Merak edenlere sivrisinek hakkında kısa bilgi J


SİVRİSİNEK NASIL ISIRIR?
Yaz boyunca dinlendiniz, eğlendiniz ama bir ses peşinizi hiç bırakmadı. Sivrisinek. Onları yakalamak için geliştirdiğiniz tekniklere ve kullandığınız spreylere rağmen sizi kaşındırmaya ve sinirlendirmeye devam ediyorlar. Peki bu küçük sinekler nasıl beslenir, sağlığımız için ne kadar tehlikelidir? İsterseniz önce sivrisineklerin yapılarını yakından inceleyelim.

SİVRİSİNEKLERİN YAPISI
Bir sivrisinek basitçe, baş, göğüs, ve karın kısmından oluşur.(sizin kanınızı doldurduğu yer karın kısmıdır). Başının iki yanında antenleri vardır. Erkek sivrisinekler, dişileri kanat çırpma seslerinden tanıyabilirler. Göğüs kısmında kanatları ve 3 çift ayakları bulunur. Karınları ise onlara kendi ağırlıklarından fazla kan emme şansı tanıyacak biçimde esnek bir deriye sahiptir. Böylece şişerler ama patlamazlar. Peki buna neden ihtiyaç duyarlar? Bu işi nasıl becerirler? Yanınızda mışıl mışıl uyuyan eşinize hiç dokunmazken neden hep size saldırırlar? Bu sorulara kısa bir zaman sonra cevap bulabileceksiniz.

SİVRİSİNEKLER NEDEN ISIRIR ?
Sivrisineklerin sizin kanınızı emerek beslendiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Onların beslenmek için şekere ihtiyaçları vardır. Bunu da bitki ve meyve sularından elde ederler. Kana ise yalnız dişi bireyler muhtaçtırlar. Yani sizi ısıranlar dişilerdir!!! Çünkü dişiler yumurta üretirler ve bunun için kana ihtiyaçları vardır. İşte bu yüzden yorganın dışından sarkan elinize yumuşak bir iniş yaparlar. Cildinize en yakın olan damarı tespit ettikten sonra alt ve üst çene yardımıyla altı bıçaktan oluşan kesme sistemleriyle derinizi derinlemesine keserler. Bu bıçaklardan birinden akıtılan sıvı dokuları uyuştururken aynı zamanda kanın pıhtılaşmasını engelleyerek kanın dişi sivrisineğin karnına doluşunu devam ettirir. Böylece bu küçük canlı sizi uyuşturarak nazikçe ameliyat eder. Ancak siz bundan haberdar olmazsınız. Sivrisinek işini bitirdikten sonra ise derinize akıttığı sıvı kaşıntı hissi verir hatta şişliğe sebep olabilir. Peki, neden hep ben diyorsanız uzmanların dediklerine bir göz atalım.

HASTALIK BULAŞTIRIRLAR MI?
Sivrisinekler kan taşıdıkları için hastalık bulaştırma riskleri vardır. Örneğin sarı humma, fil hastalığı ya da sıtmaya yakalanabilirsiniz. Ancak bu sizi fazla ürkütmesin çünkü sivrisinekler asla AIDS gibi ölümcül bir hastalığın taşınmasına olamazlar. Çünkü AIDS'e sebep olan HIV virüsü bu canlılarda gelişme ortamı bulamaz. AIDS'li bir hastanın kanı bir sivrisinek tarafından emildiğinde içindeki HIV virüsleri besinmişçesine sindirilir. Böylece bu hastalık size bulaşamaz. Peki hayati tehlikeniz yok ama yine de onlara katlanamıyorsunuz. Nasıl kurtuluruz diyorsanız bu tamamen sizin el çabukluğunuza kalıyor.

NEREDE BULUNURLAR?
Aslında sivrisineklere önlem almak o kadar da zor değil. Bunun için de ilk adımımız sivrisineklerin nerelerde bulunduğu. Sivrisineklerden çok yakınıyorsanız şöyle etrafınıza bir bakın, eğer kalıntı su toplanmış bir yer var ise sivrisineklerin yerini buldunuz.