Muğla’nın Marmaris ilçesinde önceki akşamçıkan yangına dün 27 helikopter ve 14 uçakla havadan, 2604 personel, 253 arazöz, 598 kamu kuruluşlarına ait araç, 17 dozer ve 53 iş makinesiyle karadan müdahale edildi. Bördübet mevkisinde Küfre Koyu’ndaki kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormandaçıkan veÇubucak, Okluk Koyu ve Hisarönü Körfezi olmak üzere üç noktada etkili olan yangına ilk etapta 1 helikopter, 4 arazöz, 7 dozer ve 160 orman işçisiyle müdahale edildi.İzmir, Antalya ve Denizli’den çok sayıda arazöz ve takviye ekip de bölgeye sevk edildi. Havanın kararmasıyla alevlerle gece karadan mücadele edildi.
Bölgeye gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, havadan yanan alanları inceledikten sonra Değirmenyanı Koordinasyon Merkezi’nde söndürme çalışmalarıyla ilgili Muğla Orman Bölge Müdürü Yasin Yaprak’tan brifing aldı. Günün ilk ışıklarıyla 27 helikopter ve 14 uçak da söndürme çalışmalarına katıldı.
Konutlar tahliye edildi
Sabah şiddetini azaltan rüzgar sonrası kısmen kontrol altına alınan yangında öğlen rüzgarın şiddetini artırması ile tekrar gökyüzünü siyah dumanlar kapladı. İlerleyen alevler Hisarönü Mahallesi, Değirmenyanı mevki, Ahmediye Sokak’ta yerleşim yerlerini tehdit etmeye başladı. Tedbir amacıyla bölgedeki 51 konuttaki toplam 151 kişi ile büyük ve küçükbaş hayvanlar tahliye edildi. Rüzgarın saatteki hızının 45 kilometreyi bulması kara ekiplerine de zor anlar yaşattı. Okluk Koyu’na doğru ilerleyen alevlerin önünün kesilmesi için ekipler yoğun çaba gösterdi.
Orman Genel Müdürlüğü (OGM) yangına çıktıktan 8 dakika sonra müdahale edildiğini belirterek “200 hektarı aşkın alanı etkileyen yangını kontrol altına alma çalışmaları sürmektedir. Ekiplerimizin canları pahasına mücadele ettiği Marmaris yangınının kontrol altına alınmasında sona yaklaşıldı” denildi.OGM’nin Twitter’dan, hava araçlarının neden aynı anda havada olmadığına ilişkin açıklamada uçuşların sanıldığı kadar basit olmadığı vurgulandı.
Sudan daha etkili kimyasal karışım
Yangın söndürme uçaklarının bazılarından bölgeye kırmızı renkte kimyasal karışım atıldığı görüldü. Maddenin içinde buharlaşmayı önlemek için “yangına battaniye görevini gören” guar sakızı yada kil bulunuyor. Bu yoğunlaştırıcı karışım sudan daha etkili olarak daha çok alan kaplamaya yardımcı oluyor.
Cumhurbaşkanıhavadan inceledi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Marmaris’teki yangını havadan inceledi. Erdoğan’ın yanında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da yer aldı. Erdoğan, yetkililerden yangınla ilgili bilgi aldı.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci de söndürme çalışmalarını yakından takip ederek koordine etti. Kirişci, öğlen saatlerinde yaptığı açıklamada, “Temennimiz bu işin bugün neticelenmesi. Belki biraz erken olabilir, biraz ihtiyatlı olarak bunu ifade etmeliyiz ama büyük ölçüde yangın kontrol altına alındı diyebiliriz. Ama tabii bu neticede yangın ve de esintiyle bir yerden başka bir yere sıçraması, söz konusu olabilir” dedi.
Kirişci, akşam saatlerinde yaptığı açıklamada da “Özellikle rüzgar hızındaki artış ve hava sıcaklığındaki yükseliş, spot patlama adını verdiğimiz yangının yeniden alevlenmesine neden oldu. Rüzgarın hızını kaybetmiş olmasından şu anda harlanma yok. Yarın (bugün) bu yangınları inşallah kontrol altına almak için belirli bir aşamayı geride bırakmış olacağız” dedi. 10 adet gece görüş özellikli helikopteri 4 Temmuz’da envantere kaydetmiş olacaklarını ifade eden Kirişci, “Bunlar peyderpey gerçekleşiyor. Helikopterlerimizin sayısı, 10’u gece görüşlü olmak üzere 55’e, uçaklarımız da 20’ye tamamlanacak” diye konuştu. Kirişci, sabotaj şüphesine yönelik ise “3 ayrı yerde bulunması bizi de kuşkulandırıyor. Devletimizin ilgili birimleri gereken araştırmayı yapıyor” ifadesini kullandı.
Suç içerikli paylaşımlara inceleme
Emniyet Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada Marmaris’teki yangınla ilgili “Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla içerik üreten hesaplar hakkında çalışma yapılmış olup, suç unsuru içerikli paylaşımda bulunan hesapların yöneticisi tespit edilerek işlemlere başlanılmıştır” ifadelerine yer verildi.
Özel ekip kuruldu
Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yangınla ilgili soruşturma başlatılırken, sabotaj ihtimali üzerine Muğla İl Jandarma Komutanlığı ve Muğla İl Emniyet Müdürlüğü tarafından, yangının çıkış nedeninin tespiti için özel ekip kurulduğu öğrenildi.
İlk belirlemelere göre, yangının 3 ayrı noktada aynı zamanda çıktığı, bu durumun da sabotaj ihtimalini artırdığı öne sürüldü. İçişleri Bakanı Soylu, “Arkadaşlarımız değerlendirmelerini yapıyorlar. Sabotaj mı, yoksa doğal neden mi bunlar değerlendiriyor” diye konuştu.


Devami...