İstanbul Kilyos’ta ‘Glard 2’ isimli tankerin çarpması sonucu batan ‘Dursun Ali Coşkun’ isimli trol teknesindeki 3 balıkçının cenazelerini arayan TCG Alemdar’ın personeli, denizdeki son cenazeye ulaşmaya çalışıyor. Türk donanmasının en modern arama kurtarma ve denizaltı ana kurtarma gemisi TCG Alemdar, 10 Ocak’taki kazanın ardından Karadeniz’e açılmıştı. Atmosferik dalış sistemi bile taşıyabilen geminin gelişmiş sonarı, tekneyi 77 metre derinlikte tespit ederken, uzaktan kumandalı su altı arama cihazı (ROV), zifiri karanlıkta tekneyi görüntülemişti. Ertesi gün dalış yapan dalgıçlar, Türkmen balıkçı Begenç Ovligaliev’in cenazesine ulaşırken, geçtiğimiz gün yapılan dalışlarda da İlyas Domaç’ın cenazesi 77 metreden çıkarıldı. Halen bulunamayan Yusuf Coşkun için aramalarını sürdüren TCG Alemdar, imkan ve kabiliyetlerini seferber ediyor.




Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın özel ihtisas kursundan geçen birinci sınıf dalgıçların yaptığı operasyonun teknik detayları ise ne kadar zorlu bir iş yaptıklarını ortaya koyuyor.

Helyum soludular

Beykoz’daki Kurtarma ve Sualtı Komutanlığı’na bağlı subay ve astsubaylardan oluşan yaklaşık 20 kişilik ekip, hem su altı robotuna kumanda ederken hem de insanüstü bir çaba gerektiren dalışları gerçekleştirdi. Yüzde 90 oranında helyum, yüzde 10 oranında oksijen karışımını satıhtan verilen hortumlarla soluyan 3’lü gruplar dalışı gerçekleştirdi. Her an dalış operasyonunu yapabilecek 3’er kişiden en az 4 ekip hazır bekledi.




Karanlıkta aradılar

2 dalgıç aşağı inerken 1 dalgıç yardım için hazır bekledi. Dalgıçlar trol ağlarını bıçaklarıyla keserken, girilmesi zor ve hiç ışık olmayan bölümlere bile girerek teknenin her yerini aradı. ROV cihazının erişemediği yerlere giren dalgıçlar 2 balıkçının cenazesini yukarıya çıkardı. 4 dakikada aşağı inen dalgıçlar, 40 dakika arama operasyonunu gerçekleştirirken yukarıya çıkış işlemi çok daha uzun sürdü. Kanlarında biriken zehirli gazları atmak için 1.5 saat boyunca 777 metreden çıkmak için yavaş hareket eden dalgıçlar, tam olarak satıh ortamına alışmak için basınç odasına alındı. 2 saat 20 dakika basınç odasında ortam basıncına alıştırılan dalgıçların bir günlük yorucu operasyonu 4.5 - 5 saati buldu. Bir dalgıç
24 saat içinde başka bir dalış yapamayacağı için başka bir dalgıç grubu hazır bekledi.

Tabip gemide

8 gündür Karadeniz’de operasyonlarını sürdüren TCG Alemdar, sert havalarda bile sabit kalmasını sağlayan Dinamik Konumlandırma Sistemi’ni kullandı. 3000 metreye kadar çok bimli iskandili olan gemide 5 yataklı tam donanımlı revir odası da hazır bekletildi. Dalışa eşlik eden uzman dalış tabibi olumsuz durumlar için bekledi.


Devami...