DOĞRU OKUMAYI BİLİYORMUYUZ

Ne kadar çok gelişmeye gereksinim duyduğunuz herkesten çok kendiniz bildiğiniz, ne zaman ne zaman bu gelişmeyi gösterdiğinizi de siz farkedeceksiniz. Okuma yeteneğinizi ve anlama düzeyinizi biliyorsunuz. Gelişme gösterdiğinizde de buna karar verecek en iyi yargıç yine siz olacaksınız.
Aşağıdaki yöntem, size uygun gelen herhangi bir okuma metniyle herhangi bir zamanda hızınızı nasıl kontrol edebileceğinizi göstermektedir. Oldukça hafif bir metin seçin. Aynı zamanda size beş dakikanın olduğunu gösterecek bir saate gereksiniminiz olacak.

1. Metnin üç satırındaki sözcükleri sayın.
2. Bulduğunuz sayıyı 3'e bölün. En yakın tam sayıya tamamlayın. Şimdi her satırdaki ortalama sözcük sayısı elinizde bulunmaktadır.
3. Her sayfadaki satır sayısını bulun. İçinde yalnızca birkaç sözcük bulunan satırları atlayın.
4. Her sayfadaki satır sayısı ile satırdaki ortalama sözcük sayısını çarpın. Bu işlem size bir sayfadaki ortalama sözcük sayısını verecektir.
5. 5 dakikada okuduğunuz sayfa ya da paragrafları sayın.
6. Bu rakamı bulduğunuz her sayfa için ortalama sözcük sayısını çarpıp 5'e bölerek dakika başına sözcük okuma düzeyinizi bulun.
Örneğin, her birinde 10 sözcük bulunan 50 satırlık bir sayfada 500 sözcük bulunmaktadır.
Beş dakikada iki buçuk sayfa okursanız, okuma düzeyiniz 500x2,5:5= 250 olur. (Bu işlemi yapmak zor geliyorsa bir hesap makinası kullanabilirisiniz.) Her seferinde, okumayı bitirdiğinizde, aşağıdaki sorulara verdiğiniz yanıtları bir tarafa not edin:
-Ana tema nedir?
- Yazar bu temaları nasıl desteklemektedir?
- Bu bilgilerin benimle ilgisi ne olabilir?
Bu yöntemin avantajı, okuma metnini kendinizin seçmesi ve istediğiniz kadar okuyabilmenizdir. Test etmek amacıyla en fazla 10 dakika okuma yapılmalıdır.

DAHA İYİ OKUMA BECERİSİNİN YARARLARI

Günlük yaşamımızda kullanmak zorunda olduğumuz inanılmaz derecede çok bilgiye sahibiz. Bu bilgiler, yerel gazeteler ve okul bültenlerinden ayrıntılı iş raporlarına kadar değişik içerik ve karmaşıklıktadır. Dolayısıyla bu bilgileri hemen anlama ve yanıtlama yeteneğimiz:
- Verimliliğimizi artırır,
- Bize zaman kazandırır,
- Olumsuz duygulardan, örneğin hayal kırıklığından korur,
- Başkalarıyla ilişkilerimizi güçlendirir,
- İş yapma perspektifimizi geliştirir.
Okumanın geliştirilmesi, diğer yetenek alanlarında da kullanabileceğiniz aşağıdaki süreci hayata geçirmekle mümkün olur.
1. İlerleme arzusu
Okumanızı ilerletmek için halen yoğun bir dürtü olmalı.
2. Uygulama zamanı
bütün ayırmanız gereken zaman, iki hafta için günde 15 dakikadır.
3. Nedenler ve açıklamaları
Neden'ini anladığımız ve kendimizle ilişki kurabildiğimiz şeyleri en iyi öğreniriz. Yetişkinler olarak, bazı şeyleri neden yaptığımızı anlamamız özellikle önem taşımaktadır.
4. Uygun örnekler
Gerçekleştirmek istediğimiz şeyi açıkca anlayıp onunla ilintili örnekleri bulabilirsek, öğrenmemiz çok daha başarılı olacaktır.
5. Destek
Yeni bir şeyi deneyen herkes, kendisine daha fazla güvenmek için daha çok destek ve cesaret ister.