Çanakkale Biga’ya bağlı Karabiga beldesinde 2 bin 700 yıllık Priapos Antik Kenti, bilimsel kazı yapılmasını bekliyor. Karabiga Belediye Başkanı Ahmet Elbi, “Koruma altına alınmazsa Priapos yakında yok olacak. Arkeolojik çalışma yapılması için 65 bin imza toplamamıza rağmen sonuç alamadık” dedi. Milattan Önce 7. Yüzyıl’da Milet koloni kenti olarak kurulan Priapos, M.Ö. 334 yılında Makedon lider Büyük İskender’in Pers İmparatorluğu’na karşı ilk zaferi Granikos Savaşı’na ev sahipliği yapmıştı. Ancak bu antik kent, ilgisizlik ve bakımsızlığın pençesinde. Beldede yaşayanlar, tarihi alanın korunmasını istiyor. Hiçbir bilimsel çalışmanın yapılmadığı antik kenti kurtarmak için kampanya başlatan Karabiga Belediye Başkanı Ahmet Elbi, Milliyet aracılığıyla “Tarih toprağın altında kalmasın” çağrısı yaptı.




‘Hızla yok oluyor’

Başkan Elbi, “Tarihi geçmişi kelimelerle anlatılmayacak kadar önemli bir kültür mirası hızla yok oluyor. 2700 yıldır onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış, onlarca savaşa tanıklık etmiş, dünyaca ünlü komutanların ayak bastığı bu kent gün geçtikçe belde halkının gözlerinin önünde yok oluyor. Ayrıca bakanlık yasaklanmış hayvancılık ve tarım faaliyetlerini görmezden geliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ilgisiyle tarih toprağın altında çürümeye bırakılmaktan kurtarılabilir. 40 yıldır kentin gün geçtikçe nasıl yok olduğuna, bu topraklarda yaşayan herkes gibi tanık olan biriyim” dedi.

‘Bakanlık sahip çıksın’

Karabiga Belediye Başkanı Ahmet Elbi, “Beldemizin 200 metre kuzeyindeki antik Priapos, bir liman kentidir. Yöreye adını veren kale surlarının bir bölümü, bugün ayakta kalmayı başarmış. Beldemizde yaşayanlar tarihlerine sahip çıkmak için ellerinden geleni yapıyor. Osmanlı döneminde Karabiga adını alan beldemiz, Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde bile geçmekte. Tek isteğimiz bilimsel kazı ve bakanlığın sahip çıkması. Biz belde halkı olarak elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi.




‘Önlem alınmalı’

Çanakkale’de yaşayan üniversite öğrencisi Mert Acı ise “Priapos, Büyük İskender’den Evliya çelebi’ye kadar büyük bir zenginliği barındırıyor. Yakınındaki termik santral de antik kenti tehdit ediyor. En büyük tehdit ve temel sorun ise gerekli koruma tedbirlerinin alınmaması. Defineci tehlikesine açık, doğal yıpranmayla karşı karşıya. Bu dünya mirası koruma altına alınmalı” diye konuştu.


Devami...