Atık yükümüz her yıl yüzde 2 artıyor
https://i2.milimaj.com/i/milliyet/75...0950b8c630.jpgÖnder Yılmaz -Plastik çöpler ve atık kirliliği konusunda bazı vatandaşlar TBMM Dilekçe Komisyonu’na şikâyette bulunarak, soruna köklü bir çözüm bulunmasını istediler. Milliyet’in edindiği bilgilere göre Dilekçe Komisyonu Başkanı Ak Parti İstanbul Milletvekili Belma Satır, konuyu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na iletilerek bugüne kadar yapılan çalışmalar ve geleceği ilişkin yapılacaklar konusunda rapor talep etti. Bakanlık Dilekçe Komisyonu’na gönderdiği kapsamlı raporda şunları kaydetti:
Yeni plan hazırlanıyor
“2023 yılında oluşan atığın; yüzde 35’inin geri kazanılması, yüzde 65’inin düzenli depolama yönetimi ile bertaraf edilmesi hedeflenmektedir. 2023-2035 yılları için sürdürülebilir atık yönetim planlaması yapılması amacıyla Ulusal Atık Yönetimi ve Eylem Planı 2023-2035 yıllarını kapsayacak şekilde Ulusal Atık Yönetimi ve Eylem Planı çalışmaları başlatılmıştır.”
Dünya günlük kişi başı atık miktarı ortalamasının 0.74 kg, Türkiye’de ise 1.16 kg olduğuna dikkati çeken Bakanlık, küresel belediye atıkları miktarının 2.01 milyar tondan mevcut durumun devamı senaryosuna göre 2050 yılında 3.4 milyar tona ulaşacağı beklentisini ifade etti. Bakanlık raporunda; “Ülkemizin belediye atıkları her yıl yaklaşık yüzde 2 oranında arttığı görülmektedir” ifadeleri kullanıldı. Bakanlık, Türkiye’de belediye atık miktarının 32.2 milyon ton olup bu atıkların yüzde 55.4’ünün biobozunur atık olduğunu kaydetti. Bakanlık bugüne kadar toplanan atıklara ilişkin olarak şu verileri paylaştı:
‘İlk 10’a gireceğiz’
“Toplanan atıklardan; 356 Milyon kwh enerji tasarrufu, 437 milyon m3 su tasarrufu, 52 milyon m3 depolama alanından tasarruf sağlanmış, 3 milyon ton sera gazı salımı önlenmiş, 265 milyon ağaç kurtarılmış, 62 milyon varil petrol, 409 milyon ton hammaddeden tasarruf edilmiştir. 30 milyar TL vatandaşın cebine döndürüldü. Ülkemizin ‘Sıfır Atık Projesi’ başladığında yüzde 13 olan geri kazanım oranı yüzde 22.4’e çıkarılmış olup 2023 yılında bu oranın yüzde 35’e çıkarılması, 2035 yılına geldiğimizde ise geri kazanımda yüzde 60 oranıyla, sıralamada dünyanın ilk 10 ülkesi arasına gireceğiz.”
‘194 milyon destek’
Bakanlık, bugüne kadar belediyelere atık yönetim tesisi altyapısının oluşturulması amacıyla aktarma istasyonu, mekanik ayırma, atıktan türetilmiş yakıt hazırlama tesisi (ATY), kompost ve biometanizasyon tesisleri ile düzenli depolama tesisleri projelerinin hazırlanması ve yapımı için 194 milyon TL destek sağlandığını bildirdi.
Poşetten 2.4 milyar TL tasarruf
Bakanlık, bugüne kadar plastik poşet uygulamasıyla poşet kullanımında yaklaşık yüzde 75’lik azalma gerçekleştiği dile getirerek, “Bu azalma oranıyla plastik poşet kaynaklı 354 bin ton plastik atığın oluşumu engellenmiştir.
Bu azalmayla ülkemizde plastik poşet üretimi için gerekli plastik hammadde ithali de önlenmiş ve yaklaşık 2.44 milyar Türk Lirası tasarruf edilmiş olmakla birlikte 14 bin 640 ton sera gazı salımı da engellenmiştir” bilgisini verdi.
Devami...