Neden rüya gördüğümüze dair yapılan birbirinden farklı pek çok bilimsel çalışma olmasına rağmen rüyalar hakkındaki gizem henüz çözülebilmiş değil. Rüyalarla ilgili ilk bilgilere M.Ö. 3100’lü yıllara tarihlendirilen Sümer tabletlerinde rastlamak mümkün. Bu da rüyaların aslında insanlık tarihi kadar eski ve çözüme kavuşamamış bir konu olduğunu bize gösteriyor.
Uzmanlara göre uyuyan herkes rüya görüyor! Tamamen bilinç dışı olarak görülen rüyalarda bazen kişi rüyada olduğunu anlayıp ona göre rüyasını şekillendirmeye çalışabiliyor. Hatta bazı kişiler bu durumu 'bilinçli rüya' olarak adlandırıyor. Psikolog ve Rüya Analisti Ahmet Öztürkise bilinçli rüya diye bir şey olmadığı kanaatinde. Öztürk, bu rüyaların bilimsel şekilde lucid (lüsid) olarak adlandırılan rüya türleri olduğunu fakat bu rüyaların kişinin organize ederek gördüğü rüyalar olmadığının altını çizdi.
'BİLİNÇLİ RÜYANIN PSİKOTERAPİYLE İLGİSİ YOK'
"Bilinçaltımızdan ne sinyal veriliyorsa buna yönelik rüya görülüyor. O rüyanın konusu veya senaryosu da yine bilinçaltı tarafından organize ediliyor" diyen Öztürk, lucid rüyaların içinde yarı uyanıklık olduğunu fakat yine de bireyin rüyayı organize edemediğinin altını çizdi. Öztürk yarı uyanık görülen rüyanın rüya olmaktan çıktığını belirterek, "Uyku esnasında uykunun dışındaki uyanıklık hali her zaman farklı bir amaca hizmet eder" ifadelerini kullandı. Rüya karşısında kişinin aciz olduğunu ve rüyanın çözümlenmesi gerektiğini dile getiren Öztürk, "Rüyanın bize anlatmaya çalıştığı şey ve rüyanın uykunun içinden çıkıyor olması bizi daima endişelendirir. Çünkü kontrolümüz altında değil" dedi.
Bilinçli rüyanın psikoterapide bir yöntem olarak kullanılmadığını da ekleyen Ahmet Öztürk sözlerine şöyle devam etti:
Alıntı Metni

TEKRAR EDEN RÜYALARIN SEBEBİ ANNE-ÇOCUK İLİŞKİSİ
Bazıları 3-4 yılda bir, bazıları neredeyse her hafta aynı rüyayı görebiliyor. Peki sürekli olarak aynı rüyanın görülmesinin altında ne yatıyor? Öztürk bu soruya,"Rüyayı tekrar tekrar gören kişi kendi hayatında çözemediği bir meseleyi aslında kaybetmekten korktuğu, başına bir şey gelmesinden üzüleceği insanlara yönelik yorumlar. En büyük hikâyelerden biri budur. Oysa rüya tek başına görene aittir. Burada kişinin rüyayı ilişkilendirmek istediği bireylere yönelik bağlama durumu gerçekleştiriliyor ve kişi rüyasını çözümleyemiyor" diyerek cevap verdi.
Putin'den büyük kızına yasak! Kaçamak planı suya düştü Aynı rüyanın defalarca görülmesinin altındaki en büyük sebebin anne-çocuk ilişkisi olduğunu, annenin bilmeden çocuğun altyapısını oluşturduğunu söyleyen Psikolog Öztürk, konuya şöyle açıklık getirdi:
Alıntı Metni 'BULAMAZSA ÖMÜR BOYU ÇÖZMEYE ÇALIŞIR'
Ahmet Öztürk, örneğin rüyasında eski sevgilisini gören bir kişinin ne eski sevgilisiyle ne de şu anda ilişki yaşadığı biriyle hiçbir problemi olmadığını aslında bu rüyayı gören kişinin annesinin kendi annesiyle, kocasıyla ya da arkadaşı veya kardeşiyle çözümleyemediği bir ilişkisi olduğunu söyleyip şunları dile getirdi:
Alıntı Metni Çocuğun umurunda olan tek durumun annenin stabil olarak mutlu olması olduğunu söyleyen Öztürk, rüyanın ise çocuğun kayıt sisteminin problemi kendisinden ayrıştırması için fırsat verdiğini söyledi. Psikanalistlerin de bu durumda devreye girdiğini belirten Öztürk, "Çünkü ben de kendi rüyalarımı çözebilsem bile kendime yararlı olamıyorum.
Gelecekten haber aldılar! 'Gizemli çatlak' yöntemi ele verdi Bu sebeple başka birine anlatıp çözüm bulmaya çalışıyoruz. Ancak eğer rüyalar çözümlenmezse ayrı ayrı bir sürü problem yaratıyor" dedi. Öztürk, rüyayı gören kişinin kendi rüyasına objektif bakamadığını ve rüyasını kendisiyle ilgili olan kısımlarını atlayarak, sadece kendinin mutlu olma şartlarını düşünerek rüyaya yaklaştığını söyledi. Görülen rüyaların gerçekleşmesi konusunu da uyandıktan 15 dakika sonra kişinin rüyasını kendine göre kurgulamasıyla ilişkilendiren Öztürk, "Rüyayı eğer uyanır uyanmaz yazarsak buna engel olmuş oluyoruz. Kişi eğer ilk 15 dakika içinde rüyasını yazmazsa zaman içinde yavaş yavaş rüyalarını değiştirmeye başlar ve devamında o rüyaya 'hissettim', 'böyle olacağını düşündüm' der. En büyük tuzağı ise 'hissettim' cümlesi verir. Maalesef bu kendimizi kandırmaktan başka bir işe yaramaz" dedi.
'RÜYAMIZI HATIRLAMIYORSAK PROBLEM VAR'
Psikolog Öztürk, rüyaları hatırlamak için not etmekten başka yapacak bir şey olmadığını, rüyaları ne kadar unutmadan yazarsak daha net bir şekilde hatırlayarak hayata katmış olacağımızı söyledi. Kişinin hiçbir şekilde rüya hatırlamamasını ise Ahmet Öztürk şu şekilde değerlendirdi:
Alıntı Metni Öztürk, karabasan gibi tekrar eden rüyaların rüyayı görenler ve rüya analistleri için çok önemli olduğunu, bunların korkutucu görülüp göz ardı edilmemesi gerektiğini söyleyerek, "Ciddi anlamda mutlu olabilmek, daha sağlıklı olabilmek için çözümlemek önemli" tavsiyesinde de bulundu.
CNN International haber yaptı! İşte Van kahvaltısının sırrı Tüm dünyayı ayağa kaldıran şov! Anne-babaları da yıllar önce katılmıştı Content Video - Kritik 15 dakika! Karabasan tekrar tekrar rüyanıza giriyorsa sebebi...

Devami...