıldı.
    1941- II. Dünya Savaşı: Alman birlikleri Atina'ya girdi.
    1960- Meclis Tahkikat Komisyonu'na çok geniş yetki tanıyan Tahkikat Encümeni Selahiyet Kanunu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi.
    1960- Mersin Limanı hizmete açıldı.
    1960- Togo, Fransa'dan bağımsızlığını kazandı.
    1961- Sierra Leone, İngiltere'den bağımsızlığını kazandı.
    1964- Ankara'da İkinci Çubuk Barajı hizmete açıldı.
    1965- Amerika'nın Vietnam Savaşı'na giderek artan bir şekilde katılması Fransa'da Paris sokaklarında protesto edildi.
    1968- Adana'da beş kadın yol kesip şoför soydu.
    1971- İstanbul'da siyasi toplantılar Sıkıyönetim Komutanlığınca yasaklandı. Ankara'da gece sokağa çıkma yasağı başladı.
    1971- Dev-Genç, Ülkü Ocakları ve DDKO (Devrimci Doğu Kültür Ocakları) kapatıldı. İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı bir bildiri ile basını uyardı.
    1973- 4 senatör ve 2 milletvekili Adalet Partisi'nden çıkarıldı. Milletvekillerinden Cahit Karakaş ihracından 1 saat sonra Cumhuriyet Halk Partisi'ne girdi.
    1974- Türkiye Sosyalist İşçi Partisi 'in (TSİP) Altındağ İlçe Merkezi ülkücülerin saldırısına uğradı.
    1974- Merkez Bankası bir rapor yayınladı: "Türkiye'de işsiz sayısı 1 milyon 760 bin."
    1974- Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Bülent Ecevit Gümüşhane'nin Şiran ilçesinde saldırıya uğradı.
    1978- Afganistan'da Devlet Başkanı Muhammed Davud Sovyetler Birliği'nin desteklediği bir darbeyle iktidardan uzaklaştırıldı.
    1978- Ankara Valisi Tekin Alp, Ülkü Ocakları'nın kapatılması istemiyle Cumhuriyet Savcılığına başvurdu. Vali kuruluşun tüm yurtta yasadışı faaliyetlerde bulunduğunu ve Milliyetçi Hareket Partisi'yle ilişkisinin belgelerle saptandığını bildirdi.
    1981- Xerox PARC şirketi ilk bilgisayar faresini tanıttı.
    1984- Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi Türkiye Alt Komitesi üyeleri Mamak ve Diyarbakır askeri cezaevlerinde incelemede bulundu.
    1985- Uluslararası İstanbul Sinema Günleri'nde büyük ödül Altın Lale'yi İngiliz yönetmen Michael Radford'un "1984" adlı filmi kazandı.
    1986- Ankara'daki Amerikan Subay Kulübü'ne bomba koymak isterken yakalanan iki Libyalı Devlet Güvenlik Mahkemesi'nce tutuklandı.
    1988- Cardiff'te yapılan Avrupa Halter Şampiyonası'nda ilk kez Türkiye adına uluslararası bir şampiyonaya katılan Naim Süleymanoğlu, bir dünya rekoru kırdı ve 3 altın madalya kazandı.
    1988- Polonya'da 4 bin çelik işçisi greve başladı.
    1990- Türkiye'de toplam sigortalı işçi sayısının 3 milyon 564 bin, sendikalı işçi sayısının ise 1 milyon 834 bin olduğu açıklandı.
    1992- ABD'nin San Fransisco eyaletinin Los Angeles kentinde bir siyah şoförü dövmekten yargılanan 4 polis beraat etti. Bu karar üzerine siyahlar ayaklandı. Olaylar sonucu 13 kişi öldü, 170 kişi yaralandı.
    1992- Sırbistan ve Karadağ Yeni Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'ni ilan ettiler.
    1992- TRT, Türk Cumhuriyetlerine yönelik uydu televizyon yayınını (Avrasya) başlattı.
    1993- Ankara Devlet Tiyatrosu "kamyon tiyatrosu" uygulamasına başladı.
    1994- Güney Afrika'da siyahi vatandaşların da oy verebildiği ilk demokratik seçimler yapıldı.
    1997- Türk Milli Futbol Takımı İsviçre'yi 2-1 yendi. Sokaklara taşan kutlamalarda silah da kullanıldı. Biri İstanbul'da, diğeri Bilecik'te iki genç öldü.
    1997- Türkiye'ye gelen Sovyetler Birliği eski Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde öğrenciler tarafından üzerine yumurta atılarak protesto edildi. Gorbaçov konuşmasının ardından arka kapıdan kaçırıldı. Protestocu öğrencilerden 8'i gözaltına alındı.
    1997- Yemende 1994'te iki ay süren iç savaştan bu yana yapılan ilk seçimler sırasında çıkan olaylarda16 kişi öldü.
    1998- Ankara 8. Asliye Ceza Mahkemesi, eski milletvekili Hasan Mezarcı'yı 1,5 yıl hapis cazasına çarptırdı. Mezarcı, TBMM'deki basın toplantısında Atatürk için "veled-i zina" demişti.
    2000- Cumhurbaşkanlığı seçim süreci başladı. Beş liderin ortak adayı olan Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer ilk oylamada 281 oy aldı. Öteki adaylar, Nevzat Yalçıntaş 61, Sadi Somuncuoğlu 58, Yıldırım Akbulut ise 56 oy aldı.
    2000- Ankara 30. Asliye Hukuk Mahkemesi, cep telefonlarından alınan sabit ücretin kaldırılması ve iade edilmesine karar verdi.
    2001- Enerji Bakanı Cumhur Ersümer istifa etti. DGM'nin "Beyaz Enerji" iddianamesinde kendisine yöneltilen ihaleye fesat karıştırma, görevi suistimal ve devleti zarara uğratma suçlamalarını reddetti.
    2001- İstanbul Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, çete kurarak yolsuzluk yaptığı suçlamasıyla tutuklandı.
    2002- Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 4754 sayılı ''23 Nisan 1999 Tarihine Kadar İşlenen Suçlardan Dolayı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun''un yayımlanmasını veto etti. Cumhurbaşkanı ilk Af Yasası'nı da veto etmiş, Meclis aynen kabul edince Anayasa Mahkemesi'ne gitmişti.
    2002- 21. Uluslararası İstanbul Film Festivali Altın Lale ödülünü Hollanda yapımı "Magonya" kazandı. Ulusal Yarışma en iyi film ödülünü Ümit Ünal'ın ilk filmi "9" aldı.
    2003- Arjantin, tarihinin en derin krizi ekonomik krizini yaşarken devlet başkanını seçmek için sandık başına gitti. 18 Mayıs'ta yapılacak ikinci tura, yarışan beş aday arasından "El Turco" lakaplı Carlos Menem ile eski eğitim bakanı Nestor Kirchner kaldı.
    2004- İspanya güçleri Irak'tan çekilmeye başladı. Başbakan Zapatero’nun seçimlerden önce verdiği söze uygun olarak Irak'taki İspanyol birlikleri, Divaniye'deki ana üslerine gitmek üzere Şiilerin kutsal kenti Necef'ten ayrıldılar.
    2004- Petrol-İş Sendikası eski Genel Başkanı Münir Ceylan, Uyum Yasası'na göre yeniden yargılandığı davada beraat etti. TCK'nın 312. maddesi uyarınca 11 yıl önce 20 ay hapis cezasına çarptırmıştı.
    2005- Süperjumbo jet yolcu uçağı Airbus 380 ilk uçuşunu yapmak üzere Fransa’nın Tolulouse kentinden havalandı.
    2005- Irak'ta kadın milletvekili Lamiye Amed Heduri evinin önünde öldürüldü. 30 Ocak'ta seçilen 275 koltuklu mecliste 90 kadın vekil var.
    2005- İspanya Özerk Bask Ülkesi'nde kapatılan Batasuna partisinin lideri Arnaldo Otegi'ye terörü yüceltmek suçundan 15 ay hapis cezası verildi. Otegi ayrıca yedi yıl kamu hizmetlerinde görev alamayacak.
    2006- Britanya'da 65 yaşındaki transseksüel bir kadın, Sarah Richards, emeklilik hakkı konusunda hukuk mücadelesini kazandı.
    (Richards İngiliz İş ve Emeklilik Dairesi'den diğer İngiliz kadınlarına uygulandığı şeklinde kendisine maaşının 60 yaşından itibaren ödenmesini talep etmiş, erkeklerin emeklilik yaşı olan 65'ine kadar beklemesi gerektiği karşılığını alınca dava açmıştı.)
    2007- Genelkurmay Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı seçimi dolayısı ile 27 Nisan 2007 tarihinde gece saat 23:10'da lâiklikle ilgili açıklama yaptı. Bu açıklama bazı siyasetçi ve gazeteciler tarafından "muhtıra" olarak tanımlandı
    2007- TBMM Genel Kurulunda 11. Cumhurbaşkanı seçimi için yapılan ilk tur oylamada Abdullah Gül, 357 oy olarak Anayasa'nın öngördüğü 367 oyu sağlayamadı.
    (TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın açıkladığı ilk tur sonucuna göre oylamaya 361 milletvekili katıldı. CHP, oylamada ''toplantı yeter sayısının 367'yi bulmadığı'' iddiasıyla ilk turun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesinde dava açtı.)
    2009- İstanbul'da sabaha karşı 60 ev ve işyerine baskınlar düzenlendi.
    (Baskınların düzenlendiği evlerden biri olan, Bostancı Emanet Sokak’ta bir apartman dairesinde saat 05.30’da çatışma çıktı. 6 saat süren silahlı çatışmada Devrimci Karargâh yöneticisi Orhan Yılmazkaya, çatışma sırasında başından vurulan Mazlum Şeker ve Polis Amiri Semih Balaban öldü. Çatışmada aynı zamanda 7 polis de yaralandı.)
    2010- Aygül Özkan Türk kökenli Almanya vatandaşı ilk bakan oldu.



    27 Nisan – Doğanlar

    1495- Osmanlı Padişahı I. Süleyman doğdu. Kanuni Sultan Süleyman, Avrupa'da ''Muhteşem Süleyman'' olarak anıldı.
    1737- Edward Gibbon, İngiliz tarihçi
    1759- Mary Wollstonecraft, İngiliz yazar
    1791- Samuel Finley Breese Morse, ABD'li mucit
    1820- Herbert Spencer, İngiliz felsefeci
    1822- Ulysses S. Grant, ABD'nin 18. başkanı
    1857- Theodor Kittelsen, Norveçli ressam
    1891- Sergei Prokofiev, Rus besteci
    1902- Fehmi Ege, Türk orkestra şefi ve tangolarıyla ünlü hafif müzik bestecisi
    1903- Rikkat Kunt, Türk Tezhip sanatçısı
    1913- Philip Hauge Abelson, ABD'li fizikçi ve Nobel Fizik Ödülü sahibi
    1932- Anouk Aimee, Fransız sinema oyuncusu
    1935- Theodoros Angelopoulos, Yunan film yönetmeni
    1941- M. Fethullah Gülen, Türk emekli vaiz
    1951- Hülya Darcan, Türk oyuncu
    1972- Silvia Farina Elia, İtalyan tenisçi
    1986- Dinara Safina, Rus tenis oyuncusu
    1987- William Moseley, İngiliz oyuncu
    1988- Güliz Ayla, Türk şarkıcı



    27 Nisan – Ölenler

    1521- Ferdinand Magellan, Portekizli kaşif ve denizci
    1882- Ralph Waldo Emerson, ABD'li yazar ve düşünür
    1915- Alexander Scriabin, Rus besteci
    1918- II. Abdülhamid, Beylerbeyi Sarayı'nda öldü.
    1937- Antonio Gramsci, İtalyan düşünür, siyasetçi ve Marksist teorisyen
    1938- Edmund Husserl, Alman filozof
    1969- René Barrientos, Bolivya Devlet Başkanı
    1972- Kwame Nkrumah, Gana bağımsızlık lideri ve Cumhurbaşkanı
    1977- Güner Sümer, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu
    1977- Naşit Hakkı Uluğ, Türk gazeteci ve eski milletvekili
    1979- Celal Atik, Türk güreşçi, Dünya ve Olimpiyat şampiyonu
    1981- Mübin Orhon, Türk ressam 57 yaşında öldü.
    1981- Ünlü ses sanatçısı ve besteci Münir Nurettin Selçuk, 82 yaşında İstanbul'da öldü.
    ("Dönülmez Akşamın Ufkundayız, Vakit Çok Geç", "Endülüs'te Raks", "Aziz İstanbul" sanatçının unutulmayan besteleri arasında. 20. yüzyılın en önemli geleneksel Osmanlı/Türk musıkisi ses sanatçısı olarak kabul edilen Selçuk, Türk musıkisi sesli icra üsluplarında bir dönüm noktasıdır. Türk musıkisi sesli icra tavır ve üsluplarında bir "Münir Nurettin Selçuk öncesi" ve bir "Münir Nurettin Selçuk sonrası" dönemden söz edilebilir.)
    1982- ABD'li yazar Ralph Waldo Emerson.
    1997- Arif Sami Toker, Türk bestekar
    1998- Carlos Castaneda, Peru doğumlu ABD'li yazar
    1999- Al Hirt, ABD'li trompetçi
    2002- Eski milletvekili ve gazeteci-yazar Cüneyt Canver.
    2006- Ünlü söz yazarı Turgut Yarkent 90 yaşında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesinde vefat etti.
    (Yarkent, ''Mihrabım Diyerek Sana Yüz Vurdum'', ''Duydum ki Unutmuşsun Gözlerimin Rengini'', ''Dil Şad Olacak Diye'' adlı şarkıların sözlerini yazmıştı.)
    2007- Eski bakanlardan Sabahattin Savcı ile Ümit Haluk Bayülken vefat etti.
    2007- Mstislav Rostropovich, Rus çellist ve orkestra yönetmeni
    2011- Arman Kırım, Türk akademisyen ve yazar



    GÜNÜN ÖNEMİ


    • Dünya İletişim Tasarımı Günü
    • Finlandiya: Gaziler Günü
    • Sierra Leone: Cumhuriyet Günü
    • Güney Afrika: Özgürlük günü
    • Hollanda, Aruba, Curaçao, Saint Martin: Kraliçe Günü

  3. #453
    Onur Üyesi TRessam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    03 Haziran 2013
    Nereden
    Samsun
    Yaş
    64
    Mesajlar
    1,380
    Tecrübe Puanı
    13

    Standart Tarihte Bugün...


    28 NİSAN


    1915- ''Hilali Ahmer''in adı ''Kızılay''a çevrildi.
    1915- Birinci Kirte Muharebesi başladı.
    1916- Kut'ül Ammare bölgesinde 5 aydır kuşatma altında bulunan İngiliz birlikleri teslim oldular.
    1920- İstanbul Hükümeti, Anadolu'da saltanatı devam ettirmek amacıyla Anadolu Fevkalade Müfettiş-i Umumiliği'ni yayınladı.
    1920- Azerbaycan, Sovyetler Birliği'ne katıldı. (1991'de tekrar ayrılmıştır.)
    1936- Mısır'da Kral Fuad'ın beklenmeyen ölümü nedeniyle 16 yaşındaki Prens Faruk kral oldu.
    (16 yaşında babası I. Fuad'ın ölümü üzerine tahta çıktı. II. Dünya Savaşı sırasında Mısır'daki İngiliz askeri varlığına karşı tarafsız kalmaya çalıştı. Savaştan sonra kurulan İsrail'e karşı yapılan 1948 Arap-İsrail Savaşı'nda alınan ağır yenilgi ve İngiliz işgalinin kaldırılamaması, milliyetçiliğin güçlenmesine neden oldu. Bu başarısızlıkları Kral Faruk'un kötü ve yetersiz yönetimine bağlayan Cemal Abdülnasır liderliğindeki Hür Subaylar Hareketi 1952'de Faruk'u tahttan çekilmeye zorladı. Yerine çocuk yaşlardaki oğlu II. Fuad geçtiyse de, bir yıla kalmadan Mısır'da Cumhuriyet ilan edildi. 1965 yılında Roma'da öldü.)
    1941- Memurların öğrencilik yapmaları yasaklandı.
    1941- Aşırı Türkçü bir dergi olan Bozkurt dergisinin çıkışına izin verildi.
    1945- İtalya'nın faşist lideri Benito Mussolini ve sevgilisi Clara Petacci İtalyan partizanları tarafından kurşuna dizildi ve cesetleri bir benzin istasyonunda ayaklarından asılarak teşhir edildi.
    1947- Thor Heyerdahl ve beş kişilik mürettebatı, Kon-Tiki adlı tekneyle Peru'dan yola çıktı. Amaçları çok önceleri Peruluların Polinezya'ya yerleşmiş olduklarını kanıtlamaktı.
    1950- Nightingale Hemşire Koleji İstanbul'da açıldı.
    1956- İstanbul İşçi Sendikaları Birliği Kongresi toplandı. İşçiler "Grevsiz sendikalar, cereyansız ampul gibidir " dedi.
    1960- İstanbul Üniversitesi öğrencileri, üniversite Merkez binasında hükümet aleyhine gösteri yaptı.
    (Güvenlik güçleri, gösterilere müdahale etti. Güvenlik güçlerinin üniversiteden ayrılmasını isteyen rektör Sıddık Sami Onar tartaklanarak Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Gösterilerde, Orman Fakültesi öğrencisi Turan Emeksiz öldü. Ankara ve İstanbul'da sıkıyönetim ilan edildi.)
    1963- Topraksız köylüler, Adana'da gösteri yürüyüşü yaptılar.
    1966- Genelkurmay Başkanı Cemal Tural, bir genelgeyle "Komünizmle Mücadele Metodları" kitabının askeri okullar ders programı içine alınacağını açıkladı.
    1967- Bilirkişi raporuyla müstehcen olmadığı belirlenen "Kadınlar I-ıh Derse" oyunu, Oraloğlu Tiyatrosu'nda yeniden sahnelenmeye başladı.
    1967- Expo '67 fuarı Kanada'nın Montreal kentinde halkın ziyaretine açıldı.
    1969- Fransa'da yapılan referandumda "hayır" oylarının fazla çıkması üzerine devlet başkanı De Gaulle istifa etti.
    1971- Sıkıyönetim Türkiye Büyük Millet Meclis'inde kabul edildi. Cumhuriyet ve Akşam gazeteleri 10 gün süreyle kapatıldı.
    1972- Televizyon programlarının seyredilir hale getirilmesi için yerli film gösterilmesi kararı alındı.
    1974- Eski cumhurbaşkanlarından Celal Bayar, demokrasi ile bağdaşmadığı gerekçesiyle, tabii senatörlük önerisini geri çevirdi.
    1975- Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Bülent Ecevit Erzincan'da taşlı ve silahlı saldırıya uğradı.
    1977- Batı Almanya'da Kızıl Ordu Fraksiyonu üyeleri G. Ensslin ve J.C. Raspe ömür boyu hapse mahkûm oldu.
    1979- İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı'nın 1 Mayıs kutlamalarını yasaklama kararına uymayacaklarını açıklayan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) genel başkanı ve 4 yöneticisi gözaltına alındı.
    1979- Sovyetler Birliği'nin ilk uçak gemisi Kiev 28, İstanbul Boğazı'ndan geçti.
    1980- Abdi İpekçi'nin katil zanlısı Mehmet Ali Ağca, İstanbul'daki yargılamada, gıyabında idama mahkum oldu.
    1984- Türkiye'nin Tahran Büyükelçiliği Sekreteri Şadiye Yönder'in eşi, İran ile Türkiye arasında ticaret yapan işadamı Işık Yönder, terör örgütü ASALA militanı tarafından öldürüldü.
    1985- Cumhurbaşkanı Kenan Evren "Türkiye'de işkence ve fikir suçu yoktur " dedi.
    1987- Yaklaşık 5 yıldır süren Barış Derneği Davası sonuçlandı. Askeri mahkeme 12 sanığa 6 ay ile 4 yıl arasında değişen hapis cezaları verirken, Barış Derneğinin kapatılmasını da kararlaştırdı.
    1988- Ermeni örgütü ASALA'nın kurucusu Agop Agopyan Atina'da kimliği belirlenemeyen iki kişi tarafından vurularak öldürüldü .
    1988- Aloha Hava Yolları'nın 243 sefer sayılı uçuşu sırasında meydana gelen patlayıcı dekompresyon sonucu uçağın yolcu kabinini ön kısmında 35 m2'lik bir kısmın koparak uçaktan ayrıldı, uçak Maui adasındaki Kahului Havalimanına acil iniş yaptı.
    1993- Ümraniye çöplüğünde biriken metan gazı patladı. Çöp dağı kayarak on üç gecekondunun üzerine yığıldı. 39 kişi öldü.
    1994- Eski ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) görevlisi Aldrich Ames ABD sırlarını Sovyetler Birliği’ne ve daha sonra da Rusya’ya verdiğini itiraf etti.
    1996- Avustralya, Port Arthur katliamı. 35 kişi yaşamını yitirdi.
    1997- 1993’te imzalanan Kimyasal Silahlar Antlaşması yürürlüğe girdi. Rusya, Irak ve Kuzey Kore antlaşmayı imzalamadı.
    1999- PKK lideri Abdullah Öcalan hakkındaki iddianame belli oldu. İdamı istenen Öcalan, hapiste tutulduğu İmralı Adası'nda cam kafeste yargılanacak. İddianamede, terör örgütüne destek veren ülkeler de tek tek sayıldı.
    2001- Milyoner Dennis Tito, dünyanın ilk uzay turisti oldu.
    2003- Kıbrıs Rum kesimi ile serbest geçişler çerçevesinde 25 binden fazla Rum, KKTC'ye geldi.
    2005- Norveç'te ilk kez bir kadın, erkeğe tecavüz etmekten mahkum edildi. Bergen kentinde görülen davada kadına 9 ay hapis cezası verildi.
    2008- Çin Halk Cumhuriyeti'nin doğusundaki Şandong bölgesinin Zibo şehrinde bir yolcu treni raydan çıkarak başka bir trene çarptı; 70 kişi öldü, 420 kişi yaralandı



    28 Nisan – Doğanlar

    1926- Harper Lee, ABD' li yazar
    1937- Saddam Hüseyin, Devrik Irak devlet başkanı
    1442- İngiltere Kralı IV: Edward.
    1545- Yi Sun-sin, Koreli Amiral
    1758- ABD’nin 5. Cumhurbaşkanı James Monroe.
    1878- Lionel Barrymore, ABD'li sinema oyuncusu
    1889- António de Oliveira Salazar, Portekizli diktatör
    1891- Boris İofan, Yahudi asıllı Sovyet mimar
    1908- Oskar Schindler, Avusturyalı iş adamı ve anti-Nazi direnişçi (Yahudileri soykırımından kurtaran)
    1912- Odette Sansom Hallowes, Fransız direniş savaşçısı
    1916- Ferruccio Lamborghini, İtalyan otomobil üreticisi
    1924- Kenneth Kaunda, Zambia'nın ilk Başbakanı
    1926- Hulusi Sayın, Türk asker ve emekli Korgeneral
    1928- Yves Klein, Fransız ressam
    1936- Kazım Kartal, Türk sinema oyuncusu
    1941- K. Barry Sharpless, ABD'li kimyager ve Nobel Kimya Ödülü sahibi
    1948- Terry Pratchett, İngiliz fantastik komedi yazarı
    1967- Kari Wührer, ABD'li sinema oyuncusu
    1970- Diego Simeone, Arjantinli futbolcu
    1972- Sevda Demirel, Türk model, şarkıcı, sinema oyuncusu ve program sunucusu.
    1973- Jorge Garcia, ABD'li oyuncu ve komedyen
    1974- Penélope Cruz, İspanyol sinema oyuncusu
    1977- Onur Akay, Türk sanat müziği sanatçısı
    1980- Karolina Goçeva, Makedon şarkıcı
    1981- Jessica Alba, ABD'li sinema oyuncusu
    1988- Spencer Hawes, ABD'li basketbolcu
    1988- Jonathan Biabiany, Fransız futbolcu



    28 Nisan – Ölenler

    1813- Rus Mareşal Mikhayil Illariyonoviç Kutuzov.
    1918- Gavrilo Princip, Sırp suikastçi
    1865- Samuel Cunard, Kanada doğumlu İngiliz gemi sanayicisi (Titanic'i de üreten "Cunard Line"ın kurucusu)
    1903- J. Willard Gibbs, Amerikalı bilim adamı
    1912- Jules Bonnot, Fransız anarşist ve haydut
    1936- I. Fuad (Ahmed Fuad Paşa), Mısır kralı
    1945- Benito Mussolini, İtalyan politikacı, devlet adamı ve İtalya başbakanı
    1945- Benito Mussolini’nin İtalyan sevgilisi Clara Petacci, kurşuna dizilerek.
    1954- Léon Jouhaux, Fransız sosyalist sendika önderi
    1960- Carlos Ibáñez del Campo, Şilili asker ve siyaset adamı
    1960- Turan Emeksiz, Türk öğrenci
    1970- Ed Begley, ABD'li aktör
    1978- Muhammed Davud Han, Afganistan devlet başkanı
    1978- Muammer Karaca, Türk tiyatro sanatçısı
    1988- Agop Agopyan, ASALA'nın kurucusu ve lideri
    1992- Francis Bacon, İngiliz ressam
    2002- Cüneyt Canver, Türk siyasetçi ve gazeteci yazar
    2002- Rus general Aleksander Lebed
    2005- Percy Heath, ABD'li caz müzisyeni, "Modern Jazz Quartet" grubunun bas gitaristi



    GÜNÜN ÖNEMİ

    Kardeşlik Haftası (28 Nisan - 4 Mayıs)
    Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü
    Dünya İş Kazası Kurbanlarını Anma Günü
    Dünya Laborantlar Günü

  4. #454
    Onur Üyesi TRessam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    03 Haziran 2013
    Nereden
    Samsun
    Yaş
    64
    Mesajlar
    1,380
    Tecrübe Puanı
    13

    Standart


    29 NİSAN


    1429- Jan Dark Orleans'da Fransız ordularının başında İngilizlere karşı zafer kazandı.
    1775- Tersane ambarlarında bir odada "Hendese Odası" nın kurulması.
    1903- Malazgirt Depremi,Sismik aletlerle ölçülen ilk depremlerden biri olan depremde 2626 kişi yaşamını yitirdi. Depremin büyüklüğü 6,7
    1903- Alberta, Kanada'da meydana gelen toprak kaymasında 70 kişi öldü.
    1916- İrlanda'da ayaklanan Cumhuriyeçiler yenildi ve İngiliz birliklerine teslim olmaya başladı.
    1916- Kut'ül Ammare Kuşatmasında Halil Kut Paşa komutasındaki 6. Ordu, Irak cephesinde Kut'ül Ammare kasabasında İngiliz Mezopotamya ordusunu teslim aldı.
    1920- TBMM, ''Hıyaneti Vataniye'' kanununu onayladı.
    1938- Fransız şehircilik uzmanı Henri Prost'un hazırladığı İstanbul Nazım Planı, Şehir Meclisi'nce kabul edildi. Tarihi yarımada ve Beyoğlu kesimlerini ele alan plan; Ahırkapı ile Harem arasında da yaklaşık 2 kilometre uzunluğunda bir tüp geçit öneriyordu.
    1939- Türk güreşçileri 66 ve 87 kilolarda Avrupa ikincisi oldu.
    1945- İtalya'daki Alman birlikleri teslim oldu.
    1945- Adolf Hitler, Eva Braun ile Berlin'de evlendi ve Amiral Karl Dönitz'i veliahtı tayin etti.
    1945- Sovyet tankları Berlin'e girdi. Sovyet askerleri şansölyelik binasının kapılarını zorlarken, Nazi lider Adolf Hitler, tabancayla intihar etti.
    1945- Alman ordusu İtalya'da müttefiklere kayıtsız şartsız teslim oldu. Polonya'daki Nazi toplama kampı Dachauda tutulanlar, ABD Kara Kuvvetleri'ne bağlı 42. Piyade Tümeni ve diğer 7. Ordu birlikleri tarafından kurtarıldı.
    1949- Sabahattin Ali'yi öldüren Ali Ertegin'in yargılanmasına başlandı.
    1951- Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de düzenlenen Dünya Serbest Güreş Şampiyonası'nı Türk Milli Takımı kazandı.
    1952- Leyla Gencer, Ankara'da bir konser verdi. Konser sonrası Gencer, Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından kabul edildi.
    1955- Güney Vietnam'da iç savaş başladı.
    1956- Ankara'da gazeteciler Oktay Ekşi, Hikmet Tanılkan, Altan Öymen, Aydın Köker ve Seyfettin Turhan götürüldükleri Çankaya Karakolunda hakarete uğradılar.
    1959- İzmir Toplu Basın Mahkemesi, Demokrat İzmir gazetesi yazı işleri müdürü Şeref Balçık'ı usulsüz tekzipten 14 gün hapse mahkum etti. İstanbul Toplu Basın Mahkemesi, Havadis gazetesi yazı işleri müdürü Hamdi Tezkan'a, aynı suçtan 12 gün hapis cezası verdi.
    1959- Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı İsmet İnönü, Ege illerini kapsayan bir yurt gezisine çıktı. Ankara Garında ve Eskişehir Tren İstasyonunda halkın muhalefet lideriyle görüşmesi ve gösteri yapması polis tarafından engellendi.
    1959- ''Spor Toto'', şans oyunları arasına girdi.
    1960- Ankara ve İstanbul'da üniversiteler 1 ay süreyle kapatıldı. İstanbul Üniversitesi’nde gösterilere polisin silahlı müdahalesinde önceki gün bir öğrenci ölmüş, ayrıca sıkıyönetim ilan edilmişti.
    1964- Parlamento Muhabirleri Derneği kuruldu.
    1968- Gezi için İstanbul'a gelen Amerikalı sinema oyuncusu Burt Lancaster, "Biz, yani Amerika, bugün Vietnam'da olmamalıydık" dedi.
    1968- Hair Müzikali, Broadway'de perdelerini açtı.
    1969- Arsa Ofisi Kanunu TBMMde kabul edildi ve Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü kuruldu. (15 Aralık 2004 tarihinde kaldırıldı)
    1971- Çetin Altan ve İlhan Selçuk sıkıyönetimce gözaltına alındı.
    1972- Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay hükümeti kurma görevini eski başbakanlardan Suat Hayri Ürgüplü'ye verdi.
    1979- Süleyman Demirel, Türkiye Muhtarlar Federasyonu'nun 5. Genel Kurulu'nda "Türkiye Muhtarı" seçildi.
    1980- 1 Mayıs'ın yasaklandığı il sayısı 30'a yükseldi.
    1981- Ankara Sıkıyönetim Askeri Savcılığı, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Alparslan Türkeş ve 219 sanık hakkında idam istemiyle dava açtı.
    1983- Resmi Gazete'de yayımlanan İçişleri Bakanlığı tebligatına göre, 12 Eylül askeri darbesinden sonra 242'si 10 yıl, 481'i 5 yıl olmak üzere toplam 723 kişi siyaset yasağı kapsamına alındı.
    1986- Bir Yeni Cumhuriyet İçin adlı kitabı nedeniyle 4. kez yargılanan Yalçın Küçük, 1.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
    1988- İçişleri Bakanı Mustafa Kalemli "Türkiye'nin 1 Mayıs diye bir bayramı yoktur" dedi.
    1989- Türk vatandaşlığından çıkarılanlara şartlı vatandaşlık hakkı tanıyan yasa yürürlüğe girdi.
    1991- Bangladeş'te meydana gelen kasırga en az 138.000 kişinin ölümüne ve 10 milyon kişinin evsiz kalmasına neden oldu.
    1992- Los Angeles'da çıkan halk ayaklanmasında üç gün içinde 54 kişi öldü ve yüzlerce bina tahrip edildi.
    1997- Genel Kurmay Başkanlığı gazetecilere brifing verdi. Brifingde irticaın bölücülükle aynı oranda tehlikeli olduğu açıklandı.
    1998- İslamcılarla laik hükümet arasında iç savaşın sürdüğü Cezayir'in güneyinde Medea eyaletindeki bir köyde 40 kişi boğazları kesilerek öldürüldü.
    2000- İran'da Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, dini lider Hamaney taraftarlarının reformculara yönelik baskısına ilk defa sert tepki verdi: "Kimse reformları durduramaz."
    2001- Demokratik Sol Parti'nin (DSP) ilk çok adaylı kongresi yapıldı.
    (Aydın Milletvekili Sema Pişkinsüt genel başkanlığa aday oldu. Salona üstü aranarak alındı, divan başkanlığına aday olunca 'hain dışarı' diye yuhalandı, söz hakkı verilmedi, oğlu tartaklandı. Sema Pişkinsüt adaylıktan çekildi. Seçim sonuçları: Genel Başkan Bülent Ecevit 963 oyla yeniden seçildi.)
    2002- İçişleri Bakanlığı, İstanbul Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan'ı görevine iade etti. Gürbüz Çapan yolsuzluk yaptığı suçlamasıyla bir süre tutuklu kalmıştı.
    2002- Çin hükümetinin Türkiye'yi turizmde hedef ülkeler listesine almasının ardından ilk Çinli turist kafilesi Türkiye'ye geldi.
    2002- Bakanlar Kurulu, Afganistan'daki ISAF Komutanlığının 6 ay için Türkiye tarafından üstlenilmesini kararlaştırdı.
    2003- Paraguay'da Devlet Başkanlığı seçimi yapıldı. Yarım asırdır iktidarda olan Colorado Partisi yine kazandı. Eski Eğitim Bakanı Nicanor Duarte Frutos devlet başkanı oldu.
    2003- Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Demokratik Halk Partisi (DEHAP) hakkında Anayasa Mahkemesi'ne ikinci bir kapatma davası açtı. Başsavcı, DEHAP'ın "PKK-KADEK'le bağlantılı olarak bölücü faaliyetlerinin odağı haline geldiği"ni ileri sürdü.
    2003- CHP'nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi, İç Tüzüğün Temel Kanun başlıklı 91. Maddesini oybirliğiyle iptal etti.
    (İptal gerekçesi yayımlanana kadar maddenin uygulanmamasını sağlamak için yürürlüğünü de durdurdu. AKP hükümeti birçok düzenlemeyi "Temel Kanun" kapsamına alarak daha hızlı çıkarmayı planlıyordu.)
    2003- Irak'ta Saddam yönetiminin Petrol Bakanı Amir Reşid Muhammed El Ubeydi ile Basra Valisi Velid Hamid Tevfik El Tikriti Amerikan birliklerine teslim oldu.
    2004- Irak'ta Sünni direnişini engelleyemeyen işgal güçleri, Felluce kentinden çekildi. Kenti Saddam'ın eski generali Salih komutasındaki Irak birliklerine bıraktı.
    2004- ABD'nin CBS televizyonunda, Amerikan askerlerinin Ebu Greyb Hapishanesi'nde Iraklı esirlere işkence ederkenki görüntüleri yayınlandı. Mahkumların cinsel organlarına elektrik bağlanıyor, bir köpek bir mahkuma saldırıyor ve mahkumlar cinsel ilişkiye zorlanıyor.
    2004- Oldsmobile, son otomobilini üretti. Şirket, tam 107 yıldır otomobil üretimi yapıyordu.
    2005- Suriye 29 yıldır süren işgale son vererek Lübnan’dan geri çekilişini tamamladı.
    2005- Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto ettiği siyasi Partilere Hazine yardımını sınırlayan yasa, TBMM'de ikinci kez kabul edildi. Bundan böyle seçime katılarak en az yüzde 7 oy almayan partilere devlet yardımı yapılmayacak.
    2006- Sinop'a kurulmak istenen nükleer santral 10 bin kişinin katıldığı mitingle protesto edildi.
    2007- Küba'nın 48 yıllık komünist lideri Devlet Başkanı Fidel Castro, tüm yetkileri yeniden devralarak makamının başına döndü.
    2007- İstanbul'da Çağlayan Mitingi düzenlendi.
    (Gösterinin ana temasını laikliğin korunması ve erken seçime gidilmesi oluşturuyordu. Mitingde atılan sloganlar başta AKP hükûmetini ve partinin önde gelen isimlerini hedef almıştı. Muhalefete birleşme çağrılarının da yapıldığı miting olaysız olarak sona erdi. Çağlayan Mitingi, 14 Nisan Cumhuriyet Mitingi'nin devamı niteliğindedir. Her 2 miting de ÇYDD ve ADD önderliğindeki Miting Düzenleme Komitesi tarafından organize edilmiştir.)
    2011- Birleşik Krallık'ta Galler Prensi William, Kate Middleton ile evlendi.
    2017- Vikipedi Türkiye'de yasaklandı.



    29 Nisan – Doğanlar

    1854- Henri Poincaré, Fransız matematikçi
    1899- Cazın en önemli sanatçılarından besteci ve icracı Edward Kennedy "Duke" Ellington.
    1901- Hirohito, Japonya imparatoru
    1958- Michelle Pfeiffer, ABD'li sinema oyuncusu
    1970- ABD’li uluslar arası tenisçi Andre Agassi.
    1970- ABD’li sinema oyuncusu Uma Thurman.
    1818- II. Aleksandr, Rus Çarı
    1863- William Randolph Hearst, ABD'li gazete yayımcısı ve siyasetçi
    1880- Ali Fethi Okyar, Türk asker ve siyaset adamı
    1892- Müfide Ferit Tek, Türk romancı
    1893- Harold Clayton Urey, ABD'li kimyacı ve Nobel Kimya Ödülü sahibi
    1907- Fred Zinnemann, Avusturya asıllı ABD'li film yönetmeni
    1943- İlker Başbuğ, Türk orgeneral ve 26. Genelkurmay Başkanı
    1954- Jerry Seinfeld, ABD'li komedyen
    1969- İzel Çeliköz, Türk pop müziği şarkıcısı
    1975- Ziynet Sali, Kıbrıs Türkü müzisyen
    1976- Taner Gülleri, Türk futbolcu
    1982- Cengiz Coşkun, Türk model ve oyuncu
    1983- Semih Şentürk, Türk futbolcu
    1987- Sara Errani, İtalyan tenisçi



    29 Nisan – Ölenler

    1771- Francesco Bartolomeo Rastrelli, İtalyan kökenli Rus mimar
    1824- İngiliz şair ve yazar Lord George Gordon Byron.
    1924- Ernest Fox Nichols, ABD'li eğitimci ve fizikçi
    1947- Irving Fisher, ABD'li ekonomist
    1951- Osman Batur, Kazak direniş lideri (Doğu Türkistan'ın bağımsızlığı için Çinlilere karşı mücadele veren halk kahramanı
    1951- Avustuya kökenli İngiliz filozof Ludwig Wittgenstein.
    1956- Wilhelm Ritter von Leeb, Alman mareşal
    1967- Anthony Mann, ABD'li film yönetmeni ve aktör
    1977- Gazeteci ve eski milletvekili Naşit Hakkı Uluğ.
    1979- Çağdaş tiyatromuzun temelini atan ve geliştiren Türk tiyatro ve sinemasının önemli isimlerinden Muhsin Ertuğrul 87 yaşında İzmir’de öldü.
    1980- Gerilim ve korku türünün ünlü yönetmeni Alfred Hitchcock öldü.
    1987- Türk sanat müziği ses sanatçısı Sabite Tur Gülerman, İstanbul'da. Sanatçı yüksek oktavlı soprano sesi ve özgün yorumuyla tanınmıştı.
    1988- Leman Cevat Tomsu, Türk mimar ve akademisyen (Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın mimarı
    1992- Ressam Burhan Uygur 52 yaşında öldü.
    1992- Burhan Uygur, Türk ressam
    2000- İspanyol oyun yazarı Antonio Buero Vallejo, 83 yaşında.
    (Vallejo genç yaşta Komünist Parti üyesi olmuş, İspanya İç Savaşı'nda Cumhuriyetçiler adına savaşmış, 1939'da ölüm cezasına çarptırılmış, Franko faşizmi sırasında yedi yıl zindanda kalmıştı. En önemli oyunu "Bir Merdiven'in Öyküsü"dür.)
    2006- John Kenneth Galbraith, Kanada kökenli ABD'li ekonomist
    2008- Albert Hofmann, İsviçreli bilim insanı (LSD'yi sentezleyen ilk kişi)
    2009- Sedat Balkanlı, Türk futbolcu



    GÜNÜN ÖNEMİ


    • Dünya Dans Günü
    • Dünya Dilek Günü

  5. #455
    Onur Üyesi TRessam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    03 Haziran 2013
    Nereden
    Samsun
    Yaş
    64
    Mesajlar
    1,380
    Tecrübe Puanı
    13

    Standart Tarihte Bugün...


    30 NİSAN


    1006- Tarihte kayıtlara geçirilmiş en parlak Süpernova olan SN 1006, Kurt takımyıldızı içerisinde gözlemlendi.
    1563- Kral VI. Charles'ın emriyle bütün Yahudiler Fransa'dan kovuldu.
    1789- George Washington ABD'nin ilk Cumhurbaşkanı oldu.
    1803- ABD, Louisiana topraklarını Fransa'dan 15 milyon dolar karşılığında satın aldı. Böylelikle genç ülkenin toprakları iki katına çıkmış oldu. Bu alışverişe tarihte Louisiana mübayaası' adı verilmektedir.
    1919- Mustafa Kemal, Dokuzuncu Ordu Müfettişliğine atandı.
    1920- Paris'te toplanacak barış konferansıyla ilgili Ankara'da toplanan Büyük Millet Meclisi taraf ülkelerin dış işleri bakanlıklarına gönderdiği bir yazıyla İstanbul'dan ayrı bir hükümetin kurulduğunu bildirdi.
    1931- Dünyanın en yüksek binası Empire State Building Açıldı.
    (ABD Başkanı Herbert Hoover Beyaz Saray'da bir düğmeye basarak o güne kadar inşa edilmiş en yüksek yapı olan New York'taki Empire State Building'in ışıklarını yaktı. 102 katlı binanın girişinin yer aldığı 34. Sokak'tan tepesindeki paratonere kadar yüksekliği 465 metre.)
    1939- Türkiye'nin de katıldığı New York Dünya Sergisi açıldı.
    1939- Sovyetler Birliği, İngiltere ve Fransa'ya karşılıklı yardım ittifakı önerdi.
    1941- Orson Welles'in yönettiği Yurttaş Kane filminin ilk gösterimi yapıldı.
    (İktidarda yozlaşmayı anlatan Kane yüzyılın en iyi filmi olarak kabul ediliyor.)
    1945- Adolf Hitler ve iki gün önce evlendiği Eva Braun intihar etti.
    1955- Bügün kullanılan Vietnam Bayrağını Kuzey Vietnam ilk kez resmi bayrağı olarak kabul etti.
    1956- İstanbul Valiliği, kasapların et narhının kaldırılması isteğini reddetti.
    1958- Et sıkıntısını gidermek için Yeni Zelanda'dan koyun eti dışalımı yapıldı.
    1959- İsmet İnönü'nün Uşak gezisinde olaylar çıktı. Polis, halkı dağıtmak için göz yaşartıcı bomba kullandı.
    1960- İstanbul'da bir gün sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
    1960- Ali Ulvi'nin karikatürü nedeniyle Cumhuriyet gazetesi 10 gün süreyle kapatıldı.
    1960- Amerikan casus uçağı U-2 Sovyetler Birliği üzerinde casusluk yaparken düşürüldü.
    (Olay üzerine ABD Başkanı Dwight D. Eisenhower ile Sovyet lideri Nikita Kruşçev arasında yapılması planlanan buluşma ertelendi.)
    1961- Kartal'da iki tren çarpıştı, 16 kişi öldü, 78 kişi yaralandı.
    1963- Kürtçe dergi çıkaran iki üniversite öğrencisi tutuklandı.
    1964- Diyanet İşleri Başkanlığı, doğum kontrolünün uygulanmasını yaptığı bir açıklamayla kamuoyuna duyurdu.
    1965- Dominik Cumhuriyeti'nde yeni bir askeri cunta yönetimi ele geçirdi. Amerika Birleşik Devletleri askeri darbeye yardım etti.
    1967- Cumhuriyet Halk Partisi 4. Olağanüstü Kurultayı sonuçlandı. Kurultay'da kabul edilen "Ortanın Solu" siyasetine karşı çıkan Kayseri Milletvekili Prof. Dr. Turhan Feyzioğlu'nun liderliğini yaptığı 33 milletvekili ve 15 senatör partiden istifa etti.
    1971- Bugün ve Sabah gazeteleri süresiz kapatıldı.
    1972- Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı, Cumhuriyet Halk Partisi Kurultayı için tedbir konulmasını istedi.
    1972- Kuzey Vietnam Birlikleri Quang Tri'yi ele geçirdi. ABD ile savaşta ele geçirdiği bu ilk büyük kent Kuzey Vietnam'ın bütün eyalet üzerinde egemenlik kurmasını sağladı.
    1975- Kuzey Vietnam birlikleri Saygon'daki Bağımsızlık Sarayı'na girerek Vietnam Savaş'ını bitirdi.
    1975- Anayasa Mahkemesi tarafından 1971 yılında kapatılmış olan Türkiye İşçi Partisi (TİP) yeniden kuruldu. Genel başkanlığa Behice Boran, genel sekreterliğe Nihat Sargın getirildi.
    1976- Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Emin Alpkaya ve arkadaşları yolsuzluk suçlamasından beraat etti.
    1980- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) üyesi işçiler, 1 Mayıs kutlamaları yasaklandığı için, iş bırakma eylemi yaptı. DİSK Genel Başkanı Abdullah Baştürk gözaltına alındı, DİSK merkezi polislerce arandı.
    1980- 12 Eylül darbesinden önce son "yasal" 1 Mayıs kutlamaları yapıldı.
    (Sıkıyönetim altındaki İstanbul, Ankara ve İzmir'de gösteriler yasaklandı. DİSK, Mersin'de "izinli" 1 Mayıs kutlaması yaptı. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra, o zamana kadar "Bahar Bayramı" adıyla resmi tatil günü olan 1 Mayıs çalışma günleri arasına dahil edildi.)
    1981- Eski sosyal güvenlik bakanlarından Hilmi İşgüzar, silah kaçakçılığı suçundan 2 yıl ağır hapse mahkum oldu.
    1986- Çernobil reaktör kazası sonucu meydana gelen nükleer kaza sonrasında atmosfere büyük miktarda fisyon ürünleri salındığı tüm dünya tarafından öğrenildi.
    1987- Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP), Demokratik Sol Parti (DSP) ve Doğru Yol Partisi (DYP) liderleri, anayasa değişikliği için ortak bildiri yayımladı.
    1988- Trabzon'da bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Kenan Evren 12 Eylül müdahalesinin demokrasiye karşı yapılmadığını, söyledi.
    1991- İzinsiz olarak Azerbaycan'a giden Enerji Bakanı Fahrettin Kurt, Başbakan Yıldırım Akbulut'un isteğiyle istifa etti.
    1993- Dünya çapındaki iletişim ağı World Wide Web (www) doğdu.
    1995- ABD Başkanı Bill Clinton İrlanda’yı ziyaret eden ilk ABD Başkanı oldu.
    1998- Terör örgütü PKK'ya yönelik 39 bin 500 askerin katılımıyla operasyon başlatıldı. Operasyonda, 3 günde 77 PKK'lı terörist öldürüldü.
    1998- ABD, PKK'yı en tehlikeli terör örgütleri arasında saydı.
    1998- Terör örgütü PKK, Yunanistan'ın başkenti Atina'da bazı Yunan parlamenterlerin de katılımıyla Balkanlar Bürosu'nu açtı.
    1998- NATO Konseyi Kosova Bildirisi yayımladı. Şiddeti reddeden ittifak, Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'e uyarılarda bulundu.
    1999- Ankara 2 numaralı DGM, terör örgütü elebaşı Öcalan'ın yargılamasının 31 Mayıs Pazartesi gününden itibaren İmralı Adası'nda kesintisiz olarak sürdürülmesine karar verdi.
    2002- Pervez Müşerref referandum sonucunda ezici çoğunlukla beş yıl için daha Pakistan devlet başkanı oldu.
    2008- Türk Ceza Kanunu'nun 301. Maddesi'ndeki değişiklik, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
    (Kanunla ''Türklük'' ibaresi ''Türk Milleti'', ''Cumhuriyeti'' ibaresi de ''Türkiye Cumhuriyeti Devletini'' olarak değiştirildi. Soruşturma yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlı olacak. Bu suçu işleyenler, 6 aydan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.)
    2008- Çalışma Bakanı Faruk Çelik ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 1 Mayıs'ın emek ve dayanışma bayramı olarak mülki idarelerin gösterdikleri alanlarda kutlanması gerektiğini açıkladı.
    (Öte yandan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin de bu konuda bir yorum yaparak 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasının anayasa karşı gelmek olacağını söyledi. Hükümetten gelen bu açıklamaya paralel olarak İstanbul'da bir basın açıklaması yapan sendikalar ise 500 bin kişiyle Taksim'de olacaklarını bildirdi.)
    2013- Türkiye'nin en uzun tutuklu kalan (32.5 yıl) mahkûmu Tahir Canan tahliye edildi.



    30 Nisan – Doğanlar

    1777- Carl Friedrich Gauss, Alman kökenli matematikçi ve bilim adamı
    1870- Macar besteci Franz Lehár.
    1883- Çek romancı Jaroslav Hašek.
    1901- Simon Kuznets, Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanan Rus asıllı ABD'li iktisatçı ve istatistikçi
    1902- Theodore Schultz, Amerikan iktisatçı ve Nobel Ekonomi Ödülü sahibi (ö. 1998)
    1933- Willie Nelson, Amerikalı country-folk sanatçısı
    1954- Jane Campion, Yeni Zelandalı film yönetmeni ve senaristi, Oscar ödülü sahibi
    1959- Stephen Harper, Kanadalı politikacı ve Kanada'nın 22. Başbakanı
    1965- Adrian Pasdar, ABD'li aktör ve film yönetmeni
    1970- Halit Ergenç, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu
    1978- Simone Barone, İtalyan futbolcu
    1978- Ayça İnci, tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.
    1982- Kirsten Dunst, ABD'li sinema oyuncusu
    1992- Marc-André ter Stegen, Alman kaleci



    30 Nisan – Ölenler

    65- Marcus Annaeus Lucanus, Romalı şair
    1030- Gazneliler devletinin kurucusu Gazneli Mahmud öldü.
    1792- John Montagu, İngiliz siyasetçi ve diplomat (sandviçin mucidi)
    1865- Robert FitzRoy, meteorolog ve denizci (d. 1805)
    1883- Emprosyonizm'in kurucularından Fransız ressam Edourd Manet öldü.
    1945- Adolf Hitler'in yeni eşi Eva Braun, intihar ederek.
    1945- Almanya’nın Nazi diktatörü Adolf Hitler, intihar ederek.
    1957- Kamil Miras, Türk siyasetçi ve din adamı
    1966- Gazeteci Yıldırım Çavlı, İstanbul'da
    1970- Inger Stevens, İsveç doğumlu ABD'li aktris
    1974- Agnes Moorehead, ABD'li aktris
    1983- Muddy Waters, ABD'li müzisyen
    1989- İtalyan film yapımcısı ve yönetmeni Sergio Leone.
    1992- Ressam Burhan Uygur, İstanbul'da.
    1994- Roland Ratzenberger Avusturyalı F1 Yarışçısı
    1996- Gazeteci Yıldırım Çavlı vefat etti.
    2006- Dünyanın ünlü ekonomistlerinden John Kenneth Galbraith 97 yaşında vefat etti.
    2007- Gordon Scott, ABD'li aktör
    2016- Daniel Aaron, Amerikalı yazar ve akademisyen
    2017- Müzisyen Yavuz Özışık hayatını kaybetti



    GÜNÜN ÖNEMİ

    · Uluslararası Caz Günü
    · Dünya Veteriner Hekimler Günü
    · Muş'tan Rus ve Ermeni birliklerinin geri çekilişi (1918)

  6. #456
    Onur Üyesi TRessam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    03 Haziran 2013
    Nereden
    Samsun
    Yaş
    64
    Mesajlar
    1,380
    Tecrübe Puanı
    13

    Standart Tarihte Bugün...


    1 MAYIS


    1707- İngiltere, Galler ve İskoçya, Büyük Britanya olarak birleşti.
    1776- İlluminati, Adam Weishaupt tarafından kuruldu.
    1786- Wolfgang Amadeus Mozart'ın Figaro'nun Düğünü adlı operası ilk kez sahnelendi.
    1840- Penny Black olarak da bilinen ilk yapıştırılabilen resmi posta pulu, Birleşik Krallık'ta tedavüle çıktı.
    1869- Folies Bergère adlı ünlü müzikhol Paris'te açıldı.
    1886- ABD'nin Chicago kentinde işçiler 8 saatlik iş günü için genel greve gittiler.
    (Polisin ateş açması sonucu, çok sayıda işçi öldü ve yaralandı. İşçi liderlerinden Albert Parsons, August Spies, Adolph Fischer ve George Engel düzmece tanıklar ve kanıtlarla idam edildi.)
    1889- Tarihte ilk kez 1889'da 1 Mayıs işçilerin ortak bayramı olarak kabul edildi.
    (II. Enternasyonal, 1 Mayıs'ın, bütün dünyada işçilerin birlik ve mücadele günü olmasını kararlaştırdı. 1 Mayıs İşçi Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü. Dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmî tatil olarak kabul edilmektedir. Türkiye'de ilk kez 1923'te resmî olarak kutlanmıştır. 2008 Nisan'ında, "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edilmiştir.22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen yasa ile 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiştir.)
    1889- Alman ilaç firması Bayer, Aspirini üretti.
    1906- Türkiye'de günümüzde bilinen ilk 1 Mayıs İzmir'de kutlandı.
    1909- Üsküp'te 1 Mayıs etkinlikleri düzenlendi.
    1909- Selanik'te Selanik Sosyalist İşçi Federasyonu tarafından örgütlenen 1 Mayıs etkinlikleri düzenlendi.
    1912- İstanbul'da Osmanlı Sosyalist Fırkası tarafından 1 Mayıs etkinliği düzenlendi.
    1921- Tersane İşçileri, işgal altındaki İstanbul'da 1 Mayıs'ı kutladı.
    (İştirakçı Hilmi önderliğinde Halk İştirakiyyun Fırkası'nın düzenlediği 1 Mayıs'a işçiler kızıl bayraklarla katıldı ve Kasımpaşa'dan Şişli Hürriyet-i Ebediye Tepesi'ne kadar yürüdüler.)
    1922- Ankara'da Türkiye Halk İştirakiyyun Fırkası'nın örgütlediği İmalat-ı Harbiye işçileri arasında 1 Mayıs düzenlendi. Aynı zamanda Sovyet elçiliğinde de kutlandı.
    1923- İstanbul'da çok katılımlı ilk büyük 1 Mayıs kutlaması yapıldı.
    (Tütün işçileri, askeri fabrika ve demiryolu işçileri, fırıncılar, İstanbul tramvay, telefon, tünel, gazhane işçileri 1 Mayıs'ı sokakta kutladılar. "Yabancı şirketlere el konsun", "8 saatlik iş günü", "Hafta tatili", "Serbest Sendika ve Grev Hakkı" pankartlarını taşıdılar.)
    1925- Takrir-i Sükun Kanunu'yla her türlü gösteri ve yürüyüş yasaklanınca, 1 Mayıs da kitlesel olarak kutlanamaz hale geldi.
    1925- Kıbrıs, İngiltere kolonisi oldu.
    1927- Adolf Hitler yönetimindeki Nazi Partisi Berlin'de ilk kez miting yaptı.
    1930- Şimdilerde artık Cüce Gezegen sınıfından sayılan Plüton gezegeni resmen isimlendirildi. Gezegen 18 Şubat 1930'da keşfedilmişti.
    1931- New York'taki Empire State Building hizmete girdi.
    1932- Ankara'da Milli Sanayi Sergisi açıldı.
    1933- Almanya'da, 1 Mayıs, o günü tatil ve "Ulusal İşçi Günü" ilan eden iktidardaki Nazi Partisi'nin desteğiyle ve görkemli törenlerle kutlandı. Ertesi gün, tüm sendika merkezleri işgal edildi, varlıklarına el konuldu, sendika liderleri tutuklandı.
    1935- Aydın demiryolu hükümetçe satın alındı.
    1940- 1940 Yaz Olimpiyatları savaş yüzünden iptal edildi.
    1940- İstanbul'da bar ve eğlence yerlerinde çalışan 107'si Macar 162 "artist"in bir hafta içinde Türkiye'yi terk etmesi istendi.
    1941- İktidarda yozlaşmayı anlatan ve yüzyılın en iyi filmi olarak kabul edilen, Orson Welles'in yönettiği 'Yurttaş Kane' filmi ilk kez gösterildi.
    1944- Tokat'ta Gürmenek Barajı açıldı.
    1945- Alman Nazi Propaganda Bakanı Joseph Goebbels Sovyet Birlikleri Berlin'e girerken karısını ve altı çocuğunu öldürerek intihar etti.
    1948- Hürriyet gazetesi, Sedat Simavi tarafından İstanbul'da kuruldu.
    1948- Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore) resmen kuruldu. Kim Il-sung devlet başkanı.
    1952- II. Dünya Savaşı'nın sonu: Zafer Sancağı, Berlin'deki Reichstag binası üzerine göndere çekildi.
    1956- Jonas Salk'ın geliştirdiği çocuk felci aşısı kullanılmaya başlandı.
    1956- 6-7 Eylül olaylarında zarar gören kiliselere 10 milyon lira avans verildi.
    1959- CHP Genel Başkanı İsmet İnönü, Uşak'ta, sayıları bine yaklaşan kalabalığın saldırısına uğradı. İnönü, atılan taşla yaralandı.
    1960- Soğuk Savaş: U-2 Krizi – Francis Gary Powers'ın kullandığı Amerikan Lockheed U-2 casus uçağı, Sovyetler Birliği üzerinde düşürülünce diplomatik bir krizi başlattı.
    1964- Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğü kuruldu.
    (Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), özel yasayla özerk bir kamu tüzel kişiliğine sahip olarak kuruldu.)
    1967- Elvis Presley, Priscilla Beaulieu ile Las Vegas'ta evlendi.
    1968- Hürriyet Haber Ajansı (HHA) kuruldu.
    1971- Başbakan Nihat Erim, Anayasa için, "Türkiye böyle bir lüksü kaldıramaz" dedi.
    1971- Ankara'da grev ve lokavt yasaklandı, 22 dernek kapatıldı, İstanbul'da da öğrenci forumları yasaklandı.
    1972- Kuzey Vietnam Birlikleri Quang Tri'yi ele geçirdi. ABD ile savaşta ele geçirdiği bu ilk büyük kent Kuzey Vietnam'ın bütün eyalet üzerinde egemenlik kurmasını sağladı.
    1975- Vietnam Savaşı sona erdi.
    1976- Paris-İstanbul seferini yapan "İzmir" uçağı Zeki Ejder adlı Türk tarafından Marsilya’ya kaçırılmak istendi.
    1976- 50 yıllık aradan sonra 1 Mayıs İşçi Bayramı İstanbul Taksim Meydanında yapılan büyük bir mitingle kutlandı.
    (DİSK'in (Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu) düzenlediği 1976 1 Mayıs'ı, Türkiye'de kitlesel 1 Mayıs kutlamalarının başlangıcı oldu.)
    1977- 1 Mayıs katliamı yaşandı.
    (Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) tarafından Taksim Meydanında düzenlenen 1 Mayıs mitingine 500 bine yakın işçi, emekçi katılmıştı. Akşam saat 7'yi biraz geçe, alana giriş sürerken Sular İdaresi binasının üzerinden ve Intercontinental Oteli'nden (şimdiki The Marmara Oteli) kalabalığın üzerine ateş açıldı. 37 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı. Silah sesleri dinmeden polis panzerleri sirenlerini çalarak topluluğun üzerine yürüdü. Birkaç kişi kurşun yarasıyla ya da panzer altında kalarak, ama çoğu çıkan panik sırasında ezilerek 37 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı. Resmi yetkililer ve medyanın olayı sol gruplar arasındaki çatışmayla ilişkilendirmek çabalarına karşın, yargılama sonucunda bir çatışma olmadığı olayların bir provokasyon sonucu patlak verdiği belirlenmesine karşın sorumlular yakalanamadı. Susurluk kazasından sonra, 1 Mayıs katliamı sorumlularının da yargılanması için bir kampanya yürütüldüyse de bir sonuç alınamadı. 1 Mayıs 1997'de, 20 yıllık hukuki zamanaşımı süresi doldu.)
    1979- İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları yasaklandı ve sokağa çıkma yasağı kondu.
    (1 Mayıs'ta İstanbul'da sokağa çıkan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Behice Boran ve 1000'e yakın kişi gözaltına alındı. Behice Boran ve 330 Türkiye İşçi Partili 6 Mayıs'ta tutuklandı. DİSK'e bağlı bir grup sendika ise İzmir'de "izinli" 1 Mayıs kutlaması yaptı.)
    1980- 12 Eylül darbesinden önce son "yasal" 1 Mayıs kutlamaları yapıldı.
    (Sıkıyönetim altındaki İstanbul, Ankara ve İzmir'de gösteriler yasaklandı. DİSK, Mersin'de "izinli" 1 Mayıs kutlaması yaptı. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra, o zamana kadar "Bahar Bayramı" adıyla resmi tatil günü olan 1 Mayıs çalışma günleri arasına dahil edildi.)
    1982- Arjantin İngiltere'ye ait Falkland Adaları'na asker çıkardı. İngiltere Arjantin kuvvetlerine karşı saldırıya geçti.
    1984- DGM'ler 8 ilde göreve başladı.
    1985- Tokat’ta Tekel Sigara Fabrikası kuruldu.
    1988- Sosyalist Feminist Kaktüs dergisi yayına başladı.
    (Derginin yazarları, Gülnur Savran, Nesrin Tura, Sedef Öztürk, Banu Paker, Şahika Yüksel, Aksu Bora, Nural Yasin, Ayşegül Berktay, Özden Dilber, Nalan Akdeniz, Fadime Tonak'ı. Dergi, Eylül 1990'a dek 12 sayı yayımlandı.)
    1989- İstanbul'da 1 Mayıs'ı kutlamak için İstiklal Caddesi'nden Taksim'e yürümek isteyen 2 bin kişilik grup polis tarafından dağıtıldı. Olaylar sırasında alnından vurulan Mehmet Akif Dalcı adlı genç bir gün sonra öldü. 400'ü aşkın gösterici gözaltına alındı.
    1990- İstanbul'un çeşitli semtlerinde yapılan 1 Mayıs eylemlerinde 40 kişi yaralandı, 2 bin kişi gözaltına alındı. Yaralılardan Gülay Beceren felç oldu.
    1991- Vakıfbank İsviçre'de bastırdığı 2 gram ağırlığında ve 999.9 saflığındaki 'Maşallah' altınını piyasaya sürdü. Altın, Vakıfbank şubelerinde 128 bin liradan satışa sunuldu.
    1993- Aydınlık Dergisi yayın hayatına başladı.
    1994- İstanbul ve Ankara'da 1 Mayıs'ı kutladıktan sonra dağılan gruplar polis tarafından coplandı.
    (Sosyal Demokrat Halkçı Parti Milletvekili Salman Kaya da polisten dayak yedi. İki gün sonra milletvekili Salman Kaya'yı döven 3 polis ve Ankara Emniyet Müdürü Orhan Taşanlar görevden alındı.)
    1995- Hırvatistan Ordusu, Batı Slavonya'yı geri almak için Bljesak Operasyonu başlattı.
    1996- İstanbul Kadıköy'de yapılan 1 Mayıs gösterilerinde olaylar çıktı.
    (3 kişi öldü, 67 kişi yaralandı, birçok işyeri tahrip edildi.
    Çıkan olaylarda Dursun AdabaÈ™, Hasan Albayrak ve Levent Yalçın isimli 3 kişi hayatını kaybetti. Olaylar sırasında gözaltına alınan Akın Rençber isimli Dördüncü Sol İnşa Örgütü isimli örgütün militanı bir genç gördüğü işkenceler sonucu 20 Mayıs'ta öldü.)
    1997- İngiltere'de yapılan seçimde 18 yıldır muhalefetteki İşçi Partisi oyların yüzde 45'ini alarak 419 milletvekilliği kazandı. 43 yaşındaki Tony Blair yakın tarihin en genç başbakanı oldu.
    1999- NATO, Kosova'nın başkenti Priştina yakınındaki bir köprüye düzenlediği hava saldırısında hesap hatası yaptı. Bir yolcu otobüsü vuruldu. En az 23 sivil öldü.
    1999- Amsterdam Antlaşması yürürlüğe girmiştir.
    1999- TRT internet sitesi, trt.net.tr yayına başladı.
    2001- Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMY) 16. maddesinin değiştirilmesine ilişkin tasarı TBMM'de kabul edildi.
    (Yasayla tutuklu ve hükümlülerin ortak kullanım alanları 'terör' suçlularına da açılırken, kullanım süresi de uzatılıyor. Ancak bu haklardan yararlanmak "programla uyumlu olmak", "cezaevinin imkanları" gibi koşullara bağlı.)
    2000- Türk Hava Kuvvetleri, ilk saldırı, arama ve kurtarma helikopteri olan ve Fransız Eurocopter firmasınca üretilen bir adet AS 532 Cougar AL helikopterini teslim aldı.
    2002- Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) savcısı Nuh Mete Yüksel, AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan'ı serbest bırakan yedek hakimlik kararına itiraz etti.
    (Yüksel, Erdoğan hakkında Almanya ve Rize'deki konuşmaları nedeniyle idam cezasını öngören TCK 146/2 maddesi kapsamında soruşturma başlatmıştı. 2 No'lu DGM itirazı oybirliğiyle reddetti.)
    2002- Galatasaray ile Leeds United takımları arasındaki futbol maçı öncesinde 2 İngiliz taraftarın ölümüyle sonuçlanan olaylara ilişkin davada, sanık Ali Ümit Demir 15 yıl ağır hapis, 6 sanık da 3 ay 20'şer gün hapis cezasına çarptırıldı.
    2003- Bingöl'de saat 03.27'de 6.4 büyüklüğünde deprem oldu, bir çok konut ve işyeri yıkıldı.
    (Çeltiksuyu Yatılı İlköğretim Bölge Okulu yatakhanesi de yıkıldı. 37'si okulda 167 kişi yaşamını kaybetti, 537 kişi yaralı.)
    2003- ABD Başkanı George W. Bush Irak’taki muharebelerin son bulduğunu açıkladı.
    2003- Körfez Savaşı'ndan beri 36. paralelin kuzeyinde süren keşif harekatı İncirlik'te törenle sona erdi.
    (Kuzeyden Keşif Gücü, 12 yılda 300 bin sorti yapmış.Türkiye ile ABD arasındaki anlaşma gereği, 4 bin 500 Amerikalı askerden 1400'ü İncirlik üssünde kalacak.)
    2004- Avrupa Birliği, Polonya, Slovenya, Slovakya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Litvanya, Letonya, Malta ve Güney Kıbrıs Rum yönetimini saflarına katarak 25 ülkeye ulaştı.
    2004- Dünyanın en yüksek binası Tayvan'da açıldı. 101 katlı "Taypey 101" tam 509 metre yüksekliğinde.
    2005- Yargıtay 9. Dairesi, başsavcılığın düşünceye özgürlük isteyen mütalaasına rağmen, gazeteci Hrant Dink'e verilen altı aylık hapis cezasını onayladı. Hrant Dink "Türklüğü tahkir ve tezyif" suçundan yargılanıyordu.
    2005- Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales,bütün doğalgaz kaynaklarını devletleştirdi. Yabancı enerji şirketlerinin çıkardıkları doğalgaz ve petrolü devlete ait YPFB şirketine verdi.
    2006- ABD'de yaşayan 40 milyon Hispanik "Latinsiz bir gün" sloganıyla genel greve gitti.
    (Göçmen Yasası'nı protesto ettiler. ABD'de hayat durdu. Latin radyoları ABD milli marşının İspanyolca versiyonunu çaldılar. Göçmen yasası, yasadışı göçmenliği "federal suç" sayıyor ve Meksika sınırına duvar örülmesini öngörüyor.)
    2006- Porto Riko hükümeti maddi sıkıntı nedeniyle tüm hükümet kuruluşlarını ve okulları kapattı.
    2007- Anayasa Mahkemesi, CHP'nin, Cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylamasında, toplantı yeter sayısı için TBMM'de 367 milletvekili bulunmadığı gerekçesiyle açtığı davada, ilk tur oylamayı Anayasa'ya aykırı bularak iptaline karar verdi ve yürürlüğünü durdurdu.
    2007- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, genel seçim tarihini öne almak için TBMM'ye başvuracaklarını söyledi.
    2007- Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Nuri Ok'un emekliye ayrılmasıyla boşalan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili Abdurrahman Yalçınkaya'yı seçti.
    2008- Türkiye'de 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı Taksim Meydanı'nda kutlamak isteyen işçi sendikaları ile onlara izin vermeyen yürütme organı arasında yaşanan gerginlik sokaklara yansıdı.
    (Sabah 06:30'dan itibaren Şişli ve çevresinde toplanan gruplara, polisin müdahalesi biber gazı, gaz bombası, cop, panzer, sapan, ve tazyikli boyalı suyla oldu. CHP milletvekili Mehmet Ali Özpolat, sıkılan biber gazı nedeniyle kalp spazmı geçirdi. Pek çok örgüt üyesi olan veya olmayan vatandaş ağır yaralarla hastaneye kaldırıldı, geçici sakatlıklar yaşadı. Gün içinde DİSK (Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu), insanların ölmesinden korktuğu için, Taksim hedefinden vazgeçti.)
    2009- "1 Mayıs" Türkiye'de resmi tatil ilan edildi.
    (31 yıl sonra resmi olarak 5 bin kişilik bir grup, DİSK organizasyonuyla Taksim'e çıktı.)
    2009- 60. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti'nde kabine revizyonuna gidildi.
    2010- 32 yıl sonra Taksim'de ilk kez izinli olarak 1 Mayıs kutlamaları yapıldı.
    2016- Nail Mavu isimli vatandaşa saat 11:00 sıralarında TOMA'nın çarpması sonucu hayatını kaybetti.




    1 Mayıs – Doğanlar

    1672- Joseph Addison, İngiliz deneme yazarı, şair ve siyasetçi
    1769- Arthur Wellesley, Britanyalı asker ve devlet adamı
    1857- Theo van Gogh, Hollandalı sanat simsarı
    1883- Drastamat Kanayan, Rus asker
    1900- Ignazio Silone, İtalyan yazar
    1908- ''Don Camillo''nun yaratıcısı, İtalyan mizah yazarı ve karikatürist Giovanni Guareschi doğdu. ''Don Camillo'' dizisini, Burhan Felek Türkçeye çevirmişti.
    1909- Yannis Ritsos, Yunan şair
    1910- Türkiye'de parti genel başkanı olan ilk kadın Behice Boran.

    (Boran, Türkiye İşçi Partisi listesinden Urfa milletvekili seçilerek 1965'de meclise girdi. 1950 öncesi Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih, Coğrafya Fakültesi Sosyoloji Bölümü doçentiyken siyasal düşünceleri yüzünden üniversiteden atıldı. İlk hapishane günlerini Kore savaşına karşı çıkması nedeniyle yaşyan Boran tek çocuğu Dursun'u cezaevinde doğurdu. 12 Eylül askeri darbesi sonrası yurtdışına çıkan Boran Brüksel'de öldü.)
    1910- Nejdet Sançar, Türk eğitimci ve yazar
    1912- Otto Kretschmer, Alman donanmasında kaptan
    1915- Mina Urgan, Türk yazar, filolog, profesör ve çevirmen
    1919- Dan O'Herlihy, İrlandalı sinema oyuncusu
    1923- Joseph Heller, ABD'li hiciv ve kısa hikâye yazarı
    1931- Mehmet Aslan, Türk oyuncu, senarist ve yönetmen
    1941- Nurhan Damcıoğlu, Türk kantocu, ses sanatçısı ve tiyatro, sinema oyuncusu
    1953- Necati Bilgiç, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu
    1962- Yannis Saoulis, Yunan şarkıcı.
    1971- Hasret Gültekin, Kürt kökenli Türk müzisyen
    1971- Didem Akın, Türk menajer
    1972- Julie Benz, ABD'li oyuncu
    1973- Oliver Neuville, Alman futbolcu
    1973- İsmail Sancak, Türk belgesel yönetmeni
    1975- Murat Han, Türk dizi ve sinema oyuncusu
    1978- Orhan Ölmez, Türk şarkıcı, besteci, söz yazarı ve sunucu
    1980- Dilek Çelebi, Türk tiyatro oyuncusu
    1982- Mehmet Muş, Türk siyasetçi



    1 Mayıs – Ölenler

    0408- Arcadius, Doğu Roma İmparatoru
    1731- Johann Sebastian Bach, Alman besteci
    1850- Henri Marie Ducrotay de Blainville, Fransız bilim insanı
    1873- David Livingstone, İskoç misyoner ve kaşif
    1899- Ludwig Büchner, Alman filozof ve fizikçi
    1904- Çek besteci Antonín Dvorák.
    1945- Alman Nazi Propaganda Bakanı Joseph Goebbels, intihar ederek.

    (Sovyet Birlikleri Berlin'e girerken intihar etmeden önce karısını ve altı çocuğunu da öldürdü.)
    1969- İmran Öktem, Türk hukukçu ve eski Yargıtay Başkanı
    1976- Yunanlı politkacı ve şair Aleksandros Panagoulis.
    1978- Ermeni besteci Aram Haçaturyan.
    1979- Morteza Motahhari, İranlı bilgin, siyasetçi
    1988- Karikatürcü, gazeteci, sinema ve tiyatro oyuncusu Altan Erbulak öldü.

    (Adına, eşi Füsun, kızları Ayşe ve Sevinç Erbulak tarafından, yılın başarılı oyuncusuna verilmek üzere "Altan Erbulak Ödülü" konuldu.)
    1993- Fransa Başbakanı Pierre Bérégovoy, intihar ederek.
    1994- Ayrton Senna, Brezilyalı araba yarışcısı
    2004- Gazeteci Erdoğan Kıral 67 yaşında,
    2012- Cüneyt Türel, Türk tiyatrocu ve seslendirme sanatçısı



    GÜNÜN ÖNEMİ


    • 1 Mayıs İşçi Bayramı - Emek ve Dayanışma Günü
    • Karayolları Güvenliği ve Trafik Haftası
    • Bilişim Haftası


  7. #457
    Onur Üyesi TRessam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    03 Haziran 2013
    Nereden
    Samsun
    Yaş
    64
    Mesajlar
    1,380
    Tecrübe Puanı
    13

    Standart Tarihte Bugün...


    2 MAYIS


    1670- İngiltere Kralı II. Karl, Hudson's Bay Şirketi'ne sözleşme çerçevesinde ayrıcalıklar tanıyarak Hudson Körfezi'nin içlerine akan tüm akıntı kenarlarında bulunan Kızılderililer ile ticaret yapmasını kabul etti. Kürkçü Topluluğu bunu dünyada ki en eski Müessese olarak görüyor.
    1776- Osmanlı devleti ile İran arasında savaş başladı.
    1807- Münihli Viktualienmart (Münih'in içinde yer alan ve gıda maddeleri için kurulan pazar) kuruldu.
    1808- Fransız işgaline karşı Madrid'de başlayan ayaklanma kentin ana meydanı Puerta del Sol'da kanlı bir savaşa dönüştü. Yenilen yüzlerce isyancı aynı gece Grandük Joachim Murat komutasındaki birliklerce Prado caddesinde kitleler halinde kurşuna dizildi.
    1843- İlk Alman göçmenler Şili'deki Puerto Hambre limanına vardılar.Özellikle Llanquihue Deniz'i çevresine yerleştirler.
    1876- Bulgar isyanı çıktı.
    1885- Anadolu'nun ilk lisesi (idadisi) Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi temeli törenle atıldı.
    1896- Budapeşte'te bundan böyle düzenli olarak avrupa kara parçaları üzerinde bağdaşan metro seferleri başladı.
    1920- Maarif Vekâleti (Millî Eğitim Bakanlığı) kuruldu. (23 Nisan1920'de TBMM açıldıktan sonra Hükümetin 2 Mayıs 1920 tarih ve 3 sayılı yasası ile İcra Vekilleri Heyetinin (Bakanlar Kurulu) on bir vekaletinden biri olarak "Maarif Vekaleti" örgütlenmiştir.)
    1924- Norddeutsche Rundfunk AG (NORAG),sonraki adıyla NDR televizyon kanalı yayın yapmaya başladı.
    1926- Atlantik'in iki yakası arasında ilk faks mesajı gönderildi.
    (ABD'nin Londra büyükelçisi Alanson Bigelow Houghton'un Augustus John tarafından çizilen resmi Londra'dan New York'taki New York Times bürosuna geçildi.)
    1933- Nazi lider Adolf Hitler Almanya'da sendikaları yasakladı.
    1938- Ordu Süvari Ekibi Roma'da, Milletler Kupası yarışlarında altın Mussolini kupasını kazandı.
    1939- Ankara'da 1. Neşriyat Kongresi toplandı.
    1940- Tasvir-i Efkar gazetesi ikinci kez yayımlanmaya başladı.
    (İlk Tasvir-i Efkâr, 27 Haziran 1862’de Şinasi tarafından İstanbul’da yayımlandı. Birçok kez ad ve yönetim değiştirdikten sonra Takrir-i Sükûn Kanunu’na dayanılarak 6 Mart 1925’te kapatıldı. 2 Mayıs 1940’ta aynı adla ikinci kez yayımlandı.)
    1945- İtalya'daki Alman işgal birlikleri müttefik ordularına, Berlin'deki Alman güçleri Sovyet Mareşal Jukof'un birliklerine teslim olmaya başladı.
    1953- Uluslararası Tiyatro Enstitüsü Türkiye Merkezi kurucuları seçildi.
    (Cevat Memduh Altar, Cevat Fehmi Başkut, Mahir Canova, Muhsin Ertuğrul, Reşat Nuri Güntekin kurucular arasında.)
    1954- Genel seçimler yapıldı. Demokrat Parti 503, Cumhuriyet Halk Partisi 31, Cumhuriyetçi Millet Partisi 5, bağımsızlar 2 milletvekili çıkardı.
    1959- İzmir'de Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı ve ana muhalefet lideri İsmet İnönü'yü karşılamaya gelenleri jandarma dağıttı; 10 kişi yaralandı; olaya yayım yasağı kondu. İnönü; İçişleri Bakanı Namık Gedik'i suçladı.
    1969- NATO-İş sendikasına bağlı 300 işçi İzmir'de Amerikan Executor gemisini işgal ederek tahliyeyi durdurdu.
    1972- Pele'nin de oynadığı Brezilya şampiyonu Santos futbol takımı İstanbul'a geldi. Santos ertesi gün Fenerbahçe'yi 6-1 yendi.
    1972- ABD'den alınan TCG Oruç Reis ile TCG Uluç Ali Reis denizaltıları törenle donanmaya katıldı.
    1973- Lübnan ordusunun Filistinli mültecilere saldırmasıyla Lübnan iç savaşı başladı.
    1982- Falkland'da İngiltere-Arjantin savaşı başladı.
    1984- F-16 uçaklarının Türkiye'de yapılması için anlaşma sağlandı.
    1985- Arjantin ve Şili, Beagle Kanalı'ndaki Lennox, Picton ve Nueva adalarından kaynaklanan sınır problemini 2 Mayıs 1985'te bir sınır antlaşması imzalayarak çözdüler.
    (Beagle Kanalı, Güney Amerika'da Ateş Toprakları'nın güneyinde doğal bir boğazdır. Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanus'u birbirine bağlar. 1881 yılından beri Arjantin ile Şili sınırının bir bölümünü oluşturur. Kanal ismini, 1835 yılında burayı keşfeden Robert FitzRoy'un kaptanlığını yaptığı araştırma gemisi HMS Beagle'dan alır. Kanalın kuzey kıyısında kimilerince Dünyanın en güneydeki şehri Ushuaia bulunur. Güney sahil hattında ise Şili askeri üssü Puerto Williams vardır. Beagle Kanalı 1978 yılında Şili ve Arjantin arasında gerginlik sebebi olmuş, nihai çözüm 1985 yılında Vatikan'ın araya girmesiyle bulunmuştur.)
    1986- Birinci Uluslararası Asya-Avrupa Sanat Bienali, Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde açıldı.
    1992- Cumhurbaşkanı Turgut Özal, ABD'de prostat ameliyatı geçirdi.
    1995- Genelkurmay Başkanlığı, Çelik Harekatı'nın 43 gününü değerlendirdi.
    (İki trilyon 800 milyar liraya mal olan harekatta 555'i ölü, 568 terörist ele geçirildi.)
    1995- Milliyetçi Hareket Partisi davası, 15 yıl geçmesi nedeniyle zamanaşımına uğradı. Kararı Yargıtay onayladı.
    1997- Alaattin Çakıcı Flash TV'de telefonla Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller ve eşi Özer Çiller'i suçladı. Ertesi gün, silahlı bir grup Flash TV'nin İstanbul'daki binasını bastı.
    1997- İngiltere'de yapılan seçimleri İşçi Partisi kazandı, Tony Blair Başbakan oldu.
    1998- Avrupa Merkez Bankası, Brüksel'de Avrupa Birliği'nin para politikalarını yönetmesi amacıyla kuruldu.
    1999- Fazilet Partisinden Merve Kavakçı, milletvekili yemin töreni için TBMM Genel Kuruluna türbanla girdi. Olay Mecliste protestolarla karşılandı ve Kavakçı yemin ettirilmeden TBMM Genel Kurulundan çıkarıldı.
    2007- TBMM Genel Kurulunda, AK Parti'nin gündeme ilişkin grup önerisi kabul edildi. Buna göre; cumhurbaşkanı seçimi ile ilgili 1. tur 6 Mayısta yapılacak. 1. tur oylamada toplantı yeter sayısında 367'ye ulaşılamaması halinde ilk tur 9 Mayısta yenilenecek. 3. tur 12 Mayısta, 4. tur ise 15 Mayısta yapılacak.
    2011- Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri'nin Pakistan'ın Abbottabad şehrinde açtığı ateş sonucu Usame bin Ladin öldürüldü.



    2 Mayıs – Doğanlar

    1360- Yonglo, Çin imparatoru
    1458- Portekiz'in Eleonore'sı, Portekiz Kraliçesi ve Kral II. Johann'ın eşi
    1551- William Camden, İngiliz tarihçi ve antikacı
    1660- Alessandro Scarlatti, İtalyan Barok dönem klasik batı müziği bestecisi
    1695- Giovanni Niccolo Servandoni, Fransız mimar
    1702- Friedrich Christoph Oetinger, Alman ilâhiyatçı
    1707- Jean-Baptiste Barrière, Fransız viyolonselist ve besteci
    1737- William Petty, Birleşik Krallık başbakanı
    1762- Rus Çariçesi Büyük Katerina.
    1772- Novalis, Alman yazar
    1773- Henrik Steffens, Norveçli filozof
    1797- Abraham Gesner, Kanadalı doktor, fizikçi ve yer bilimci
    1802- Heinrich Gustav Magnus, Alman kimyacı ve fizikçi
    1810- Hans Christian Lumbye, Danimarkalı besteci
    1828- Désiré Charnay, Fransız arkeolog
    1860- Theodor Herzl, Avusturyalı gazeteci
    1873- Jurgis Baltrušaitis, Litvan şair
    1892- Manfred von Richthofen (Kızıl Baron), Alman pilot
    1901- Edouard Zeckendorf, Belçikalı amatör matematikçi
    1901- Willi Bredel, Alman yazar
    1902- Brian Aherne, İngiliz oyuncu
    1902- Georg Kurlbaum, Alman politikacı
    1902- Werner Finck, Alman yazar, oyuncu ve kabare sanatçısı
    1903- Amerikalı hekim Dr. Benjamin Spock.
    (Amerika'da İkinci Dünya savaşı sonrası doğan bebeklerin çoğu Spock'un kitabıyla büyüdüler. Vietnam savaşına gönderilen Amerikalı gençler bu kuşaktandı. Dr. Spock, kitabıyla büyüyen gençlerin ölümüne seyirci kalmadı. Savaş karşıtlarının yanında yer aldı. Dr. Spock'un kitabı Türkçeye çevrildi.)
    1905- Alan Rawsthorne, İngiliz besteci
    1905- Charlotte Armstrong, Amerikalı dedektif romanları yazarı
    1906- Hans-Günther Sohl, Nazi Almanyasında demir çelik sanayi yöneticisi
    1906- Philippe Halsman, Leton asıllı Amerikalı portre fotoğrafçısı
    1906- Wolfgang Abendroth, Alman hukukçu ve sosyal siyaset tarihçisi
    1907- Franz Korinek, Avusturyalı hukukçu ve siyasetçi
    1908- Frank Rowlett, Amerikalı matematikçi ve kriptolog
    1908- Karl Hartung, Alman heykeltıraş
    1909- Teddy Stauffer, İsviçreli müzisyen
    1910- Edmund Bacon, Amerikalı şehir planlamacısı, mimar, eğitimci ve yazar
    1911- Marie Therese Hug, Hohenzollern Hanedanı prensesi
    1912- Axel Springer, Alman yayımcı
    1912- Karl Adam, Alman kürek antrenörü
    1912- Marten Toonder, Hollandalı karikatürcü ve çizgi roman yazarı
    1912- Nigel Patrick, İngiliz oyuncu
    1913- Ord. Prof. Aydın Sayılı, Türk bilim adamı ve akademisyen
    1913- Pietro Frua, İtalyan araba tasarımcısı
    1920- Guinn Smith, Amerikalı atlet
    1920- Jacob Gilboa, İsrailli besteci
    1920- Jean-Marie Auberson, İsviçreli orkestra şefi ve kemancı
    1920- Joe Henderson (Mr. Piano), İngiliz piyanist
    1921- Hintli film yönetmeni Satyajit Ray. En bilinen filmi Pater Pançali, Türkçesiyle "Küçük Yol Şarkısı"dır.
    1922- Serge Reggiani, Fransız oyuncu ve şarkıcı
    1923- Albert Nordengen, Norveçli politikacı ve Oslo Belediye Başkanı
    1923- Fips Fleischer, Alman müzisyen ve besteci
    1923- Patrick Hillery, İrlanda'nın 6. Cumhurbaşkanı
    1924- Günter Wöhe, Alman iktisatçı
    1924- Theodore Bikel, Avusturyalı oyuncu, şarkıcı, besteci, ve aktivist
    1924- Kurt E. Ludwig, Alman oyuncu ve seslendirme sanatçısı
    1925- John Neville, İngiliz oyuncu
    1925- Roscoe Lee Browne, Amerikalı oyuncu
    1927- Michael Broadbent, İngiliz şarap eleştirmeni ve yazar
    1928- Georges-Arthur Goldschmidt, Alman-Fransız yazar, deneme yazarı ve çevirmen
    1928- Horst Stein, Alman konser ve opera şefi
    1928- Rolf Heyne, Alman yayımcı
    1929- Édouard Balladur, Fransız politikacı ve başbakan
    1929- Jigme Dorje Wangchuk, Bhutan Kralı
    1929- Link Wray, Amerikalı gitarist, söz yazarı ve vokalist
    1930- Öztürk Serengil, Oyuncu
    1931- Werner Titel, Alman politikacı, Doğu Almanya'nın ilk Çevre ve Su Yönetimi Bakanı
    1933- Harry Woolf, İngiliz hukukçu ve İngiltere ve Galler'in Baş Yargıcı
    1934- Manfred Durniok, Alman film yapımcısı ve yönetmeni
    1935- Luis Suárez Miramontes, İspanyol futbolcu ve teknik direktör
    1935- II. Faysal, Irak Kralı
    1936- Engelbert Humperdinck, Hint asıllı Britanyalı şarkıcı ve söz yazarı
    1936- Helga Brauer, Alman şarkıcı
    1936- Michael Rabin, Amerikalı kemancı
    1936- Norma Aleandro, Arjantinli oyuncu, senarist ve tiyatro yönetmeni
    1937- Gisela Elsner, Alman yazar
    1937- Klaus Enders, Alman motosiklet yarışçısı
    1937- Thomas Billhardt, Alman fotoğrafçı ve gazeteci
    1938- II. Moshoeshoe, Lesoto Kralı
    1939- Hans-Dieter Möller, Alman orgcu ve müzik eğitimcisi
    1939- Heinz Troll, Alman politikacı
    1939- Sumio Iijima, Japon fizikçi
    1939- Ernesto Càstano, İtalyan futbolcu
    1941- Eddy Louiss, Fransız caz müzisyeni
    1941- Franco Scoglio, İtalyan futbol antrenörü
    1941- Jules Albert Wijdenbosch, Surinam Devlet Bakanı ve Başbakanı
    1941- Elvira Hoffmann, Alman yazar, gazeteci ve denemeci
    1942- Ömür Göksel, Türk pop müziği ses sanatçısı
    1942- Udo Ehrbar, Alman politikacı
    1942- Wojciech Pszoniak, Polonyalı sinema ve tiyatro oyuncusu
    1942- Jacques Rogge, Belçikalı ortepedi cerrahı ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi başkanı
    1942- Udo Steinke, Alman yazar
    1942- Bernd Ziskofen, Alman motosiklet yarışçısı
    1943- Klaus Konjetzky, Alman yazar
    1943- Manfred Schnelldorfer, Alman buz kayakçısı ve Olimpiyat şampiyonu
    1944- Franz Innerhofer, Avusturyalı yazar
    1945- Judge Dread, İngiliz Reggae ve Ska müzisyeni
    1946- David Suchet, İngiliz oyuncu
    1946- Lesley Gore, Amerikalı şarkıcı
    1947- James Dyson, İngiliz mucit, girişimci ve sanatçı
    1947- Manfred Harder, Alman futbol hakemi
    1947- Philippe Herreweghe, Belçikalı orkestra şefi
    1948- Larry Gatlin, Amerikalı şarkıcı
    1948- Christian Hartenhauer, Alman politikacı
    1949- Alfons Schuhbeck, Alman şef ve yemek kitap yazarı
    1950- Angela Krauß, Alman yazar
    1950- Lou Gramm, Amerikalı şarkıcı
    1950- Bianca Jagger, Amerikalı insan hakları savunucusu
    1950- Manfred Maurenbrecher, Alman şarkıcı ve söz yazarı
    1950- Ulrich Goll, Alman politikacı
    1972- Dwayne Johnson, Amerikalı oyuncu, yapımcı ve profesyonel güreşçi
    1975- David Beckham, İngiliz futbolcu
    1980- Tim Borowski, Alman futbolcu
    1983- Maja Poljak, Hırvat voleybolcu
    1985- Lily Allen, İngiliz şarkıcı
    2015- Charlotte Mountbatten-Windsor, B.Britanya prensesi



    2 Mayıs – Ölenler

    0907
    - I. Boris (Mihail), Tuna Bulgar Devleti'nin ilk Hristiyan Hanı
    1519- İtalyan Rönesansı'nı başlatan heykelci, mimar, mühendis Leonardo da Vinci öldü.
    1857- Alfred de Musset, Fransız yazar
    1864- Giacomo Meyerbeer, Alman Opera bestecisi
    1921- Alexandre Vallaury, İstanbul'lu Levanten ve Fransız asıllı mimar
    1945- Martin Bormann, Nazi Partisi sözcüsü ve Hitler'in özel sekreteri
    1957- Adını komünist avcısı akım "Makkartizm"e veren Amerikali senatör Joseph Mac Carthy.
    1969- Franz von Papen, Alman devlet adamı ve diplomat
    1972- J. Edgar Hoover, 9 Amerikan başkanıyla çalışan Amerika Birleşik devletleri Federal Soruşturma Bürosu FBI'ın kurucusu ve direktörü, bir başka "komünist avcısı".
    1979- Sid Vicious, Britanyalı müzisyen
    1979- Giulio Natta, İtalyan kimyager ve Nobel Kimya Ödülü sahibi
    1980- George Pal, Macar asıllı Amerikalı film yönetmeni ve yapımcısı
    1994- Louis Calaferte, Fransız yazar
    1997- John Carew Eccles, Avustralyalı nörofizyolog ve Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahibi
    1997- Paulo Freire, Brezilyalı eğitimci
    1998- Hideto Matsumoto, Japon müzisyen
    1998- Kamil Şerbetçi, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı (kalp krizi sonucu)
    1999- Oliver Reed, İngiliz oyuncu
    2009- Yaman Tarcan, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu
    2011- Usame bin Ladin, El Kaide'nin kurucusu ve lideri
    2013- Jeff Hanneman, Amerikalı müzisyen ve Slayer'ın eski gitaristi
    2015- Ruth Rendell, İngiliz yazar
    2016- Afeni Shakur iş kadını, hayır sever, eski siyasî eylemci ve Kara Panter Partisi üyesi


    GÜNÜN ÖNEMİ


    • Polonya'da ülke bayrağın anısına ulusal tatil, Bayrak Bayramı.
    • İran'da Öğretmenler Günü
    • Endonezya'da Ulusal Eğitim-Öğretim Günü
    • Madrid (otonom bölge)'in bölgesel bayramı

  8. #458
    Onur Üyesi TRessam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    03 Haziran 2013
    Nereden
    Samsun
    Yaş
    64
    Mesajlar
    1,380
    Tecrübe Puanı
    13

    Standart Tarihte Bugün...


    3 MAYIS


    DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ: Birleşmiş Milletler, 20 Aralık 1993'te her yıl ''3 Mayıs''ın ''Dünya Basın Özgürlüğü Günü' olarak kutlanmasını kararlaştırdı.

    1494- Kristof Kolomb yolculuğunun sonunda ilk kez bir kara parçası gördü , buraya sonradan Jamaika adı verilecektir.
    1899- Almanya'da 100 bin maden işçisi greve çıktı.
    1907- Fenerbahçe Spor Kulübünün kuruluşu.
    1920- TBMM'nin ilk bakanlar kurulu oluşturuldu. İcra Vekilleri Heyeti, 5 mayısta Mustafa Kemal başkanlığında ilk toplantısını yaptı.
    1934- Kayseri Uçak Fabrikasında yapılan ilk parti altı avcı uçağından biri, 50 dakikalık uçuşla Kayseri'den Ankara'ya geldi.
    1935- ''Türkkuşu'' Atatürk tarafından hizmete açıldı.
    1937- ABD'li yazar Margaret Mitchell'in yazdığı Rüzgar Gibi Geçti romanı Kurgu dalında Pulitzer Ödülü kazandı.
    1944- 3 Mayıs Olayları anıldı ve Türkçülük Bayramı ilan edildi
    1945- Türkiye'de 3 Mayıs Olayları anıldı ve Türkçülük Bayramı ilan edildi.
    1950- Ali Naci Karacan'ın kurduğu Milliyet gazetesi yayın hayatına başladı.
    1951- Demokrat Parti Meclis Grubu'nda din eğitiminin genişletilmesi istendi.
    1960- Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Cemal Gürsel, hükümeti uyarmak için Milli Savunma Bakanı Ethem Menderes'e mektup gönderdi.
    1961- Milletvekili maaşları 4 bin 500 lira oldu.
    1961- Ankara'da çıplak ayakla yürüyen işsizler Başbakan İsmet İnönü'nün istifasını istediler.
    1968- Paris Sorbonne Üniversitesi'nde öğrenciler ayaklandı.
    (1 aydan fazla süren ve Fransa'ya yayılarak Avrupa'nın diğer ülkelerine de sıçrayan hareket Mayıs 1968 ayaklanması olarak anılıyor.)
    1969- Yargıtay başkanı İmran Öktem'in Ankara Maltepe Camisi'nde yapılan cenaze töreninde, bir kalabalık cenaze namazının kılınmasını engellemeye çalıştı ve cami görevlileri görevlerini yerine getirmekten kaçındı.
    1972- Ankara-İstanbul seferini yapan DC-9 tip "Boğaziçi" yolcu uçağı 61 yolcu ve 5 mürettabatı ile birlikte dört eylemci tarafından Sofya’ya kaçırıldı.
    1972- Ortadoğu Gazetesi yayın hayatına başladı.
    1973- Şikago'daki Sears Kulesi (Willis Kulesi)'nin inşaatı tamamlandı ve dünyanın en yüksek kulesi olarak tescillendi (Bugün halâ ABD'nin en yüksek, dünyanın 5. en yüksek binasıdır)
    1978- Tarihte ilk kez bir bilgisayar ağı üzerinden yığın mesaj gönderildi. Sonradan spam adı verilecek bu ticari reklam mesajları, ABD'de o zaman kullanılan Arpanet ağı üzerindeki her adrese gönderilmişti.
    1979- Margaret Thatcher İngiltere'nin ilk kadın başbakanı oldu.
    1984- Paris'teki Ermeni Anıtı bombalandı, 13 kişi yaralandı. Anıta Türklerin saldırdığı ileri sürüldü. Saldırıyı "Anti-Ermeni Örgütü" üstlendi.
    1986- Önceki açıklamalarının aksine, yetkililer Çernobil kazası sonrası oluşan radyoaktif bulutların Türkiye'ye ulaştığını ve bazı bölgelerde radyasyonun 7 kat arttığını açıkladılar.
    1989- Türkiye kupası çeyrek final 2. maçında Fenerbahçe 3-0 ilk yarı geriye düştüğü Galatasaray maçından ikinci yarı 4-3 lük galibiyetle ayrıldı.
    1993- Birleşmiş Milletler, 20 Aralık 1993'te her yıl 3 Mayıs'ın, Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlanmasını kararlaştırdı.
    1994- Birleşmiş Milletler'in, 20 Aralık 1993'te her yıl 3 Mayıs'ın, Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlanması kararına uygun olarak ilk kutlama geçekleştirildi.
    1997- Flash TV İstanbul stüdyosu silahlı bir grup tarafından basıldı.
    2000- Galatasaray, Antalyaspor'u uzatmada yenerek Türkiye Kupası'nı 13. kez kazandı.
    2006- 44. Fortis Türkiye Kupası'nı F.Bahçe'yi uzatma devreleri sonunda 3-2 yenen Beşiktaş kazandı.
    2007- Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 11. cumhurbaşkanının seçilememesi halinde 16 Mayıstan sonra da görevine devam edeceğini söyledi.
    2007- TBMM Genel Kurulunda milletvekili seçiminin 22 Temmuz 2007 Pazar günü yapılması benimsendi.
    2007- İzmir Limanı özelleştirilmesi ihalesini, 1 milyar 275 milyon dolar ile Global-Hutchison-EİB kazandı.
    2008- Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi'nin yayınladığı bir rapora göre 2007 yılında 65 gazeteci öldürüldü. Geçen 15 yılda öldürülen yaklaşık 500 gazetecinin sadece 75'inin katilleri bulundu. Rapora göre dünyada gazeteciler için en tehlikeli bölgeler Irak, Sierra Leone ve Somali.
    2008- 1-2 Mayıs gecesi Irak'ın kuzeyindeki Kandil Dağı bölgesine yönelik hava harekatının ilk değerlendirmesi yapıldı.150'den fazla teröristin etkisiz hale getirildiğinin tespit edildiğini bildirdi.



    3 Mayıs – Doğanlar

    1469- İtalyan yazar ve politikacı Niccolo Machiavelli.
    ("Hedefe ulaşmak için her yol geçerlidir," anlayışının yaratıcısı. Araştırıcı bir gözle tarihi, çağını ve insanları inceleyen Machiavelli, somut gerçekleri sistemleştirerek, yeni bir devlet felsefesi geliştirmiştir. Machiavelli, ülkelerin kurtuluşunun kuvvete dayanan ulusal devlette olduğuna inanan, ulusal devlet ya da ulus-devlet düşüncesinin de ilk temsilcisidir.)
    1849- Bernhard von Bülow, Almanya Şansölyesi
    1898- İsrail'in ilk kadın başbakanı Golda Meir.
    1903- ABD'li şarkıcı Bing Crosby.
    1919- ABD'li insan hakları savunucusu ve şarkıcı Pete Seeger.
    1930- Luce Irigaray, Fransız feminist teorisyen, psikanalizci ve edebiyat kuramcısı
    1931- Aldo Rossi, İtalyan mimar ve tasarımcı
    1931- Sait Maden, Türk şair, çevirmen, yayıncı, ressam, fotoğrafçı ve grafik tasarımcısı
    1933- James Brown, ABD'li şarkıcı
    1933- Steven Weinberg, Nobel Ödülü sahibi ABD'li fizikçi
    1950- Mary Hopkin, Galli folk şarkıcısı
    1961- Leyla Zana, Kürt kadın siyasetçi
    1971- Mehmet Aycı, Türk şair ve deneme yazarı
    1971- Wang Yan, Çinli yürüyüşçü
    1980- Alper Tezcan, Türk futbolcu
    1982- Ayçin İnci, Türk dizi ve sinema oyuncusu
    1994- Famoussa Koné, Malili futbolcu



    3 Mayıs – Ölenler

    1481- Fatih Sultan Mehmet, Osmanlı İmparatorluğu'nun 7. Padişahı (İstanbul'u fetheden)
    1856- Adolphe Adam, Fransız besteci
    1959- Ressam Zeki Kocamemi.
    1961- Maurice Merleau-Ponty, Fransız filozof
    1963- Şair, yazar Abdülhak Şinasi Hisar 75 yaşında İstanbul'da öldü.
    1969- Zakir Hüseyin, Hindistan'ın 3. Cumhurbaşkanı
    1970- Cemil Gürgen Erlertürk, Türk futbolcu ve pilot
    1975- Ecvet Güresin, Türk gazeteci ve siyasetçi
    1987- Dalida, Mısır doğumlu, İtalyan şarkıcı (Fransa'da yaşadı ve öldü)
    1991- Jerzy KosiÅ„ski, Polonya asıllı ABD'li yazar
    1997- Narciso Yepes, İspanyol klasik gitar sanatçısı
    2002- Mehmet Keskinoğlu, Türk şair, tiyatro, sinema ve seslendirme sanatçısı
    2006- Karel Appel, Hollandalı ressam ve heykelci



    GÜNÜN ÖNEMİ


    • Türkçülük Günü
    • Dünya Astım Günü (2016)
    • Dünya Basın Özgürlüğü Günü
    • Dünya Elektrik-Elektronik Mühendisleri Günü
    • Sakarya'nın Kaynarca ilçesinden Yunan birliklerinin geri çekilişi (1921)

  9. #459
    Onur Üyesi TRessam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    03 Haziran 2013
    Nereden
    Samsun
    Yaş
    64
    Mesajlar
    1,380
    Tecrübe Puanı
    13

    Standart Tarihte Bugün...


    4 MAYIS


    1278- Karamanoğlu Mehmet Bey, Türkçe'yi devletin resmi dili olarak ilan etti.
    1494- Kristof Kolomb, Jamaika'ya vardı.
    1814- I. Napolyon, Elba Adasının Portoferraio kasabasına vardı ve sürgün hayatı başladı.
    1865- Abraham Lincoln suikast sonucu öldürülüşünden üç hafta sonra SpringfieldIllinois'de toprağa verildi.
    1904- Panama Kanalı'ın inşasına başlandı.
    1912- İtalya, Rodos adasını işgal etti.
    1919- Çin Cumhuriyeti'nde yabancı mallarını boykotu savunan öğrenci ayaklanması
    1920- Maarif Vekaleti (Milli Eğitim Bakanlığı) kuruldu.
    1924- Yaz Olimpiyatları Paris'te başladı.
    1929- İngiltere Sendikalar Birliği'nin çağrısıyla Britanya tarihinin ilk genel grevi başladı. Genel grev 9 gün sürdü.
    1930- Mahatma Gandi, İngilizler tarafından tutuklandı.
    1931- Mustafa Kemal Atatürk, üçüncü kez Cumhurbaşkanı seçildi.
    1932- Gangster Al Capone tutuklandı. Vergi kaçırma suçundan Atlanta'da hapse girdi.
    1933- İstanbul eski Milletvekili Süreyya Paşa, "Gece Gelen Telgraf" kitabından dolayı Nazım Hikmet'i mahkemeye verdi.
    1943- Başbakanlık, İkinci Dünya Savaşı sırasında, şeker satışlarını durdurdu. Bir yıl sonra da İstanbul'da nüfus başına iki kilo un verilmesine karar verildi.
    1949- ''İstiklal Mahkemeleri''ne ilişkin yasa yürürlükten kaldırıldı.
    1953- Ernest Hemingway, Yaşlı Adam ve Deniz adlı romanıyla Pulitzer Ödülü aldı.
    1959- Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı İsmet İnönü İstanbul Topkapı'da bir grup Demokrat Parti'linin saldırısına uğradı; olaya yayım yasağı kondu. Aynı gün Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri protesto amacıyla Meclis oturumuna katılmadılar.
    1960- Yeni Sabah gazetesi 10 gün süreyle kapatıldı. Demokrat İzmir gazetesinden 16 kişi mahkum oldu.
    1970- Amerika Birleşik Devletleri'nde, Ohio'da Kent Eyalet Üniversitesi'nde öğrenciler Vietnam savaşını protesto ettiler.
    (Gösteriye müdahale eden Ulusal Muhafızlar 4 öğrenciyi öldürdü. O gün yaşamları ellerinden alınan Jeffrey Miller, Allison Krause, William Schroeder ve Sandra Scheuer 'savaşa hayır' diyen kocaman bir grubun içindeydiler; dertleri Vietnam batağına saplanmış ABD'nin, Kamboçya'yı da işgal etme kararını protesto etmek ve ülke çapında oluşan bu tepkiye destek vermekti.)
    1972- Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilmelerini önlemek isteyen dört kişi Jandarma Genel Komutanı Kemalettin Eken'i kaçırmak istedi. Polis müdahale etti. Orgeneral Eken ayağından yaralandı. Eylemcilerden üçü kaçmayı başarırken Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğrencisi Niyazi Yıldızhan öldürüldü.
    1973- Çevre yolu yapımı için Edirnekapı'daki tarihi surların yıkımına başlandı.
    1988- Polonya'da Nisan'da başlayan grevler yayıldı, tersane işçileri de greve gittiler; Devlet Başkanı Wojciech (Voycies) Jaruzelski (Jaruselski) ile Dayanışma Sendikası arasında tartışmalar çıktı.
    1989- "Ateşten Köprü" kitabında komünizm propagandası yaptığı iddiasıyla yargılanan yazar Kerim Korcan beraat etti.
    1990- Türkiye Birleşik Komünist Partisi yöneticileri Haydar Kutlu ve Nihat Sargın tahliye edildiler. Kutlu ve Sargın 900 gün tutuklu kaldılar.
    1992- Cumhurbaşkanı Turgut Özal, "Televizyon ve radyodan Kürtçe yayın yapılmasına komutanlar sıcak bakıyor" dedi.
    (Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş 4 Mayıs günü Özal'ı cevapladı: "Hiç kimse Milli Güvenlik Kurulu'nda konuşulanları açıklayamaz, tutanaklarla ilgili bilgi veremez.")
    1994- Filistin Kurtuluş Örgütü ile İsrail, Batı Şeria ve Gazze'de yaşayan Filistinlilere özerklik verilmesini öngören antlaşmaya imza attı.
    1997- Türkiye Eurovision şarkı yarışmasında Şebnem Paker'in seslendirdiği "Dinle" adlı şarkıyla üçüncü oldu.
    (Şebnem Paker, 1977 yılında İstanbul'da doğdu. 1996 ve 1997 yıllarında olmak üzere iki kez Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi temsil etti. Uzun süre bale eğitimi aldı ve müziğe gitarla ortaokul çağında başladı. 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Klasik Gitar Bölümü'nü kazandı. 4 yıllık eğitimin ardından 1995 yılında besteci Levent Çoker ile stüdyo çalışmalarına başladı. 1996 yılında Marmara Üniversitesi Müzik Eğitimi Şan Bölümü'nü kazandı ve 2000 yılında mezun oldu. Halen müzik öğretmenliği yapmakta olan Şebnem Paker, Eurovisionla başladığı kariyerine sadece zaman zaman sahne çalışmalarıyla olsa da devam etmektedir.
    Şebnem Paker,
    Eurovision Şarkı Yarışması'nda 1996 yılında sözleri Selma Çuhacı'ya ve müziği Levent Çoker'e ait olan Beşinci Mevsim adlı parça ile 12. oldu. Bir yıl sonra 1997 yılında ise Grup Etnik eşliğinde, müziği Levent Çoker'e ve sözleri Mehtap Alnıtemiz'e ait Dinle adlı parça ile 3. olarak o tarihe kadar Türkiye'nin yarışmadaki en iyi derecesini elde etti.)

    1997- Irak'tan Avrupa ülkelerine iltica etmek isteyen 25 kişiyi taşıyan iki tekne Ege Denizi'nde battı. 17 kişi boğuldu, 7 kişi kayboldu.
    2002- Nijerya'da bir yolcu uçağı kalkıştan hemen sonra düştü: 148 kişi öldü.
    2005- Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref'e düzenlenen suikast girişimlerinin planlayıcısı olmakla suçlanan Libyalı El Kaide üyesi Ebu Farrac el Libbi'nin Pakistan'da yakalandı.
    2005- İsviçre'nin önde gelen plak şirketlerinden VDE-GALLO, ilk altın yoğun disk ödülünü ünlü flüt sanatçısı Şefika Kutluer'e verdi.
    2006- Anayasa Mahkemesi, yeni kurulan 15 üniversitenin kurucu rektörlerinin 2 yıl için Milli Eğitim Bakanı ve Başbakan'ın önereceği 3 isim arasından Cumhurbaşkanı'nca atanmasını öngören yasa hükmünü iptal etti.
    2007- YSK'nin kararına göre, 22 Temmuz'da yapılacak milletvekili seçimine 21 siyasi parti katılacak.
    2009- Mardinde düğün yerinde tarihin en kanlı saldırısı silah ve el bombaları ile yapıldı.45 Ölü 17 Yaralı.



    4 Mayıs - Doğanlar

    1655- Bartolomeo Cristofori, İtalyan müzik aletleri yapımcısı ve piyanonun mucidi (ö. 1731)
    1770- François Gérard, Fransız ressam (ö. 1837)
    1825- Thomas Henry Huxley, İngiliz biyolog (ö. 1895)
    1825- Augustus Le Plongeon, Britanyalı amatör arkeolog, eski eserler uzmanı ve fotoğrafçı (ö. 1908)
    1827- John Hanning Speke, İngiliz kâşif (ö. 1864)
    1878- Aleksandr Tamanian, Ermeni mimar ve kent bilimci (ö. 1936)
    1880- Bruno Taut, Alman mimar (ö. 1938)
    1881- Aleksandr Kerenski, Rus politikacı (ö. 1970)
    1889- Fritz von Opel, Alman otomotiv sanayicisi (ö. 1971)
    1922- Eugenie Clark, ABD'li ihtiyolog (ö. 2015)
    1928- Muhammed Hüsnü Mübarek, Mısırlı politikacı, cumhurbaşkanı
    1929- Roma Tatili filmiyle tanınan Oscar ödüllü sinema oyuncusu Audrey Hepburn.
    1936- "El Cordobes" adıyla bilinen İspanyol Boğa güreşçisi Manuel Benitez.
    1939- Amos Oz, İsraili yazar
    1956- Ulrike Meyfarth, Alman bayan eski yüksek atlamacı
    1964- Rocco Siffredi, İtalyan film aktörü, yönetmeni ve yapımcısı
    1967- Haydar Zorlu, Türk asıllı Alman oyuncu
    1972- Mike Dirnt, ABD'li gitarist ve baterist
    1974- Andy Khachaturian, Ermeni asıllı ABD'li besteci ve şarkıcı
    1985- Canan Dağdeviren - Türk fizik mühendisi
    1985- Fernandinho, Brezilyalı futbolcu
    1987- Cesc Fàbregas, İspanyol futbolcu
    1989- Burcu Biricik, Türk dizi ve sinema oyuncusu



    4 Mayıs - Ölenler

    1421- Padişah Çelebi Mehmet öldü.
    (Yıldırım Bayezıd'ın, Timur'a yenilmesinden sonra parçalanma tehlikesi baş gösteren Osmanlı devletini toparlayan I. Mehmet, Fatih Sultan Mehmet'in dedesiydi.)
    1506- Hüseyin Baykara, Timur İmparatorluğu hükümdarı ve şair
    1519- Lorenzo di Piero de' Medici, Floransa yöneticisi ve Urbino Dükü
    1734- James Thornhill, İngiliz ressam
    1903- Gotse Delçev, Bulgar devrimci
    1938- Carl von Ossietzky, Alman yazar
    1945- Nadir Mutluay, Türk müftü (İstiklâl Savaşı'nda Anadolu'da çıkan iç isyanları bastırmada ve işgale direnen Türk güçlerine silah temin etmede önemli hizmetleri olan)
    1945- Fedor von Bock, Alman subayı
    1955- George Enescu, Romanyalı besteci
    1955- Louis Charles Bréguet Fransız pilot, uçak tasarımcısı ve sanayici. Air France'nin kurucusu
    1979- Tezer Taşkıran, Türk öğretmen, siyasetçi, yazar ve ilk kadın milletvekillerinden
    1980- Eski Yugoslavya Devlet Başkanı Mareşal Josip Broz Tito.
    (88 yaşında ölen Tito 1936'dan öldüğü güne kadar Yugoslavya Komünist Partisi'nin Genel Sekreteri'ydi. İkinci Dünya Savaşında Almanlara karşı gerilla savaşını örgütledi. 1945'de hükümet başkanı, 1953'de cumhurbaşkanı seçilen Tito ülkesinde özyönetime dayalı bir sosyalizm kurmaya çalıştı.)
    1984- Diana Dors, İngiliz aktris
    1985- Fatsa eski Belediye Başkanı Fikri Sönmez.
    ("Terzi Fikri" olarak da bilinen Sönmez, Fatsa Devrimci Yol davasından tutuklu olarak kaldığı Amasya askeri cezaevinde geçirdiği kalp krizi sonucunda öldü.)
    1997- Tangolarıyla tanınan Esin Engin İstanbul'da.
    2001- Leman Bozkurt Altınçekiç, ilk Türk kadın jet pilotu
    2009- Dom DeLuise, ABD'li aktör, komedyen yapımcı ve yönetmen
    2016- Besteci Gültekin Çeki, 89 yaşında Antalya'da hayatını kaybetti.



    GÜNÜN ÖNEMİ

    Star Wars Günü-1979
    Fırtına : Çiçek Fırtınası




  10. #460
    Onur Üyesi TRessam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    03 Haziran 2013
    Nereden
    Samsun
    Yaş
    64
    Mesajlar
    1,380
    Tecrübe Puanı
    13

    Standart Tarihte Bugün...


    5 MAYIS


    0553- İkinci İstanbul Konsili başladı.
    1260- Kubilay Han, Moğol imparatoru oldu.
    1494- Kristof Kolomb Jamaika Adasına ayak bastı ve adaya Santa Gloria adını verdi.
    1762- Rusya ve Prusya, aralarındaki Yedi Yıl Savaşı'nı sona erdiren St. Petersburg antlaşması imzaladılar.
    1809- İsviçre'nin Aargau kantonu Yahudileri vatandaşlık haklarından mahrum etti.
    1821- Fransa İmparatoru Napolyon Bonapart, ikinci sürgün yeri olan Güney Atlantik Okyanusu'ndaki Saint Helena Adası'nda öldü.
    1835- Kıta Avrupası'nın ilk demiryolu hattı Belçika'da açıldı.(Avrupa'nın ilki ise İngiltere'deydi)
    1862- Cinco de Mayo kutlamaları. Meksika ordusu III. Napolyon komutasındaki Fransız ordularını Puebla'da mağlup etti.
    1865- ABD'deki ilk tren soygunu Cincinnati (Ohio) yakınlarında gerçekleşti.
    1891- New York'taki Carnegie Hall konser salonu, Pyotr İlyiç Çaykovski'nin misafir kondüktörlüğünde ilk açılışını yaptı.
    1916- Amerikan Deniz Piyadeleri Dominik Cumhuriyeti'ni işgal etti.
    1920- Sacco ve Vanzetti (Nicola Sacco ve Bartolomeo Vanzetti) soygun ve cinayet suçlamalarıyla tutuklandı. Amerikan adalet sisteminin ayıbı olarak tarihe geçen davalarından sonra 1927'de idam edileceklerdir.
    1920- Türkiye Büyük Millet Meclisi ilk toplantısını yaptı.
    1921- Paris'li ünlü modacı Coco Chanel, Dünyanın en ünlü parfümlerinden biri olan Chanel No. 5'i piyasaya verdi.
    1925- Modern tarım yöntemleri konusunda örnek oluşturmak amacıyla tasarlanan Atatürk Orman Çiftliğinin kuruluş çalışmalarına başlandı.
    1925- Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'e suikast girişimi gerekçesiyle ölüm cezasına çarptırılan Manok Manukyan idam edildi.
    1930- Hindistan'da Mahatma Gandhi tutuklandı. Gandhi Nisan ayında, hükümetin tuz üretimi tekeline karşı 300 mil yürümüştü.
    1936- İtalyan birlikleri Addis Ababa'yı (Etiyopya) işgal etti.
    1947- Belçika, İngiltere, Danimarka, Fransa, Hollanda, İrlanda, İsveç, İtalya, Lüksemburg, Norveç; bir araya gelerek Avrupa Konseyi'ni kurdular. Türkiye Avrupa Konseyi'ne Ağustos 1949'da katıldı.
    1952- Kibrit tekeli kalktı.
    1952- ''Türk-Elen Dostluk Derneği'' kuruldu.
    1954- Paraguay'da askeri darbe gerçekleşti.
    1955- Türk Kadınlar Birliğinin (TKB) girişimiyle her yıl mayısın ikinci pazar gününün ''Anneler Günü'' olarak kutlanmasına karar verildi.
    (TKB, Nenehatun'u yılın annesi seçti. (Anneler Günü'ne ilişkin ilk resmi öneri, 1872'de Amerikalı Julia W. Howe'dan geldi.))
    1956- Ece Özbayrak, 10. Daktilografi Şampiyonası'nda, dakikada 735 vuruşla dünya rekoru kırdı.
    1960- Demokrat Partililer hükümete destek için Ankara Kızılay'da bir gösteri düzenlemeye karar verdiler. İktidara karşı gençler de aynı gün, aynı saat, aynı yerde gösteri yaptılar. Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve başbakan Adnan Menderes alanda protestolarla karşılandı.
    1960- Sovyetler Birliği, bir süredir kayıp olan ABD'ye ait casus uçağı ''U-2''yi düşürdüğünü açıkladı.
    1960- Ankara'da öğrenciler ''555K'' (5'inci ayın 5'inde saat 5'te Kızılay'da) koduyla bir gösteri yaptı.
    (555K, 5 Mayıs 1960 tarihinde, Ankara, Kızılay'da Demokrat Parti (1946) aleyhtarı öğrencilerin yaptığı protesto eylemi. Adını 5. ayın 5'inci günü saat 5`te Kızılay'da gerçekleşmesinden alan eylem cumhuriyet tarihinin ilk "sivil itaatsizlik" eylemi olarak da anılır. DP mitingi için Kızılay Meydanı'na gelen dönemin başbakanı Adnan Menderes, bir anda kendini protestocuların arasında buldu. Rivayete göre, o zamanlar öğrenci olan, şu anki CHP lideri Deniz Baykal, şair Cemal Süreya'nın aktardığına göre ise Vedat Dalokay, Menderes'in “Ne istiyorsunuz” sorusu üzerine başbakanın yakasına yapışıp “Hürriyet istiyoruz” demişti. Menderes ise şu soruyla cevap vermişti: “Başbakanın yakasına yapışıyorsun, bundan büyük hürriyet olur mu?” 555K eyleminden kısa süre sonra, 27 Mayıs 1960 tarihinde cumhuriyet tarihinin ilk askeri müdahalesi gerçekleşti.)
    1961- Amerika Birleşik Devletleri uzaya insan gönderdi; Alan Shepard uzayda 15 dakika kaldı.
    1963- Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan sivil haklar yürüyüşünde bin kişi tutuklandı.
    1968- Fransa'da, Vietnam savaşı nedeniyle Amerikan karşıtı gösterilerde 6 öğrenci tutuklanması üzerine Daniel Cohn-Bendit liderliğinde 30 bin öğrenci barikatlar kurarak Paris'te ayaklandı; Sorbonne Üniversitesi kapatıldı.
    1972- Askerin emir almadan da silah kullanabilmesi yasalaştı.
    1980- Konstantin Karamanlis, Yunanistan devlet başkanı seçildi.
    1981- IRA militanı Boby Sands cezaevinde açlık grevinde öldü.
    1990- İlk özel televizyon kanalı olan Magic Box şirketinin Star 1 televizyonu programlı yayına başladı.
    1990- Avrupa Serbest Güreş Şampiyonası'nda Metin Kaplan ve Ali Kayalı altın madalya kazandı.
    1992- Sait Faik Hikaye Armağanı "Elveda Alyoşa" adlı kitabıyla Oya Baydar'a verildi.
    1994- Naim Süleymanoğlu, Çek Cumhuriyeti'nde yapılan Avrupa Halter Şampiyonası'nda 64 kiloda dünya rekoru kırarak üç altın madalya aldı.
    2000- Anayasa Mahkemesi başkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM'de yapılan oylamaların 3. turu sonunda, oylamaya katılan 517 milletvekilinden 330'unun oyunu alarak Türkiye Cumhuriyeti'nin 10. cumhurbaşkanı seçildi.
    2005- İngiltere'de yapılan genel seçimleri, Tony Blair'in başında olduğu İşçi Partisi üçüncü kez kazandı.
    2006- Cumhuriyet gazetesinin Şişli'deki binasının bahçesine pimi çekilmemiş bir el bombası atıldı.
    2007- Manisa, Çanakkale ve Mersin'de, çeşitli sivil toplum örgütlerince ''Cumhuriyete Sahip Çıkalım'' mitingi düzenlendi.
    2007- Bakanlar Kurulu, paradaki ''Yeni'' ibaresinin 1 Ocak 2009'dan itibaren kaldırılmasını ve yeniden ''Türk Lirası''na dönülmesini kararlaştırdı.
    2007- Kamerun'un Doulala kentinden, Kenya'nın başkenti Nairobi'ye gitmek üzere havalanan Kenya havayollarına ait Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı düştü: 115 kişi öldü.
    2016- Başbakan Ahmet Davutoğlu bir basın toplantısı yaptı ve olağanüstü kongre kararını açıkladı. Oysaki Halkın %49,5 oyu ile seçilmiş ve seçim vaadlerinin hemen hemen hepsini 3 ay gibi kısa sürede tamamlamıştı.



    5 Mayıs – Doğanlar

    1747- II. Leopold, Kutsal Roma imparatoru
    1796- Robert Foulis, Kanadalı mucit, inşaat mühendisi ve sanatçı
    1800- Louis Hachette, Fransız yayımcı
    1813- Søren Kierkegaard, Danimarkalı filozof ve teolog
    (Varoluş terimini modern anlamda kullanan ilk filozof Soren Kierkegaard’a göre soyut düşüncelere dalmak ile ya da doğa bilimlerinde yapıldığı gibi ölçüp biçmekle bireyin varoluşu anlaşılamaz. Varoluş, "somut, öznel ve uyanık insanın yaşamıdır." Bu felsefe doğrudan doğruya şu çağrıyı duyurmak ister: "Yaşamını boşuna harcama, günlerini öldürme, uyku içinde geçirme, uyan ve insan ol!")
    1818- Alman düşünür ve Komünizmin kurucusu Karl Marx.
    1846- Henryk Sienkiewicz, Polonyalı romancı (Quo Vadis)in yazarı
    1864- Nellie Bly, ABD'li gazeteci
    1884- Mazhar Osman Usman, Türk ruh ve sinir hastalıkları uzmanı
    1895- Mahmut Yesari, Türk roman ve oyun yazarı
    1900- Paul Baumgarten, Alman mimar
    1914- Tyrone Power, ABD'li sinema oyuncusu
    1915- Sami Güner, Türk fotoğraf sanatçısı
    1917- Pío Leyva, Kübalı müzisyen ve Buena Vista Social Club grubunun vokalisti
    1919- Hayri Esen, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu ve seslendirme sanatçısı
    1925- Perihan Altındağ Sözeri, Klasik Türk müziği yorumcusu
    1929- Ayhan Işık, Türk sinema oyuncusu
    1930- Stanford Shaw, ABD'li tarihçi
    1944- John Terry, ABD'li aktör
    1944- Christian de Portzamparc, Fransız mimar
    1946- Aydın Menderes, Türk siyasetçi (Adnan Menderes'in oğlu)
    1959- Brian Williams, ABD'li spiker
    1959- Cengiz Kurtoğlu, Türk müzisyen, piyanist ve şarkıcı
    1961- Şefika Kutluer, Türk flüt solisti
    1966- Sergey Stanishev, Bulgar politikacı, Bulgaristan'ın 48. başbakanı
    1967- Levent Kazak, Türk senaryo ve oyun yazarı
    1970- Naomi Klein, Kanadalı gazeteci, yazar ve aktivist
    1976- Juan Pablo Sorín, Arjantinli futbolcu
    1979- Michael Albert Yobo, Nijeryalı futbolcu ve Joseph Yobo'nun kardeşi
    1980- Anastasia Gimazetdinova, Özbek artistik buz patencisi
    1981- Craig David, İngiliz şarkıcı
    1983- Henry Cavill, İngiliz aktör
    1988- Adele, İngiliz şarkıcı ve söz yazarı
    1989- Chris Brown, ABD'li şarkıcı



    5 Mayıs – Ölenler

    0311- Galerius (Gaius Galerius Valerius Maximianus), Roma İmparatoru
    1705- I. Leopold, Habsburg Hanedanı üyesi ve Kutsal Roma İmparatoru
    1821- Fransa İmparatoru Napoleon Bonaparte sürgün edildiği St. Helene Adası'nda öldü.
    1859- Peter Gustav Lejeune Dirichlet, Alman matematikçi
    1900- İvan Ayvazovski, Rus ressam
    1907- Şeker Ahmet Paşa, Osmanlı ressam
    1953- Orhan Burian, Türk deneme ve eleştiri yazarı ve çevirmen
    1973- Arkadaş Zekai Özger, Türk şair
    1977- Ludwig Erhard, Federal Almanya Şansölyesi
    1982- Orhan Gündüz, Türk diplomat ve Türkiye'nin Boston Fahri Başkonsolosu
    1992- Jean-Claude Pascal, Fransız şarkıcı ve aktör
    1995- Mikhail Botvinnik, Sovyet dünya satranç şampiyonu
    2002- George Sidney, ABD'li film yönetmeni
    2006- Türk sinemasının usta yönetmeni Atıf Yılmaz 81 yaşında İstanbul'daki evinde yaşama veda etti.
    (Aralarında ''Ah Güzel İstanbul'', ''Selvi Boylum, Al Yazmalım'', ''Eğreti Gelin'' gibi yapımların bulunduğu 119 filme imza atan Yılmaz, 7'si Antalya Film Festivalinde olmak üzere 10 ödül kazanmıştı.)
    2011- Halit Çelenk, Türk avukat
    2016- Romalı Perihan olarak tanınan Perihan Benli 74 yaşında hayatını kaybetti.



    GÜNÜN ÖNEMİ


    • İstanbul Ahırkapı Hıdırellez Şenlikleri
    • 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü
    • Cinco de Mayo
    Konu TRessam tarafından (09.Mayıs.2017 Saat 23:01 ) değiştirilmiştir.

  11. #461
    Onur Üyesi TRessam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    03 Haziran 2013
    Nereden
    Samsun
    Yaş
    64
    Mesajlar
    1,380
    Tecrübe Puanı
    13

    Standart Tarihte Bugün...


    6 MAYIS


    1536- İngiltere Kralı VIII. Henry, ülkedeki bütün kiliselerde İngilizce İncillerin bulundurulmasını emretti.
    1877- Sioux Kızılderililerinin şefi Crazy Horse(Çılgın At), ABD birliklerine Nebraska'da teslim oldu.
    1889- Eyfel Kulesi ziyaretçilere açıldı.
    (Eyfel Kulesi, tüm dünyada Fransa'nın sembolü halini almıştır. İsmini, inşa ettiren firma olan Gustave Eiffel'den alır. En büyük turizm cazibelerinden biri olan Eyfel Kulesi, yılda 6 milyon turist çeker. 2002 yılında toplam ziyaretçi sayısı 200 milyona ulaşmıştır.)
    1889- Osmanlı devletinin de katıldığı Uluslararası Paris Fuarı başladı.
    1927- İstanbul Radyosu ilk yayınına Sirkeci'deki Büyük Postane binasının bodrum katında başladı.
    (Henüz kimsede radyo alıcısı bulunmadığından, Postane binasının kapısının üzerine yerleştirilen hoparlör yardımıyla her akşam yayın yapılmaya başlandı. Amaç, halkın radyo yayınlarını dinleyip tanıması, kendi çevrelerine anlatarak radyo kavramının yayılmasını sağlamaktı.)
    1930- Hakkari'de meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremde 2 bin 514 kişi öldü.
    1931- Nazım Hikmet beş şiir kitabı nedeniyle yargılandı. 10 Mayıs günü beraat etti.
    1933- Yeşilhilal (Yeşilay) Cemiyeti, içkiye teşvik ettiği gerekçesiyle incesaza (alaturka müziğe) karşı mücadele başlattı.
    1936- Ankara'da Türkiye'nin ilk konservatuvarı Ankara Devlet Konservatuvarı kuruldu.
    1937- Dünyanın en büyük zeplini olan Hindenburg, havalandıktan kısa süre sonra alev aldı ve yanarak yere çakıldı.
    (247 metre boyu ve 70 yolcu 27 mürettebat kapasitesiyle üretilmiş en büyük zeplin olan Alman Hindenburg, Lakehurst New Jersey'de bir anda alev alarak yanmaya başladı. Birkaç saniye içinde tamamen kül olan zeplin 36 kişiye mezar oldu. Kıtalararası kesintisiz uçuşu ilk olarak gerçekleştiren bir teknoloji harikası ve Üçüncü Reich'in gurur kaynağı olan devasa Hindenburg, denizcilik tarihi için "Titanik" neyse havacılık tarinde o olarak algılandı. 36 kişinin öldüğü kazadan sonra bu taşımacılık yönteminden vazgeçildi.)
    1939- Akşam gazetesi kapatıldı.
    1940- John Steinbeck, Gazap Üzümleri ("The Grapes of Wrath") adlı romanıyla Pulitzer Ödülü aldı
    1958- Ulus gazetesi yazı işleri müdürü Nihat Subaşı 8 aylık hapis cezasını yatmak üzere cezaevine girdi.
    1960- Ankara'da hükümet karşıtı 555K (beşinci ayın beşinci günü saat beşte Kızılay'da) gösterilerinin fotoğraflarını ve haberini yayımladığı gerekçesiyle Zafer gazetesi 1 hafta kapatıldı.
    1972- Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu'nun (THKO) kurucu ve yöneticilerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edildi.
    (Son söz olarak; Deniz Gezmiş: " Yaşasın tam bağımsız Türkiye. Yaşasın Marksizm- Leninizm. Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği. Yaşasın İşçiler, köylüler. Kahrolsun emperyalizm, " Yusuf Aslan: "Ben ülkemin bağımsızlığı ve halkımın mutluluğu için şerefimle bir defa ölüyorum. Sizler bizi asanlar şerefsizliğinizle her gün öleceksiniz. Biz halkımızın hizmetindeyiz. Sizler Amerikanın hizmetindesiniz. Yaşasın devrimciler. Kahrolsun faşizm". Hüseyin İnan: "Ben şahsi hiçbir çıkar gözetmeden halkımın mutluluğu ve bağımsızlığı için savaştım. Bu bayrağı bu ana kadar şerefle taşıdım. Bundan sonra bu bayrağı Türk halkına emanet ediyorum. Yaşasın işçiler, köylüler ve yaşasın devrimciler. Kahrolsun faşizm" dediler.)
    1975- TBMM ölüm cezasını kaldırmayı reddetti.
    1976- Kuzeydoğu İtalya'nın Friuli bölgesinde meydana gelen depremde 989 kişi öldü.
    1988- Norveç'te bir yolcu uçağı düştü: 36 kişi öldü.
    1990- İlk özel Televizyon kanalı olan Star 1 televizyonu programlı yayına başladı.
    1990- İzmir Aliağa'da termik santral yapımına karşı 50 bin kişi 24 kilometrelik insan zinciri oluşturdu.
    1994- Manş Denizi’nin altından İngiltere ile Fransa'yı denizden birbirine bağlayan Manş Tüneli açıldı.
    1996- Anayol hükümeti Adalet Bakanı Mehmet Ağar, cezaevleri genelgesi yayımladı.
    ("Mayıs Genelgesi" adıyla anılan düzenleme cezaevlerinde tepkiyle karşılandı. Siyasi tutuklu ve hükümlüler 20 Mayıs'ta açlık grevine başladı. 12 kişi öldü. 27 Temmuz'da anlaşmaya varıldı.)
    1996- Eski CIA başkanı William Colby'nin cesedi güney Maryland'da bir nehirde bulundu.
    1997- Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Claudia Roth, Doğru Yol Partisi Milletvekili Ayvaz Gökdemir aleyhine açtığı tazminat davasını kazandı. Ayvaz Gökdemir, Claudia Roth ve diğer iki AP milletvekiline "fahişe" demişti.
    2001- Suriye'ye yaptığı bir gezi sırasında bir camiyi ziyaret eden Papa II. Jan Pol, bir camiye ayak basan ilk Papa oldu.
    2002- Jean Pierre Raffarin, Fransa başbakanı seçildi.
    2002- Müslüman göçmenlere karşı nefret söylemiyle bilinen Hollandalı politikacı Pim Fortuyn bir suikast sonucu öldürüldü.
    2004- Dünyada en çok izlenen 4 televizyon dizisinden biri olan Friends bitti. Son bölümünü ABD'de 2 milyon kişi izledi.
    2006- PKK'ya karşı 10.000'den fazla Hakkârili protesto yürüyüş gerçekleştirdi.
    2007- TBMM Genel Kurulu, Anayasa Mahkemesinin, cumhurbaşkanı seçimine ilişkin verdiği iptal kararının ardından yeniden yapılan 1. tur oylamada öngörülen toplantı yeter sayısı (367) bulunamadı. AK Parti Kayseri milletvekili Abdullah Gül, cumhurbaşkanı adaylığından çekildiğini açıkladı.
    2007- Fransa'daki cumhurbaşkanlığı seçimin ikinci turunu Halk Hareketi Birliği (UMP) adayı Nicolas Sarkozy kazandı.
    2008- Nergis Kasırgası'nın vurduğu Burma'da (Myanmar) 22 bin kişi öldü ve 30 bin kişi kayıp. 46 yıldır cunta rejimiyle yönetilen ülkede yardım ekiplerine vize verilmiyor.
    2016- Kilis'in önde gelen sivil toplum kuruluşları bugün bir gazete ilanı ile devlete çağrı yaptılar. ''Kilis'e ses ver" adıyla yayınlanan ilanda, "Çaba harcadığınızı biliyoruz ama acele edin, ölüyoruz" ifadesi yer aldı.



    6 Mayıs - Doğanlar

    1668- Alain-René Lesage, Fransız yazar
    1758- Fransız devriminin liderlerinden "Jacobin" grubunun önde gelen sözcüsü Maximilien Robespierre.
    1856- Modern psikoloji ve psikayatrinin kurucusu Avusturyalı psikolog Sigmund Freud.
    1856- Robert Peary, ABD'li kaşif ve Kuzey Kutbu'na ilk kez ayak basan
    1861- Motilal Nehru, Hint aktivist
    1861- Rabindranath Tagore, Hint yazar ve Nobel Edebiyat Ödülü sahibi
    1868- Gaston Leroux, Fransız gazeteci ve yazar
    1871- Victor Grignard, Fransız kimyager ve Nobel Kimya Ödülü sahibi
    1872- Ahmet Cemal Paşa, Osmanlı asker ve siyaset adamı
    1902- Max Ophüls, Alman asıllı Fransız sinema yönetmeni ve yazar
    1912- Ellen Preis, Avusturyalı eskrimci
    1915- Yönetmen ve aktör Orson Welles doğdu.
    1929- Paul Lauterbur, ABD'li bilim adamı
    1935- Efkan Efekan, Türk sinema oyuncusu
    1953- Tony Blair, İngiltere başbakanı
    1961- George Clooney, ABD'li sinema oyuncusu
    1971- Doğanay, Türk şarkıcı
    1987- Dries Mertens, Belçikalı futbolcu
    1992- Byun Baek-hyun, Güney Koreli şarkıcı ve Exo müzik grubu üyesi
    1993- Kim Dasom, Güney Koreli şarkıcı, Sistar grubunun üyesi ve oyuncu



    6 Mayıs - Ölenler

    0680- Muaviye, Halife ve Emevi Hanedanının kurucusu
    1859- Alexander von Humboldt, Alman doğabilimci ve kaşif.
    1862- Henry David Thoreau, ABD'li yazar
    1877- Johan Ludvig Runeberg, Finlandiyalı şair
    1908- Necil Kazım Akses, Türk senfonik müzik bestecisi
    1910- VII. Edward, Büyük Britanya kralı
    1933- Li Ching-Yuen, Çinli herbalist, savaş sanatçısı ve stratejist
    1947- Cafer Sayılır, Türk siyasetçi
    1952- Maria Montessori, İtalyan eğitimci
    1963- Theodore von Kármán, Macar fizikçi
    1970- Çallı Kuşağı ressamlarından Feyhaman Duran. Duran portre sanatının Türkiye'deki ilk ve en önemli temsilcisiydi.
    1972- Fulbert Youlou, Kongolu siyasetçi
    1972- Deniz Gezmiş, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu'nun kurucusu
    1972- Yusuf Aslan, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu kurucularından
    1972- Hüseyin İnan, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu kurucularından
    1955- Besteci Hüseyin Saadettin Arel 75 yaşında öldü.
    1992- Alman asıllı Amerikalı sinema oyuncusu Marlene Dietrich. İkinci Dünya Savaşı'nda Nazizime direnenlerin moral kaynağı olan "Lili Marlene" şarkısını yorumuyla ünlüydü.
    1993- Ann Todd, İngiliz aktris
    1996- Haluk Eczacıbaşı, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu emekli üyesi
    2006- Can Yayınlarının kurucusu, romancı ve öykücü Erdal Öz 71 yaşında hayata gözlerini kapattı.
    2007- Nükhet Ruacan, Türk caz sanatçısı
    2013- Giulio Andreotti, İtalyan Hıristiyan Demokrat siyasetçi (1972-1992 arasında pek çok kez İtalya Başbabanı)


    GÜNÜN ÖNEMİ


    • Türk-İslam Alemi - Hıdırellez Bayramı

  12. #462
    Onur Üyesi TRessam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    03 Haziran 2013
    Nereden
    Samsun
    Yaş
    64
    Mesajlar
    1,380
    Tecrübe Puanı
    13

    Standart


    7 MAYIS


    1789- I. Abdülhamid'in ölümü ve III. Selim'in tahta çıkması
    1830- Osmanlı-Amerikan Ticaret ve Dostluk Antlaşması imzalandı.
    1867- Alfred Nobel dinamitin patentini aldı.
    1884- Mithat Paşa öldürüldü.
    1915- İngiliz transatlantiği Lusitania batırıldı, 1200 kişi öldü.
    1921- Türkiye Muallimler ve Muallim Cemiyetleri Birliği kuruldu.
    1924- Cumhuriyet gazetesi yayın hayatına başladı.
    (7000 nüsha basılan gazetenin kurucusu Yunus Nadi Bey'di. Gazetenin kadrosunda Ahmet Rasim, Peyami Safa, Ahmet Refik (Altınay) gibi isimler vardı.)
    1925- Hüseyin Cahit Yalçın, Ankara İstiklal Mahkemesince Çorum'da müebbet sürgüne mahkum edildi.
    1945- Vietnam, Dien Bien Phu'da Fransızları yenilgiye uğrattı.
    1945- Alman General Jodl, Reims'te, Müttefik Kuvvetler Komutanı General Eisenhower'in karargahını kurduğu küçük bir okulda, Almanya'nın teslim olduğunu bildiren anlaşmayı imzaladı.
    1958- Ulus gazetesi yazarı Şinasi Nahit Berker 8 ay yatmak üzere cezaevine girdi.
    1966- Polis Mecliste arama yaptı. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı İsmet İnönü "Eşkiyanın bu gece ne yapacağı belli olmaz" dedi.
    1973- Muş Milletvekili Nermin Çiftçi ilk kadın meclis başkanvekili seçildi.
    1973- Türkiye Yazarlar Sendikası kuruldu.
    1978- Çevreciler İskoçya'da bir nükleer santral inşaat alanını işgal ettiler.
    1979- Bayındırlık Bakanı Şerafettin Elçi, kendisine yöneltilen "Kürtçü" iddialarına karşı düşünce özgürlüğü mücadelesine devam edeceğini açıkladı. Elçi "Her Türk vatandaşı meramını anlatabildiği dilde konuşur. Bunu yasaklayan bir yasa yoktur" dedi.
    1979- İran'ın yeni lideri Humeyni, evlenme yaşını kızlarda 13'e, erkeklerde 15'e indirdi.
    1982- Genel Kurmay başkanlığı bir kitap yayımladı. Buna göre; Aralık 1981 itibariyle 14 bin 86 sol, 2 bin 941 bölücü- ve 347 sağ görüşlü; 17 bin 374 kişi hakkında 167 değişik örgüt davası açıldı.
    1983- İstanbul Laleli'deki Washington Oteli'nin çay ocağında tüpgaz patlaması sonucu yangın çıktı. Çoğu; Yunanlı ve Avustralyalı 37 kişi öldü.
    1985- Anavatan partisi Genel Başkanı ve Başbakan Turgut Özal "aylık gelirim, vergi iadesi dahil bin doların çok az üzerinde. Belki de dünyanın en az ücret alan başbakanıyım" dedi.
    1988- Abdi İpekçi cinayeti ile Papa suikastında adı geçen Oral Çelik Fransa'da yakalandı.
    1993- Demokrasi Partisi (DEP) kuruldu. Özgür Gündem gazetesinin sahibi Yaşar Kaya genel başkan seçildi. Kaya, partinin Kürt sorununu demokratik yollarla çözmeyi amaçladığını söyledi.
    1995- Fransa'da sağın adayı Jacques Chirac cumhurbaşkanı seçildi.
    1997- İstanbul'da Yenikapı Mevlevihanesi yandı.
    2000- Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Genel Kurulunda yapılan 3. tur oylamada 330 oyla Türkiye Cumhuriyeti'nin 10. Cumhurbaşkanı seçildi.
    2008- Gençlerbirliği ile Kayserispor arasında oynanan Fortis Türkiye Kupası final maçını penaltılara giden karşılaşmada Kayserispor 12-11 kazanarak kupayı aldı.



    7 Mayıs - Doğanlar

    1745- Carl Stamitz, Alman besteci
    1748- Olympe de Gouges, Fransız feminist yazar
    1833- Alman besteci Johannes Brahms.
    1840- "Kuğu Gölü", "Uyuyan Güzel", "Fındıkkıran" bale suitlerinin yaratıcısı Rus besteci Piyotr İlyiç Çaykovski.
    1892- Josip Broz Tito, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Devlet Başkanı ve Mareşal
    1901- Gary Cooper, ABD'li sinema oyuncusu
    1911- Rıfat Ilgaz, Türk yazar (Hababam Sınıfı eserinin yazarı)
    1923- Abdurrahman Palay, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu, seslendirme sanatçısı, yönetmen ve senarist.
    1923- Anne Baxter, ABD'li aktris
    1951- Sevim Çizer, Türk seramik sanatçısı
    1953- Müslüm Gürses, Türk ses sanatçısı
    1956- Jan Peter Balkenende, Hollandalı politikacı
    1965- Owen Hart, Kanadalı profesyonel Amerikan güreşçisi
    1966- Jes Høgh, Danimarkalı futbolcu
    1971- Cemil Demirbakan, Türk müzisyen, Yüksek Sadakat grubunun eski solisti
    1976- Berke Hatipoğlu, Türk müzisyen, besteci, söz yazarı ve mimar (Redd grubunun gitaristi)
    1976- Dave van den Bergh, Hollandalı futbolcu
    1977- Marko Miliç, Sloven basketbolcu



    7 Mayıs - Ölenler

    0973- I. Otto, Kutsal Roma İmparatoru
    1539- Guru Nanak Dev, Sihlerin ilk gurusu
    1800- Niccolo Piccinni, İtalyan besteci
    1825- Antonio Salieri, İtalyan besteci
    1840- Caspar David Friedrich, Alman ressam
    1940- George Lansbury, İngiliz İşçi Partisi lideri
    1941- James George Frazer, İskoç insan bilimci, yazar ve halk bilimci
    1943- Eski başbakanlardan Ali Fethi Okyar İstanbul'da öldü.
    1986- Öykü ve oyun yazarı Haldun Taner İstanbul'da.
    (Taner; "On İkiye İki Var" hikayesiyle 1955 Sait Faik, "Yalıda Sabah"la 1983 Sedat Simavi, "Sersem Kocanın Kurnaz Karısı" oyunuyla 1972 Türk Dil Kurumu Tiyatro Ödülü'nü aldı. Taner, en çok "Keşanlı Ali Destanı" oyunuyla tanınıyordu.)
    1986- Gaston Defferre, Fransız siyasetçi
    2000- Douglas Fairbanks, Jr., ABD'li aktör
    2013- İbrahim Yazıcı, Türk siyasetçi ve Bursaspor Kulübü'nün 13. Başkanı
    2013- Usta oyuncu Gül Yalaz öldü.
    2013- Ray Harryhausen, ABD'li özel efekt sanatçısı ve film yapımcısı
    2014- Nazım Kıbrısî, Türk mutasavvıf ve Nakşibendi Tarikatı şeyhi



  13. #463
    Onur Üyesi TRessam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    03 Haziran 2013
    Nereden
    Samsun
    Yaş
    64
    Mesajlar
    1,380
    Tecrübe Puanı
    13

    Standart Tarihte Bugün...

    8 MAYIS

    1861- Amerikan İç Savaşı: Virginia eyaletinin Richmond kenti, Amerika Konfedere Devletleri'nin (Güneylilerin) başkenti olarak ilan edildi.
    1867- Osmanlı İmparatorluğu'nda Dilâver Paşa Nizamnamesi ilan edildi.
    1886- Coca Cola, ABD'de kimyacı John Styth Pemberton tarafından imal edildi.
    (Eczacı Dr.John S.Pembenton tadı diğer içeceklerden farklı alkolsüz bir içecek yarattı: Coca-Cola. Yaptığı şurubu eczanesinde bardağı 5 cent'ten satışa sundu. Günlük satış ortalama 5 bardaktı. )
    1898- İnsan Hakları Kurumu'nun oluşması.
    1902- Martinik'te Pelée Yanardağı patladı: 30 bin kişi öldü.
    1914- Paramount Pictures film yapım ve dağıtım şirketi ABD'de kuruldu.
    1942- Rıza Nur'un haftalık Tanrıdağ dergisinin ilk sayısı yayımlandı.
    1945- Alman General Von Keitel, Sovyet komutan General Zhukov'a teslim oldu. Avrupa'da savaşın bittiği güne ''V.E. Day'' (Zafer Günü) adı verildi.
    1947- Ulvi Cemal Erkin, Prag'da Çek Filarmoni Orkestrasını yönetti.
    1949- Doğu Berlin'deki Treptower Parkı'nda Sovyet Savaş Anıtı'nın açılışı yapıldı.
    1949- Almanya Federal Cumhuriyeti'nin ilanı.
    1952- Türkiye Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü kuruldu.
    1954- Asya Futbol Federasyonunun oluşması.
    1958- Yeni Gün gazetesi yazı işleri müdürü Erdoğan Tokatlı 34 gün yatmak üzere cezaevine girdi.
    1958- Sıkıyönetim kararlarına uymadığı iddiasıyla Milliyet gazetesi 15 gün süreyle kapatıldı.
    1961- Uluslararası Af Örgütü kuruldu.
    (Uluslararası Af Örgütü veya Amnesty International (yaygın olarak Amnesty veya AI), Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi ve diğer uluslararası standartlarca belirlenmiş her türlü insan hakkını savunma ve teşvik etmeyi amaç edinmiş uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur. AI, hiçbir devlet, siyasi ideoloji, veya dine bağlı değildir, kâr amacı gütmez. Özellikle düşünce suçlularının serbest bırakılması, siyasî suçlularının adil bir şekilde yargılanması, işkence, idam ve tutuklulara gösterilebilecek her türlü zulmün bertaraf edilmesi, siyasi cinayet ve adam kaçırma ve her türlü insan hakları ihlaline karşı durulması konusunda çeşitli kampanyalar düzenler. 1977 yılında Nobel Barış Ödülünü kazanan AI, bugün yaklaşık 2 milyon üyesiyle 162 ülke ve bölgede faaliyet göstermektedir. Kuruluşundan bugüne kadar 44.600'den fazla tutukluyu savunmak ve desteklemek amacıyla çalışmıştır.)
    1962- Türkiye'de 8 milyon gizli işsiz olduğu açıklandı.
    1972- Bülent Ecevit listesinin olağanüstü kongrede kazanması üzerine İsmet İnönü 33 yıl 4 ay 11 gün sonra Cumhuriyet Halk Partisi genel başkanlığından istifa etti.
    1975- Anayasa Mahkemesi Devlet Güvenlik Mahkemeleri kuruluş yasasını iptal etti. Başbakan Süleyman Demirel "Devlet Güvenlik Mahkemeleri'ni derhal ve yeniden kurmak için teşebbüse geçeriz" dedi.
    1978- Reinhold Messner ve Peter Habeler adlı iki dağcı ilk defa olarak Everest Dağı'na oksijen tüpleri olmaksızın tırmandılar.
    1978- Radyo-TV Gazetecileri Derneği kuruldu.
    1980- Çiçek hastalığı'nın artık yeryüzünden kökünün kazınmış olduğu Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilan edildi.
    1981- Dostlar Tiyatrosu'nda Genco Erkal'ın oynadığı "Her Gün Yeni Baştan" adlı tek kişilik oyun yasaklandı.
    1982- Bertolth Brecht'in, " Halkın Ekmeği" adlı şiir kitabı toplatıldı.
    1982- Aynı gün Türkiyeli parlamenterler 3 yıl aradan sonra tekrar Avrupa Konseyi'ne kabul edildi. Avrupa Konseyi Asamble Başkanı, "ancak izleme sürdürülecek" dedi.
    1984- Sanatçı Rahmi Saltuk, konserinde liste dışı türkü söylediği gerekçesiyle 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
    1984- Türk parlamenterlerin yetki belgeleri, Strasbourg'daki Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesinde onaylandı.
    (12 Eylül'den sonra, 1981'den beri Konsey Meclisinde temsil edilmeyen Türkiye ile Avrupa Konseyi ilişkileri, böylelikle yumuşama yoluna girmiş oldu. Türkiyeli parlamenterler 3 yıl aradan sonra tekrar Avrupa Konseyi'ne kabul edildi. Avrupa Konseyi Asamble Başkanı, "ancak izleme sürdürülecek" dedi.)
    1984- Sovyetler Birliği, Los Angeles Olimpiyatları'nı boykot edeceğini açıkladı.
    1992- Son bir haftada bekaret kontrolüne gönderilen 8 kız öğrenciden ikisinin intihar ettiği açıklandı.
    1993- Üç bin kişi Gökova termik santraline karşı eylem yaptı.
    1993- Dünya Talasemi Günü. Tüm dünyada akdeniz anemisi adıyla bilinen talasemi hastalarının günü olarak anılmaya başlandı.
    1997- Abdi İpekçi Uluslararası Dostluk ve Barış Ödülü kısa adı TÜRK-İŞ olan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na verildi.
    1997- China Southern Airlines a ait Boeing 737 tipi uçağı Shenzhen Bao'an Uluslararası Havalimanına inişi sırasında fırtına nedeniyle kaza yaptı. Kazada 35 kişi yaşamını yitirdi.
    2000- MHP'li Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu görevinden azledildi.
    (Başbakan Bülent Ecevit'in azil kararnamesini Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel bekletmeden onayladı. Sadi Somuncuoğlu cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde partisi MHP'nin itirazlarına rağmen aday olmuş ve kavga çıkmıştı.)
    2001- ANAP lideri Mesut Yılmaz, ANAP grup başkanvekillerinden Zeki Çakan'ı enerji bakanı olarak atadı. Beyaz enerji soruşturması nedeniyle eski bakan Cumhur Ersümer istifa etmişti.
    2002- İsrail'de intihar saldırısı; bir gece kulübünde patlamada 16 kişi öldü, 50 kişi yaralandı. İsrail Başbakanı Ariel Şaron "Bizi öldürmeye kalkanı önce davranıp biz öldüreceğiz" dedi.
    2002- Ulusal Kısa Film Günleri, daha ilk yılının ilk gününde sansüre uğradı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Metro A.Ş Sineması'ndaki bütün gösterimler iptal edildi.
    2003- İsrail Gazze Şeridi'nde Hamas örgütünün üst düzey yöneticilerinden İyad İsa El-Beak'ı füze saldırısıyla öldürdü.
    2003- Anayasa Mahkemesi, memurların zorunlu emeklilik yaşını 65'ten 61'e indiren yasanın yürürlüğünü oybirliği ile durdurdu.
    2003- CHP, Kültür ve Turizm bakanlıklarının birleştirilmesini öngören yasanın iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu. Çevre ve Orman bakanlıklarının birleşmesi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
    2004- Türkiye televizyonlarında ilk kez Türkçe alt yazılı Kürtçe film yayınlandı. Diyarbakır'da yerel yayın yapan Gün TV gerçekleştirdi.
    2005- Diyarbakır'da 'Başörtüsüne Özgürlük Girişimi' adı altında kadınlar türban mitingi yaptı. Mitinge yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Türkçe-Kürtçe pankartlar açıldı. 230 metrekarelik dev bir türban minareden sarkıtıldı.
    2005- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu'nda Rıfat Hisarcıklıoğlu yeniden başkan seçildi. "Siyasetin arka bahçesi olmayacağız" dedi.
    2005- Yapı-Kredi'nin yüzde 57.4'ü Koç Finansal Hizmetler ve Koçbank Nedeland'a 1 milyar 160 milyon avroya (2 milyar 25 milyon YTL) satıldı.
    2006- İran'da Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın kadınlara stadyum yasağını kaldırma kararı, mollaların tepkisini çekti. Kararı dini lider Ayetullah Ali Hamaney veto etti. İran'da dini lider her konuda son sözü söyleme hakkına sahip.
    2008- Vakit Gazetesi davası sonuçlandı.
    (13 Şubat 2006 tarihinde "İşte O Üyeler" başlığı altında yayınlanan haber ve Danıştay 2. Dairesinin başkan ile 3 üyesinin fotoğraflarının yayınlanmasına ilişkin gazetenin sahibi Nuri Aykon ile Sorumlu Yazı İşleri müdürü Harun Aksoy hakkında " Danıştay üyelerini terör örgütlerine hedef göstermek", "bas ın yoluyla görevli memura hakaret" ve "devletin yargı organlarını aşağılamak" suçundan açılan dava sonuçlandı. Gazetenin sahibi 100 bin YTL, sorumlu yazı işleri müdürü 11 bin 572 YTL para cezasına çarptırıldı.)
    2009- TRT Türk kanalı yeniden açılış yaptı.
    2010- Bucaspor tarihinde ilk defa Süper Lig'e yükseldi.



    8 Mayıs - Doğanlar

    1653- Claude Louis Hector de Villars, Fransız mareşal
    1668- Alain Rene Lesage, Fransız yazar
    1698- Henry Baker, İngiliz doğa bilimci
    1753- Miguel Hidalgo, Meksikalı nasyonalist
    1828- Jean Henry Dunant, İsviçreli yazar ve iş adamı
    1829- Louis daha Gottschalk, ABD'li piyanist
    1884- Harry S. Truman, 33. ABD Başkanı
    1895- Edmund Wilson, ABD'li eleştirmen ve deneme yazarı
    1899- Friedrich August von Hayek, Avusturyalı ekonomist ve Nobel Ekonomi Ödülü sahibi
    1903- Fernandel, Fransız aktör
    1906- Roberto Rossellini, İtalyan yönetmen
    1910- Mary Lou Williams, Caz piyanisti ve bestekâr.
    1914- Romain Gary, Fransız yazar, film direktörü, savaş pilotu ve büyükelçi.
    1920- Sloan Wilson, ABD'li yazar
    1926- David Attenborough, İngiliz yönetmen
    1937- Thomas Pynchon, Romancı
    1937- Ahmet Özacar, Türk futbolcu
    1940- Peter Benchley, İngiliz yazar
    1946- Candice Bergen, ABD'li oyuncu
    1950- Pierre de Meuron, İsviçreli mimar
    1955- Ásgeir Sigurvinsson, İzlandalı futbolcu ve teknik direktör
    1957- Marie Myriam, Fransız şarkıcı
    1964- Päivi Alafrantti, Finlandiyalı atlet
    1966- Metin Tekin, Türk futbolcu (Beşiktaş'ın efsanevi futbolcusu)
    1966- Cláudio Taffarel, Brezilyalı futbolcu
    1968- Yaşar Gürsoy Türk gazeteci ve yazar
    1972- Darren Hayes, Avustralyalı şarkıcı, şarkı sözü yazarı ve besteci
    1975- Enrique Iglesias, İspanyol şarkıcı ve aktör
    1977- Theo Papaloukas, Yunan eski millî basketbolcu
    1978- Lucio, Brezilyalı futbolcu
    1981- Erdem Yener, Türk rock sanatçısı
    1981- Kaan Urgancıoğlu, Türk dizi ve sinema oyuncusu
    1986- Pemra Özgen, Türk millî tenisçi
    1990- Anastasia Zueva, Rus yüzücü



    8 Mayıs - Ölenler

    1794- Antoine Lavoisier, Fransız kimyager (giyotinle idam)
    1873- John Stuart Mill, İngiliz düşünür, filozof ve politik ekonomist
    1880- "Madame (madam) Bovary"nin yaratıcısı, Fransız yazar Gustave Flaubert.
    1884- Midhat Paşa, Osmanlı devlet adamı (Taif'te boğularak öldürüldü.)
    1903- Fransız ressam Paul Gaugin öldü.
    1904- Eadweard Muybridge, İngiliz asıllı ABD'li fotoğrafçı
    1945- Matthias Kleinheisterkamp, Alman SS subayı
    1952- William Fox, Avusturya asıllı ABD'li film yapımcısı
    1975- Avery Brundage, ABD'li atlet
    1979- Talcott Parsons, ABD'li sosyolog
    1983- John Fante, ABD'li yazar
    1987- Ressam, müzeci ve gazeteci Elif Naci İstanbul'da. Elif Naci'nin "On Yılda Resim", "Şarkta Resim", "Anılarda Damlalar" adlı kitapları da var.
    1994- George Peppard, ABD'li aktör
    1999- Dirk Bogarde, İngiliz aktör
    2008- François Sterchele, Belçikalı futbolcu
    2015- Zeki Alasya, Türk tiyatro, sinema sanatçısı ve yönetmeni



    GÜNÜN ÖNEMİ


    • Dünya Talasemi Günü - 1993
    • Dünya Erkekler Günü - 2010

  14. #464
    Onur Üyesi TRessam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    03 Haziran 2013
    Nereden
    Samsun
    Yaş
    64
    Mesajlar
    1,380
    Tecrübe Puanı
    13

    Standart Tarihte Bugün...



    9 MAYIS


    1485- Davutpaşa Lisesi, dönemin sadrazamı Davut Paşa tarafından ''Mektebi Sübyan'' adıyla kuruldu. 1874'te Rüştiye Mektebi'ne dönüştü.
    1868- Nevada Eyaleti'nde bulunan Reno şehri kuruldu.
    1920- Anadolu Ajansı, ''Büyük Millet Meclisi adına Mustafa Kemal'' imzasıyla ''İslam Alemine Beyanname''yi yayımladı:
    ''... Orduyu terhis etmek, köylülere Kuvayı-milliyeyi asi tanıtmak, milleti kendisine şeref veren en asil ve civanmert evladına karşı şüphe ve tereddüde düşürmek, sulhü hazırlamak için İngiliz emri altında çalışan vatansızların ilk işi oldu.''
    1926- ABD'li kaşif Amiral Richard E. Byrd, Kuzey Kutbu'na doğru ilk uçuşunu yaptı.
    1926- Devlet İstatistik Enstitüsü kuruldu.
    1935- Cumhuriyet Halk Fırkası 4. Büyük Kurultayı toplandı.
    (Kurultayda ''fırka'' yerine ''parti'' sözcüğü benimsendi. ''Altı Ok'' daha ayrıntılı şekilde ele alındı. ''Partinin güttüğü bütün bu esaslar Kemalizm prensipleridir'' denilerek, ''Kemalizm'' ilk kez resmi olarak tanımlandı. Kemalizm, Atatürkçülük ya da Atatürkçü Düşünce, Mustafa Kemal Atatürk'ün düşünce ve uygulamalarıyla ortaya koyduğu amaçlar, ilkeler ve gerçekleştirdiği devrimlerdir. Türkiye Cumhuriyeti de, anayasasında belirtildiği gibi, özellikleri ve uygulamalarıyla Atatürkçülük doğrultusunda hareket etmişti.)
    1936- Benito Mussolini İtalya Faşist İmparatorluğu'nu ilan etti.
    1936- İtalya resmen Etiyopya'yı ilhak etti.
    1945- Nazi gizli servisi Gestapo şefi, Reichstag ve Hava Kuvvetleri komutanı Herman Goering ABD 7. Ordusu'na esir düştü.
    1945- Zafer Günü, II. Dünya Savaşı'nın sonunda Nazi Almanyası'nın kayıtsız şartsız teslimiyetini imzaladığı, Sovyetler Birliği tarafından ilan edilen ve kutlanan gün.
    1950- Avrupa Günü, 1950'de Robert Schumann, Avrupa'nın güvenliği için kaçınılmaz olan birleşik bir Avrupa fikrini ortaya çıkardı
    (Schuman Bildirgesi olarak bilinen bu sunuş, Avrupa Birliği'nin temellerini attı. Sonra, 1985 Milan Zirvesi'nde 9 Mayıs'ın Avrupa Günü olarak kutlanması kararı alındı.)
    1955- Batı Almaya NATO'ya katıldı.
    1955- "Anneler Günü" Türkiye'de ilk kez kutlandı.
    1958- Üniversite öğrencileri "flört" konulu bir panel düzenleyecekti. İstanbul valiliği toplantıya izin vermedi.
    1958- Yeni Gün gazetesi ve Akis dergisi birer ay kapatıldı. Yazı işleri müdürleri Altan Öymen 10 ay, Tarık Holulu 16 ay hapis cezasına çarptırıldı.
    1960- ABD Gıda ve İlaç İdaresi ( FDA) ilk doğum kontrol hapının piyasaya sürülmesini onayladı.
    1960- Hür Adam gazetesi 10 hafta kapatıldı.
    1962- 16 yabancı şirkete daha Türkiye'de petrol arama izni verildi.
    1970- Çoğu üniversite öğrencisi 75-100 bin dolayında savaş karşıtı Washington'da ABD'nin Vietnam savaşına son vermesi için gösteri yaptı.
    1971- Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) Genel Başkanı Fakir Baykurt gözaltına alındı.
    1971- Darüşşafaka Lisesi'ne kız öğrenci alınması kararlaştırıldı.
    1974- Ankara Sanatseverler Derneği'nin "en iyi oyun yazarı ödülü" Uçamayan Kuşlar Tutulur" oyunuyla Aydın Arıt'a verildi.
    1974- Almanya'da, Kızıl Ordu Fraksiyonu liderlerinden Ulrike Meinhof Stutgart'daki Stemmheim cezaevindeki hücresinde ölü bulundu.
    1975- Ankara ve Mersin Öğretmen Okulları'nda çıkan öğrenci çatışmalarında 13 öğrenci yaralandı. Gazi Eğitim Enstitüsü 10 gün kapatıldı.
    1978- Ülkücüler İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi'nde dersten çıkan öğrencilerin üzerine ateş açtı; 3 kişi öldü, 12 kişi yaralandı.
    1978- Kızıl Tugaylar örgütü'nün 16 Mart'ta kaçırdığı eski başbakan Aldo Moro'nun cesedi Roma'da bir arabanın bagajında bulundu.
    1983- Cumhuriyet gazetesi başyazarı Nadir Nadi ve Yazı İşleri Müdürü Okay Gönensin 2 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Ceza paraya çevrildi.
    1984- Yaşar Kemal'e Fransa'da Legion d'Honneur nişanı verildi.
    1984- Sait Faik Hikaye Ödülünü "Akışı Olmayan Sular" kitabıyla Pınar Kür aldı.
    1987- Polonya Havayollarına ait bir yolcu uçağı Varşova'dan New York'a havalandıktan hemen sonra düştü. 183 kişi öldü.
    1988- Basın Müzesi İstanbul Çemberlitaş'ta açıldı.
    1988- Mardin’in Nusaybin ilçesi Taşköyü’nün Behmenin mezrasını basan PKK'lı teröristler, bir aileden 8’i çocuk, 2’si kadın 11 kişiyi katlettiler, 2 çocuk ağır yaralandı. PKK'lı teröristlerin Şırnak baskınında kaçırdıkları 3 kişi de ölü bulundu.
    2000- Aralarında Uğur Mumcu suikasti faillerinin de bulunduğu 9 kişinin sorgusu sürüyor. Ankara DGM Savcısı Hamza Keleş, faili meçhullerle ilgili önemli bilgilere ulaşıldığını belirtti.
    2000- İstanbul DGM'de, Susurluk sanıkları ve Alaattin Çakıcı aynı gün yargılandı.
    2000- Çankaya Köşkü'nü terk etmeden önce 80'e yakın devlet başkanına veda mektubu yazan Süleyman Demirel; Hafız Esad, Muammer Kaddafi, Saddam Hüseyin, Slobodan Milošević ve Pervez Müşerref'i listesine dahil etmedi.
    2000- Devlet Bakanı Recep Önal, Türkiye - Suriye arasındaki ticaret hacmini 1 milyar doların üzerine çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.
    2000- Macaristan'da düzenlenen ve olimpiyat elemelerine hazırlık niteliği taşıyan 17. Uluslararası Szeged Kürek Şampiyonası'nda Türk sporcuları iki altın, dört gümüş ve üç bronz madalya kazandı. Kürekçilerimiz, Türk Kürek tarihinde de en fazla madalya kazanan ekip oldu.
    2000- Schuman Bildirgesi'nin 50. yıldönümü AB kurumlarınca kutlandı.
    2001- Gana'nın başkenti Akra'da futbol maçında izdihamda 130 kişi öldü.
    2002- Taburcu olduktan sonra çalışmalarını evinde sürdüren Başbakan Bülent Ecevit, 'görevini bırakmayacağını' söyledi.
    2007- Fransız ressamı Paul Cezanne'ın sulu boya tablosu 25,5 milyon dolara satıldı.
    2008- TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nin, geçen hafta PKK'nın Kuzey Irak'taki en büyük kampı olan Kandil'e yaptığı operasyonda ağır darbe yiyen bölücü teröristler akşam saatlerinde Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde sınır karakoluna saldırdı. Kalabalık terörist grubu püskürtülürken çıkan çatışmada 19 PKK'lı öldü, 6 asker şehit oldu.




    9 Mayıs - Doğanlar

    1258- Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Bey doğdu.
    1740- Giovanni Paisiello, İtalyan besteci
    1800- ABD'de köleliğe karşı isyanın siyah önderi John Brown.
    1814- John Brougham, İrlanda asıllı ABD'li oyuncu ve oyun yazarı
    1860- James Matthew Barrie, ABD'li yazar
    1860- William Kemmler, ABD'li suçlu katil (elektrikli sandalye ile idam edilen ilk kişi)
    1874- Howard Carter, İngiliz arkeolog
    1883- Jose Ortega y Gasset, İspanyol filozof
    1909- Gordon Bunshaft, ABD’li mimar
    1936- ABD'li Oscar ödülü sahibi kadın sinema oyuncusu Glenda Jackson.
    1936- Albert Finney, 5 kez Oscar'a aday gösterilmiş İngiliz oyuncu
    1937- Rafael Moneo, İspanyol mimar
    1940- James L. Brooks, üç Oscar, 19 Emmy ödülü sahibi Amerikalı yapımcı, senarist ve film yönetmeni.
    1946- Candice Bergen, ABD'li oyuncu
    1962- David Gahan, Depechemode solisti
    1993- Ryosuke Yamada, Japon sanatçı


    9 Mayıs - Ölenler

    1805- Alman şair Friedrich Schiller.
    1931- Albert Abraham Michelson, ABD'li Nobel Ödülü sahibi fizikçi
    1942- Ulusal mimarlık akımının en önemli temsilcilerinden Mimar Vedat Tek İstanbul'da öldü.
    1976- Ulrike Meinhof, Alman devrimci
    1977- James Jones, ABD'li yazar
    1978- Aldo Moro, İtalya Başbakanı
    1985- Edmond O'Brien, ABD'li aktör
    1998- Şair Haşim Nezihi Okay 94 yaşında İstanbul'da öldü.
    2001- Nikos Sampson, EOKA-B isimli örgütün lideri
    2011- Wouter Weylandt, Belçikalı sporcu
    2015- Kenan Evren, Türk asker ve devlet adamı, Türkiye'nin 7. Cumhurbaşkanı




    GÜNÜN ÖNEMİ


    • Zafer Günü (Sovyetler Birliği)
    • Avrupa Günü (5 Mayıs ve 9 Mayıs)
    • Dünya İstatistik Günü

  15. #465
    Onur Üyesi TRessam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    03 Haziran 2013
    Nereden
    Samsun
    Yaş
    64
    Mesajlar
    1,380
    Tecrübe Puanı
    13

    Standart Tarihte Bugün...


    10 MAYIS



    1497- Amerigo Vespucci, Yeni Dünya'ya doğru yapacağı ilk yolculuk için İspanya'nın Cádiz kentinden ayrıldı.
    1503- Kristof Kolomb, Cayman Adaları'na geldi ve burada gördüğü sayısız deniz kaplumbağasından dolayı buraya Las Tortugas adını verdi.
    1556- Marmara denizi depremi meydana geldi.
    1799- Cezzar Ahmet Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu, Akka'da Napoleon Bonaparte'ın komutasındaki Fransız ordusunu yenilgiye uğrattı.
    (Cezzar Ahmet Paşa, Bosna'da doğdu. 23 Nisan 1804'te Akkâ'da öldü. Napoléon Bonaparte'a karşı Akkâ Kalesi'ni savunmasıyla ünlü Osmanlı veziridir. Sayda bölgesindeki çatışmaları yatıştırarak, çeyrek yüzyılı aşkın süre tam bir egemenlik kurmuştur. Cezzar Ahmet Paşa, 1775'te Zahir Ömer ayaklanmasının bastırılmasında büyük başarı gösterince Akkâ muhafızlığına, kısa bir süre sonra da vezirlik verilerek Sayda beylerbeyliğine getirildi. Lübnan, Ürdün ve Filistin'deki karışıklıkları yatıştırdı. Bu başarıları nedeniyle Şam beylerbeyliğine atandı. Napoléon Bonaparte komutasındaki Fransız ordusu 1798'de Mısır'ı işgale başlayınca, Osmanlı Devleti Cezzar Ahmed Paşa'dan bölgede yığınak yapmasını istedi. Bu arada Bonapart, El-Ariş, Gazze ve Yafa'yı işgal etmiş, Mart 1799'da Akkâ önüne gelmişti. Ancak, iki aydan fazla süren kuşatma, Osmanlı donanması ve Nizam-ı Cedid ordusundan destek gören Cezzar Ahmet Paşa'nın güçlü savunması karşısında başarısızlıkla sonuçlandı. Napoléon, 21 Mayıs 1799'da Akkâ'dan çekilmek zorunda kaldı. Cezzar Ahmed Paşa’nın karşısında ilk yenilgisini yaşayan Napolyon'un "Akka’da durdurulmasaydım, bütün Doğu’yu ele geçirebilirdim!.." sözü kaydedilmiştir. Cezzar Ahmed Paşa ise 1804'te ölümüne değin Akkâ beylerbeyliği görevini sürdürmüştür.)
    1824- Londra'nın Trafalgar Meydanı'nda bulunan ünlü müzesi The National Gallery halkın ziyaretine açıldı.
    1868- ''Danıştay'' kuruldu. ''Şurayı Devlet'' adıyla kurulan Danıştay, Padişah Abdülaziz'in nutkuyla fiilen çalışmaya başlamıştı.
    1872- Victoria Woodhull, ABD Başkanlığı'na aday olan ilk kadın oldu.
    1876- Osmanlı devletinde sansür uygulamasına ilişkin ilk ''Kararnamei Âli'' çıkarıldı.
    1907- Anneler Günü, ilk kez Amerika Birleşik Devletleri'nin Philadelphia kentinde kutlandı.
    1908- Kadın iplik işçileri Bursa'da greve çıktı.
    1919- İtilaf Devletleri temsilcileri, Paris'te, Yunanlıların İzmir'i işgali konusunda karar aldı.
    1920- İstanbul'da tramvay işçileri greve başladı.
    1920- Amerika Komünist Emek Partisi kuruldu.
    1921- Mustafa Kemal Paşa, TBMM'de ''Müdafaayı Hukuk Grubu''nu kurdu.
    1930- Cumhuriyet Halk Fırkasının 3. Büyük Kongresi'nde, ''Altı Ok''un simgelediği ilkeler kabul edildi.
    1931- Nazım Hikmet "Beş Şiir"den beraat etti.
    1933- Naziler Almanya'da Heinrich Mann, Upton Sinclair, Erich Maria Remarque gibi yazarların kitaplarını yakmaya başladılar.
    1933- New York'ta mültimilyarder iş adamı Nelson Rockefeller, sahibi olduğu binanın ön cephesine Meksikalı ressam Diego Rivera'nın yaptığı duvar panosunda Lenin resmi olduğu için, ressamı kovdu, panoyu parçaladı.
    1934- İstanbul'da görülmemiş balık akını. Lüferin kilosu 4 kuruşa düştü.
    1940- Winston Churchill, Chamberlain'ın istifası üzerine İngiltere Başbakanı oldu.
    1940- Naziler Belçika ve Hollanda'ya saldırdı.
    1941- 550 Alman uçağı Londra'yı bombaladı, bin 400 sivil öldü.
    1941- Adolf Hitler'in yardımcısı Rudolf Hess, barış görüşmesi için İngiltere'ye uçtu. İngiltere'de tutuklandı, ömür boyu hapse çarptırıldı. 1987'de Berlin'deki Spandau cezaevinde öldü.
    1960- ABD'ye ait USS Triton nükleer denizaltısı Dünya çevresini su altından dolaştığı ilk seferini tamamladı.
    1961- Türkiye Büyük Millet Meclisi nispi temsil seçim sistemini kabul etti.
    1967- Ünlü rock grubu Rolling Stones'un üç üyesi uyuşturucu kullanma iddiasıyla 10 yıl hapis istemiyle yargılanmaya başladı.
    1969- Milli Birlik Grubu eski Demokrat Partililerin siyasi haklarının iadesi için çalışacağını açıklayan CHP lideri İsmet İnönü ve Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'a birer muhtıra verdi.
    1970- Üniversite öğrencileri İstanbul Sultanahmet alanındakki mitingde özel okulların devletleştirilmesini istedi.
    1971- Sıkıyönetim yasasında değişiklik yapıldı. Gözaltı süresi 30 güne çıkarıldı.
    1974- Sait Faik Hikaye Ödülünü "Can Parası"yla Fakir Baykurt aldı.
    1978- İstanbul Beyoğlu'ndaki tarihi Çiçek Pasajı çöktü. 12 kişi öldü.
    1981- François Mitterrand, üçüncü kez katıldığı seçimlerde Fransa cumhurbaşkanı oldu. Mitterrand 1988 seçimlerini de kazanarak cumhurbaşkanlığını sürdürdü.
    1988- Bakanlar Kurulu, Başbakan Turgut Özal'ın annesi Hafize Özal'ın İstanbul'daki Süleymaniye Camii avlusuna Nakşibendi Şeyhi Mehmet Zaid Kotku'nun yanında defnedilmesine izin verdi.
    1992- 12 yıl süren 723 sanıklı Devrimci-Yol davasının gerekçeli kararı açıklandı. Yazılışı 2,5 yıl süren gerekçeli kararda 7 ölüm, 37 ömür boyu hapis cezası var.
    1993- Tayland'da Kader Oyuncak Fabrikası'nda çıkan bir yangın çoğu çocuk denecek yaşta genç kadınlardan oluşan 188 işçinin ölümüne yol açtı.
    1994- Güney Afrika'nın ilk siyah devlet başkanı Nelson Mandela göreve başladı.
    1996- Doğru Yol Partisi Genel başkanı Tansu Çiller'in başbakanlıktan ayrılmadan 22 gün önce örtülü ödenekten 500 milyar lira çektiği açıklandı.
    2001- Yargıtay, Sivas katliamı davasında 31 sanığın idam, 8 sanığın da çeşitli hapis cezalarını onadı. İki sanığa verilen idam ve hapis cezalarını ise bozdu.
    2001- AİHM Türkiye'yi Kıbrıs Harekatı sırasında yaklaşık 1500 insanın kaybolması, 211 bin kişinin evlerinden edilmesi, binlerce Rumun malına el konulmasından suçlu bulundu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne davayı Kıbrıs Rum Yönetimi götürmüştü.
    2002- Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), Paris Saint Lazare Garı'nın zemininde bir dünya haritası üzerine yerleştirdiği basın özgürlüğüne engel 37 dünya lideri arasındaki Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun resmini kaldırdı.
    2002- Beytüllahim'de bulunan Milad Kilisesi'ndeki Filistinlilerin 38 günlük direnişi bitti. İsrail kuşatması kalktı. 13 Filistin'li Kıbrıs Rum Kesimi'ne yollandı. Diğerleri serbest bırakıldı.
    2003- Türk-İş, İzmir'de 50 bin kişilik mitingle Meclis'teki İş Yasasını protesto etti.
    (İş Yasası çalışan sayısı 30'un altındaki işyerlerini güvence dışına çıkarıyor, hafta tatilinin pazar dışında herhangi bir gün olmasının önü açılıyor.)
    2003- Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi lideri Ayetullah Muhammed Bekir el-Hakim 23 yıldır sürgünde bulunduğu İran'dan geri döndü.
    2003- Amerikan yönetimi Irak'ta Baas Partisi'nin feshedildiğini duyurdu.
    2005- Latin Amerika ülkelerinin liderleri ile Arap ülkeleri yeni bir küresel ittifak için bir araya geldi. Zirveye, Güney ve Kuzey Amerika'dan 12, Ortadoğu ve Afrika'dan 22 lider katıldı.
    2006- İtalya parlamentosu cumhurbaşkanlığı oylamasında sonuca dördüncü turda ulaştı. Solun adayı eski Komünist Partisi'nin ünlü ismi ve "Kızıl Prens" lakaplı Giorgio Napolitano cumhurbaşkanı oldu.
    2006- Şişli'deki Cumhuriyet gazetesi binasına bir hafta içinde ikinci kez el bombası atıldı.
    2007- TBMM Genel Kurulunda, ''milletvekili genel seçimlerinin dört yılda bir yapılmasını, cumhurbaşkanının halkoyuyla ve 5 artı 5 sistemiyle seçilmesini'' de içeren Anayasa değişikliği paketi de 2. tur görüşmelerde benimsendi.
    2008- Turkcell Süper Lig'in 34. haftasında Gençlerbirliği OFTAŞ'ı 2-0 mağlup eden Galatasaray, 2007/2008 sezonu Turkcell Süper Lig şampiyonu oldu.
    2010- Deniz Baykal CHP Genel Başkanlığı'ndan istifa ettiğini açikladı.
    (CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve CHP Ankara Milletvekili Nesrin Baytok'a ait olduğu ileri sürülen bir kasetin internette yayınlanmasından sonra CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, genel başkanlık görevinden istifa etti.)



    10 Mayıs - Doğanlar

    1838- John Wilkes Booth, ABD başkanı Abraham Lincoln'e suikast düzenleyen tiyatro oyuncusu
    1878- Gustav Stresemann, Alman Weimar Cumhuriyeti Şansölyesi ve Nobel Barış Ödülü sahibi
    1890- Clarence Brown, ABD'li sinema yönetmeni
    1894- Dimitri Tiomkin, Ukrayna asıllı ABD'li besteci
    1895- Christina Montt, Şili'li oyuncu
    1899- ABD'li sinema oyuncusu, dansçı ve şarkıcı Fred Astaire.
    1902- Anatole Litvak, Yahudi asıllı Ukraynalı film yönetmeni ve yapımcısı
    1911- Feridun Çölgeçen, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu
    1923- Haydar Aliyev, Azeri devlet adamı, Azerbaycan cumhurbaşkanı
    1925- Nasuh Akar, Türk güreşçi, Olimpiyat şampiyonu
    1941- Aydın Güven Gürkan, Türk akademisyen ve siyasetçi
    1942- Hasan Sami Bolak, Gazeteci, şair, yazar
    1950- Andrzej Szarmach, Polonyalı futbolcu
    1956- Vladislav Listyev, Rus televizyon habercisi
    1957- Sid Vicious, Britanyalı müzisyen ve Sex Pistols basçısı
    1960- Bono, İrlandalı müzisyen ve U2 solisti
    1960- Merlene Ottey, Jamaikalı atlet
    1966- Mustafa Yıldızdoğan, Türk şair
    1969- Dennis Bergkamp, Hollandalı futbolcu
    1973- Mahmud Qurbanov, Azeri futbolcu
    1973- Rüştü Reçber, Türk futbolcu
    1974- Sylvain Wiltord, Fransız futbolcu
    1975- Merih Ermakastar, Türk şarkıcı ve sinema oyuncusu
    1977- Nick Heidfeld, Alman Formula 1 pilotu
    1982- Farid Mansurov, Azeri güreşçi



    10 Mayıs - Ölenler

    1696- Jean de La Bruyere, Fransız yazar
    1774- XV. Louis, Fransa kralı
    1829- Thomas Young, İngiliz bilim adamı ve dil bilimci
    1850- Joseph Louis Gay-Lussac, Fransız kimyager ve fizikçi
    1863- Stonewall Jackson, Amerika Konfedere Devletleri generali
    1889- Mihail Yevgrafoviç Saltıkov-Şçedrin, Rus hiciv ustası ve romancı
    1974- Hal Mohr, ABD'li görüntü yönetmeni
    1977- ABD'li sinema oyuncusu Joan Crawford.
    1982- Peter Weiss, Alman yazar
    1985- Sinema oyuncusu Necdet Tosun. Komedi filmlerindeki sevimli şişman rolleriyle tanınan Tosun 300'den fazla filmde rol almıştı.
    1987- Gazeteci, yazar Semih Tuğrul.
    1995- Tiyatro sanatçısı Belkıs Dilligil.
    2002- Yves Robert, Fransız aktör, yönetmen ve senarist
    2005- Şair Ahmet Tufan Şentürk 81 yaşında vefat etti.
    2008- Dünyanın ''La Diva Turca'' olarak alkışladığı, 20. yüzyılın en önemli sopranolarından Leyla Gencer, Milano'daki evinde 80 yaşında vefat etti.
    2008- Klarnet virtüözü müzisyen Selim Sesler



    GÜNÜN ÖNEMİ

    · Dünya Psikologlar Günü
    · Azerbaycanda Çiçek Bayramı

  16. #466
    Onur Üyesi TRessam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    03 Haziran 2013
    Nereden
    Samsun
    Yaş
    64
    Mesajlar
    1,380
    Tecrübe Puanı
    13

    Standart Tarihte Bugün...


    11 MAYIS


    0330- Konstantinopolis (İstanbul) Doğu Roma İmparatorluğunun resmi başkenti olur.
    0868- Bilinen en eski kalıp baskı kitap Elmas Sutra Çin'de basıldı.
    1811- Siyam ikizleri diye anılacak Chang Bunker ve Eng Bunker kardeşler doğdu.
    (Karınlarından yapışık olan ikizler yüz binde bir görülen bu doğumun isim babası oldular. 63 yaşında öldüler ve 18 çocukları oldu.)
    1812- İngiltere Başbakanı Spencer Perceval Avam Kamarası'nda cinnet geçiren iş adamı John Bellingham tarafından vurularak öldürüldü.
    1858- Minnesota, Amerika Birleşik Devletleri'ne katıldı.
    1867- Lüksemburg, Fransa'dan bağımsızlığını kazandı.
    1910- Halley kuyruklu yıldızı dünyamıza yaklaştı.
    1920- Mustafa Kemal Paşa, İstanbul'daki Divanı Harb tarafından idama mahkum edildi.
    1924- Gottlieb Daimler ve Karl Benz şiketleri birleşerek Mercedes-Benz şirketini oluşturdular.
    1927- Oscar Ödülleri'ni dağıtan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi kuruldu.
    1938- Atatürk, çiftliklerini ve taşınmazlarını ulusa bağışladı.
    1946- Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün CHP Tüzüğü'nde yer alan ''Milli Şef'' ve ''Değişmez Genel Başkan'' unvanları kaldırıldı.
    1949- Siyam adını resmen Tayland olarak değiştirdi.
    1949- İsrail, Birleşmiş Milletler örgütüne katıldı.
    1957- Zaman Gazetesi'nden Nusret Safa Coşkun ve Rıfat Ekinci birer yıl hapse mahkum oldular.
    1958- Amerikalı genç bir adam, Türkiyeli sevgilisini sokakta öpünce neredeyse linç ediliyordu.
    (Amerikalı genç ve sevgilisi 20'şer lira ağır para cezasına çarptırıldı. Yargıç "Nişanlı da olsanız Türkiye'de olduğunuzu unutmayın" dedi.)
    1959- Bursa'da yayımlanan Yeni Ant gazetesinden Derviş Sami Taşman ve Fethi Taşman 1 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldılar.
    1960- Nazi savaş suçlusu Adolf Eichmann, Buenos Aires'te bir Mossad ekibi tarafından kaçırıldı.
    1960- İlk kez doğum kontrol hapı piyasaya verildi.
    1961- Yassıada'da "Anayasa'yı ihlal" davası başladı.
    (Davada, 27 Mayıs 1960 askeri darbesiyle görevlerinden düşürülen, cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes, Maliye Bakanı Hasan Polatkan ve Dış işleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu'nun da aralarında bulunduğu 400 kadar Demokrat Partili siyasi ve partiyle ilişkili oldukları iddiasıyla bürokrat ve asker sanık yargılandı. Yargılamalar sonunda, Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan idam edildiler.)
    1963- Başbakan İsmet İnönü "Kürt sorunu"nun tehlike oluşturmadığını söyledi.
    1964- Yazar Sait Faik Abasıyanık'ın, ölümünden on yıl sonra, Burgaz Adası'ndaki evi müzeye dönüştürüldü.
    1967- Yunan iktisatçı ve sosyalist siyasetçi Andreas Papandreu, Yunan askeri cuntası tarafından Atina'da hapsedildi.
    1984- Çay stoklarının tükendiği açıklandı. İstanbul'da bazı kahvehanelerde çay satışları durdu.
    1985- Birmingham City ile Leeds United arasında Birmingham'da oynanan futbol maçı sırasında yangın çıktı; 40 kişi öldü, 150 kişi yaralandı.
    1987- Eski Alman SS subayı ve Gestapo üyesi Lyon Kasabı olarak da bilinen Klaus Barbie, II. Dünya Savaşı sırasında işlediği suçlardan dolayı Fransa'nın Lyon kentinde yargılanmaya başladı.
    1987- Baltimore, Maryland'de ilk kalp-akciğer nakli gerçekleştirildi.
    1989- Avrupa İnsan Hakları Komisyonu Türkiye Birleşik Komünist Partisi kurucuları Haydar Kutlu ve Nihat Sargın'ın Türkiye aleyhine başvurularını kabul etti.
    1994- Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) kuruldu.
    1996- Doğru Yol Partisi Genel Başkanı Tansu Çiller, örtülü ödenekten 500 milyar lira çektiğini kabul etti.
    1997- IBM bilgisayar şirketinin süperbilgisayarı Deep Blue (Koyu Mavi), gelmiş geçmiş en büyük satranç ustası kabul edilen Gari Kasparov'u yendi.
    1998- Türkiye Büyük Millet Meclisi lojmanlarında oturan 541 milletvekilinden, 321'inin 2 milyon 580 bin lira tutan çevre temizlik vergisi, "Çöp Vergisi"ni ödemediği belirlendi.
    2000- Hint nüfus sayımında Hindistan nüfusu 1 milyar olarak açıklandı.
    2000- Hindistan'da milyonlarca çalışan greve gitti. Hükümetin özelleştirmelere son vermesini ve çok uluslu şirketlerin ülkeye girmesinin engellenmesini istedi.
    2000- Terör örgütü ''Hizbullah'' üyesi 32 sanığın yargılanmasına Ankara DGM'de başlandı.
    2001- TBMM'de Bankalar Yasası kabul edildi. El konulan bankaların 10.3 katrilyon liralık alacağını hızla tahsilini öngörüyor.
    2002- Ankara'da Gençlik İnisiyatifi, KESK Ankara Şubeler Platformu, EMEP, ÖDP ile Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği YÖK yasa tasarısını protesto eylemi yaptı. Katılımcılar, "parasız, eşit ve demokratik üniversite" istedi.
    2002- Almanya Yeşiller Partisi Genel Başkanı Claudia Roth, Devlet eski Bakanı Ayvaz Gökdemir'den aldığı hakaret tazminatını, törenle Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı'na bağışladı.
    2002- İsrail'in başkenti Tel Aviv'de toplanan yaklaşık 100 bin kişi Ariel Şaron yönetiminden ordunun işgal edilen topraklardan çıkmasını ve Arapların barış planının kabul edilmesini istedi.
    2004- Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, "Genelkurmay'ın YÖK yasa tasarısına ilişkin değerlendirmelerini hükümet umarım ciddiye alır" dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "Yüksek öğretim sistemi Meclis'in düzenleyeceği bir konudur. Hiç kimse TBMM'ye baskı yapmasın" dedi.
    2005- Galatasaray futbol takımı, Fenerbahçeyi 5-1 yenerek Türkiye Kupası'nı 14. kez kazandı.
    2005- Irak'ta ABD işgaline karşı süren direnişte Bağdat, Tıkrit ve Haciva'da beş ayrı intihar saldırısında 72 kişi öldü.
    2006- Cumhuriyet gazetesinin Şişli'deki binasına üç kişi iki el bombası attı. 5 ve 10 Mayıs'ta atılan el bombaları patlamamıştı.
    2006- Avusturya'da yapılan AB-Latin Amerika zirvesine 60 lider katıldı. AB'nin amacı Latin Amerika ülkeleriyle serbest ticaret ittifakı oluşturmak.
    2006- Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) alınacak bin 120 maden işçisi için 39 bin 473 kişi başvurdu.
    2008- 4. Türkiye Grand Prix'ini üst üste 3.kez Felipe Massa kazandı.
    2013- Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde arka arkaya iki patlama oldu. Patlamada 52 kişi hayatını kaybederken, 150'nin üzerinde kişi yaralandı.



    11 Mayıs - Doğanlar

    1824- Jean-Léon Gérôme, Fransız ressam ve heykeltıraş
    1835- KÄrlis Baumanis, Letonyalı söz yazarı
    1881- Theodore von Kármán, Macar fizikçi
    1888- Irving Berlin, ABD'li besteci ve şarkı sözü yazarı
    1889- Burhan Felek, Türk gazeteci ve yazar
    1890- Helge Løvland, Norveçli dekatloncu
    1894- ABD’li modern dansçı ve koreograf Martha Graham.
    1904- İspanyol sürrealist ressam Salvador Dali.
    1918- Richard Feynman, Nobel Ödülü sahibi, ABD'li fizikçi
    1920- Nezihe Araz, Türk yazar ve gazeteci
    1924- Antony Hewish, Nobel Ödülü sahibi, İngiliz fizikçi
    1925- Max Morlock, Alman futbolcu
    1928- Yaacov Agam, Optik ve kinetik sanatın önde gelen savunucusu
    1930- Edsger Dijkstra, Hollandalı bilgisayar mühendisi
    1931- Semih Sergen, Türk tiyatro sanatçısı
    1941- Eric Burdon, İngiliz vokalist
    1946- Jürgen Rieger, Alman avukat ve Neo-Nazi siyasetçi
    1949- Evin Esen, Türk dizi ve tiyatro oyuncusu
    1950- Gary Alan Fine, Amerikalı sosyolog
    1954- Hasan Mezarcı, Türk siyasetçi ve din adamı
    1963- Natasha Richardson, Britanyalı oyuncu
    1966- Christoph Schneider, Alman baterist
    1968- Ana Jara Velásquez, Perulu avukat ve politikacı
    1978- Ece Erken, Türk sunucu ve oyuncu
    1978- Perttu Kivilaakso, Finlandiyalı çellist
    1982- Cory Monteith, Kanadalı oyuncu ve şarkıcı
    1983- Holly Valance, Avustralyalı model ve oyuncu
    1984- Andrés Iniesta, İspanyol futbolcu
    1984- İlker Kaleli, Türk dizi ve sinema oyuncusu
    1989- Giovani dos Santos, Meksikalı futbolcu



    11 Mayıs - Ölenler

    0912- VI. Leon, Bizans imparatoru
    1304- Mahmud Gazan, Moğol hükümdarı
    1655- İbşir Mustafa Paşa, Osmanlı devlet adamı
    1812- Spencer Perceval, İngiliz hukukçu ve devlet adamı
    1871- John Herschel, İngiliz matematikçi, gök bilimci ve kimyager
    1916- Karl Schwarzschild, Alman fizikçi
    1927- Juan Gris, İspanyol ressam ve heykeltıraş
    1948- Şair ve fıkra yazarı Hamamizade İhsan.
    1954- Öykü yazarı Sait Faik Abasıyanık 48 yaşında öldü.
    1981- Jamaikalı Reggae ilahı gitarist ve şarkıcı Bob Marley.
    1988- Britanya Gizli İstihbarat Servisi görevlisiyken Sovyetler Birliği hesabına casusluk yaptığı ortaya çıkınca bu ülkeye iltica eden Kim Philby, 76 yaşında Moskova'da öldü.
    1973- Grigori Kozintsev, Sovyet sinema yönetmeni
    1973- Lex Barker, ABD'li aktör
    1996- Ademir Marques de Menezes, Brezilyalı futbolcu
    2000- Film yönetmeni Faruk Kenç İstanbul'da öldü.
    2001- Douglas Adams, İngiliz bilim kurgu yazarı
    2005- Besteci Melahat Pars, 86 yaşında. Pars "Ben Gamlı Hazan", "Civelek" gibi popüler şarkıların da bestecisydi.
    2015- Sami Hoştan, Türk Susurluk davası hükümlüsü ve Ergenekon davası sanığı

  17. #467
    Onur Üyesi TRessam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    03 Haziran 2013
    Nereden
    Samsun
    Yaş
    64
    Mesajlar
    1,380
    Tecrübe Puanı
    13

    Standart


    12 MAYIS

    Dünya Hemşirelik Haftası ( 12-18 Mayıs)

    1621- Piteå, İsveç'te şehir konumuna alındı.
    1820- Modern hemşireliğin kurucusu, Kırım Savaşı sırasında Üsküdar'daki Selimiye Kışlası'nda da görev yapan İngiliz hemşire Florence Nightingale, İtalya'nın Floransa kentinde doğdu. Kendisine Lambalı Kadın adı takılmıştı.
    1871- Paris Komünü ayrılık halinde kadınlara nafaka hakkı tanıdı.
    1881- Fransa Tunus’u işgal etti.
    1916- İrlanda'nın İngiltere'den bağımsızlığını ilan eden Paskalya Ayaklanması'nın öncüsü ve İrlanda'nın ilk Marksist işçi önderlerinden James Connolly kurşuna dizildi.
    1925- Japon İmparatorluğu'nda siyasi muhalefeti topluca bastırmak için Barış Koruma Kanunu adlı antikomünist yasa yürürlüğe girdi.
    1929- İlk Tıp Bayramı Haydarpaşa Tıp Fakültesi'nde kutlandı.
    1940- Kırkpınar güreşlerinde Tekirdağlı Hüseyin altıncı kez başpehlivan oldu.
    1947- Güzel Sanatlar Akademisinin Bedri Rahmi Eyüboğlu atölyesinde yetişen on sanatçının oluşturduğu ''Onlar Grubu'' kuruldu.
    1949- Sovyetler Birliği'nin 11 ay süren Berlin ablukası kalktı. İhtiyaç maddelerinin havadan taşınması müttefiklere 200 milyon dolara mal oldu.
    1951- Yıkıcı gücü Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan bombaların 100 katı büyüklüğünde olan ilk hidrojen bombası denemesi Pasifik Okyanusu'ndaki Eniwetok atolünde yapıldı.
    (ABD'nin 1948-1958 arasında Pasifik'teki Bikini ve Eniwetok adalarında 66 bomba patlatması sonucu yayılan radyoaktivite nedeniyle adalar oturulmaz hale geldi. Başka adalara yollanan Eniwetok'lular ancak 30 yıl sonra adalarına dönebildi. Bikini'nin ise yüzyıl kadar tehlikeli kalacağı sanılmaktadır.)
    1965- Doğu Pakistan'da (bugünkü Bangladeş) kasırga çıktı; 10 binin üstünde insan öldü.
    1965- Sovyet uzay aracı Luna 5 Ay yüzeyine çarptı.
    1965- Batı Almanya ile İsrail arasında diplomatik ilişki kuruldu.
    1967- CHP'den ayrılan Turhan Feyzioğlu ve arkadaşları Güven Partisi’ni kurdu.
    1967- Pink Floyd grubu, Birleşik Krallık'ta Queen Elizabeth Hall'da Dünyada ilk quadrofonik rock konserini düzenledi. Quadraphonic sistemde ses dört ayrı hoparlör grubuna dört ayrı kanaldan gönderiliyordu.
    1974- Erzurum'un Oltu ilçesinde bir linyit ocağında grizu patlaması oldu; 10 işçi öldü.
    1975- TRT Genel Müdürü İsmail Cem görevden alındı.
    1976- Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) Türkiye'de büro açma isteği kabul edildi.
    1978- Liselerde okutulan ahlak dersi ve müfredat programları ile ders kitapları uygulamadan kaldırıldı.
    1978- Ankara'da YİBA çarşısı yandı. 49 kişi öldü, 100'den fazla kişi yaralandı.
    1979- Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) gazetelere "Gerçekçi Çıkış Yolu" başlıklı Ecevit hükümetini eleştiren tam sayfa ilan verdi.
    1992- Nelson Mandela Uluslararası Atatürk Barış Ödülü'nü insan hakları ihlalleri iddiaları nedeniyle reddetti.
    1994- Kayıp olan Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Namık Erdoğan, başına iki kurşun sıkılmış halde ölü bulundu.
    1995- İstanbul Çiftehavuzlar'daki bir evde Devrimci Sol liderlerinden Dursun Karataş'ın eşi Sabahat Karataş'la birlikte üç kişinin öldürüldüğü baskına katılan polisler hakkında yargısız infaz iddiasıyla dava açıldı.
    1997- Güneydoğu'da sürdürülen operasyonlarda 28 terörist ölü ele geçirildi.
    1998- İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Akın Birdal Ankara'da silahlı saldırıya uğradı. Birdal ağır yaralandı.
    1998- İstanbul'da, Hollanda ve Türk polisinin ortak çalışması sonucu, deniz yoluyla İtalya ve Hollanda'ya gönderilmek istenen, uluslararası uyuşturucu kaçakçısı Hüseyin Baybaşin'in amcasının oğlu Nizamettin Baybaşin'e ait 10 trilyon lira değerinde eroin ve afyon sakızı ele geçirildi.
    1999- ABD yetkilileri, Fazilet Partisi milletvekili Merve Kavakçı'nın 5 Mart 1999'da ABD vatandaşlığına geçtiğini açıkladı.
    2000- Endonezya hükümeti, Aceh bölgesinin bağımsızlığı için 25 yıldır savaşan Özgür Aceh Hareketi (GAM) ile ateşkes imzaladı.
    2001- TBMM'de Telekom Yasası 209 oyla kabul edildi. Yasa Telekom'un özelleştirilmesine olanak sağlıyor; yabancıların hisse oranı yüzde 45'i geçemeyecek.
    2002- Eski ABD başkanlarından Jimmy Carter Küba'ya gitti. 1959 devriminden beri Küba'yı ziyaret eden ABD başkanlığı yapmış ilk siyasi şahsiyet oldu.
    2003- Litvanya'da Avrupa Birliği'ne katılım için yapılan referandumda halkın yüzde 91'i evet dedi.
    2003- Çeçenya'da iki intihar eylemcisi patlayıcı yüklü kamyonu yerel hükümet binalarına sürüp infilak ettirdi; 52 ölü, 200 yaralı.
    2004- Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld Iraklı esirlere işkence görüntüleri üzerine "Irak'ta Cenevre Sözleşmeleri'ne uyuluyor.Yeni işkence görüntülerini, sözleşmeye aykırı olduğu için yayımlamadık" dedi.
    2004- Karikatürist Nezih Danyal'a Uluslararası Ankara Karikatür Festivali ile Karikatürcü Kuruluşları tarafından "Fellowship Award" ödülü verildi.
    2005- Taşucu'nda Taşucu Atatürk Evi açıldı.
    2005- AİHM Abdullah Öcalan'ın yeniden yargılanmasını tavsiye etti.
    (Mahkeme Abdullah Öcalan'ın yargılanmasında, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin üç maddesini ihlal ettiğine karar verdi: Adil yargılanmadı, gözaltında çok tutuldu, idam cezasıyla kötü muamele yaptı.)
    2006- Almanya'da Stern dergisinin her yıl kurucusu Henri Nannen adına verdiği "Basın ve Düşünce Özgürlüğü Ödülü" Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'e verildi.
    2006- Batı'nın Hamas hükümetine verdiği ambargo cezası Filistin halkını açlıkla vurdu.
    (Gazze'de BM temsilciliğinin önünde ambargo protesto edildi. Eyleme katılan çocuklar "Kuşatma altındayız", "Açız" pankartları taşıdı.)
    2008- Çin'de Sichuan depremi.
    (Çin'in güneydoğusundaki Sichuan eyaletinde, Richter ölçeğine göre 8 büyüklüğündeki deprem, ardında 88 bin ölü ya da kayıp bıraktı. 375 bin kişinin yaralandığı deprem yüzünden 5 milyon insan evsiz kaldı. Başkent Pekin, komşu Tayland ve Vietnam'da yüksek binalar dakikalarca sallandı.)
    2010- Rusya ile Türkiye arasında vize anlaşması imzalandı.



    12 Mayıs - Doğanlar

    1806- Johan Vilhelm Snellman, Fin yazar ve devlet adamı
    1820- Florence Nightingale (Florıns Naytingeyl) doğdu.
    (İngiliz hastane reformcusu ve Kırım savaşı yaralılarına Selimiye kışlasında "lambalı kadın" olarak hizmet veren Nightingale'in doğum günü "Dünya Hemşireler Günü" olarak kutlanıyor.)
    1842- Jules Massenet, Fransız besteci
    1906- Samed Vurgun, Azeri şair
    1907- ABD'li sinema oyuncusu Katherine Hepburn.
    (İlk filmlerinde genellikle güçlü kadın rollerinde göründü. Kariyeri boyunca 12 kez aday gösterildiği Oscar’ı 4 kez kazanarak bir rekora imza attı. Bu rekor ancak 1990’ların sonunda Meryl Streep tarafından kırılabildi. Üçüncü filmi Morning Glory ile ilk kez Oscar heykelini kucakladığında 26 yaşındaydı. Aktör Spencer Tracy’yle 27 yıl büyük aşk yaşadı. Birlikte dokuz film çevirdiler. 1999’da Amerikan Film Enstitüsü’nün “bütün zamanların en büyük kadın oyuncusu” ilan ettiği Katharine Hepburn, 29 Haziran 2003'te 96 yaşında yaşama veda etti.)
    1914- Bertus Aafjes, Hollandalı şair
    1918- Julius Rosenberg, Amerikalı casus (idam)
    1937- George Carlin, ABD'li komedyen
    1942- Michel Fugain, Fransız şarkıcı ve besteci
    1961- Rafael Aranda, Katalan kökenli mimar.
    1966- Çelik Erişçi, Türk müzisyen, şarkıcı ve besteci
    1968- A. Galip, Türk şair, eleştirmen, yazar ve felsefeci
    1972- Pınar Aylin, Türk şarkıcı
    1974- Tolga Çevik, Türk komedyen ve oyuncu
    1978- Malin Akerman, Kanadalı model ve oyuncu
    1981- Rami Malek, ABD'li oyuncu
    1992- Malcolm David Kelley, ABD'li oyuncu



    12 Mayıs - Ölenler

    1884- BedÅ™ich Smetana, Çek besteci
    1916- James Connolly, İrlandalı marksist işçi lideri ve Paskalya Ayaklanması öncüsü
    1919- Tahsin Nahit, Türk şair ve oyun yazarı (Mîna Urgan'ın babası)
    1927- Milli edebiyat akımının öncülerinden Ahmet Hikmet Müftüoğlu.
    (Eserleri arasında "Haristan ve Gülistan", "Çağlayanlar" adlı öykü kitaplarıyla "Gönül Hanım" adlı romanı sayılabilir.)
    1957- Erich von Stroheim, Avusturya doğumlu film yönetmeni ve aktör
    1970- Nelly Sachs, Alman şair ve yazar
    1973- Monika Ertl, Alman belgesel yapımcısı ve yönetmeni, eylemci ve silahlı örgüt üyesi
    1985- Fransız ressam Jean Dubuffet.
    1999- ABD'li karikatürist Saul Steinberg.
    2001- Didi, Brezilyalı futbolcu
    2001- Alexei Tupolev, Sovyet uçak tasarımcısı
    2001- Perry Como, ABD'li şarkıcı
    2005- Yönetmen Ömer Kavur, 61 yaşında.
    ("Yatık Emine", "Anayurt Oteli", "Gizli Yüz" gibi çok sayıda filme imza attı. Yurtdışı ve yurtiçinde bir çok ödül kazandı.)
    2005- Felsefeci, çevirmen, denemeci Selahattin Hilav, 77 yaşında. "100 Soruda Felsefe" adlı el kitabı en tanınan çalışmasıdır
    2016- Mike Agostini, Trinidad ve Tobago'lu atletizm sporcusu



    GÜNÜN ÖNEMİ


    • Dünya Hemşireler Günü


  18. #468
    Onur Üyesi TRessam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    03 Haziran 2013
    Nereden
    Samsun
    Yaş
    64
    Mesajlar
    1,380
    Tecrübe Puanı
    13

    Standart



    13 MAYIS

    1277- Karamanoğlu Mehmet Bey, Konya şehrini Karamanoğulları topraklarına kattı ve Türkçe'yi resmi dil ilan etti.
    1793- Fransa'da Devrimci Cumhuriyetçi Kadın Yurttaşlar Kulübü kuruldu.
    1846- ABD Kongresi Meksika'ya savaş ilan etti. Sınır devriyelerine baskın yapılmasını gerekçe gösterdi.
    1888- Brezilya'da kölelik kesin olarak kaldırıldı. Yasanın çıkmasında kölelik karşıtı eylemlerin yanı sıra, köle sahibi olmanın yeni gelen Avrupalı göçmenleri çalıştırmaktan masraflı olmasının da etkisi vardı.
    1915- Çanakkale'de, Binbaşı Ahmet Bey'in komutasındaki ''Muaveneti Milliye'' muhribi, Golyak zırhlısını torpilleyerek batırdı.
    1919- İzmir'in işgal edileceğine ilişkin Venizelos'un beyannamesi, Aya Fotini Kilisesi'nde Yunan Albayı Mavrudis tarafından yerli Rumlara okundu.
    1920- 9-13 Mayıs arasında yapılan 217 üye ile toplanan ve bölge ile ilgili net kararların alındığı Trakya Kongresi (Edirne Kongresi) yapıldı.
    1926- Sıtma ile Mücadele kanunu kabul edildi.
    1929- İran'ın Horasan bölgesinde deprem oldu. 3 bin kişi öldü.
    1940- İngiltere Başbakanı olan Winston Churchill ünlü konuşmasını yaptı: "Size kan, ter ve gözyaşından başka vaat edecek bir şeyim yok."
    1943- II. Dünya Savaşında 250 bini aşkın Mihver kuvvetleri askerinin Tunus’ta İttifak devletlerine teslim olmasıyla Kuzey Afrika savaşı son buldu.
    1943- Gazino ve kahvelerin sınıflandırılması kararlaştırıldı.
    1949- Yazar Rıfat Ilgaz cumhurbaşkanına hakaretten 3 yıl, Mısır kralı ve İran şahına hakaretten 7 ay hapis cezasına çarptırıldı. Aziz Nesin de Mısır kralıyla İran şahına yayın yoluyla hakaretten 7 ay hapis cezası aldı. Meclis'in manevi şahsına hakaret iddiasıyla Mehmet Ali Aybar hakkında da tutuklama kararı çıktı.
    1950- Ereğli Kömür İşletmeleri'nde Türkiye'nin ilk siyasal grevi yapıldı.
    1955- Türkiye Demir-Çelik İşletmeleri ile Türkiye Selüloz ve Kağıt İşletmeleri kuruldu.
    1965- Batı Almanya İsrail'i tanıdı. Karar nedeniyle, 9 Arap ülkesi Batı Almanya ile ilişkisini kesti.
    1966- "Türkiye'yi kurtaracak tek yol sosyalizmdir" başlıklı yazısında komünizm propagandası yaptığı iddiasıyla Şadi Alkılıç 45 yıl önce bugün 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
    1971- Süresiz kapatılan Sabah gazetesinin açılmasına karar verildi.
    1975- Başbakan Süleyman Demirel Vural Önsel adlı bir kişinin saldırısına uğradı. Demirel'in burun kemiği kırıldı.
    1979- Başbakan Bülent Ecevit iş çevrelerinin hükümete karşı tutumunu eleştirerek "Yeterli yardım ve kredi sağlama eşiğine gelmişken bıçaklanıyoruz. Kendimizi yabancılara haksız yere jurnal ediyoruz" dedi.
    1981- Mehmet Ali Ağca, Papa II. Johannes Paulus'u Roma'da vurarak yaraladı.
    1988- Aralarında Abdullah Öcalan'ın da bulunduğu 94 kişiye askerlik yapmak üzere 3 ay içinde yurda dönme çağrısı yapıldı. Çağrıya uymayanların vatandaşlıktan çıkarılacağı ilan edildi.
    1994- Eski İSKİ (İstanbul Su ve Kanalizasyon İşletmesi) Genel Müdürü Ergun Göknel, "Klor yolsuzluğu" davasında 8 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
    1996- Doğru Yol Partisi Genel Başkanı Tansu Çiller'in dolandırıcılıktan yargılanan Selçuk Parsadan'a örtülü ödenekten 5,5 milyar lira verdiği iddia edildi.
    1997- İçişleri Bakanlığı, Uğur Mumcu'nun ailesine 9,5 milyar liralık maddi tazminat ödedi.
    1998- Memur sendikaları yasa tasarısını protesto eden memurlar hakkında, adli tarihin en geniş kapsamlı soruşturması açıldı.
    1999- Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı bombalı saldırı sonucunda yaşamını yitirdi.
    (Ahmet Taner Kışlalı 21 Ekim 1999 günü saat 09:40'da Cumhuriyet gazetesine yazdığı son yazısını faksladıktan yaklaşık 19 dakika sonra evinden çıktı. 06 GK 377 plakalı aracına yönelen Kışlalı arabasının üstüne silecek ile kaput arasına konulmuş poşete sarılı paketi alıp sol eliyle kapıyı açtığı sırada büyük bir patlama meydana geldi. Çıkan patlamada sol kolu kopan Kışlalı site bekçisi Arif Emirhan Kılıç tarafından Bayındır Hastanesine götürüldü. Saat 10:02'de kalp koroner atışı durmuş, nabzı hızlanmış ve bilinci kapanmış bir şekilde Tıp Fakültesi Hastanesine getirildi. Operatör Dr. Hasan Karakış tarafından yapılan muayene sonrası öldüğü tespit edildi, ölüm raporu yine Hasan Karakış tarafından hazırlandı ve Dr. Ersin Kaya tarafından basın açıklamasıyla bildirildi. Mezarı Ankara'nın Ulus semtinde bulunan Devlet Kabristanı'ndadır.)
    2000- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Federasyonu'nu oluşturan 89 bölge üzerindeki merkezi otoriteyi arttıran bir kararname çıkarttı.
    2000- Ankara'da Sincan'da tarlaya bırakılmış halde fazla miktarda patlayıcı madde ve silah ele geçirildi.
    (Patlayıcı ve silahların, yasa dışı Tevhid (Selam) örgütü mensubu Necdet Yüksel tarafından bırakıldığı belirlendi. Yüksel'in, Ahmet Taner Kışlalı'nın aracına bombayı koyduğunu ''itiraf ettiği'' bildirildi.)
    2001- İtalya'da genel seçimleri medya devi Silvio Berlusconi liderliğindeki sağcı "Özgürlükler Evi" ittifakı kazandı.
    2001- İspanya'da Bask ülkesindeki seçimleri Bask Milliyetçi Partisi (PNV) ile ortağı Eusko Alkartasuna (EA) kazandı.
    2002- İsrail'de iktidarın büyük ortağı Likud Partisi, "Filistin devleti hiçbir zaman kurulmayacak" kararını aldı. Karara Ariel Şaron da karşı çıktı.
    2003- Fransa'da emeklilik reformunu protesto amaçlı grev yüzünden uçak, tren ve otobüs seferleri durdu, okullar kapandı ve gazeteler satılmadı. Reform, daha uzun süre çalışmayı ve prim ödemeyi getiriyor.
    2003- Suudi Arabistan'da dört ayrı yerde aynı anda intihar saldırıları yapıldı:29 kişi öldü.
    2004- YÖK yasa tasarısı TBMM'de kabul edildi.
    2004- Hindistan'da 10 Nisan'da başlayan seçimler beş aşamada tamamlandı. Seçimi, Sonia Gandhi'nin lideri olduğu Kongre Partisi kazandı.
    2005- Lübnan'da Hizbullah'ın 18 üyeli siyasi konseyine ilk kez bir kadın getirildi. 39 yaşındaki Rima Fahri, klasik müzik dinliyor, Amerikalı muhalif yazar Noam Chomsky hayranı.
    2005- ABD'nin New England eyaletinde, 45 yıldır ilk kez idam gerçekleşti. Sekiz kadına tecavüz edip öldürmek suçundan hüküm giyen Michael Ross, zehirli iğneyle idam edildi.
    2005- Özbekistan Andican'da İslamcılıkla suçlanan 23 işadamına verilen ağır cezalar isyan başlattı. Muhalifler cezaevini bastı, işadamları dahil 4 bin kişi serbest. Akşam saatlerinde isyan bastırıldı.
    2006- Oscar ödüllü aktör Tom Hanks'ın rol aldığı yedi film 100 milyon dolarlık gişe hasılatı barajını aştı. Tom Hanks Guinness Rekorlar Kitabı'na geçti.
    2007- Fenerbahçe 100.yıl şampiyonluğuna ulaştı.
    2008- İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ve eşi Edinburg Dükü Prens Philip, resmi ziyaret için Ankara'ya geldi. Kraliçe Elizabeth, 37 yıl aradan sonra gerçekleşen ziyaret çerçevesinde Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile bir araya geldi.
    2009- Beşiktaş Fenerbahçe'yi 4-2 yenerek Türkiye Kupası'nı kazandı.
    2010- 13 Mayıs tarihinde Müsiad genel başkanı Ömer Cihad tarihte ilk kez Tüsiad 'ı ziyaret etti. Ziyaret basında Tarihi buluşma olarak nitelendirildi.
    2014- Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen bir madende çıkan yangın sonucunda 301 maden işçisi hayatını kaybetti, 80 işçi yaralandı.
    2017- İzmir'in Buca ilçesinden Anneler Günü etkinliği için Marmaris'e giden tur midibüsü virajı alamayınca uçuruma yuvarlandı. Kazada 24 kişi öldü, 10 kişi ağır yaralandı.
    2017- Tarihin En Büyük Siber Saldırısı
    (150 ülkeden 200 bine yakın kurbanla tarihin en büyük siber saldırısı gerçekleştirildi. İngiltere'de bir bölgede sağlık IT sistemi siber saldırı sonucu çöktü. Saldırıdan Türkiye'de etkilendi.
    Zararlı yazılım ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından bulunan ve geliştirilen bir sistem açığını kullandığını iddia ediliyor. Fidye yazılımı, doktorların BBC ile paylaştığı ekran görüntüsünden Windows’ta son yıllarda görülen fidye yazılımlarını andırıyor. Bu yazılımlar, sisteme sessizce sızdıktan sonra tüm verileri şifreliyor ve şifre anahtarını başka bir sunucuya kayıt ettikten sonra uyarı veriyor. Belirli bir miktar (200 dolar) Bitcoin, istenen hesaba gönderilmezse, şifreli verilerin anahtarının sunucudan da silineceği söylenerek, kullanıcıya süre veriliyor. WanaCrypt0r 2.0’ın şubattaki ilk sürümün güncel hâli olduğu düşünülüyor ve virüs bu kez, 300 dolar karşılığında Bitcoin talep ediyor.)



    13 Mayıs - Doğanlar

    1655- Papa XIII. İnnocentius, 244. Katolik Kilisesi dini lideri
    1699- Sebastião José de Carvalho e Melo, Portekizli devlet adamı
    1713- Alexis Clairaut, Fransız matematikçi
    1717- Maria Theresia, Habsburg hanedanı İmparatoriçesi
    1753- Lazare Carnot, Fransız asker ve devlet adamı
    1792- Papa IX. Pius, Katolik Kilisesi dini lideri (en uzun süre hüküm süren)
    1840- Alphonse Daudet, Fransız yazar
    1857- Ronald Ross, İngiliz doktor ve Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahibi
    1869- Mehmet Emin Yurdakul, Türk şair ve milletvekili
    1880- Enis Akaygen, Türk siyasetçi ve diplomat
    1882- Georges Braque, Fransız ressam ve heykeltıraş
    1888- Inge Lehmann, Danimarkalı sismolog
    1894- Ásgeir Ásgeirsson, İzlanda'nın 2. Cumhurbaşkanı
    1907- Daphne du Maurier, İngiliz hikâye, roman ve oyun yazarı
    1914- ABD'li profesyonel boks şampiyonu Joe Louis.
    1919- Vedat Türkali, şair ve yazar
    1922- Beatrice Arthur, ABD'li aktris ve şarkıcı
    1927- Herbert Ross ABD'li aktör, koreograf, yönetmen ve yapımcı
    1928- Édouard Molinaro, Fransız film yönetmeni ve senarist
    1930- Stevie Wonder, ABD'li şarkıcı ve besteci.
    1937- Roger Zelazny, Polonya asıllı ABD'li yazar
    1939- Harvey Keitel, ABD'li aktör
    1945- Kathleen Neal Cleaver, ABD'li hukuk profesörü ve Kara Panter Partisi aktivisti
    1950- Peter Gabriel, ABD'li şarkıcı, şarkı sözü yazarı ve besteci.
    1950- Stevie Wonder, ABD'li şarkıcı ve besteci
    1957- Stefano Tacconi, İtalyan futbolcu
    1961- Dennis Rodman, ABD'li basketbol oyuncusu
    1967- Chuck Schuldiner, ABD'li gitarist ve vokalist
    1978- Mike Bibby, ABD'li basketbol oyuncusu
    1981- Boncuk Yılmaz, Türk oyuncu ve İstanbul Kraliyet Tiyatrosu oyuncusu
    1985- Oğuzhan Koç, Türk oyuncu ve şarkıcı
    1986- Robert Pattinson, İngiliz aktör ve şarkıcı
    1986- Alexander Rybak, Norveçli şarkıcı
    1987- Candice Accola, ABD'li oyuncu ve şarkıcı
    1991- Francisco Lachowski, Brezilyalı model
    1993- Debby Ryan, ABD'li aktris ve şarkıcı


    13 Mayıs - Ölenler

    1832- Georges Cuvier, Fransız bilim insanı ve rahip
    1835- John Nash, İngiliz mimar
    1871- Daniel Auber, Fransız besteci
    1878- Joseph Henry, ABD'li fizikçi
    1884- Cyrus McCormick, ABD'li mucit ve tarım makineleri üreticisi
    1885- Friedrich Gustav Jakob Henle, Alman hekim
    1916- Sholom Aleichem, Ukraynalı Yidiş dili yazarı
    1921- Jean Aicard, Fransız roman ve oyun yazarı ve şair
    1930- Fridtjof Nansen, Norveçli gezgin, bilim adamı, diplomat ve Nobel Barış Ödülü sahibi
    1938- Charles Edouard Guillaume, Nobel Fizik Ödülü almış Fransız fizikçi
    1961- ABD'li sinema oyuncusu Garry Cooper.
    1975- Marguerite Perey, Fransız fizikçi
    1982- Kara Karayev, Azeri besteci
    1985- Fransız ressam Jean Dubuffet.
    1988- Chet Baker,ABD'li caz müzisyeni
    1999- Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı bombalı saldırı sonucunda yaşamını yitirdi.
    1999- ABD'li karikatürist Saul Steinberg.
    2001- Rus uçak mühendisi Aleksey Tupolev, 76 yaşında. Süper yolcu uçağı Concorde'nin benzeri olan Concodsky'inin yanısıra kendi adını taşıyan Tupolev serisiyle de ünlüydü.
    2001- Amerikalı şarkıcı Perry Como, 88 yaşında.
    2001- Jason Miller, ABD'li aktör ve oyun yazarı
    2003- İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı emektarı, eski Uluslararası İstanbul Müzik Festivali Yönetmeni Cevza Aktüze.
    2005- Eddie Barclay, Fransız plak yapımcısı
    2013- Joyce Brothers ABD'li psikolog


    GÜNÜN ÖNEMİ


    • Dünya Peyzaj Mimarları Günü

  19. #469
    Onur Üyesi TRessam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    03 Haziran 2013
    Nereden
    Samsun
    Yaş
    64
    Mesajlar
    1,380
    Tecrübe Puanı
    13

    Standart Tarihte Bugün


    14 MAYIS


    1560- Piyale Paşa komutasındaki Osmanlı donanması, Cerbe deniz savaşını kazandı.
    1643- XIV. Louis, babası kral XIII. Louis'nin ölümü üzerine daha 4 yaşındayken Fransa tahtına çıktı.
    1767- İngiliz hükümetinin ithal çaya vergi koyması üzerine Amerikan Bağımsızlık savaşı başladı.
    1796- Edward Jenner ilk çiçek aşısını uyguladı.
    1811- Paraguay, İspanya'dan bağımsızlığını kazandı.
    1839- Askeri hekim yetiştiren Osmanlı öğretim kurumu MektebiŞahane-i Tıbbiye açıldı.
    (Tanzimat Fermanı'nın getirdiği reform düşüncesinden en çok etkilenen kurumlardan olan ''Mektebi Şahane-i Tıbbiye'', 1909'da, Haydarpaşa'daki binasına “bugünkü Marmara Üniversitesi” taşındı.)
    1861- 859 gramlık kondrit tipinde bir meteorit olan Canellas meteoriti, İspanya'nın Barcelona kenti yakınlarında yeryüzüne çarptı.
    1919- İzmir Limanı'nda bulunan İtilaf Devletleri donanması kumandanı Amiral Caltrop, Türk ordusuna İzmir'in Yunanlılar tarafından işgal edileceğini bildirdi.
    1919- İzmirli yurtseverler, gece Yahudi Maşatlığı'nda toplanarak, ''Reddi İlhak'' ilkesini kabul etti.
    1924- Türkiye Taş Kömürü Kurumu Zonguldak'ta kuruldu.
    1937- Tarım Bakanlığı kuruluş kanunu kabul edildi.
    1939- Peru'da 5 yaşındayken doğum yapan Lina Medina, kayıtlara geçmiş en genç anne olarak tıp tarihinde yerini aldı.
    1946- Türkiye Sosyalist Partisi kuruldu. Başkanlığa Avukat Esat Adil Müstecaplıoğlu seçildi.
    1948- Filistin'de İngiliz egemenliği sona erdi; İsrail bağımsızlığını ilan etti.
    1948- Birinci Arap-İsrail Savaşı 14 Mayıs 1948'de başladı.
    (Birinci Arap-İsrail Savaşı, Filistin’de İngiliz manda rejiminin sona ermesinin hemen ardından 14 Mayıs 1948’de, Tel-Aviv’de toplanan Yahudi Milli Konseyi, yayınladığı bir bildiri ile İsrail Devleti’nin kurulduğunu ilan etti. Bunun hemen ardından ABD ve ertesi gün de Sovyetler Birliği İsrail’i tanıdığını açıkladı. Bu gelişmelerin öncesinde ise İngiliz birlikleri bölgeyi terk etmeye başlamışlardı bile. İsrail Devleti’nin kuruluşunun ilan edilmesinden birkaç saat sonra Arap Birliği İsrail’e savaş açtı. Mısır, Ürdün, Suriye ve Irak kuvvetleri üç yönden saldırıya geçerek önemli ilerlemeler kaydettiler. Ancak İsrail’in planlı savunması üzerine savaş Araplar aleyhine dönüştü. İsrail savaş sonunda 1947’de taksim planı ile elde ettiği %56’lık Filistin toprağını % 78’e çıkardı. 700.000 Filistinli, evlerini terk etmek zorunda kalarak komşu ülkelere veya Arapların yoğun olduğu bölgelere sığındılar. Yurtlarını terk eden Filistinliler'den 250.000’i Gazze’ye yerleştirildi. Filistinlilerin başka ülkelere göçü ve Yahudilerin Filistin’de gün geçtikçe artan nüfusu, demografik yapının bölgenin asıl yerleşik halkı olan Araplar aleyhine dönüşmesine neden oldu ve bugüne kadar süregelen Filistinli mülteciler sorunu başladı. Benzer şekilde 1948 -1952 aarasında Arap ülkelerinde yaşayan bir milyon kadar yahudi zorla ülkelerinden kovuldu. Bu mültecilerin çoğu İsrail'e yerleşti. İsrail savaş sonunda savaştığı her Arap ülkesi ile ayrı ayrı ateşkes anlaşmaları imzaladı. Savaşa girmiş olan Ürdün Batı Şeria’ya, Mısır da Gazze Şeridi’ne asker yığdı. Kudüs’ün kontrolü ise batıda İsrail, doğuda Ürdün arasında bölündü. Gazze Mısır'ın oldu. 1948 savaşı sonrasında savaşa katılan Arap ülkelerinde siyasi rejim değişikliğine varan karışıklıklar yaşandı. En önemli değişiklik Mısır’da gerçekleşti. Mısır’da Kral Faruk bir darbe ile tahttan indirilerek yerine General Necib getirildi.
    Savaştan en karlı çıkan taraf İsrail oldu. 1914’te 85.000, 1943’te 539.000, 1946’da 608.000, 1947’de 650.000 olan Filistin’deki Yahudi nüfusu, savaş sonrası anlaşmaların imzalandığı 1949 yılında 758.000’e ulaştı. Ürdün de İsrail’den sonra en çok toprak kazanan ülke oldu.)

    1950- 27 yıllık Cumhuriyet Halk Partisi iktidarı son buldu. Demokrat Parti yüzde 53 oyla tek başına iktidara geldi. Türkiye'de tek parti dönemi sona erdi.
    1952- Paris'te toplanan Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Genel Kurulu'nda Türkiye'yi Ahmet Emin Yalman temsil etti.
    1955- Nedret Gürcan, Dinar'da , Şairler Yaprağı adlı bir şiir dergisi yayımlamaya başladı.
    1955- Sovyetler Birliği ve Doğu Avrupa'daki sosyalist ülkeler yeni bir askeri ittifak içeren Varşova Paktı'nı imzaladılar.
    1957- Dr. Asım Onat Dünya Tıp Cemiyeti başkanlığına seçildi.
    1958- Yusuf Ziya Ademhan 1 yıl hapse mahkum oldu.
    (Gazeteci, şair, fotoğraf sanatçısı, Yusuf Ziya Ademhan Metin Toker’in sahip olduğu Akis dergisinde çalışmaya başladıktan bir süre sonra da derginin yazı işleri müdürü oldu. Ve cezalar başladı… Derdi ki, “Türkiye’de basın tarihinde en çok ceza alan adam benim… 27 Mayıs İhtilali’nden önce aldığım cezaların toplamı 2 insanın yaşam sürecinin toplamı kadardı. “27 Mayıs günlerinde de, cezaevindeydi zaten… Uzun süre yattığı cezaevinden çıkınca, serbest gazeteciliğe başladı Ademhan…
    Yusuf Ziya Ademhan ‘dan yıllardır haber yok… 1992 Ağustos ayında Munzur dağlarına fotoğraf çekmeye gitti, bir daha dönmedi…)

    1968- Üniversite öğrencileri "NATO'ya Hayır" haftası başlattılar; 106 öğrenci gözaltına alındı.
    1970- Kızıl Ordu Fraksiyonu (Baader-Meinhof Grubu) adlı radikal sol örgüt Almanya'da kuruldu.
    1972- Bülent Ecevit, CHP Kurultayı'nda Atatürk ve İnönü'den sonra CHP'nin üçüncü genel başkanı seçildi.
    1973- ABD'nin ilk uzay istasyonu olan Skylab fırlatıldı.
    1974- 12 Mart askeri müdahalesi sırasında hüküm giyenleri de kapsayan Genel af çıktı. 141. ve 142. maddeler kapsam dışı kaldı.
    1984- Yaşar Kemal'in İnce Memed romanını beyaz perdeye uyarlayan Peter Ustinov'un filminin galası Londra'da yapıldı.
    1985- Hüsamettin Cindoruk, Doğru Yol Partisi genel başkanı seçildi. Cindoruk, " Bu emaneti kimseye teslim etmem. Sadece sahibine teslim ederim" dedi. Yeni Genel Başkanın adı, "Emanetçi" oldu.
    1987- TBMM, Anayasa değişikliğini kabul ederek, siyasi yasaklar için referanduma gidilmesi, milletvekili sayısının 450'ye çıkarılması ve seçmen yaşının 20'ye indirilmesini benimsedi.
    1996- İstanbul Alibeyköy'de İrfan Ağdaş adlı genç polisin açtığı ateşle vurularak öldü. Polisler hakkında dava açıldı. Dava, 2 Nisan 2001'de bitti, polisler beraat etti.
    1997- Danıştay, Bargama köylülerinin siyanürle altın aramaya son verilmesi talebini haklı buldu.
    1997- Türk Silahlı Kuvvetleri Kuzey Irak'a yönelik en büyük sınır ötesi harekatı başlattı.
    (50 bin asker ve köy korucusu Kuzey Irak'a girdi. Resmi açıklamalarda, "Çelik Harekatı" adlı operasyonda 113 güvenlik mensubu ve 2 bin 811 PKK militanının öldüğü ilan edildi.)
    1998- Atatürk Uluslararası Barış Ödülü, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen törenle Prof. Dr. Bernard Lewis'e verildi.
    1998- Emmy Ödüllü Amerikan sitcom dizisi Seinfeld'in son bölümü NBC televizyonundan yayınlandı. Dizi 9 yıldır yayınlanıyordu.
    2006- Galatasaray, Süper Lig'deki 16. Şampiyonluğunu kazandı.
    2010- Türkiye ile Yunanistan arasında siyasi, ticari ve kültürel işbirliğini öngören 21 adet dostluk antlaşması imzalandı.
    2013- Demi Lovato'nun DEMI adlı albümü yayınlandı.
    2014- Türkiye'de 13 Mayısta gerçekleşen maden kazasında ölenler için millî yas ilan edildi


    14 Mayıs - Doğanlar

    1686- Alman fizikçi ve termometrenin mucidi Gabriel Daniel Fahrenheit.
    1836- Wilhelm Steinitz, Çek asıllı ABD'li Dünya satranç şampiyonu
    1899- Pierre Victor Auger, Fransız fizikçi
    1912- Alfredo Gobbi, Fransız sanatçı
    1918- Marie Smith, Eyak dilini konuşan son kişi
    1922- Franjo TuÄ‘man, Hırvatistan'ın ilk Devlet Başkanı
    1944- George Lucas, ABD'li film yönetmeni
    1945- Vladislav Ardzinba, Abhaz siyasetçi
    1945- Yochanan Vollach, İsrailli futbolcu
    1959- Stefano Malinverni, İtalyan atlet
    1960- Sinan Alaağaç, Türk futbolcu (ö. 1985)
    1969- Cate Blanchett, Avustralyalı oyuncu
    1973- Hakan Ünsal, Türk futbolcu
    1978- Elisa Togut, İtalyan voleybolcu
    1983- Amber Tamblyn, ABD'li oyuncu
    1984- Michael Rensing, Alman futbolcu
    1984- Mark Zuckerberg, ABD'li bilgisayar programcısı ve iş adamı
    1990- Emily Samuelson, ABD'li buz patenci
    1993- Miranda Cosgrove, ABD'li oyuncu ve şarkıcı
    1996- Martin Garrix, Hollanda'lı DJ


    14 Mayıs - Ölenler

    0964- Papa XII. Ioannes, Katolik Kilisesi'nin dini lideri
    1610- IV. Henry, Fransa kralı
    1643- XIII. Louis, Fransa kralı
    1756- Eğrikapılı Mehmed Rasim, Osmanlı hattatı
    1906- Carl Schurz, Alman devrimci ve devlet adamı
    1912- August Strindberg, İsveçli oyun yazarı ve romancı
    1916- William Stanley, ABD'li fizikçi ve mucit
    1928- Abdülhamid Hamdi Bey, Türk siyasetçi ve din adamı
    1936- Edmund Allenby, İngiliz general
    1940- Amerikalı devrimci, Anarko-komünist yazar Emma Goldman (Kızıl Emma) öldü.
    (Amerikan işçi hakları mücadelesi öncülerinden Goldman, özgür aşkı savundu. Savaş karşıtıydı. Doğum kontrolü ve eşcinsellerin özgürlüğü için mücadele etti.)
    1964- Gazeteci yazar Selami İzzet Sedes 68 yaşında İstanbul'da öldü.
    1970- Billie Burke, ABD'li aktris
    1975- Gazeteci Ümit Deniz 53 yaşında İstanbul'da öldü.
    1980- Hugh Griffith, Galli aktör
    1984- Oyun yazarı ve tiyatro yönetmeni Vasıf Öngören.
    (Amsterdam'da ölen Öngören'in eserleri arasında, "Asiye Nasıl Kurtulur", "Zengin Mutfağı", "Oyun Nasıl Oynanmalı" bulunuyor.)
    1984- Tiyatro ve sinema sanatçısı İhsan Yüce 54 yaşında öldü.
    1987- Rita Hayworth, ABD'li sinema oyuncusu
    1991- Jiang Qing, Mao Zedong'un karısı
    1994- Cihat Arman, Fenerbahçe ve milli takımın eski kalecisi. Arman 1939-1951 yılları arasında Fenerbahçe futbol takımında 308 maç oynamıştı.
    1995- Belkıs Dilligil, Türk tiyatro sanatçısı
    1995- Rauf Mutluay, Deneme ve eleştiri yazarı 70 yaşında öldü.
    1998- Frank Sinatra 82 yaşında öldü.
    2003- Wendy Hiller, ingiliz aktris
    2003- Robert Stack, ABD'li aktör
    2007- Turan Yavuz, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu üyeliği de yapan Gazeteci yazar Ankara'da vefat etti.
    2015- B.B. King, ABD'li müzisyen


    GÜNÜN ÖNEMİ


    • Dünya Çiftçiler Günü
    • Dünya Eczacılık Günü
    Konu TRessam tarafından (28.Mayıs.2017 Saat 13:55 ) değiştirilmiştir.

  20. #470
    Onur Üyesi TRessam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    03 Haziran 2013
    Nereden
    Samsun
    Yaş
    64
    Mesajlar
    1,380
    Tecrübe Puanı
    13

    Standart Tarihte Bugün


    15 MAYIS


    1718- Londralı avukat James Puckle, makineli tüfeği icat etti.
    1756- Kuzey Amerika'daki egemenlik mücadelesinde İngiltere'nin Fransa'ya savaş açmasıyla, Fransa-Kızılderili savaşı olarak da bilinen 7 yıl savaşı başladı.
    1856- Anadolu Feneri ve Rumeli Feneri Fransızlar tarafından inşa edilerek işletilmeye başlandı.
    1873- Darüşşafaka Lisesi kuruldu.
    1919- İtilaf Devletleri desteğindeki Yunanlılar, İzmir'i işgal etti.
    1919- İtilaf Devletleri desteğindeki Yunanlar, İzmir'i işgal etti.
    (Yunan güçlerine ilk kurşunu atan Hukuku Beşer gazetesi Başyazarı Hasan Tahsin (Osman Nevres) ve Askerlik Şubesi Başkanı Albay Süleyman Fethi, Yunan askerler tarafından şehit edildi.
    Bu olay Türk Kurtuluş Savaşı'nın ilk şehitleri ve başlangıcı oldu.)

    1919- Mustafa Kemal, Yıldız Sarayı Küçük Mabeyn Köşkü'nde Padişah Vahdettin ile görüştü.
    1924- Sanayi-i Nefise Mektebi (bugünkü M. Ü.Güzel Sanatlar Akademisi) öğrencileri ilk resim sergilerini İstanbul'da açtı.
    1928- Walt Disney'in yarattığı Miki Fare karakterinin ilk kez gözüktüğü çizgi film olan Plane Crazy gösterime girdi.
    1929- Amerika Birleşik Devletleri'nde Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi ilk ödülleri dağıttı.
    (Amerikan yapımı sessiz film "Wings" (Kanatlar) en iyi film seçildi. Ödüller, 1931'den bu yana "Oscar" adıyla da biliniyor. Akademi Ödülleri, bilinen adıyla Oscar, dünyada en bilinen film ödüllerinden biridir. Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) tarafından 1929'da Los Angeles'da verilmeye başlandı. Törenler yılda bir kez ve çoğunlukla Şubat ayında yapılır.)
    1932- Kürtçeyi latin alfabesi ile ilk kez yayınlayan Hawar dergisi yayın hayatına başladı.
    1933- Rus romancı Maksim Gorki, İtalya'dan Rusya'ya geçerken İstanbul'a geldi ve Süleymaniye Camii ile bazı müzeleri gezdi.
    1935- Josef Stalin tarafından 1931'de inşaası başlatılan ve Dünyanın en büyük metrolarından biri olan Moskova metrosu hizmete açıldı.
    1940- McDonald's Amerika'da kuruldu.
    1941- Samsun-Ankara arasında, 19 Mayıs dolayısıyla ''İstiklalin Kurtarıcısı Ebedi Şeften, Koruyucusu Milli Şefe'' adıyla bir bayrak yarışı yapılması kararlaştırıldı.
    1952- Türk-Elen Dostluk Derneği kuruldu.
    1953- İstinye Tersanesi'nde yapılan Bostancı ve Caddebostan gemileri törenle denize indirildi.
    1957- Sovyetler Birliği, Sputnik 3 uydusunu fırlattı.
    1960- Sovyetler Birliği, Sputnik 4 uydusunu fırlattı.
    1963- ABD'li astronot Gordon Cooper, 'Mercury-Atlas 8' adlı kapsülle o güne kadar yapılmış en uzun uzay uçuşunu gerçekleştirmek üzere uzaya fırlatıldı. Cooper uzayda 34 saat 19 dakika kaldı.
    1966- Ereğli Demir Çelik tesisleri işletmeye açıldı.
    1966- Vietnam savaşını protesto eden 8 bin Amerikalı 2 saat boyunca Beyaz Saray'ı kuşattı.
    1969- Anayasa değişikliğinin Mecliste kabul edilmesiyle, eski DP'lilere siyasal haklarını iade etme imkanı tanındı.
    1972- 1945 yılından beri ABD işgali altında bulunan Okinawa adası yeniden Japonya'nın idaresine verildi.
    1973- Askeri Yargıtay, Prof. Uğur Alacakaptan ve Uğur Mumcu hakkında Sıkıyönetim Askeri Mahkemesince verilen mahkumiyet kararını bozdu. Uğur Mumcu tahliye oldu. Sonra da er olarak askere alındı.
    1974- Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk Gazeteci Hasan Tahsin adına İzmir Konak Meydanı'na dikilen İlk Kurşun Anıtını açtı.
    1983- 12 Eylül döneminin ardından demokrasiye geçişte kurulan ilk parti açıklandı: Milliyetçi Demokrasi Partisi.
    1984- Bin 256 aydın "Türkiye'deki demokratik düzene ilişkin gözlem ve istekler" başlıklı dilekçeyi 15 Mayıs 1984'de Cumhurbaşkanı Kenan Evren'e verdi. "Aydınlar Dilekçesi" olarak bilinen girişime karşı dava açıldı.
    1988- 8 yıldan fazla süren çarpışmalardan sonra SovyetKızıl Ordusu Afganistan'dan çekilmeye başladı.
    1990- Vincent Van Gogh'un resmi "Doktor Gachet'nin Portresi" bir resim için ödenen en yüksek fiyatla 82,5 milyon dolara satıldı.
    1991- Edith Cresson, Fransa'nın ilk kadın başbakanı oldu.
    1992- Şırnak'ın Uludere ilçesi Taşdelen ve Işıkveren sınır jandarma karakollarına saldıran teröristler 27 eri şehit etti. Olaydan sonra düzenlenen operasyonda 100 terörist ölü geçirildi.
    1995- Almanya'da, Türkiye ve Atatürk aleyhinde kampanyalar yürüten ve kendisini halife ilan eden ''Kara Ses Cemalettin Kaplan'' öldü.
    1996- Gözcü gazetesi yayın hayatına başladı.
    1997- Sınır ötesi operasyonun ilk gününde Sarıkavaklar'da 30 terörist ölü ele geçirildi.
    1997- Almanya'da Kitap Yayımcıları Birliği Barış Ödülü Yaşar Kemal'e verildi.
    2000- Gazeteci-yazar Uğur Mumcu suikastı soruşturması çerçevesinde tutuklanan ve Tevhid-Selam örgütü üyesi olmakla suçlanan sekiz zanlı, Eskişehir Özel Tip Cezaevi'ne sevk edildi.
    2000- Sierra Leone'de Devrimci Birlik Cephesi (RUF) rehin aldıkları 500'e yakın BM askerinden 139'unu serbest bıraktı.
    2000- Necdet Yüksel'in Sincan'da gösterdiği yerdeki ikinci cephanelikte 75 kilo C-4, 30 tabanca, 4 otomatik tabanca ile 7 lav silahı bulundu.
    2001- IMF icra Kurulu, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in sunduğu ek niyet mektubunu onayladı.Türkiye'ye bu yıl 14, 8 milyar dolar kredi verilecek.
    2001- Meksika'da öğretmenler greve gitti.
    2002- RTÜK ile Basın Yasası'nda değişiklik içeren yasa TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
    (Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e gönderildi. Yasayla televizyonlar için ekran karartma dönemi sona erdi. Basın yoluyla işlenen suçlara internet de eklendi.)
    2003- Türkiye, Almanya'da görülen tavuk vebası (avian influenza) nedeniyle, bu ülkeden tavuk ürünleri ithalatını yasakladı. Tavuk vebasına Türkiye'de rastlanmadı.
    2003- Arjantin'de 'El Turco' lakaplı eski başkan Carlos Menem, 27 Nisan'da yapılan ilk turda oyların yüzde 24'ünü almasına rağmen, ikinci turdan çekildiğini açıkladı. Böylece 'Meçhul İnsan' lakaplı Nestor Kircher seçim kazanmadan başkan oldu.
    2004- İstanbul'da yapılan 49. Eurovision Şarkı Yarışması'nda, Ruslana, Ukrayna'ya ilk birinciliği getirdi.
    2004- Birinci Süper Futbol Liginde Fenerbahçe şampiyon oldu.
    2004- İsrail, Gazze Şeridi'nde Refah kentinde evleri yıktı, yolları, elektrik ve su şebekelerini çökertti. Bin kadar Filistinli evsiz kaldı. Son operasyonla birlikte İsrail'in 2000'den beri Refah'ta yıktığı ev 1026 evsiz bıraktığı Filistinli sayısı 11 bine ulaştı.
    2005- Tel Aviv'de 150 bin İsrailli Ariel Şaron yönetiminden ısrail ordusunun Gazze Şeridi'nden çekilmesini istedi.
    2005- Boğaziçi Köprüsü'nün üzerinde ünlü tenisci Venus Williams ile ıpek Şenoğlu gösteri maçı yaptı.
    2005- Ankara'da Milli Görüş Vakfı, Mazlum-Der, Hak-İş ve Memur-Sen'in oluşturduğu İnanç Özgürlüğü Platformu "Beyaz Buluşma" adı altında türban yasağını protesto etti. Mitingte haremlik selamlık uygulandı.
    2005- Tunceli'nin Ovacık ilçesi kırsalında 2'si kadın 9 terörist ölü ele geçirildi.
    2005- Emekli SAT komandosu Namık Ekin, ABD'li Jerry Hall'un 120 saat ile sahip olduğu su altında kalma rekorunu 121 saat 35 dakika ile geliştirerek yeni rekora imza attı.
    2006- Dünyanın en yüksek (8 bin 850 metre) noktası Everest'te zirveye tırmanan ilk Türk kadın dağcı, Petrol Ofis takımından Eylem Elif Maviş oldu.
    2007- Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Şemdinli davasıyla ilgili sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz hakkındaki 39 yıl 5 ay 10'ar gün hapis cezası kararını ''eksik soruşturma'' gerekçesiyle bozdu. Daire, davanın askeri mahkemede görülmesi gerektiğine karar verdi.
    2007- Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, görevdeki 7. yılını doldurdu. 5 Mayıs 2000'de seçilen Sezer, 16 Mayısta görevi 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'den devralmıştı.
    2008- İstihdam paketi olarak adlandırılan İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
    2009- Türkiye İstatistik Kurumu, şubat ayı işsizlik rakamlarını açıkladı. %16.1 Bu oran şimdiye kadar açıklanan en yüksek oran olarak tarihe geçti.
    2011- Düsseldorf'ta yapılan 56. Eurovision Şarkı Yarışması'nda, Eldar Kasımov ve Nigar Camal ikilisi, Azerbaycan'a ilk birinciliği getirdi.


    15 Mayıs - Doğanlar

    1567- Claudio Monteverdi, İtalyan besteci
    1633- Sébastien Le Prestre de Vauban, Fransız mimar
    1859- Pierre Curie, Fransız fizikçi
    1890- Katherine Anne Porter, Amerikalı öykü yazarı
    1891- Mikhail Bulgakov, Rus romancı
    1903- Maria Reiche, Alman matematikçi ve arkeolog
    1904- Sadi Irmak, Türk tıp doktoru ve siyasetçi, eski Başbakanlardan
    1909- James Mason, ABD'li sinema oyuncusu
    1911- Max Frisch, İsviçreli yazar ve mimar
    1915- Paul A. Samuelson, ABD'li iktisatçı ve 1970 Nobel İktisat ödülü sahibi
    1917- Osman Yüksel Serdengeçti, Türk siyasetçi ve gazeteci
    1923- Richard Avedon, ABD'li fotoğrafçı
    1926- Anthony Shaffer, İngiliz oyun yazarı, romancı ve senarist
    1932- Turgay Şeren, Türk futbolcu ve teknik direktör
    1933- Kemal İnci, Türk sinema oyuncusu, yönetmen ve senarist
    1935- Sezgin Burak, Türk karikatürist, çizgi roman sanatçısı
    1939- Gilberto Rincón Gallardo, Meksikalı politikacı
    1940- Çetin Doğan, Türk asker
    1946- Serdar Gökhan, Türk aktör
    1947- Niall Duthie, İskoç roman yazarı
    1947- Aydan Siyavuş, Türk eski basketbolcu ve basketbol antrenörü
    1954- Eric Gerets, Belçikalı futbolcu ve teknik direktör
    1958- Berhan Şimşek, Türk sinema oyuncusu, yönetmen ve siyasetçi
    1975- Peter Iwers, İsveçli bass gitarist (In Flames)
    1982- Veronica Campbell, Jamaikalı sprinter
    1983- Sibel Mirkelam, Türk şarkıcı
    1985- Carl Medjani, Cezayirli futbolcu
    1987- Doruk Çetin, Türk, yönetmen, fotoğrafçı ve yapımcı
    1987- Ersan İlyasova, Türk millî basketbolcu
    1987- Thaisa Daher De Menezes, Brezilyalı voleybolcu
    1987- Kevin Constant, Gineli futbolcu


    15 Mayıs - Ölenler

    1174- Nureddin Mahmud Zengi, Büyük Selçuklular'ın Halep Atabeyi
    1782- Sebastião José de Carvalho e Melo, Portekizli devlet adamı
    1886- Emily Dickinson, ABD'li şair
    1919- Hasan Tahsin, Türk gazeteci (İzmir'in işgalinde ilk kurşunu atan)
    1919- Süleyman Fethi Bey, Türk asker (İzmir'in işgalinde, 22 süngü darbesi ile öldürülen Osmanlı subayı)
    1926- Son Osmanlı Padişahı VI. Mehmet Vahdettin, San Remo'da sürgünde.
    1929- Rebeca Matte Bello, Şilili heykeltıraş
    1991- İhsan Yüce, Türk tiyatro ve sinema sanatçısı
    1994- Gilbert Roland, Meksika asıllı ABD'li aktör
    1997- Şair Turhan Oğuzbaş, İstanbul'da.
    (Şair "Yaşanmamış Mektuplar", "Gözlerin İstanbul Senin", "Sonbahar Rüzgarları" adlı şiir kitaplarının yanında Timur Selçuk'un bestelediği "İspanyol Meyhanesi" şiiriyle tanınmıştı.)
    1998- Eski başbakanlardan Naim Talu, tedavi gördüğü Amerikan Hastanesinde vefat etti.
    2003- June Carter Cash, Amerikalı müzisyen
    2004- Kıdemli gazeteci, sürekli basın kartı sahibi Cemal Dündar
    2005- Anadolu Ajansının eski çalışanlarından gazeteci Ahmet Karaca, Ankara'da vefat etti.
    2011- Samuel Wanjiru, Kenyalı atlet
    2012- Carlos Fuentes Macías, Meksikalı yazar
    2016- Oya Aydoğan, Türk sinema oyuncusu
    (Aort damarı yırtılan oyuncu, ameliyat olmuş ve 1 haftadır yoğun bakımda uyutuluyordu.)


    GÜNÜN ÖNEMİ


    • Uluslararası Aile Günü
    • Vicdani Ret Günü
    • Havacılık Şehitlerini Anma Günü

  21. #471
    Onur Üyesi TRessam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    03 Haziran 2013
    Nereden
    Samsun
    Yaş
    64
    Mesajlar
    1,380
    Tecrübe Puanı
    13

    Standart Tarihte Bugün


    16 MAYIS


    1717- Voltaire adıyla bilinen yazar François-Marie Arouet din ve krallık karşıtı yazılarından ötürü Bastille hapisanesine gönderildi.
    1770- Versailles Sarayı'ında XVI. Louis ile Marie Antoinette evlendi.
    1836- Şair, yazar Edgar Allan Poe, 13 yaşındaki kuzeni Virginia ile evlendi.
    1888- Gramofonun mucidi Emile Berliner, Philadelphia'da geliştirdiği bu aleti tanıttı.
    1919- Mustafa Kemal, Samsun'a gitmek üzere ''Bandırma'' vapuru ile İstanbul'dan yola çıktı.
    1943- Varşova Gettosundaki Yahudi topluluğunun Nazi işgaline karşı direnişi kırıldı.
    (Hayatta kalanlar Treblinka toplama ve yok etme kampına gönderilmeye başladı. Treblinka II, II. Dünya Savaşı'nda işgal altındaki Polonya'da faaliyet göstermiş bir Nazi imha kampıdır. Temmuz 1942 ve Ekim 1943 arası yaklaşık 850 bin kişinin öldürüldüğü kamp, tutsaklar tarafından düzenlenen ve az sayıda Almanın ölümüyle sonuçlanan başkaldırmanın ardından kapatıldı. Kampta ölenlerin yüzde 99.5'i Yahudi asıllıydı. Yakınındaki Treblinka I, imha kampını takviye etmek amacıyla zorunlu iş kampı ve idarî merkez olarak faaliyet gösterdi.)
    1952- İngiltere'de kadınlara eşit ücret yasalaştı.
    1957- IBM'nin yeni geliştirdiği bilgisayarın ağırlığı 21 tondu.
    1958- Besteci Ahmet Adnan Saygun Londra'da Jean Sibelius Ödülü'nü aldı.
    1960- Sovyet lider Nikita Khrushchev, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği toprakları üzerinde uçurulan Amerikan U-2 casus uçakları için, ABD başkanı Dwight D. Eisenhower'dan özür dilemesini istedi.
    1960- Milli Eğitim Bakanlığı 19 Mayıs gösterilerini yasakladığını açıkladı.
    1961- Tiyatro sanatçısı Cüneyt Gökçer Kral Lear'i oynamak üzere Moskova'ya gitti.
    1963- Ankara Devlet Tiyatrosu'nda ilk müzikal sergilendi. Müzikalin adı "Öp Beni Kate" idi.
    1968- Fransa'da genel grev. Mayıs 1968 öğrenci ayaklanması işçilerle birleşiyor.
    1969- Sovyet uzay aracı Venera 5, Venüs gezegenine iniş yaptı.
    1974- Josip Broz Tito, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti başkanlığına yeniden seçildi. Bu defa ömür boyu devlet başkanı olarak seçilmiştir.
    1972- Sıkıyönetim uygulaması çerçevesinde askeri makamlarca tutuklananların asker kişi sayılacağı açıklandı.
    1974- 9 İsrailli çocuğu rehin alan Filistin gerillalarıyla İsrail askerleri arasında çatışma çıktı; 16 çocuk öldü, 70 çocuk yaralandı.
    1975- Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) Genel Müdürü İsmail Cem, "milli güvenliğe aykırı tutumu" gerekçe gösterilerek görevden alındı. Yerine Nevzat Yalçıntaş atandı. Cem Danıştay'a başvurdu.
    1975- Japon dağcı Junko Tabei, Everest'in zirvesine tırmanan ilk kadın dağcı olma ünvanını kazandı.
    1983- 12 Eylül döneminin ardından, demokrasiye geçişte ilk siyasi parti olan Milliyetçi Demokrasi Partisi kuruldu.
    1984- Yayımcı İlhan Erdost'un Mamak Cezaevin'de dövülerek öldürülmesinden hükümlü astsubay Şükrü Bağ'ın 10 yıl 8 aylık mahkumiyet kararı kesinleşti.
    1987- Alman Yazarlar Birliği, 7 yıldır cezaevinde yatan şair Nevzat Çelik'in serbest bırakılması için Başbakan Turgut Özal'a bir mektup gönderdi.
    1988- ABD Federal sağlık yetkilisi, nikotinin bağımlılık yapıcı özelliklerinin eroin ve kokaininkine çok benzediğini bildirdi.
    1989- Bayrampaşa Cezaevi'nde isyan çıktı; 40'a yakın tutuklu ve hükümlü yaralandı.
    1990- Edith Cresson Fransa'nın ilk kadın başbakanı oldu
    1992- Tarihi Galata Köprüsü, köprü altındaki bir lokantada çıkan yangın sonucunda çökerek kullanılamaz hale geldi. İngilizler köprüyü 105 bin altın karşılığı 1875'de yapmıştı.
    1993- DYP Genel Başkanı, Başbakan Süleyman Demirel, 244 oyla Türkiye'nin Dokuzuncu Cumhurbaşkanı oldu.
    1993- Türkiye jimnastikte ilk kez Avrupa şampiyonu oldu; atlama beygirinde Murat Canbaş altın madalya kazandı.
    1996- DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, örtülü ödenekle ilgili açıklamada bulunamayacağını, ''devlet sırrı'' olduğunu söyledi.
    2000- Galatasaray futbol takımı Arsenal'i 4-1 yenerek UEFA Kupası'nı aldı.
    2000- Onuncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM'de ant içerek görevine başladı.
    2001- Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı Hava Grubu'na ait CASA tipi askeri uçak, Malatya'da düştü. Kazada, 1 binbaşı, 3 yüzbaşı, 3 üsteğmen, 16 astsubay, 1 uzman çavuş ve 10 er şehit oldu.
    2006- TBMM Genel Kurulunda, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, 6. maddesinin bir kez daha görüşülmesi için geri gönderdiği Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu, iade gerekçelerine uygun olarak kabul edildi.
    2010- İran ile Batılı ülkeler arasında uranyum takasını öngören, Türkiye, Brezilya ve İran'ın ortak formülü üzerinde mutabakat 18 saatlik görüşmeler sonunda sağlandı. Mutabakatın sağlanması sonucu başbakan ErdoğanTahran'a gitti.
    2010- Bursaspor Turkcell Süper Ligde 4 büyüklerden sonra şampiyon olan ilk takım oldu


    16 Mayıs - Doğanlar

    1611- Papa XI. Innocentius, Katolik Kilisesinin dini lideri
    1894- Walter Yust, ABD'li gazeteci ve yayıncı
    1898- Kenji Mizoguchi, Japon yönetmen
    1821- Pafnuty Lvovich Chebyshev, Rus matematikçi
    1883- Celâl Bayar, Türk Siyasetçi
    1905- Henry Fonda, ABD'li sinema oyuncusu ve Oscar ödülü sahibi
    1919- Liberace, ABD'li müzisyen
    1923- Merton Miller, ABD'li ekonomist, Nobel Ödülü sahibi
    1944- Danny Trejo, ABD'li oyuncu
    1950- J. Georg Bednorz, Alman fizikçi, Nobel Ödülü sahibi
    1953- Pierce Brosnan, İrlandalı sinema oyuncusu
    1965- Vincent Regan, Galli sinema oyuncusu
    1965- Mehmet Murat İldan, Çağdaş Türk romancısı ve tiyatro yazarı
    1966- Metin Şentürk, Türk şarkıcı
    1966- Janet Jackson, Amerikalı şarkıcı
    1969- David Boreanaz, ABD'li oyuncu
    1970- Gabriela Sabatini, Arjantinli emekli tenisçi
    1971- İlknur Bozkurt, Türk oyuncu, şarkıcı ve sunucu
    1981- Sergei Novitski, Rus buz patenci
    1981- Jim Sturgess, İngiliz oyuncu
    1986- Megan Fox, ABD'li oyuncu
    1987- Can Bonomo, Türk şarkıcı, besteci ve söz yazarı
    1990- Gizem Memiç, Türk model ve Güzellik Kraliçesi unvanı sahibi
    1990- Thomas Brodie-Sangster, İngiliz oyuncu


    16 Mayıs - Ölenler

    1703- Charles Perrault, Fransız yazar
    1782- Daniel Solander, İsveçli botanikçi
    1830- Joseph Fourier, Fransız bilimci
    1926- Son Osmanlı padişahı VI. Mehmet Vahdettin, İtalya'nın San Remo kentinde öldü.
    1952- Memduh Şevket Esendal, Yazar
    1953- Django Reinhardt, Belçikalı caz gitaristi ve besteci
    1957- Eliot Ness, ABD'li federal ajan
    1977- Alman asıllı ABD'li roket bilimcisi Wernher von Braun.
    1984- Ercüment Behzat Lav, Türk şair, aktör, radyocu
    1984- Andy Kaufman, ABD'li komedyen, aktör
    1984- Irwin Shaw, ABD'li yazar
    1985- Margaret Hamilton, ABD'li sinema ve tiyatro oyuncusu
    1989- Türkçe tangoları seslendiren ilk sanatçı Seyhan Hanım (Oskay) öldü.
    1990- Sammy Davis, Jr., ABD'li siyahi dansçı, şarkıcı, müzisyen, komedyen ve oyuncu
    1994- Gazeteci yazar Şahap Balcıoğlu 71 yaşında öldü.
    1997- Sinema oyuncusu Önder Somer İstanbul'da öldü.
    1998- Sevim Tanürek, Türk Müziği sanatçısı
    2010- Ronnie James Dio, ABD'li heavy metal vokalisti
    2014- Ferit Mevlüt Aslanoğlu, Türk siyasetçi



  22. #472
    Onur Üyesi TRessam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    03 Haziran 2013
    Nereden
    Samsun
    Yaş
    64
    Mesajlar
    1,380
    Tecrübe Puanı
    13

    Standart Tarihte Bugün


    17 MAYIS


    1792- New York Borsası kuruldu.
    1874- Norveç İsveç'ten ayrılarak bağımsızlığını ilan etti.
    1902- Yunan arkeologlar, Antik Çağ'ın mekanik analog bir bilgisayarı olarak kabul edilebilecek Antikythera düzeneği toprak altından çıkardılar.
    1928- Türkiye Cumhuriyeti Hıfzısıhha Müessesesi kuruldu.
    1940- II. Dünya Savaşı: Alman Orduları Belçika'yı işgal ederek Brüksel'e girdi.
    1954- Amerika Birleşik Devletleri'nde siyah çocukların beyaz çocuklarla aynı okula gitmelerini önleyen yasa yürürlükten kaldırıldı.
    1967- İmam-hatip okullarını bitirenlere üniversitelere girme hakkı tanındı.
    1969- İstanbul Toptaşı Cezaevi'nde 500 mahkum af isteğiyle açlık grevine başladı.
    1970- Norveç'li antropolog kâşif Thor Heyerdahl, papirüsten yapılmış Ra II teknesiyle Fas'tan Atlantik Okyanusu'na açıldı.
    1971- Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (THKP-C ) üyesi dört kişi İsrail'in İstanbul Başkonsolosu Efraim Elrom'u kaçırdı. Eylemciler, 20 Mayıs gününe kadar cezaevlerindeki bütün devrimcilerin serbest bırakılmasını istediler. Hükümet pazarlık yapmayacağını açıkladı.
    (Ulaş Bardakçı, Hüseyin Cevahir, Mahir Çayan, Necmi Demir, Oktay Etiman ve Ziya Yılmaz, Türkiye Halk Kurtuluş Partisi Cephesi (THKP-C) adını verdikleri örgütün ilk eylemi olarak İsrail Başkonsolosu Ephraim Elrom’u kaçırdılar. Elrom’un hayatına karşılık, örgütün kuruluş bildirgesi ve taleplerini açıkladıkları bildirilerinin radyoda okunması, gazetelerde yayımlanması ve hapisteki Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) üyelerinin serbest bırakılmasını talep ettiler. İstekleri yerine getirilmediğinde de 22 Mayıs 1971’de Elrom’u öldürdüler. Eylemleri sırasında kamuoyuna ulaşamayan bildirilerinde “Türkiye Halk Kurtuluş Cephesi, 1 Mayıs Harekâtı’nda, Ortadoğu halklarının baş düşmanı, Amerikan emperyalizminin maşası Siyonist İsrail’in Türkiye Başkonsolosu olan ve de ülkemizdeki Siyonist hareketlerin organizasyonunda önemli rolü olan Ephraim Elrom’u kaçırmıştır” deniyordu.)
    1972- Demiryollarının 991 milyon lirayla zarar rekoru kırdığı açıklandı.
    1973- Türkiye Komünist Partisi- Marksist Leninist (TKP-ML) ve Türkiye İşçi Köylü Ordusu'nun (TİKKO) kurucusu İbrahim Kaypakkaya sıkıyönetimde gözaltında bulunduğu sırada gördüğü işkenceler sonucunda öldü.
    1976- Batman ve Malatya'da Petrol-İş üyesi 5 bin işçi grevde.
    1983- Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi yedi gencin öldürüldüğü Bahçelievler katliamı davası sonuçlandı.
    (Ankara Bahçelievler'de 8 Ekim 1978'de TİP üyesi yedi kişiyi öldürmekten yargılanan Haluk Kırcı ve Ahmet Ercüment Gedikli ölüm cezasına çaptırıldı. İki sanık da 15'er yıl hapis cezasına çarptırıldı.)
    1983- Savcı Doğan Öz'ü 1978'de Ankara'da öldürmekten sanık İbrahim Çiftçi beraat etti.
    1983- İsrail, Lübnan ve ABD arasında 17 Mayıs Antlaşması imzalandı.
    1987- İstanbul'da 80'li yılların ilk kitlesel kadın yürüyüşü "Dayağa Karşı Dayanışma Yürüyüşü" yapıldı. Yürüyüşe iki binden fazla kadın coşkuyla katıldı.
    1989- Çin'de 1 milyondan fazla gösterici başkent Pekin'deki Tienanmen Meydanı'nda siyasal özgürlüklerin genişletilmesi için açlık grevi yapan öğrencileri desteklemek amacıyla yürüyüş yaptı.
    1989- Çekoslovakya'da, 4 aydır hapiste olan yazar Vaclav Havel serbest bırakıldı.
    1992- Dünya Sağlık Örgütü WHO, eşcinselliği akıl hastalıkları listesinden çıkardı.
    1994- İstanbul Savaş Karşıtları Derneği kapatıldı.
    1994- Türkiye ekonomisi, 14 yıl aradan sonra yeniden IMF denetimine girdi.
    1995- Hava-İş sendikası başkanı Atilay Ayçin bir konuşmasında bölücülük yaptığı iddiasıyla yargılandı, 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı ve tutuklandı.
    1995- Nasuh Mahruki, Everest'in zirvesine çıkan ilk Türk oldu. (Bazı kaynaklar 25 Mayıs olarak yazsa da bu tarih, Nasuh Mahruki tarafından teyit edilmiştir.)
    1996- Yaşar Kemal'e İspanya'da Uluslararası Katalonya Ödülü verildi.
    1997- "Barış İçin Bir Milyon İmza" girişiminin topladığı imzalar Meclis'e iletildi.
    2000- Galatasaray UEFA Kupasını kazanarak Avrupa'da kupa kazanan ilk Türk futbol takımı unvanını aldı. Galatasaray futbol takımı Arsenal'i 4-1 yenerek UEFA Kupası'nı aldı.
    2000- Doçent Doktor Bahriye Üçok ile Muammer Aksoy'un öldürülmesi olayına karışan 4 kişinin yakalandığı açıklandı.
    2006- Danıştay'a avukat Alparslan Arslan tarafından düzenlenen silahlı saldırıda Danıştay İkinci Dairesi üyesi Mustafa Yücel Özbilgin yaşamını yitirdi ve dört üye yaralandı
    2009- Eurovision 2009 Finali Sonuçlandı. Norveç "Fairytale" adlı şarkıyla 1. oldu. Temsilcimiz Hadise ise 4.lükle yetindi.
    2009- Ergenekon soruşturması nedeniyle Atatürkçü Düşünce Derneği'nin düzenlediği Tandoğan'daki Cumhuriyet Mitingi'ne binlerce kişi katıldı.
    2010- CHP genel başkanı Deniz Baykal istifa etmesinden sonra; CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu görevinden istifa edip Genel Başkanlık için aday olacağını açıkladı.
    2010- İran'ın uranyum takasına ilişkin ortak formülle ilgili anlaşma, Türkiye, Brezilya ve İran dışişleri bakanları tarafından imzalandı.
    (Uranyum takasının Türkiye'de yapılacağı da bu imza ile resmileşmiş oldu. İran'ın 1200 kilogram düşük seviyede zenginleştirilmiş uranyumu yüksek seviyede zenginleştirilmiş uranyumla takas edeceği kaydedildi.)
    2010- Zonguldak'taki Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında patlama meydana geldi. 30 işçi göçük altında kaldı. 20 Mayıs 2010 tarihinde 28 işçinin cesedine ulaşıldı.


    17 Mayıs - Doğanlar

    1749- Edward Jenner, İngiliz hekim (çiçek aşısını bulan)
    1866- Erik Satie, Fransız besteci
    1868- Horace Elgin Dodge, ABD'li otomobil üreticisi
    1873- Henri Barbusse, Fransız romancı ve gazeteci
    1886- XIII. Alfonso, (1886 - 1931) döneminde İspanya kralı
    1897- Odd Hassel, Norveçli kimyacı ve Nobel Kimya Ödülü sahibi
    1900- İran devriminin dini lideri Ayetullah Humeyni.
    1904- Jean Gabin, Fransız oyuncu
    1907- Ilona Elek, Macar eskrimci
    1911- Maureen O'Sullivan, İrlandalı kadın oyuncu (Tarzan filmlerinde Jane'i canlandırmasıyla ünlü)
    1927- Gülistan Güzey, Türk tiyatro ve sinema sanatçısı
    1935- Dennis Potter, İngiliz yazar
    1936- Dennis Hopper, ABD'li oyuncu ve yönetmen
    1945- Esin Engin, Türk besteci ve müzisyen
    1954- Belkıs Akkale, Türk halk müziği sanatçısı, söz yazarı ve besteci
    1955- Bill Paxton, ABD'li oyuncu ve yönetmen
    1956- Bob Saget, ABD'li oyuncu ve komedyen
    1961- Enya, İrlandalı şarkıcı
    1970- Giovanna Trillini, İtalyan eskrimci
    1972- Ergün Penbe, Türk futbolcu ve teknik direktör
    1974- Sendhil Ramamurthy, ABD'li oyuncu
    1975- Laura Voutilainen, Fin şarkıcı
    1982- Tony Parker, Fransız basketbol oyuncusu
    1988- Nikki Reed, Yahudi asıllı ABD'li film oyuncusu ve senarist
    1989- Tessa Virtue, Kanadalı buz patenci


    17 Mayıs - Ölenler

    1510- Sandro Botticelli, İtalyan ressam
    1727- I. Katerina, Rus Çariçesi
    1729- Samuel Clarke, İngiliz filozof
    1765- Alexis Clairaut, Fransız matematikçi
    1880- Ziya Paşa, şair ve siyaset adamı
    1886- John Deere, ABD'li tarım makineleri üreticisi
    1944- Milena Jesenska, Çek gazeteci, yazar ve çevirmen
    1951- Ali Şefik Özdemir, Türk siyasetçi
    1952- Memduh Şevket Esendal, öykücü, romancı ve siyaset adamı
    1957- Nurullah Ataç, Türk yazar ve eleştirmen
    1974- Refik Epikman, Türk ressam
    1980- Gündüz Kılıç, Galatasaray'lı ünlü futbolcu ve teknik direktör "Baba Gündüz".
    1993- Handan Adalı, Türk sinema sanatçısı
    1999- João Carlos de Oliveira, Brezilyalı atlet
    2002- Âşık Mahzuni Şerif, Türk halk ozanı
    2002- Dave Berg, ABD'li karikatürist
    2004- Tony Randall, ABD'li oyuncu
    2005- Melahat Pars, Türk besteci
    2006- Mustafa Yücel Özbilgin, Türk hukukçu
    2009- Daniel Carasso, Fransız iş adamı
    2012- Donna Summer, ABD'li şarkıcı
    2013- Jorge Rafael Videla, Arjantinli asker ve eski Devlet Başkanlarından
    2017- Seslendirme sanatçısı, tiyatro oyuncusu Payidar Tüfekçioğlu hayatını kaybetti.


    GÜNÜN ÖNEMİ

    *- Dünya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu Günü
    *- Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtlığı Günü
    *- Fırtına : Filizkıran Fırtınası


  23. #473
    Onur Üyesi TRessam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    03 Haziran 2013
    Nereden
    Samsun
    Yaş
    64
    Mesajlar
    1,380
    Tecrübe Puanı
    13

    Standart Tarihte Bugün


    18 MAYIS


    1284- Jönköping, resmen İsveç kenti oldu.
    1804- Napoleon Bonaparte Fransa imparatoru ilan edildi.
    1871- Paris Komünü eşit işe eşit ücret verilmesini kabul etti.
    1897- İrlandalı yazar Bram Stoker'ın Dracula adlı romanı yayımlandı.
    1910- Çıplak gözle görülebilen tek kuyrukluyıldız olan Halley kuyruklu yıldızı, Dünya'nın çok yakınından geçti.
    1926- Uluslararası Silahsızlanma Konferansı Cenevre'de başladı.
    1929- Suşehri'nde 6.1 büyüklüğündeki depremde 64 kişi öldü.
    1941- Alman zırhlısı Bismark ve ağır kruvazör Prinz Eugen, Ren Egzersizi (Rheinübung) Harekatı için denize açıldılar.
    1943- Adolf Hitler müttefiki İtalya'nın teslim olmaya yönelmesi üzerine Alaric Operasyonu'nu başlatarak İtalya'nın Alman ordularınca istilası emrini verdi.
    1944- Sovyetler Birliği lideri Stalin'in emri ile Kırım'da soykırım amacı ile sürgün yapıldı.
    (Kırım Tatarları'nın tamamı vatanlarından sürüldü, %46'sı sürgünde hayatı kaybetti, hayatta kalabilenlerin kimlikleri yok edilmeye çalışıldı.)
    1960- Akşam gazetesi 20 gün süreyle kapatıldı. Gerekçe; sıkıyönetim bildirilerine uymamak.
    1961- Aziz Nesin tutuklandı. Gerekçe; yazısında komünizm propagandası yapmak.
    1968- Fransa'da Mayıs ayaklanması sürüyor.
    (Başkan de Gaulle Romanya'daki ziyaretini beklenenden 12 saat önce bitirerek ülkesine döndü. Sinemacılar Cannes Film Festivali'ni işgal etti. Önde gelen Fransız film yönetmenleri eserlerini yarışmadan geri çekti jüri istifa ederek festivali sona erdirdi.)
    1969- Apollo Projesi: Apollo 10 fırlatıldı.
    1974- Türkiye'de genel Genel Af ilan edildi.
    1974- Hindistan Pokhran eyaletindeki Racastan Çölü'nde ilk nükleer silah denemesini başarıyla gerçekleştirdi.
    (Gülümseyen Buda adını verdikleri bu proje, Hindistanı nükleer silah sahibi olan 6. ülke yaptı.)
    1974- Valery Giscard d'Estaing Fransa cumhurbaşkanlığına seçildi.
    1976- Zonguldak Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan Başbakan Süleyman Demirel'in hayali mobilya ihracatı suçundan tutuklu yeğeni Yahya Demirel tahliye edildi.
    1980- ABD'nin Washington eyaletinde bulunan St. Helens Dağı'nda meydana gelen volkanik patlama 57 kişinin ölümüne ve 3 milyar dolar da maddi zarara yol açtı.
    1982- Almanya'da eroin kaçakçılığından hapis cezasına çarptırılan Milli Selamet Partisi eski milletvekili Halit Kahraman cezası bitince Türkiye'ye teslim edildi. İki gün sonra Ankara'da tutuklandı.
    1986- Nisan'da Çernobil Nükleer Santralındaki patlamanın ardından Atom Enerjisi Komisyon Başkanı Profesör Ahmet Yüksel Özemre, "radyasyonda endişe edilecek bir şey yok" dedi.
    1987- İstanbul'da Deniz Otobüsleri Bostancı- Kabataş arasında çalışmaya başladı.
    1990- Fransa'da, üzerinde değişiklik yapılmış bir TGV treni saatte 515.3 km sürate erişerek yeni bir demiryolu hız rekoru kırdı.
    1994- TSK'ye ait savaş uçakları, terör örgütü PKK'nın Irak'ın kuzeyindeki Zeli Kampı'nı bombaladı. Yüzlerce teröristin yok edildiği bildirildi. Hakkari, Bingöl ve Kahramanmaraş'taki operasyonlarda da 52 terörist öldürüldü.
    1995- Gazi mahallesi olaylarını protesto gösterisi sırasında gözaltına alınan ve kendisinden bir daha hiç haber alınamayan Hasan Ocak'ın Altınşehir Mezarlığı Kimsesizler Bölümü'ne gömüldüğü ortaya çıktı.
    1996- Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e, İzmit'te İbrahim Gümrükçüoğlu tarafından suikast girişiminde bulunuldu. Demirel, olaydan yara almadan kurtuldu. Koruma Müdürü Şükrü Çukurlu kolundan, bir gazeteci ise ayağından yaralandı.
    1997- Milliyetçi Hareket Partisi kurultayında kavga çıktı, kurultay hakim kararıyla 1 ay ertelendi.
    2000- Doç. Dr. Bahriye Üçok'un katledilmesinde kullanılan pakette tespit edilen parmak izinin, Umut Operasyonu çerçevesinde yakalanan Ferhan Özmen'e ait olduğu belirlendi.
    2003- Türkiye'nin ilk özel rakı fabrikasının temeli, İzmir'in Menderes ilçesi Tekeli beldesinde atıldı.
    2005- SSK ve Bağ-Kur prim borçlarının 18 ay taksitle yatırılması ve zam ve faizlerde de indirim yapılmasına ilişkin önerge, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.
    2006- Eski başbakanlardan Bülent Ecevit yüksek tansiyona bağlı olarak geçirdiği beyin kanaması teşhisiyle hastaneye kaldırıldı.
    (Danıştay saldırısında ölen 2. Daire Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in Kocatepe Camisi'ndeki cenaze törenine katılan Ecevit, daha sonra gittiği evinde aniden tansiyonu yükselerek fenalaştı ve GATA'ya kaldırıldı. Beyin kanaması geçirdiği belirlenen Ecevit ameliyat edildi.)
    2007- Sağlık Bakanlığı, ''Lida'' isimli zayıflama kapsülünü, doktor kontrolünde kullanılması gereken sibutramin çıkması nedeniyle toplatma kararı aldı.


    18 Mayıs - Doğanlar

    1048- Ömer Hayyam, İranlı şair, filozof, matematikçi ve Binom açılımının ilk kullanıcısI
    1692- Joseph Butler, İngiliz filozof
    1711- RuÄ‘er Bošković, Ragusalı bilim insanı
    1822- Mathew Brady, ABD'li fotoğrafçı
    1872- Bertrand Russell, İngiliz filozof ve matematikçi, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi ve barış hareketi lideri
    1883- Walter Gropius, Alman mimar ve Bauhaus akımının kurucularından
    1895- Augusto César Sandino, Nikaragualı gerilla önderi
    1897- Frank Capra, ABD'li film yönetmeni
    1898- Faruk Nafiz Çamlıbel, Türk şair
    1919- Margot Fonteyn, İngiliz dansçı ve Türkiye balesinin kurucusu
    1920- Papa II. John Paul, Katolik Kilisesinin Polonya kökenli ilk Papa'sı
    1927- II. Karekin Kazancıyan, İstanbul Ermeni Patriği ve Türkiye Ermenileri Ruhani Başkanı
    1936- Türker İnanoğlu, Türk yönetmen ve yapımcı
    1939- Peter Grünberg, Alman fizikçi ve Nobel Fizik Ödülü sahibi
    1946- Andreas Katsulas, Yunan asıllı Amerikalı aktör
    1955- Çov Yun Fat, Çinli oyuncu
    1970- Tina Fey, ABD'li yazar ve komedyen
    1978- Ricardo Carvalho, Portekizli futbolcu
    1981- Edu Dracena, Brezilyalı futbolcu
    1984- Eren Bakıcı, Türk müzisyen, dansçı, oyuncu, söz yazarı ve Grup Hepsi üyesi
    1987- Luisana Lopilato, Arjantinli oyuncu


    18 Mayıs - Ölenler

    1909- Isaac Albéniz, İspanyol besteci ve piyanist
    1911- Gustav Mahler, Avusturyalı besteci
    1941- Werner Sombart, Alman iktisatçı ve sosyolog
    1952- Gazeteci ve yazar Sermet Muhtar Alus vefat etti.
    1973- Jeannette Rankin, ABD'li feminist siyasetçi
    1976- Zafer Cilasun, Türk radyo, televizyon sunucusu (TRT'nin ilk spikerlerinden)
    1981- Fuat Sirmen, Türk siyasetçi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski Başkanlarından
    1981- William Saroyan, ABD'li yazar
    1982- Hamid Aytaç, Türk hattat
    1984- Nasuh Akar, Türk güreşçi, Olimpiyat şampiyonu
    1986- Daws Butler, ABD'li şarkıcı
    1990- Jill Ireland, İngiliz aktris
    1995- Elizabeth Montgomery, ABD'li film ve televizyon oyuncusu
    2004- Çetin Alp, Türk pop müziği sanatçısı
    2009- Türkan Saylan, Türk tıp doktoru, akademisyen, yazar, eğitimci ve eski ÇYDD Genel Başkanı
    2009- Wayne Allwine, ABD'li seslendirme sanatçısı


    GÜNÜN ÖNEMİ

    *- Bayrak Günü, Haiti
    *- Dünya AIDS Aşısı Günü
    *- Uluslararası Müze Günü



  24. #474
    Onur Üyesi TRessam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    03 Haziran 2013
    Nereden
    Samsun
    Yaş
    64
    Mesajlar
    1,380
    Tecrübe Puanı
    13

    Standart Tarihte Bugün


    19 MAYIS


    0639- Chieh-she-shuai veyandaşları Tang imparatoru Tai Tsung'un yaz sarayı ChiuchengSarayını bastılar.
    1884- RinglingKardeşler ABD Baraboo'da ilk sirklerini açtılar.1919'da Barnum şirketiyle birleştiler.
    1897- OscarWilde, 1895'ten beri "ahlak dışı yaşam" suçlamasıyla kürekcezası çekmekte olduğu Reading Zindanı'ndan çıktı.
    1910- Halley kuyrukluyıldızı Dünya'ya yaklaştı.
    1915- Kaymakam rütbesindeki Mustafa Kemal, Arıburnu cephesindegösterdiği cesaret ve kahramanlık dolayısıyla Miralaylığa terfi etti.
    1919- 9'uncu Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Paşa,karargahıyla beraber Samsun'a çıkarak Milli Mücadele'yi başlattı. 20 Haziran 1938 tarihindeçıkarılan bir kanunla bu gün ulusal bayram olarak kutlanmaya başlandı.
    (Atatürk'ü AnmaGençlik ve Spor Bayramı, her yıl 19 Mayıs tarihinde kutlanan, TürkiyeCumhuriyeti'nin ulusal bayramlarından biridir. 19 Mayıs 1919'da Mustafa KemalAtatürk Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkmıştır ve bu gün Kurtuluş Savaşı'nınbaşladığı gün kabul edilir. Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağanetmiştir.
    20 Haziran 1938 tarihli kanun ile "Gençlik ve Spor Bayramı" olarakulusal bayramlardan biri olmuştur. 12 Eylül Darbesinden sonra adına"Atatürk'ü Anma" eklenmiştir. Her yıl 19 Mayıs günü Gençlik ve Spor Bayramı Türkiye'nin dört bir yanında sporgösterileri ve törenlerle kutlanır.)

    1924-Musul sorunuyla ilgili Türk-İngiliz heyetleri arasında, ''Haliç Konferansı''diye adlandırılan görüşmeler başladı. 9 Hazirana kadar sürecek görüşmelerdensonuç alınamayınca, konu Milletler Cemiyetine götürüldü.
    1934- Bulgaristan'da faşistler darbeyle iktidarı ele geçirdi.

    1938- Atatürk, son defa Gençlik ve SporBayramı gösterilerini izledi ve Hatay sorunu ile ilgili olarak-rahatsızlığına rağmen- Güney gezisine çıktı.
    1940- İstanbul Dolmabahçe Stadyumunun temeli atıldı.
    1943- Ankara'da GençlikParkı törenle açıldı.
    1945- İsmet İnönü'nün 19 Mayıs törenindeki konuşması, çok partili düzenegeçişin sinyalini verdi:
    (Harp zamanlarının ihtiyatlıtedbirlere lüzum gösteren darlıkları kalktıkça, memleketin siyaset ve fikirhayatında demokrasi prensipleri daha geniş ölçüde hüküm sürecektir.)
    1948- İstanbul ÜniversitesiTalebe Birliği ile İstanbul Teknik Üniversitesi Talebe Birliği birleşti.Böylece, kısa adı TMTF olan Türkiye Milli Talebe Federasyonu kuruldu.
    1961- Güney Kore'degerçekleştirilen darbeden sonra, Başkan Po Sun Yun, görevinden istifa etti.
    1966- Cumhurbaşkanı CevdetSunay, "27 Mayıs Devrimi'nin neticelerini kimsenin tasfiye etmeye gücüyetmez. Türk Silahlı Kuvvetleri ve onun komutanları, şu ve bu prensibin aletideğildir," dedi.
    1968- Türkiye İşçiPartisi'nin Kayseri'deki toplantısına saldırıldı; konuşmacılar yaralandı,bayrak ve flamalar yırtıldı.
    1975- ABD Senatosu,Türkiye'ye silah ambargosunun kaldırılmasını kararlaştırdı.
    1975- 19 Mayıs Bayramı başkentte sönük geçti; gösteriler yapılmadı.

    (TRT'nin İstanbul ve ötekikentlerdeki törenleri naklen yayınlamaması eleştirildi. Ankara'da elverişsizhava koşulları öne sürülerek ertelenen törenler, daha sonra okulların tatilegirişi bahane edilerek tamamen iptal edildi.)
    1977- Milliyetçi Hareket Partisi lideri Alpaslan Türkeş "KatilEcevit", "Komünistler Moskova'ya", "Elde kuran, hedefTuran" sloganlarını yasakladı.
    1979- 1 Mayıs günü sokağaçıktıkları için tutuklanan Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Behice Boran ve330 partili serbest bırakıldı.
    1981- Atatürk'ün Selanik'tedoğduğu ev yeniden düzenlenerek Devlet Bakanı İlhan Öztrak tarafından hizmeteaçıldı. Atatürk'ün AOÇ'deki evinin benzerinin temeli, Başbakan Bülend Ulusutarafından atıldı.
    1982- Türkiye, Fransa'dan Yılmaz Güney'in iadesini istedi.

    1986- Atatürk UluslararasıBarış Ödülü'ne değer bulunan NATO eski Genel Sekreteri Josef Luns, ödülünütörenle aldı.
    1989- Kadın Kurultayı toplandı. İlk kez kapalı bir salonda yaklaşık 2bin 500 kadın toplandı.

    1989- UluslararasıI. İstanbul Tiyatro Festivali başladı.
    1990-Polis Kadıköy'de bir eve baskın yaptı. Hatice Dilek Aslan veİsmail Oral öldürüldü.
    1991- Hırvatistan'da referandum yapıldı.Halkın % 94’ü bağımsızlık için oy kullandı. Referanduma katılımoranı % 86 oldu.
    1993- Atatürkçü DüşünceDerneği resmen kuruldu.
    1995- Gözaltında kaybedilen, 55 gün sonra ölüsü Beykoz KimsesizlerMezarlığında bulunan Hasan Ocak, binlerce kişinin katıldığı törenle toprağaverildi. Dönemin İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Algan Hacaloğlu,"toplumdan hükümet adına özür diliyorum," dedi.
    1997- CumhurbaşkanıSüleyman Demirel, Atatürk Uluslar arası Barış Ödülü'nü Bosna-Hersek Türk BarışGücü'ne verdi.
    2000- Atatürk Uluslararası Barış Ödülü, KKTC Cumhurbaşkanı RaufDenktaş'a verildi.
    2000- Fiji’de, silahlı bir grup parlamentobinasını basıp Başbakan Mahendra Chaudry ile 7 bakanı rehin alarak darbe yaptı.
    2004- ABD işgal güçleri,Irak’ın batısındaki Ramadi kentinde bir eve düzenlediği bombalı saldırıda 45 kişiyiöldürdü.
    2006- Türkiye GençlikBirliği kuruldu.
    2006- Osmaniye-Gaziantep karayolunda, Afganistan ve Bangladeş uyruklu kaçakları taşıyan arkası kapalıkamyonetin tıra çarpması sonucunda 44 kişi öldü.
    2007- Maliye Bakanı Kemal UnakıtanBalıkesirin Bandırma İlçesinde yaptığı açıklamada -Bu kadar fazla sigorta primiolmaz, bunu indireceğiz. En fazla buna kafayı yordum ama seçimlerin erkenealınması nedeniyle yetiştiremedim- dedi.

    2008- Sigara içilen yerlereilişkin yasağın kapsamını genişleten Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesive Kontrolü Hakkında Kanun yürürlüğe girdi. Yasak kapsamındaki yerlerde sigaraiçenlere 62 YTL ceza verilecek.
    2011- Kütahya Simav'da 5.9şiddetin de deprem oldu. 3 kişi hayatını kaybetti, 120 kişi yaralandı.

    2016-Spor Toto Süper Lig 2015-2016 sezonu şampiyon Beşiktaş. Yeni stadıVodafone Arena'da kupasını aldı.


    19 Mayıs - Doğanlar

    1584- Miyamoto Musaşi,Japon kılıç üstadı
    1762- Johann GottliebFichte, Alman filozof
    1881-Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu
    1890- Ho Şi Mingh, Vietnam bağımsızlık hareketininlideri

    1910- Burhan Arpad, Türkgazeteci ve yazar
    1914-Max Perutz, Avusturyalı-İngiliz moleküler biyolog
    1921- Daniel Gélin, Fransız sinema oyuncusu

    1925-Malcolm X, ABD'li siyahi lider
    1925- Pol Pot, Kamboçyalı komünist lider

    1947- David Helfgott,Avustralyalı piyanist
    1954- Nükhet Duru, Türkpop şarkıcısı
    1962- Serpil Çakmaklı,Türk sinema oyuncusu
    1966- Polly Walker,İngiliz oyuncu
    1972- Özcan Deniz, Türkşarkıcı, besteci, oyuncu ve yönetmen
    1973- Bülent İnal, Türkoyuncu
    1973- Servet Kocakaya,Türk müzisyen
    1975- Jonas Renkse,İsveçli şarkıcı ve Katatonia grubu solisti
    1975- Ozan Güven, Türkdizi, sinema ve tiyatro oyuncusu
    1976- Kevin Garnett,ABD'li basketbolcu
    1977-Natalia Oreiro, Arjantinli şarkıcı ve oyuncu
    1979- Andrea Pirlo,İtalyan futbolcu
    1980- Demet Evgar, Türkdizi ve sinema oyuncusu
    1981- Doğukan Manço, Türkşarkıcı ve DJ (Barış Manço'nun oğlu)
    1983- Yağmur Atacan, Türkoyuncu


    19 Mayıs - Ölenler

    1536- Anne Boleyn, İngiltere kraliçesi (VIII.Henry'nin 2. karısı ve I. Elizabeth'in annesi)
    1795- James Boswell, İskoçavukat ve biyografi yazarı (Dr. Samuel Johnson'ın ("Sözlük Johnson")biyografi yazarı)
    1895- Jose Marti, Kübabağımsızlık mücadelesinin öncüsü, şair, yazar (d. 1853)
    1898- William Ewart Gladstone,İngiliz politikacı, ve Birleşik Krallık Başbakanı

    1927- Ahmet HikmetMüftüoğlu, Türkçülük ve halkçılık görüşleriyletanınan Türk yazar ve diplomat, Millî Edebiyat Akımı'nın öncülerinden
    1935- "Arabistanlı Lawrence" adıyla tanınan, İngiliz arkeolog,asker, istihbaratçı ve yazar Thomas Edward Lawrence, motosiklet kazasında öldü.
    1939- AhmetAğaoğlu, İstanbul'da öldü.
    (AnadoluAjansı, 1 Mart 1925'te şirkete dönüştürüldüğünde ilk Yönetim Kurulu Başkanıolan ünlü düşünce ve siyaset adamı Ağaoğlu Ahmet Bey, Suşa'da(Karabağ-Azerbaycan) 1869'da doğdu.)
    1944- Şevket Dağ, Sivil ressamlar kuşağının ilk temsilcilerinden.
    (Uluslararası yarışmalarda ödüller almış olan Şevket Dağ,özellikle Ayasofya'dan çalıştığı resimlerle "iç mekan ressamı" olaraktanınıyordu.)
    1945- Philipp Bouhler, Alman Nazi lideri
    1958- Ronald Colman,İngiliz aktör
    1986- Behçet Uz, Türkdoktor
    1994- Jacqueline KennedyOnassis, 35. ABD Başkanı John F. Kennedy'nin dul eşi
    2002- Leyla YeniayKöseoğlu, Türk siyasetçi ve Anavatan Partisi kurucu üyesi
    2004- Pop müziği sanatçısı Çetin Alp, 57 yaşında İstanbul'da öldü.
    2013- Murat Öztürk, Türk akrobasi pilotu ve haber muhabiri


    GÜNÜN ÖNEMİ


    • 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı
    • 19 Mayıs Cebel Günü (Bulgaristan)
    • Rum Kırımı Anma Günü (Yunanistan)
    • Fırtına : Kokulya Fırtınası (2 Gün)
    Konu TRessam tarafından (21.Haziran.2017 Saat 14:42 ) değiştirilmiştir.

  25. #475
    Onur Üyesi TRessam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    03 Haziran 2013
    Nereden
    Samsun
    Yaş
    64
    Mesajlar
    1,380
    Tecrübe Puanı
    13

    Standart Tarihte Bugün



    20 MAYIS

    325- Roma imparatoru Konstantin, ilk Ekümenik Konsilin20 Mayıs 325'te İznik'te düzenlenmesini sağladı.
    (Ekümenik Konsil, KatolikKilisesi'nin hıristiyan inanç esaslarını tesbit ve tahkîm etmek, âyinlerinicrâsı konusunda kararlar almak ve Hıristiyanlık ahlÄk ve disiplinininesaslarını te'yid ve tahkîm etmek üzere Kilise'ye bağlı bütün piskoposlarınkatılımıyla yaptığı toplantı. Bugüne kadar 21 ekümenik konsil toplanmıştır.Bunlardan ancak sekizi, Kilise'nin 1054 târihinde Katoliklik ve Ortodokslukdiye ikiye bölünmesinden önce vuku bulmuş olduğu için, Ortodokslar tarafındantanınmaktadır.)
    1481-II. Bayezid, Osmanlı padişahı oldu.
    1622-Osmanlı İmparatorluğu'nda isyancılar, ordu ve yönetimde yenilik taraftarıPadişah II. Osman'ı tahttan indirip öldürdü. Öldürülen ilk padişah olan ''GençOsman''ın yerine ''Deli Mustafa'', ikinci kez tahta çıkarıldı.
    1795- Fransa'da kadın kulüpleri kurulması yasaklandı.

    1861- Amerikan İçSavaşı: Kentucky eyaleti iç savaşta tarafsız olduğunu ilan etti. Butarafsızlığı 3 Eylülde Güney orduları eyalete girince sona erecektir veKentucky Kuzey'e katılacaktır.
    1873- ABD'de LeviStrauss ve Jacob Davis, bakır perçinlerin kullanıldığı ilk bluejean'in patentini aldılar.
    1878- II. Abdülhamit'idevirmek, Çırağan Sarayı'nda tutulan V. Murat'ı tahta çıkarmakamacıyla Çırağan baskınını düzenleyen gazeteci Ali Suavi öldürüldü.
    1883- Endonezya'daki Krakatoa yanardağı faaliyetegeçti. Volkanın son ve en büyük püskürmesi 26 Ağustos'tagerçekleşecektir.
    1891- Sinematarihi: Thomas Edison'un kinetoscope adlı film göstermecihazının bir prototipinin tanıtımı yapıldı.
    1896- Paris Operası'nın(Palais Garnier) 6 ton ağırlığındaki avizesi seyirci kalabalığının üzerinedüştü, bir kişi öldü. Yazar GastonLeroux ünlü gotik romanı Operadaki Hayalet'i 1909 yılındabu olaydan esinlenerek yazdı.
    1902- Küba, ABD'denbağımsızlığını kazandı, Tomás Estrada Palma ülkenin ilk başkanı oldu.
    1919- İngiliz MuhipleriCemiyeti kuruldu.
    1920- İlk hemşirelik okulu, Amiral Bristol Hemşire Mektebi hizmetegirdi.
    1928- Dil EncümeniHeyeti kuruldu.
    1928- Türkiye'de uluslararası rakamlar kabul edildi.

    1928- Afganistan Kralı Emanullah Han veKraliçe Süreyya Türkiye'ye geldi. Bu ziyaret bir hükümdarın ilk resmî Türkiyeziyaretiydi ve benzeri görülmeyen törenlerle karşılama yapıldı.
    1932- AmeliaEarhart, Atlantik Okyanusu'nu uçakla tek başına ve hiç durmadan geçeceğiyolculuğuna Newfoundland'dan başladı. Ertesi gün İrlanda'ya inişyaptığında bunu başaran ilk kadın pilot unvanını almış oldu.
    1932- Avusturya şansölyeliğineHıristiyan Sosyalist lider Engelbert Dollfuß seçildi.
    1933- Türk HavaYolları kuruldu.
    1940- Devlet Konservatuvarı Kuruluşu Hakkında Kanun kabul edildi.
    1941- II. DünyaSavaşı: Alman paraşütçüleri Girit adasını işgal etti.
    1946- Türkiye, UNESCO Antlaşması'nıonayladı.
    1947- Adana'da İplik ve Dokuma İşçileri Kongresi yapıldı.
    1948- Cumhuriyet Halk PartisiMeclis Grubu, Milli Eğitim Bakanlığı denetiminde imam-hatip kursları açılmasınakarar verdi.
    1953- Amerikalı bayan JacquelineCochran, North American F-86 Sabre ile uçarak dünyada süpersonik hızla uçan ilk bayan oldu.
    1955- Akis dergisi yazı işlerimüdürü Cüneyt Arcayürek tutuklandı.
    1955- Karadeniz TeknikÜniversitesi, 6594 sayılı kanunla Trabzon'da kuruldu. KTÜ, Türkiye'ninİstanbul ve Ankara illeri dışında kurulan ilk üniversitesidir.

    1956- ABD, uçaktanatılarak yapılan ilk hidrojen bombası denemesini PasifikOkyanusu'nda bulunan Bikini Atolünde yaptı.
    1959- Vatan gazetesi yazarlarından Sadun Tanju, saldırıya uğradı.
    1961- 27 Mayıs sonrası ilkbüyük işçi mitingi, Eskişehir'de binlerce işçinin katılımıyla yapıldı.
    1963- Bazı ordu birlikleri,Ankara'da Talat Aydemir'in yönetiminde yeniden ayaklandı.
    (Bu kez girişimde bulunanlaryargılandı, 5 Temmuz 1964'de Talat Aydemir ve Fethi Gürcan idam edildi. Olaylarınardından üç büyük ilde sıkıyönetim ilan edildi.)
    1964- İstanbul TeknikÜniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi dışında, üniversite ve yüksekokullara girişte merkezi sınav sistemi getirildi.
    1965- Ürgüplü Kabinesi'ninAdalet Bakanı İrfan Baran "141 ve 142 kaldırılsa komünizm önlenemez,"dedi.
    1971- Anayasa Mahkemesi, Millî NizamPartisi'nin kapatılmasına karar verdi.
    1971- Kısa adı TÜSİAD olan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneğikuruldu.
    1974- Türkiye Halk KurtuluşPartisi-Cephesi davasından yargılanan ve 2 yıldır tutuklu olan sinema sanatçısıYılmaz Güney genel aftan yararlanarak tahliye oldu.
    1980- Québec'te yapılan halk oylamasında,halkın %60'ı eyaletin Kanada'dan ayrılması ve bağımsız kalmasıyönünde meclise verilen teklifi reddetti.
    1981- Özgürlük Yolu ve kısa adı DHKD olan Devrimci Halk KültürDernekleri adıyla bilinen Türkiye Kürdistanı Sosyalist Partisi davasıDiyarbakır Sıkıyönetim Mahkemesi'nde başladı.
    1983- 12 Eylül'ün ardındanpartiler kuruluyor: Anavatan Partisinin kuruluşuna ilişkin belgeler, İçişleriBakanlığına verildi. ANAP Genel Başkanlığı'na Turgut Özal getirildi. HalkçıParti (HP) kuruldu, Genel Başkanlığa Necdet Calp seçildi. Büyük Türkiye Partisikuruldu, Genel Başkanlığa Ali Fethi Esener getirildi.
    1983- AIDS'e yolaçan HIV Virüsünün keşfedilmesiyle ilgili ilkmakaleler Science dergisinde Luc Montagnier ve Robert Gallotarafından ayrı ayrı yayımlandı.
    1989- Çin'de Başbakan Li Peng Pekin'de sıkıyönetim ilan etti.
    1990- Milli Savunma BakanıSafa Giray, Hava Kuvvetlerinden, 17'si subay, 97'si astsubay olmak üzere 114kişinin irticai örgütlerle ilişkileri olduğu için ordudan atıldığını açıkladı.
    1990- Romanya'da; İon İliescu cumhurbaşkanı seçildi.

    1996- Siyasi tutuklu vehükümlüler Adalet Bakanı Mehmet Ağar'ın "6 Mayıs Genelgesi"ne karşıaçlık grevine başladı. 27 Temmuz'da anlaşmaya varılacak grev sırasında 12 kişiöldü.
    1999- PKK yöneticilerindenŞemdin Sakık ve kardeşi Arif Sakık idam cezasına çarptırıldı.
    2000- Trabzon'un Beşikdüzüilçesinde geleneksel mayıs şenlikleri dolayısıyla denize açılan iki tekneninalabora olması sonucu 38 kişi boğuldu, 15 kişi yaralandı.
    2003- Yazar Orhan Pamuk, “Benim Adım Kırmızı” adlıromanıyla Dünyanın en büyük edebiyat ödüllerinden Uluslararası IMPACDublin Edebiyat Ödülüne layık görüldü.
    2007- Çeşitli sivil toplumörgütlerince düzenlenen ''Cumhuriyet Mitingi''nin sonuncusu Samsun'da yapıldı.Mitinge katılmak isteyen onbinlerce kişi Cumhuriyet Meydanı'nı doldurdu.
    2008- Şırnak’ta 200 kızöğrencinin eğitim gördüğü Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’nda uyuz salgını çıktı.180 öğrencide uyuz görülmesi üzerine, öğrenciler evlerine gönderilmeyerekokulda tedavi altına alındı.
    2009- Endonezya'nın Javaadasının doğusunda uçak düştü. 97 kişi öldü.
    2013- TheDoors grubunun klavyecisi ve kurucusu Ray Manzarek, safra kanalıkanseri nedeniyle hayatını kaybetti.


    20 Mayıs - Doğanlar

    1664- Andreas Schlüter,Alman mimar ve heykeltıraş
    1799- Honore de Balzac, "İnsanlık Komedyası"nın yaratıcısı Fransız romancı
    1806- John Stuart Mill,İngiliz düşünür, filozof ve politik ekonomist
    1851- Emile Berliner,Alman asıllı ABD'li mucit
    1860- Eduard Buchner, Alman kimyacıve Nobel Kimya Ödülü sahibi
    1882- SigridUndset, Norveçli romancı ve 1928 Nobel EdebiyatÖdülü sahibi
    1883- I. Faysal, IrakKralı
    1887- Sermet Muhtar Alus,Türk gazeteci ve yazar
    1901- Max Euwe, HollandalıDünya satranç şampiyonu
    1906-Ali Sami Yen, Türk spor adamı
    1908- James Stewart, ABD'li aktör
    1915- Moşe Dayan, İsrailli general ve siyasetçi

    1921-Wolfgang Borchert, Alman yazar
    1924- Cavid Erginsoy, Türk fizikçi ve bilim adamı

    1938- Sabih Kanadoğlu,Türk hukukçu
    1943- Albano Carrisi,İtalyan şarkıcı, söz yazarı ve oyuncu
    1944- Joe Cocker, İngiliz rock ve blues sanatçısı
    1946- Cher, Amerikalışarkıcı
    1961- Tilbe Saran, Türktiyatro ve sinema oyuncusu ve seslendirme sanatçısı
    1966- Mirkelam, Türkşarkıcı
    1972- Erkan Aydoğan Oflu,Türk oyuncu
    1980- Juliana Pasha,Arnavut şarkıcı
    1982- Petr ÄŒech, ÇekFutbolcu
    1981-Iker Casillas, İspanyol futbolcu
    1983- Oscar Cardozo, Paraguaylı futbolcu
    1991- Emre Çolak, Türk futbolcu
    1992- Enes Kanter, Türkbasketbolcu


    20 Mayıs - Ölenler

    1506- Kristof Kolomb, Amerikakıtasına ulaşan ilk Avrupalı Cenovalı denizci ve kaşif.
    1622-II. Osman, (Genç Osman) 16. Osmanlı padişahı
    1834- Marquis de Lafayette, Fransız aristokrat(Amerikan Bağımsızlık Savaşında İngiliz sömürgeciliğine karşı Amerikalılarınyanında savaşan)

    1878- Ali Suavi,"Sarıklı İhtilalci", Türk gazeteci ve yazar
    1896-Clara Schumann, Alman piyanist ve besteci
    1958- Varvara Stepanova,Rus ressam ve desinatör
    1982- Hattat Hamit (Aytaç) Bey öldü.
    1994- Eski Amerika Birleşik Devletleri BaşkanlarındanJohn F. Kennedy'nin dul eşi ve Yunanlı armatör Aristotelis Onasis'in karısıJacqueline Onasis.
    2000- Malik Sealy, NBAoyuncusu
    2000- Jean Pierre Rampal,Fransız flüt virtüözü
    2002- Stephen Jay Gould,ABD'li paleontolog
    2012- Eugene Polley,ABD'li bilim insanı ve mucit
    2013- Ray Manzarek, ABD'limüzisyen


    GÜNÜN ÖNEMİ


    • Dünya Metroloji Günü


    Konu TRessam tarafından (21.Haziran.2017 Saat 14:46 ) değiştirilmiştir.

  26. #476
    Onur Üyesi TRessam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    03 Haziran 2013
    Nereden
    Samsun
    Yaş
    64
    Mesajlar
    1,380
    Tecrübe Puanı
    13

    Post Tarihte Bugün


    21 MAYIS


    0996- III. Otto, Kutsal Roma Germenİmparatorluğu tacını giydi. 16 yaşındaki Otto, 3 yaşındanberi Almanya kralıydı. İmparatorluğu 6 sene sürdü.
    1847-Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (Defterhane-iş Amire Kalemi) kuruldu.
    1864- Kuzey Kafkasyalılar-Çerkesler'inanavatanları olan Kuzey Kafkasya'dan Ruslartarafından Osmanlı topraklarına sürgün edilmesi
    1881- Amerikan Kızılhaçı ClaraBarton tarafından kuruldu.
    1900- Rusya, Çin'deki Boxerayaklanmasını bahane ederek Mançurya'yı işgale başladı.
    1904- FIFA (UluslararasıFutbol Federasyonları Birliği) Paris'te kuruldu.
    1925- Bursa'da yayımlanan Yoldaş gazetesi komünizm propagandasıgerekçesiyle kapatıldı. Gazetenin sahibi İbrahim Hilmi Bey tutuklandı.
    1927- Amerikalı havacı Charles Lindbergh New York'tan Paris'e 33 saat 30dakikada uçtu. Lindbergh Atlas Okyanusu'nu geçen ilk pilot oldu.
    1928- Türkiye'de kadın doktorların on yıl süreyle zorunlu hizmet dışındatutulmalarına karar verildi.
    1950- Demokrat Parti'nin 14 Mayıstaki seçimlerden galibiyetle çıkmasıylaAdnan Menderes Başbakan, Celal Bayar Cumhurbaşkanı oldu.
    1960- Kara Harp Okulu öğrencileri, Ankara'da iktidara karşı sessiz birgösteri yürüyüşü yaptı.
    1963- Silahlı Kuvvetler; Albay Talat Aydemir ve arkadaşlarının darbegirişimini bastırdı.Ankara, İstanbul ve İzmir'de sıkıyönetim ilan edildi.
    1968- İşçiler Fransa'da öğrenci eylemlerine destek veriyor. 10 milyonişçi grevde.
    1969- Eski Demokrat Partililerin siyasi haklarının iadesiyle ilgilianayasa değişikliği tasarısı ordunun tepkisi üzerine geri çekilince, EmniyetSarayı civarındaki tanklar da üslerine döndüler. CHP Genel Sekreteri BülentEcevit "böyle bir nedenle demokrasiye el konacaksa zaten demokrasi yokdemektir" dedi.
    1971- Anayasa Mahkemesi, Milli Nizam Partisi'nin kapatılmasına karar verdi.
    1977- Cumhuriyet Halk Partisi'nin Malatya mitinginde patlama oldu, 4kişi yaralandı. Genel Başkan Bülent Ecevit, "Malatyalılar, ben ayaktayım,patlayan Demirel'in demokrasisidir" dedi.
    1979- San Francisco, California'da DanWhite'ın Harvey Milk ve George Moscone cinayetlerindenminimum cezayı almasına karşı 'White Night Riots'(Beyaz Gece Ayaklanması)yaşandı.
    1981-Atatürk'ün 100. doğum yıl dönümü törenlerle kutlandı.
    1983- Avrupa Konseyinin, Avrupa medeniyetinin zenginliğini oluşturankültürleri tanıtmak amacıyla düzenlediği sergilerden 18'incisi İstanbul'da''Anadolu Medeniyetleri Sergisi'' adıyla açıldı.
    1984- Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı 1256 imzalı "aydınlardilekçesi"ni imzalayanlar hakkında soruşturma açtı.
    1986- Türkiye'de ilk defa bir kitap poşete girdi: "TaocuSevişme".
    1991- Hindistan eski başbakanlarından Rajiv Gandhi öldürüldü. KongrePartisi Liderinin annesi eski başbakanlardan İndira Gandhi de hayatını birsuikastta kaybetmişti.
    1994- Hacda "şeytan taşlaması" sırasında izdiham çıktı; 7'siTürkiyeli 185 hacı öldü.
    1996- Örtülü ödenekten 5.5 milyar lira ile bazı kişi ve kuruluşlarıdolandırdığı öne sürülen Selçuk Parsadan, Balıkesir'in Altınoluk beldesindeyakalandı.
    1997- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, RP'nin ''Anayasa'nınlaiklik ilkesine aykırı eylemlerin odağı haline geldiği'' gerekçesiyle süreklikapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesinde dava açtı.
    1999- Altan Öymen Cumhuriyet Halk Partisi genel başkanlığına seçildi.
    2000- ''Umut Operasyonu''nda yakalanan Ferhan Özmen, Necdet Yüksel,Mehmet Gürova, Mehmet Kasap ve Hakkı Selçuk Şanlı, Ankara Nöbetçi 1 NumaralıDGM'ce tutuklandı.
    2004- Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Anayasa değişikliğini onayladı.Devlet Güvenlik Mahkemeleri kaldırıldı.
    2006- Karadağ, Sırbistan'dan ayrılmak için düzenlenen referandumdabağımsızlığı seçti. 3 Haziranda da bağımsızlık ilan edildi.
    2007- Ankara'nın Ulus semtindeki Anafartalar Çarşısı önündeki patlamada6 kişi öldü, 3'ü ağır olmak üzere 91 kişi yaralandı.

    2009- İlk kez Avrupa kıtasıdışında ,Şükrü Saraçoğlu Stadı'nda , UEFA Kupası adıyla sonkez oynanankarşılaşmayı Shakhtar Donetsk kazandı.
    2017- Fenerbahçe Basketboltakımı, Yunanistan takımı Olympiakos'uyenerek Euroleague şampiyonu oldu. Tarihte İlk kez bir Türk basketbol takımı Avrupa Şampiyonu.


    21 Mayıs - Doğanlar

    M.Ö. 427- Eski Yunan düşünürü Plato (Eflatun)
    1265- İtalyan yazar ve düşünür Dante Alighieri.
    1471- Albrecht Dürer, Alman ressam ve matematikçi
    1527- II. Felipe, İspanyakralı
    1688- Alexander Pope,İngiliz şair
    1844- "Gümrükçü Rousseau" olarak tanınan Fransız ressam HenriRousseau.
    1855- Émile Verhaeren, Belçikalışair
    1902- Marcel Breuer, ABD'li mimar vetasarımcı
    1913- Suzan Kahramaner, Türkiye'nin ilk kadınmatematikçilerinden biri
    1921- Andrey Sakharov,Rus hidrojen bombasının mucidi olarak bilinen 1965Nobel Barış ödülü sahibi fizikçi.
    1944- İrlanda'nın ilk kadın başbakanı Mary Robinson.
    1947- İlber Ortaylı, Türk akademisyen ve tarihçi
    1955- Ayşe Kökçü, Türktiyatro, sinema ve dizi oyuncusu
    1966- Lisa Edelstein,ABD'li aktris ve oyun yazarı
    1967- Chris Benoit, Kanadalıprofesyonel güreşçi
    1968- Nasuh Mahruki, Türk dağcı,yazar ve fotoğrafçı
    1980- Aydın Çetin, Türkfutbolcu
    1982- Saygın Soysal, Türksinema ve dizi oyuncusu
    1987- Mateus de Souza,Brezilyalı futbolcu
    1994- Tom Daley, İngilizdalgıç


    21 Mayıs - Ölenler

    1639- Tommaso Campanella,İtalyan şair, yazar ve Platoncu filozof
    1895- Franz von Suppé,Avusturyalı besteci
    1920- Eleanor HodgmanPorter, ABD'li yazar
    1935- Jane Addams, ABD'litoplumsal reformcu ve Nobel Barış Ödülü sahibi
    1952- John Garfield,ABD'li aktör
    1965- Geoffrey deHavilland, İngiliz uçak tasarımcısı
    1967- Nurettin Baransel,Türk asker ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 7. Genelkurmay Başkanı
    1971-Avni Dilligil, Tiyatro sanatçısı 63 yaşında öldü.
    1983- Eric Hoffer, ABD'li yazar

    1991- Rajiv Gandhi,Hindistan Başbakanı
    1997-Mustafa Ekmekçi, Türkgazeteci ve yazar Ankara'da 70 yaşında öldü.
    2000- John Gielgud, İngiliz oyuncu
    2000- Barbara Cartland, Pembe romanlarıyla ünlü İngiliz yazar
    2005- Şevki Şenlen, Türk eski millî futbolcu ve sporyazarı 56 yaşında vefat etti.
    2007- Chris Benoit, Amerikalısporcu, güreşçi
    2008- Cengiz Keskinkılıç,Türk tiyatro ve dizi oyuncusu, seslendirme sanatçısı ve yönetmen
    2015- César Boutteville,Fransız satranç oyuncusu
    2016- Nick Menza, Almanmüzisyen


    GÜNÜN ÖNEMİ


    • Dünya Süt Günü
    • Diyalog ve Kalkınma için Dünya Kültürel Çeşitlilik Günü
    • Fırtına : Ülker Fırtınası
    Konu TRessam tarafından (21.Haziran.2017 Saat 14:48 ) değiştirilmiştir.

  27. #477
    Onur Üyesi TRessam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    03 Haziran 2013
    Nereden
    Samsun
    Yaş
    64
    Mesajlar
    1,380
    Tecrübe Puanı
    13

    Standart Tarihte Bugün

    22 MAYIS

    M.Ö. 334-Büyük İskender'in orduları III. Darius'u Granikos Savaşı'nda yendi.
    1176- SelahaddinEyyubi'ye Halep'te suikast girişimi.
    1766-Büyükİstanbul Depremi, 22 Mayıs 1766'da gerçekleşti. 4 binden fazla kişi öldü.
    (1766 Büyük İstanbul Depremi, MarmaraDenizi'nin doğusunda 22 Mayıs 1766 Perşembe sabahı olmuş büyük bir depremdir.Deprem İzmit'ten Tekirdağ'a kadar uzanan geniş bir alanda etkili olmuştur.Tsunami yaratmış, bu alanda önemli hasarlar meydana gelmiştir. 4.000'den fazlakişi ölmüştür. İstanbul'da; Topkapı Sarayı, Fatih Sultan Mehmet Camii,Yedikule, Eğrikapı, Edirnekapı, şehir surlarında ağır hasar, Galata ve Pera,Kapalıçarşı, Ayasofya ve diğer camiilerde hasar meydana gelmiştir. Deprem,Marmara'nın doğusunu önemli ölçüde etkilediğinden İzmit'te ve Karamürsel'deağır hasarlar gözlenmiş, tsunami dalgaları limanları kullanılamayacak halegetirmiştir. Galata, Boğaziçi ve Mudanya kıyılarında deniz seviyesindeyükselmeler gözlenmiş ve Marmara Denizi'ndeki küçük adacıklar yarı-yarıya sularaltında kalmıştır. Deprem Bozcaada, Selanik, İzmir ve güney Balkanlarda dahissedilmiştir.)
    1927-Çin'in Xining vilayetinde deprem: Yaklaşık 200.000 ölü.
    1929- Şair Yahya Kemal Bey (Beyatlı) Madrid elçiliğine atandı.
    1931- İstanbul şampiyonuFenerbahçe Yunanistan şampiyonu Olimpiyakos'u 1-0 yendi.
    1932- Ağrı Dağı ayaklanmasınakatılan 34 kişi hakkında idam kararı verildi.
    1942- Meksika2. Dünya Savaşı'nda müteffiklere katıldı.
    1947- ABDBaşkanı Harry Truman, Türkiye'ye yapılacak yardımı imzaladı.
    (Yardımı, ABD Dışişleri BakanıMarshall'ın kontrol edeceği açıklandı. Aynı gün General Oliver başkanlığındakiABD heyeti, askeri yardımı görüşmek üzere Türkiye'ye geldi.)
    1950- Celal Bayar Türkiye Cumhuriyeti'nin 3. cumhurbaşkanı oldu.
    1950- Adnan Menderes ilk Demokrat Partihükümetini kurdu.
    1956- 1200 kişilik İstanbulBayrampaşa Cezaevi'nin temeli atıldı.
    1958- İstanbulSüleymaniye'deki tarihi Siyavuş Paşa Konağı yandı.
    1960- Haberleşmeye sansür koyan Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı, 5kişinin bir araya gelerek dolaşmasını yasakladı.
    1960-Büyük Şili Depremi: Richter ölçeğine göre 9,5 büyüklüğündeki depremde 4.000 ile5.000 arasında insan hayatını kaybetti. Bugüne kadar ölçülmüş en şiddetlidepremdir.
    1961- İstanbul Belediyesi'nin düzenlediği Türk filmleri yarışmasındaMemduh Ün'ün yönettiği Kırık Çanaklar en iyi film seçildi.
    1962- Türk Kadınlar BirliğiKongresi olaylı geçti. Günseli Özkaya Başkan seçildi.
    1963- Başbakan İsmet İnönü,"bu kadar sağlam bir ordu bünyesinden de kuvvet alan demokratik rejim,ebediyete kadar yürüyecek," dedi.
    1963- İstanbul SıkıyönetimKomutanlığı, Hürriyet, Milliyet, Akşam ve Tercüman gazetelerini kapattı.
    1963-A.C. Milan Şampiyon Kulüpler Kupası'nı kazandı.
    1968- Fransa'da sol muhalefetin hükümetin görevden alınması istemi 11 oyfarkla reddedildi.
    (Sendikalar hükümet ve işverensendikalaraıyla görüşme isteklerini bildirdi. Meclis göstericilere af çıkardı.Paris’te Daniel Cohn Bendit'in oturma izninin geri alınmasına karşı gösteriyapıldı.)
    1968- "Türkiye'de Sosyalizm (1848-1925)" adlı kitaptoplatıldı.
    1971- İsrail BaşkonsolosuEfraim Elrom, bir apartman dairesinde öldürülmüş olarak bulundu . Elrom,16Mayıs 1971'de kısa adı THKP-C olan Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesiüyelerince kaçırılmıştı.
    1971- Orhan Kemal RomanArmağanı'nı Yılmaz Güney aldı.
    1971- Bingöl'de 6.7 büyüklüğündeki depremde 878 kişi öldü.
    1972- Richard Nixon Sovyetler Birliği'ni ziyaret eden ilk ABD Başkanıoldu.

    1977- Milli Selamet PartisiGenel Başkanı Necmettin Erbakan, "5 Haziran'dan sonra tüm okulları imam-hatipokulu yapacağız" dedi.
    1980- Sovyetler Birliği'ninAfganistan'ı işgaline karşı çıkmak amacıyla Moskova Olimpiyatları'nı protestoeden ABD'nin çağrısına uyan Bakanlar Kurulu, Türkiye'nin de olimpiyatlarakatılmaması yönünde karar aldı.
    1981- Devlet Başkanı Kenan Evren, "12 Eylül Türk milletinin isteğiile gerçekleştirildi" dedi.

    1987- 216 sanıklı MilliyetçiHareket Partisi davası sonuçlandı. 52 kişiyi öldürdükleri, 29 kişiyi öldürmeyeteşebbüs ettikleri belirlenen sanıklardan 11'i idam, 2'si ömür boyu, 16'sı36'şar yıl hapis cezasına çarptırıldı.
    1988- Galatasaraylı futbolcuTanju Çolak ligde attığı 39 golle Metin Oktay'ın 25 yıllık, 38 gol rekorunukırdı.
    1989- Siirt'in Şeyhömer mevkisinde, aralarında yabancı uyrukluların dabulunduğu 12 terörist ölü ele geçirildi.
    1990- Yemen Arap Cumhuriyeti (Kuzey Yemen) ile Yemen DemokratikCumhuriyeti (Güney Yemen) birleşti.

    1990-Microsoft, Windows 3.0'ü piyasaya sürdü.
    1991- Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı kuruldu.
    1995- Gözaltında ikenkaybolan Rıdvan Karakoç'un cesedi Beykoz ormanlarında bulundu.
    1997- Anayasa Mahkemesi Demokratik BarışHareketi'nin (DBH'nin) kapatılma istemini reddetti.
    2000- Birleşik ArapEmirlikleri'nin Başkenti Abu Dabi'de sadece kadınlara hizmet edecek devbir alışveriş merkezi kuruldu.
    2001- Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer Türk Telekom Yasası'nı kabuletti. Yasa Türk Telekom'un yüzde 45 hissesinin özelleştirilebilmesine olanaksağlıyor.
    2002- İsrail 22 yıllıkişgalin ardından Güney Lübnan'dan çekiliyor.
    2002- İzmir'de dokuz kişi,çocuklarına Kürtçe isim verdikleri için Terörle Mücadele Şubesi ekiplerincegözaltına alındı.
    (Gerekçe; "terör örgütününpropagandasına alet olmak". Mahkeme tutuksuz yargılanmalarına karar verdi.)
    2002- Bakanlar Kurulu, Pirelli, Goodyear ve Brisa lastik işyerlerindealınan grev ve lokavt kararlarını 60 gün süreyle erteledi. Gerekçe; "Milligüvenliği bozucu nitelikte olması.
    2003- Türkiye, Güney KıbrıslıRumlara sınırlarını açtı. 40 yıl sonra Kıbrıs Rum Kesimi'nden ilk turistkafilesi Türkiye'ye geldi.
    2003- BM Güvenlik Konseyi,Irak'ın petrol ihracına 13 yıldır uyguladığı ambargoyu kaldırdı. ABD, Irakpetrolünü istediği gibi satacak.
    2004- 57.Cannes FilmFestivali'nde Altın Palmiye Michael Moore'un "Fahrenheit 9/11"filmine verildi. Filmde ABD Başkanı George W.Bush ve ABD'nin Irak politikalarıeleştiriliyor.
    2007-Ankara, Ulus'ta patlama sonucu 5 kişi öldü 60 kişi yaralandı.
    (BaşkentAnkara'da kentin işlek merkezlerinden Ulus’taki Anafartalar Çarşısı yakınlarındabir patlama oldu.Patlamada 1'i Pakistanlı 5 kişinin öldüğünü, 60'ın üzerindeyaralı olduğunu açıklandı.)
    2008-TBMM Genel Kurulunda, üniversite bulunmayan dokuz ilde devlet, İstanbul'da daiki vakıf üniversitesi kurulmasını öngören kanun tasarısı kabul edildi. BöyleceTürkiye'de üniversitesiz il kalmadı.
    2009- Ford Otosan Kocaeli'ndeüretilen Ford Transit Connect'lerin Amerikaya ihracaına başladıbaşladı.Bu,Türkiye'den otomotivin ana pazarına ihraç edilen ilk Türk üretimiaraç olarak tarihe geçti. 2010- CHP 33.olağan kurultayında Kemal Kılıçdaroğlu, 1246 delegenin oyu ile CHP GenelBaşkanlığına resmen aday gösterildi.
    2010- Dubai'dengelen Hindistan Hava yollarına ait Boeing 737 tipi yolcuuçağı Karnataka eyaletindeki Mangalore Havalananına inişe geçtiğisırada pisti ıskalayarak, hava alanının yakınındaki vadiye düştü. Uçaktaki 166kişiden 8 kişi yaralı olarak kurtuldu.
    2011- 64. UluslararasıCannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ödülünü, "The Tree ofLife" filmiyle Terrence Malick kazandı. Festivalde, "BirZamanlar Anadolu'da" filmiyle yönetmen Nuri Bilge Ceylan ve"Le gamin au vélo" filmiyle Eric ve Luc Dardenne kardeşler,"Büyük Ödülü" paylaştı.
    2016- Türk milli takımı,İngiltere karşısındaki ilk golünü atarak tarihe geçti. Golü atan Hakan Çalhanoğlu.
    2017- Fetullahçı TerörÖrgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında GenelkurmayBaşkanlığındaki eylemlerle ilgili aralarında sözde -Yurtta Sulh Konseyi
    üyelerininde bulunduğu 221 sanık hakkında açılan dava başladı.


    22 Mayıs - Doğanlar

    1808-Gerard deNerval, Fransız şair ve yazar (Romantizmin öncüsü)
    1813- Richard Wagner, "UçanHollandalı", "Siegfried" gibi operaların yaratıcısı Almanbesteci.
    1844- Mary Cassatt, ABD'liressam
    1859- Sir Arthur Conan Doyle, SherlockHolmes romanlarının yazarı İngiliz doktor ve romancı.
    1885- GiacomoMatteotti, İtalyan sosyalist lider
    1895- Nahid Sırrı Örik,Türk roman, hikâye ve oyun yazarı
    1907- Carl H. Fischer,ABD'li bitki bilimci
    1907- Georges Remi Hergé,Belçikalı çizer (çizgi roman karakteri Tenten'in yaratıcısı)
    1907- Sir Laurence Olivier, Shakespeare'insinema uyarlamalarındaki performansıyla ünlü İngiliz sinema ve tiyatrooyuncusu.
    1924- Charles Aznavour (Şarl Aznavur),Asıladı Şahnur Varenak Aznavuryan olan Ermeni kökenli Fransız şarkıcı, söz yazarı, oyuncu vediplomat.
    1933- Gül Gülgün, Türksinema, dizi ve tiyatro oyuncusu
    1940- Ergün Uçucu, Türktiyatro, sinema ve dizi oyuncusu ve seslendirme sanatçısı
    1942- Theodore Kaczynski,ABD'li matematikçi, anarşist teorisyen ve eylemci
    1946- George Best, Kuzeyİrlandalı futbolcu
    1959- Morrissey, İngilizşarkıcı ve müzisyen
    1970- Naomi Campbell,Britanyalı süper model
    1972-Anna Belknap, ABD'li oyuncu
    1976- Daniel Erlandsson, İsveçli müzisyenve Arch Enemy grubunun davulcusu

    1978-Ginnifer Goodwin, ABD'li oyuncu
    1978- Katie Price, İngilizşarkıcı ve manken
    1979- Maggie Q, ABD'liaktris ve model


    22 Mayıs - Ölenler

    0337- I. Konstantin (BüyükKonstantin), Roma imparatoru
    1540- FrancescoGuicciardini, İtalyan tarihçi, diplomat ve devlet adamı
    1864- Aimable Pélissier,Fransız general
    1885- Victor Hugo, Sefilleradlı romanıyla dünya çapında ün kazanan eleştirel gerçekçilik akımınınöncülerinden Fransız yazar.
    1912- ŞairEşref, Hicivleriyle ünlü Türkşair ve kaymakam öldü.
    1955- Nene Hatun,
    1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'ndaki Aziziye Tabyası kahramanı 97 yaşında Erzurum'da öldü.
    1960- Ressam İbrahim Çallı, İstanbul'da 78 yaşında öldü.

    (Modern Türkresminin öncülerinden Ressam İbrahim Çallı. Canlı ve parlak renkleri serbestfırça darbeleriyle kullanmasıyla ayırt edilen Çallı, Türk resmine yeni birsoluk getirmişti.)
    1967- Langston Hughes, ABD'li şair ve yazar
    1982-Türkiye'nin Beşinci Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay öldü.
    1983-AlbertClaude, Belçikalı biyolog ve Nobel Tıp ve FizyolojiÖdülü sahibi
    1984- Valeriy Voronin,Sovyet futbolcu
    1990- Rocky Graziano,Amerikan boksör
    1992-Atahualpa Yupanqui, Arjantinli besteci
    1996- Şarkıcı Tanju Okan.
    2004- Richard Biggs,ABD'li aktör
    2005- 14. dönem milletvekili Fatma Suna Tural. 1966-1969 yıllarıarasında Genelkurmay başkanlığı yapan Orgeneral Cemal Tural'ın eşiydi.
    2006- Prof.Dr.OrhanAldıkaçtı, 82 yaşında. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi eski dekanı, 12Eylül Anayasası Komisyon Başkanı, Anayasa hukukçusu ve eski Danışma Meclisiüyesiydi.


    GÜNÜN ÖNEMİ


    • UluslararasıBiyolojik Çeşitlilik Günü

  28. #478
    Onur Üyesi TRessam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    03 Haziran 2013
    Nereden
    Samsun
    Yaş
    64
    Mesajlar
    1,380
    Tecrübe Puanı
    13

    Standart Tarihte Bugün


    23 MAYIS


    1788- Güney Karolina eyalet olarak kabul edildi.
    1795- Fransa'da kadınların toplantılara katılması yasaklandı.
    1856- 42 İsis göktaşı N.R. Pogson tarafından keşfedildi.
    1919- İzmir'in Yunan kuvvetlerince işgalini kınamak amacıyla İstanbul Sultanahmet Meydanı'nda yapılan mitinge 200 bin kişi katıldı.
    1915- İtalya Krallığı, İtilaf Devletleri ile birlikte I. Dünya Savaşı'na katıldı.
    1919- İzmir'in İtilaf Devletleri tarafından işgalini protesto için Sultanahmet Mitingi yapıldı, mitinge 200 bin kişi katıldı.
    1928- Türk Vatandaşlığı Kanunu kabul edildi.
    1928- Tekke ve zaviyeler kapatıldı.
    1938- İstanbul Elektrik Şirketinin hükümetçe satın alınmasına ilişkin sözleşme Ankara'da imzalandı.
    1945- Nasyonal sosyalist liderlerden Himmler, Siyanür kapsülüyle intihar etti.
    (Almanya'daki Nazi rejiminin baskı örgütü SS birliklerinin başı, gizli servis Gestapo'nun ikinci adamı ve Hitler'in Avrupa'daki Yahudileri yok etme programının mimarı Heinrich Himmler, İngiliz birliklerince tutuklandığının ertesi günü siyanür kapsülüyle intihar etti.)
    1949- Sovyet lideri Josef Stalin Berlin ablukasını kaldırdı ve II. Dünya Savaşı sonrası ikiye bölünen Almanya'nın batısında federal cumhuriyet ilan edildi.
    1960- İsrail ajanları 6 Milyon Yahudinin ölümünden sorumlu tutulan Adolf Eichmann'ı Arjantin'de ele geçirdi. Eichmann yargılanmak üzere İsrail'e götürüldü.
    1965- Adalet Partisi Antalya Milletvekili İhsan Ataöv "Milliyetçi öğretmenler ayaklandığı gün içim müsterih olacaktır. Ölenler şehit, kalanlar gazi sayılacaktır" dedi.
    1971- İstanbul'da sokağa çıkma yasağı kondu. 25 bin asker ve polis kentte arama yaptı.
    1978- İmralı Cezaevi'nden kaçan Amerikalı Billy Hayes'in yazdığı roman Geceyarısı Ekspresi adıyla sinemaya aktarıldı. Türkiye, filmi protesto etti.
    1983- "Çizgilerle Nazım Hikmet" kitabında komünizm propagandası yaptıkları iddiasıyla Müjdat Gezen ve Savaş Dinçel tutuklandılar.
    1992- İstanbul'a 117 yıl hizmet eden Galata Köprüsü yerinden sökülerek Haliç'e çekildi.
    1995- ''Kömür kralı'' olarak tanınan Yeni Günaydın ve Tan gazetelerinin sahibi Bekir Kutmangil silahlı saldırıda öldü.
    2002- Ankara'nın en eski ve en büyük sinemalarından Akün, 1975 yılında Ertem Eğilmez'in unutulmaz filmi ''Hababam Sınıfı'' ile açtığı perdelerini, yine aynı filmle bir daha açılmamak üzere kapattı.
    2006- Ege Denizi üzerinde keşif uçuşu yapan Türk ve Yunan Hava Kuvvetlerine ait iki F-16 uçağı havada çarpışarak düştü.
    (Pilot Üsteğmen Halil İbrahim Özdemir paraşütle atladı ve Panama bandıralı bir tanker tarafından kurtarıldı. Pilot Üsteğmen Özdemir, daha sonra askeri helikopterle getirilerek, Fethiye Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı.


    23 Mayıs - Doğanlar

    1707- Carl Linnaeus, İsveçli biyolog, hekim ve fizikçi
    1734- Franz Anton Mesmer Alman hekim
    1741- Andrea Luchesi, İtalyan besteci
    1848- Otto Lilienthal, Alman mucit

    1883- Douglas Fairbanks, ABD'li sinema oyuncusu, senarist ve yönetmen
    1891- Pär Lagerkvist, İsveçli yazar
    1897- Hafız Burhan, Gazelhan ve bestekar
    1898- Georgios Grivas, Rum tedhiş örgütü EOKA lideri

    1908- Max Abramovitz, ABD’li mimar
    1908- John Bardeen, Nobel Ödülü sahibi ABD'li fizikçi
    1917- Edward Lorenz, Amerikan matematikçi ve meteorolog
    1921- Grigori Çukhray, Sovyet yönetmen ve senaryo yazarı
    1934- Robert Moog, ABD'li elektronik mühendisi ve mucit
    1951- Anatoli Karpov, Rus satranç büyük ustası ve Dünya satranç şampiyonu
    1952- Anne-Marie David Fransız şarkıcı
    1952- Hayati Yazıcı, Türk siyasetçi
    1957- Jimmy Mc Shane, Kuzey İrlandalı şarkıcı
    1967- Phil Selway, İngiliz müzisyen
    1971- İlker Aksum, Türk oyuncu
    1971- Laurel Holloman, ABD'li oyuncu
    1972- Burak Hakkı, Türk oyuncu
    1972- Selim Yuhay, Türk mimar
    1976- Ricardinho Brezilyalı futbolcu
    1977- İlya Kulik Rus buz patenci
    1977- Şinasi Yurtsever, Türk oyuncu
    1980- Lane Garrison, ABD'li oyuncu
    1984- Hugo Almeida, Portekizli futbolcu
    1984- Ushan Çakır, Türk oyuncu
    1988- Merve Oflaz,Türk oyuncu
    1991- Lena Meyer-Landrut, Alman sanatçı ve söz yazarı (2010 eurovisiyon birincisi)


    23 Mayıs - Ölenler

    1125- V. Heinrich, Almanya Kralı ve Kutsal Roma İmparatoru
    1370- Togon Temür, Yuan Hanedanı son imparatoru
    1524- Şah İsmail, Türk Safevî İmparatorluğunun kurucusu, büyük serkerde ve cihan padişahı
    1701- William Kidd (Kaptan Kidd), İskoç denizci ve korsan
    1857- Augustin Louis Cauchy, Fransız matematikçi
    1886- Leopold von Ranke, Alman tarihçi
    1906- Ünlü Norveçli oyun yazarı Henrik İbsen öldü.
    1911- John Douglas, İngiliz mimar
    1934- Bonnie Parker, ABD'li banka soyguncusu ve kanun kaçağı
    1934- Clyde Barrow, ABD'li banka soyguncusu ve kanun kaçağı
    1937- John D.Rockefeller, ABD'li sanayici
    1942- Georges Politzer, Fransız marksist yazar ve felsefeci

    1943- Kenan Hulusi Koray, Türk hikâye yazarı ve Yedi Meşaleciler adlı topluluk üyesi
    1944- Şevket Dağ, Türk ressam
    1945- Heinrich Himmler, Nazi Almanyası SS lideri
    1953- Ali Rıza Çevik, Türk bürokrat
    1987- Şemsi Bedelbeyli, Azeri tiyatro yönetmeni ve oyuncusu
    1991- Kemal Satır CHP'nin eski genel sekreterlerinden siyasetçi.
    1992- Atahualpa Yupanqui, Arjantinli besteci
    1994- Atilla Galatalı, Seramik sanatçısı 58 yaşında öldü.
    1996- Tanju Okan, Türk şarkıcı, müzisyen ve sinema oyuncusu
    1999- Owen Hart, Kanadalı profesyonel Amerikan güreşçisi
    2013- Hayri Kozakçıoğlu Türk bürokrat ve siyasetçi
    2013- Sami Soylu Türk hukukçu
    2013- Cemal Güvenç, Türk ressam ve sanat eğitimcisi
    2015- Moyra Caldecott, İngiliz yazar
    2015- John Forbes Nash, ABDli matematikçi
    2016- Kale Grubu kurucusu İbrahim Bodur hayatını kaybetti


    GÜNÜN ÖNEMİ


    • Dünya Kaplumbağa Günü
    Konu TRessam tarafından (21.Haziran.2017 Saat 14:57 ) değiştirilmiştir.

  29. #479
    Onur Üyesi TRessam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    03 Haziran 2013
    Nereden
    Samsun
    Yaş
    64
    Mesajlar
    1,380
    Tecrübe Puanı
    13

    Post Tarihte Bugün

    24 MAYIS

    1040-SelçukluDevleti'ninkuruluşu.
    1218-BeşinciHaçlı seferi'ndeHaçlılar Akka şehrini Eyyubiler'e bıraktılar.
    1844- Amerikalı mucit Samuel F.B. Morse ABD senatosu üylerinin de hazırbulunduğu bir deneyle ABD Kongre binasından Baltimore'da bir tren istasyonunakendi icadı olan Morse alfabesiyle ilk mesajı gönderdi.
    Mors alfabesi, kısa ve uzun işaretler(nokta ve çizgiler) kullanarak bilgi aktarılmasını sağlayan yöntem. 1832'detelgraf ile ilgilenmeye başlayan Samuel Morse tarafından 1835 yılındaoluşturuldu. 1837'de kullanılmaya başladı. 1840 yılında patent için başvuruldu.

    Harfler - Harf Kodu Harfler- Harf Kodu
    A • __ N –•
    B –••• O –––
    C –•–• P •––•
    D –•• Q ––•–
    E • R •–•
    F ••–• S •••
    G ––• T –
    H •••• U ••–
    I •• V •••–
    J •––– W •––
    K –•– X –••–
    L •–•• Y –•––
    M –– Z ––••



    1883-Yapımı 14 yıl süren New York City'deki Brooklyn Köprüsü trafiğe açıldı.
    1921- Mustafa Kemal Paşa'ya suikast için Ankara'ya geldiği kanıtlananİngiliz casusu Mustafa Sagir idam edildi.
    1924- Yabancışirketlerce işletilen Anadolu Demiryolları şirketinin millileştirilmesi içinAnadolu-Bağdat Demiryolları Müdiriye-i Umumiyesi kuruldu.
    1940-IgorSikorsky ilkbaşarılı tek rotorlu helikopter uçuşunu gerçekleştirdi.

    1941-DanimarkaKanalı Savaşı'nda,İngiliz zırhlısı Hood, Bismark tarafındanbatırıldı.
    1943- Polonya'daki Auschwitz Nazi toplama kampında "ÖlümMeleği" adıyla anılan doktor Josef Mengele göreve başladı. Mengeletutuklular üzerinde yaptığı korkunç deneylerle biliniyordu.
    1945-Krasnodar Kray'da Karadeniz kıyısındaki Şapsığ Ulusal Rayonu lağvedildi.

    1956-İlk Eurovision Şarkı Yarışması, İsviçre'nin Lugano kentinde düzenlendi.7 ülkenin katıldığı yarışmayı ev sahibi İsviçre'nin şarkısı kazandı.
    1961- İmralı adasındaki 2 bin mahkumun barındığı cezaevinde çıkan isyanbastırıldı.
    1963-Afrika Birliği Teşkilatı kuruldu.

    1964- Peru'da bir futbol maçında kargaşa çıktı: 135 kişi öldü.
    1968- Fransa CumhurbaşkanıGeneral de Gaulle referandum çağrısında bulundu.

    (Süre giden ayaklanmalarda bir gecede795 kişi tutuklandı ve 456 kişi yaralandı. Borsa kundaklandı. Lyon'da bir poliskomiseri öldürüldü. Cumhuriyeti koruma komiteleri kurulmaya başladı.)
    1971-
    Türkiye İşçi Partisi, SıkıyönetimKanunu'nun iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
    1976-Londra'dan Washington,D.C.'yeilk Concorde seferi başladı.

    1979- Yüzde 85'i yerli malzemeile üretilen ilk Türk uçağı 'Mavi Işık 79-XA', Kayseri İkmal Merkezi'ndebaşarılı bir deneme uçuşu gerçekleştirdi.
    1981- Türk Hava Yolları'nın"Haliç" uçağı 4 kişi tarafından Bulgaristan'a kaçırıldı.

    (Uçağı kaçıranlar 112 yolcudan kadın ve çocukları serbest bıraktı.Bir gün sonra uçağı kaçıranlar yolcular ve Bulgar yetkililer tarafından etkisizhale getirildi, rehineler kurtarıldı.)
    1983- Bulvar gazetesinin düzenlediği güzellik yarışmasında TürkiyeGüzellik Kraliçesi seçilen Hülya Avşar'ın evli olduğu ortaya çıkınca ikincigüzel Dilara Haraççı kraliçe ilan edildi.
    1989-Bulgaristan'dan Türkiye'ye zorunlu göç başladı.
    1991-İsrail, SüleymanOperasyonu adınıverdiği bir askeri operasyonla Etiyopyalı Yahudileriİsrail'e getirmeye başladı.

    1993-Eritre, Etiyopya'dan bağımsızlığınıkazandı.
    1995- Daha önce yayımlanarak hüküm giymiş yazılardan oluşan"Düşünceye Özgürlük" kitabını yayımcı olarak imzalayarak kendiniihbar eden 1080 kişiden 99'u hakkında dava açıldı.
    2000- İsrail, GüneyLübnan'da 22 yıldır sürdürdüğü işgale son verdi.
    2004-KuzeyKore'de ceptelefonları yasaklandı.

    2006- Hava KuvvetleriKomutanlığı Genel Sekreterliği’nden yapılan yazılı açıklamada, Ege Denizi’ndeçarpışarak düşen Türk ve Yunan F-16’larının ‘it dalaşı’ yapmadıklarıbelirtilerek, herhangi bir manevra yapmadan rutin görevine devam eden TürkF-16’sına, hızla yaklaşan bir Yunan F-16’sının arkadan ve alttan çarptığıkaydedildi.
    2007- ABD Başkanı George W.Bush, Beyaz Saray'daki basın toplantısında, 'Irak hükümetinin davetiyleburadayız. Irak bağımsız bir ülkedir. Bize (gidin) derlerse, gideriz' dedi.
    2008- DimaBilan Eurovision'da Rusya'ya ilk 1. getirdi.
    2013- Alkol ile ilgilidüzenlemeleri de içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde DeğişiklikYapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Gece saat22.00'den sonra perakendede alkol satışı yasaklandı.
    2014- EgeDenizi'nde Semadirek adası açıklarında 6.5şiddetinde bir deprem oluştu.
    2014- Nuri Bilge Ceylan KışUykusu filmi ile 67. Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ödülünü kazandı.


    24 Mayıs - Doğanlar

    MÖ 15-Germanicus (Julius CaesarClaudianus), Romalı general

    1544-WilliamGilbert,İngiliz hekim ve fizikçi
    1686-GabrielFahrenheit,Alman fizikçi ve civalı termometrenin mucidi
    1743-Jean-Paul Marat, Fransız bilim adamı ve tıp doktoru
    1819-I.Victoria,Birleşik Krallık kraliçesi

    1905-MihailŞolohov, Rusyazar ve Nobel Edebiyat Ödülü sahibi
    1911-NeWin, Burmalıdiktatör
    1940- Joseph Brodsky, Yaşam, ölüm ve yaşamın anlamı gibi evrenselkonularda verdiği ürünlerle tanınan Rus şair.
    1941-BobDylan, ABD'liprotest şarkıcı ve besteci(Robert AllenZimmerman)

    1946- Ayten Uncuoğlu, Türk oyuncu
    1946-TansuÇiller, Türkekonomist, akademisyen ve siyasetçi (Türkiye'nin ilk kadın Başbakanı)
    1953-Alfred Molina, İngiliz tiyatro ve sinema oyuncusu
    1965- John C. Reilly, ABD'li oyuncu
    1966-EricCantona,Fransız ünlü eski futbolcu
    1967-TamerKaradağlı,Türk oyuncu
    1968- Emrah Yücel, Türk grafik tasarımcı
    1970- Gülay (şarkıcı), Türk şarkıcı


    24 Mayıs -Ölenler

    1543- NicolausKopernik,Polonyalı astronom ve Güneş Sistemi'nin kaşifi Dünya'nın Güneş'in çevresinde döndüğünü ispatlayan bilim adamı

    1792-GeorgeBrydges Rodney, BüyükBritanyaKraliyetDonanması’ndadeniz subayı
    1879-WilliamLloyd Garrison,ABD'li sosyal reformcu
    1944-Ressam Şevket Dağ İstanbul'da öldü.
    1945-RobertRitter von Greim,Nazi Almanyası Hava Kuvvetleri Komutanı

    1948-JacquesFeyder, Belçikalıfilm yönetmeni ve senarist
    1957-İbnüleminMahmut Kemal İnal,Türk yazar, tarihçi, müzeci ve mutasavvıf
    1959-JohnFoster Dulles,ABD'li avukat ve siyaset adamı Amerikanın Soğuk Savaşpolitikasının mimarlarından eski Dışişleri Bakanı.
    1965- Tiyatro sanatçısı AşotMadat 83 yaşında öldü.
    1974- Duke Ellington, ABD'li caz müzisyeni

    1991-İsmailSelen, Türkasker (suikast sonucu)
    1995-Harold Wilson, İngiliz siyasetçi, başbakan
    2010-PaulGray,Amerikan, bas gitarist (Slipknot)
    2015- Tanith Lee, İngiliz çizgi roman,bilim kurgu ve hikâye yazarı
    Konu TRessam tarafından (21.Haziran.2017 Saat 15:03 ) değiştirilmiştir.

  30. #480
    Onur Üyesi TRessam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    03 Haziran 2013
    Nereden
    Samsun
    Yaş
    64
    Mesajlar
    1,380
    Tecrübe Puanı
    13

    Standart Tarihte Bugün

    25 MAYIS

    1571- İspanya Kralı, Venedik ve Papa, Osmanlı Devleti aleyhine ittifak kararı aldı.
    1924- Türk Milli Futbol Takımı, Olimpiyat Oyunları kapsamındaki ilk milli maçında, Çek Milli Futbol Takımı'na 5–2 yenildi.
    1929- İstanbul'da 4. Beynelmilel Ajanslar Kongresi toplandı.
    1935- Birinci Türk Basın Kongresi toplandı.
    1937- Paris'te 1937 Dünya Fuarı başladı. Eiffel Kulesi'nin de yer aldığı fuarda İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli ve Nazi yapımı heykel karşılıklı sergileniyordu.
    1944- Nuri Demirağ'ın fabrikasında yapılan ilk Türk yolcu uçağı, İstanbul'dan Ankara'ya uçtu.
    1953- ABD, Nevada'da bulunan deneme bölgesinde, topçu birlikleri tarafından atılan ilk ve tek nükleer bomba denemesini yaptı.

    1954- Tokyo'da yapılan Dünya Serbest Güreş Şampiyonası'nda, Türk Milli Takımı şampiyon oldu.
    1954- Türkiye, Osmanlı borçlarından kendine düşen payın son taksitini ödedi.

    (Osmanlı Devleti’nin Kırım Savaşı nedeniyle 1854 yılında aldığı ilk dış borçtan bugüne 155 yıl geçti. 1929 buhranı, İkinci Dünya Savaşı gibi dünya ekonomisinin en sorunlu dönemlerinde Türkiye ekonomisi yurtdışına kaynak aktardı. Boğaz kıyılarındaki heybetli sarayların, açık deniz görmeden kıyıda çürümeye terk edilen donanmaların, kimilerinin adını bile duymadığı coğrafyalarda sürdürülen savaşların borcunu ödemeye devam etti. Türkiye, tamı tamına yüzyıl boyunca Osmanlı’nın Türkiye’ye bıraktığı dış borçları ancak 1954 yılında tümüyle geri ödedi.)
    1961-
    Nispi temsil sistemini getirenMilletvekili Seçim Kanunu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi.
    1961- ABD Başkanı John F.Kennedy ABD Kongresi'nde yaptığı bir konuşmada 1960'lı yıllar sona ermeden önce mutlaka Ay'a ayak basacaklarını ilan etti.

    1963- 32 Afrika ülkesi bir araya gelerek Afrika Birliği Örgütü'nü kurdu. 9 Temmuz 2002'den itibaren Afrika Birliği adını aldı.
    1968- Şili'de öğrenciler üniversiteyi işgale ttiler.
    1977- Yıldız Savaşları filmi gösterime girdi.

    1979- Cezaları Af Yasası ile 24 yıla indirilen hükümlülerin tahliyesine başlandı.
    1982- Falkland Savaşı sırasında İngilizlerin HMS Coventry adlı destroyeri Arjantin uçakları tarafından batırıldı.

    1983- Milli Güvenlik Konseyi kürtaj yasa tasarısını kabul etti.
    1987- Sosyolog Doçent Doktor İsmail Beşikçi yeni infaz yasasındaki indirimlerden yararlanarak tahliye oldu.
    1988- Irak Basra'yı İran'dan geri aldı.
    1989- Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Mihail Gorbaçov, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği devlet başkanı oldu.
    1993- PKK'nın Bingöl-Elazığ karayolunda kurduğu pusu sonucu, terhis edilen silahsız ve korumasız 33 asker yaşamını yitirdi.

    1995- Nasuh Mahruki dünyanın en yüksek tepesi Everest'in zirvesine tırmanan ilk Türkiyeli dağcı oldu.
    1997- Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nin (ÖDP) İstanbul, Sultanahmet'te düzenlediği "Ne Refahyol Ne Hazır ol" mitingine 50 bin kişi katıldı.
    1997- Afganistan'dan kaçan General Raşit Dostum, Türkiye'ye sığındı.
    2001- 32 yaşındaki Coloradolu Erik Weihenmayer, Everest Dağı'nın zirvesine ulaşan ilk görme özürlü insan unvanını aldı.

    2003- Türkiye, Letonya'nın başkenti Riga'dayapılan 48. Eurovision Şarkı Yarışması'nda Sertab Erener'in seslendirdiği''Every Way That I Can'' adlı parçayla birinci oldu.
    2003- Nuri Bilge Ceylan'ın ''Uzak'' adlı filmi 56. Cannes FilmFestivali'nde ''Elephant'' filmiyle ''En İyi Film'' ödülünü paylaştı.
    2005- Azeri petrolünü Türkiye üzerinden dünya pazarına ulaştırması amaçlanan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattına ilk petrol, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nur Sultan Nazarbayev'in katıldığı törenle verildi.
    2006- Cumhuriyetin ilk öğretmenlerinden olan ve 103. doğum gününü kutlamaya hazırlanan Melahat Aksoy, İzmir'de vefat etti.
    2007- Cumhurbaşkanı Sezer, cumhurbaşkanının 5 yıllığına halk tarafından seçilmesini, milletvekili genel seçiminin 4 yılda bir yapılmasını ve TBMM'ninseçimler dâhil toplantı yeter sayısının 184 olmasını öngören anayasadeğişikliğini TBMM'ye iade etti.
    2008- Nuri Bilge Ceylan ''Üç Maymun'' filmiyle 61. Cannes FilmFestivali'nde en iyi yönetmen ödülünü aldı.

    (Ceylanödülünü kucaklarken, “Benim yalnız ve güzel ülkeme ithaf ediyorum” dedi.Ceylan, üçüncü kez Cannes’da ödül alarak bir rekora da imza attı.)
    2006- Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, İstanbul’da düzenlenen “Turizmde Yeni Yaklaşımlar” konulu sempozyumda yaptığı konuşmada “Altyapısını yapmayan hiçbir belediyenin festival düzenleme hakkı yoktur” dedi.
    2008- Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da yapılan 53. Eurovision Şarkı Yarışması’nda Türkiye’yi "Deli" adlı şarkıyla temsil eden Mor ve Ötesi, 7. oldu. Yarışmayı Rusya kazandı.
    2009- Eski bakanlardan Abdüllatif Şener’in de kurucuları arasında yer aldığı partinin kuruluş dilekçesi, İçişleri Bakanlığına verildi. Partinin adı "Türkiye Partisi".
    2010-Samandıra'da eğitim uçuşu yapan bir askeri uçak, sokağın ortasına düştü. 3 personel hafif yaralandı.

    2015- Spor Toto Süper Lig'de 2014-2015 sezonunun şampiyonu Galatasaray oldu. 20. kez şampiyon olan Galatasaray 4. yıldızı takan ilk futbol takımı oldu.


    25 Mayıs - Doğanlar

    1320- Togo’n Temur, Yuan Hanedanı son imparatoru
    1803- Ralph Waldo Emerson, ABD 'li yazar ve düşünür
    1818- Jacob Burckhardt, İsviçreli tarihçi

    1856- Louis Franchet d'Espèrey, Fransız general
    1860- James McKeen Cattell, ABD'li bilim adamı
    1865- Pieter Zeeman, Nobel Fizik Ödüllü Hollandalı bilimadamı
    1889- Igor Sikorsky, Rus asıllı Amerikalı biliminsanı (ilk başarılı helikopteri yapan)

    1892- Yugoslav'yanın kurucusu Mareşal JozefTito.
    1927- Robert Ludlum, ABD'li yazar

    1939- Ian McKellen, İngiliz oyuncu
    1945- Meriç Başaran, tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu
    1946- Sümeyra, Türk ses sanatçısı

    1948- Bülent Arınç, Türk siyasetçi
    1958- Tuluğ Çizgen, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu
    1961- İsmail Kartal, Türk teknik direktör ve eski millî futbolcu
    1963- Nergis Kumbasar, Türk manken, oyuncu, sunucu ve senarist
    1970- Christopher Dawson, İngiliz tarihçi
    1972-Tardu Flordun, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu
    1973-Tomasz Zdebel, Polonyalı futbolcu
    1976- Cillian Murphy, İrlandalı oyuncu

    1976- Ethan Suplee, ABD'li aktör
    1976- Stefan Holm, İsveçli atlet
    1978- Dilek Türkan, Türk ses sanatçısı
    1979- Burak Satıbol, Türk tiyatro oyuncusu
    1985-Tuğba Daşdemir, Türk Alp disiplini kayakçısı
    1985- Demba Ba, Fransa doğumlu Senegalli futbolcu


    25 Mayıs - Ölenler

    1848- Annette von Droste-Hülshoff, Alman yazar
    1895- ''Cevdet Tarihi''nin yazarı Ahmet Cevdet Paşa öldü.
    1934- Gustav Holst, İngiliz besteci

    1954- Robert Capa, Macar asıllı ABD'li fotoğrafçı
    1965- Joseph Grew, ABD'li diplomat
    1965- Sonny Boy Williamson II, ABD'li şarkıcı ve besteci
    1970- Nizamettin Nazif Tepedelenlioğlu, Türk gazeteci ve yazar
    1974- Ulvi Uraz, Türk tiyatro ve sinema sanatçısı 53yaşında öldü.
    1983- Necip Fazıl Kısakürek, Şair, gazeteci yazar 78 yaşında İstanbul'da öldü.
    1983- İdris I, Libya kralı
    2001- Alberto Korda, Kübalı fotoğrafçı

    2014- Wojciech Jaruzelski, Polonyalı askerve Polonya Cumhurbaşkanı
    2017- Galatasaray Kulübü'nün başkanlarından Prof. Dr. Ali Tanrıyar 103 yaşında vefat etti.


    GÜNÜN ÖNEMİ


    • Havlu Günü
    • Dünya Etik Günü
    Konu TRessam tarafından (21.Haziran.2017 Saat 15:14 ) değiştirilmiştir.

 

 
Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:41.
Powered by vBulletin® Version 4.2.3
Copyright © 2024 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
Content Relevant URLs by vBSEO
Hide Hack By vFCoders.